Salát Rumcajs. Originál, tak jej připravovala Manka, ale i československé výrobny lahůdek
Přesnídávkový salát Rumcajs, receptura ČSN 524 18. • Kde hledat originál recept na salát Rumcajs? • U Manky v Řáholci? • Raději na serveru • Nebo ve sbírkách kdysi závazných…
Kološvárské zelí, kolozsvari kaposzta. Léty prověřená jídla nejsou nikdy „in“ ani „out“
Kološvárské zelí, kolozsvári rakott káposzta, maďarský recept. • Kološvárské zelí. • Sedmihradské zelí. • Kolozsvári rakott káposzta. • Zelí z klužského kastrolu - různé označení jednoho pokrmu. • Kde se…
Co dnes uvařit k obědu? Zapečené palačinky se špenátem a s masovou náplní
Zapečené palačinky s masem a se špenátem, tip. • Co uvařit k obědu, aby to nebylo stále to samé? • Co uvařit dětem o prázdninách, ale aby to děti jedly?…
Vafle z vaflového těsta ve „vaflovači“. Vaflové těsto ze starých oborových norem
Vaflové těsto, recept z někdejších oborových norem. • Co se kdysi vyrábělo z vaflového těsta? • Pamatujete na plněné oplatky zvané vafle? • A kdo si vzpomene, že se vaflové…
Babgulyas, maďarská fazolová polévka s paprikou a se zeleninou
Babgulyáš, maďarská fazolová polévka, recept, tipy. Babgulyás. Maďarská fazolová polévka, která poslouží jako malé jídlo. Její obliba v Česku je jako "lakmusový papírek" turistické obliby maďarských destinací. Protože babgulyás patří…
Domácí pochoutky z olomouckých tvarůžků: Syrečky smažené, pomazánky, nakládání tvarůžků
Olomoucké tvarůžky, tipy na domácí výrobky z tvarůžků. • Olomoucké tvarůžky smažené. • Mleté řízky se syrečky. • Tvarůžek v šunce. • Olomoucký Ondráš, tvarůžek v bramborákovém těstě. • Jak…
Domácí cukrářské piškoty, to je „frajeřina“, která nestojí skoro nic
Cukrářské piškoty, receptura podle staré oborové normy. • Cukrářský piškot bez žádných "eček"? • Čtyři sta gramů čerstvých cukrářských piškotů za cenu nižší než kelímek kávy z nápojového automatu? •…
Bůčková roláda: Od špalíku masa s kostmi po plát k zabalení. Plus receptury dle ČSN
Roláda z vepřového boku, recepty. • Že bůček není sorta masa vhodná k rozklepání a sbalení do rolády? • Svého času byly bůčkové rolády docela běžným způsobem úpravy vepřového boku.…
Koktail jako z „mlíčáku“? Není problém si jej připravit. Máme původní normy
Mléčné koktaily (koktejly) podle někdejších ČSN, originální receptury. • Vzpomínáte na koktaily z mléčných barů / mlíčáků? • Nic nebrání připravit si je doma. • Spotřebitel je v současné době…
Domácí ovesné sušenky. Na výlety, ale i na přípravu letních dezertů
Ovesné sušenky, recepty. • Nezáleží na kráse, záleží na vlastnostech. • Ovesné sušenky jsou výživné, a to v dobrém slova smyslu. • Ovesné sušenky poslouží v mnoha situacích. • Ovesné…
Lívanečky s rebarborou a tvarohem plus 7 receptů na lívanečky bez kynutí
Lívanečky bez kynutí, osm receptů. • Kynuté lívance s kvasnicemi, anebo rychlé lívanečky kypřené práškem do pečiva? • Klasika, či vaření bez konvencí? • Lívanečky s kypřicím práškem jsou hotovy doslova hned. • Rebarborový…
Proč vaříme litry bylinných sirupů? A co na domácí sirupy říká lékárník?
Domácí bylinkové sirupy a šťávy. Nutnost, nebo móda? • Je domácí výroba bylinných sirupů odpovídající potřebám českých domácností? • Je domácí výroba bylinných sirupů účelně vynaloženým časem a energií? •…
Jedna kachna, čtyři různé obědy
Jedna kachna na čtyři obědy, tipy, triky. • Jak jednu kachnu upravit ke čtyřem obědům? • A pokaždé jinak? • Ekonomické využití kachny do posledního drobku. • Kachní prsa jako…
Prastarý recept na hovězí po stroganovsku je stále aktuální. Delikátní Beef Stroganov nevyšel z módy
Hovězí Stroganov, recept. • Hovězí Stroganov, nebo Beef Stroganov? • Jaké maso vybrat na hovězí po stroganovsku? • Kleslo hovězí Stroganov na žebříčku oblíbenosti? • Kdy naposledy jste měli Beef Stroganoff?…
Jarní koláč z kynutého litého těsta s náplní z křížal
Koláč z litého kynutého těsta s náplní z křížal, domácí recept. • Kdy je čas na náplň z křížal? Na jaře. • Jak uvařit mazání na koláč z křížal? •…