Smažené těstoviny s rýží. „Eklektická“ příloha-pokrm na českém talíři
Smažené těstoviny s rýží, domácí tip na přílohu i samostatný pokrm. • Zase rýže? • Zase těstoviny? • A co rýže s těstovinami? • V krátkém čase a s minimem surovin…
Poslední letní veledýně. Jak ji uchovat a v zimě využít?
Zmrazená strouhaná dýně, tipy na využití. • Dýně už jsou zavařeny, ale poslední obr zbyl? • Zůstal po letní sezoně ještě kousek místa v mrazicím boxu? • Jakoukoliv jedlou dýni lze nastrouhat a…
Smažená zelená rajčata a marinovací pasta ze zelených rajčat
Co se zelenými rajčaty, jejich zapracování, tipy a triky. • Jak naložit s nezralými rajčaty? • Zčervenají předčasně utržená zelená rajčata? • Čalamáda, čatní, zelená rajčata naložená ve sladkokyselém nálevu?…
Listové těsto od A do Zet a listové žloutkové šátečky
Listové těsto, lístkové žloutkové šátečky, recept. • Proč se říká listové těsto? Protože lístkuje. • Proč lístkuje listové těsto? Kdo je zkusí vyrobit, pochopí. • Listové těsto - zápočet z…
Jak si pochutnat na brynze: Recepty a tipy na využití brynzy
Brynza v kuchyni, recepty, tipy. • Zeleninové a luštěninové saláty s brynzou. • Těstoviny s brynzou ladí. • Brynza ve studené kuchyni: pomazánky, pěna, speciality pro dny všední i sváteční.…
Retro: Domácí tvarohová zmrzlina. Kokosová, jahodová další domácí „zmrzky“ z tvarohu podle bývalé ČSN
Domácí tvarohová zmrzlina, někdejší norma. • Jak připravovali tvarohovou zmrzlinu profesionálové v 60. letech? • Dáte si domácí tvarohovou zmrzlinu kokosovou, oříškovou, jahodovou, meruňkovou, jablečnou, a nebo ještě jinou? •…
Jak využít ředkvičkové listí aneb Ani kousek ředkvičky nepřijde nazmar
Jak zpracovat a využít ředkvičkové listy. • Nať z domácích ředkviček nemusí končit na kompostu nebo v bioodpadu. • Listy ředkviček jsou jedlé, tak proč je nezkonzumovat? • Syrové listy ředkviček do…
Křížaly nejen v sezoně ovoce aneb Na Hromnice křížal více
Sušená jablka, křížaly, tipy. • Sušení křížal není pouze sezonní činnost. • Křížaly se dají sušit třeba i v únoru. • Mnohdy to je i výhodné. • Křížal není nikdy…
Vizovické pečivo: Výroba tradiční moravské lidové dekorace zaujme děti i dospělé
Vizovické pečivo: Tip na adventní tvoření s dětmi. • Vánoční dekorace, velikonoční inspirace. • Vizovické pečivo má svůj půvab, i v případě, že výrobky nejsou zcela dokonalé. • Vizovické pečivo…
Napsali čtenáři Makové panenky: Co jsme v roce 1989 vařili doma?
Čtenářská debata v komunitě Makové panenky na Facebooku. Diskutovalo se na téma: "Když si letos budeme připomínat 30 let od Revoluce, vzpomenete si, co se v roce 1989 vařilo v…
Aby sekaná pečeně nepopraskala, i když při její přípravě experimentujeme
Aby domácí sekaná pečeně nepraskla, tipy, triky. • Klasický recept na sekanou pečeni našich babiček. • Používaly směs hovězího a vepřového mletého masa. • Sekaná pečeně na zelenině. • Sekaná…
Katův šleh, „čína“, nepečené řezy z BeBe sušenek, langoše, Samotínský vánek… Tak chutnal rok 1989
Co se jedlo v listopadu 1989, recepty. • Kdy Československo zažívalo na vlastní kůži první "katovy šlehy"? • Co byly "nekonečné řezy" z BeBe sušenek? • Víte, že langoše přišly…
Jak se „popasovat“ s obrovskou dýní: Efektivně a účelně
Jak rychle zpracovat velkou dýni, tipy. • Co s velikou dýní? • Jak co nejrychleji zpracovat velkou dýni, aby nevznikla škoda a bylo co nejvíc užitku? • Proč "není dobré"…
Ragoût, česky ragú. Častokrát ani nevíme, že ragú vaříme
Ragú, praktický výklad cizího slova. • Co je ragú? • Je ragoût totéž co ragú? • Z čeho se dělá ragú? • Jak ragú podávat. • Na co měly babičky…
Tajemství dobré snídaně. K ovocnému salátu pomerančová zálivka s vanilkou. A každý den bude jako nový
Zálivka na ranní ovocný salát, recept. • Aby zdravé bylo také chutné. • Na co naučit rodinu? Na ovocný salát s pomerančovou zálivkou k snídani. • Jak se ovoce rychle…