Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Co se dá uvařit z bršlice, recepty a tipy. Bršlice – potravina budoucnosti. Vedete s bršlicí kozí nohou marný boj? Do hrnce s ní! Bršlice? Sice plevel, ale s léčivými účinky. Kozí noha: koření, léčivka i chutná zelenina v jednom. A máme to zadarmo! Recepty: Smetanová karí polévka z bršlice a uzená polévka s bršlicí. Hlavní chod: Jemné karbanátky s bršlicí. Co ještě z bršlice: Tipy na zdravá jídla s využitím bršlice kozí nohy.

1_brslice-kozi-noha

Bršlici kozí nohu nemají v oblibě zahrádkáři. Zato ji mají rádi ti, kteří si buď jídlo připravují podle nejmodernějších stravovacích zásad, a nebo vaří po způsobu našich prapředků. Tato nově objevovaná “super potravina budoucnosti” se totiž jako zelenina, koření i lék využívá odpradávna. A proč se tedy bršlice nepěstuje coby rostlina užitková? Není to třeba. V přírodě ji najdeme na každém kroku. Doslova, a v jakémkoliv množství.

Bršlice, seznamte se. Aha, vždyť se znáte…

Bršlici (Aegopodium podagraia) zná bez nadsázky každý. Je pravděpodobné, že mnozí lidé nedokážou tento běžný plevel pojmenovat, ale že by ho někdo neznal? Bršlice roste všude, na každém volném plácku země.

2_brslice-kozi-noha-lecive-ucinky

S bršlicí svádí nekonečný boj zahrádkáři, protože bršlice je nezmar a množí se zahradníkovi navzdory. Vykopej kořen, rozsekej na čtyři kusy. Když je neuklidíš ze záhonu, vyroste místo jedné pět bršlic: jedna ze zbytku původního kořene a další čtyři z těch rozsekaných kousků.

Zbavit se bršlice je možné pomocí herbicidů. Nechcete chemii do země? Radí se osázet záhonek aksamitníkem afrikánem. Těžko ovšem říct, není-li to z bláta do louže – jestli místo bršlice nebudou zeleninu vykořisťovat keříčky afrikánů.

Ve volné přírodě se jen málokde najde místo, kde by bršlice nerostla. Daří se jí na všech stanovištích – ve stinných koutech právě tak jako na výsluní, podél cest i na lukách.

Stráně v tom našem podhůří se koncem jara bršlicí doslova bělají (obrázek od nás). Není to nikterak na závadu – ať už je louka pokosena a usušena, nebo ji kravky spasou. Protože bršlice není nic špatného. Jak pro dobytek, tak i pro lidi.

3_brslice

Proč média nepřejí bršlici? Není to nějaký bojkot?

Určitě jste si všimli, že česká média (jako „čtvrtá velmoc“, někdy mocnější než moc zákonodárná, výkonná a soudní) mají některá témata v oblibě a jiných – ve stejné informační hodnotě – se ani nedotknou.

Mezi takové „mediální mazánky“ patří v rubrikách typu Zdraví a životní styl kopřiva dvoudomá a česnek medvědí. Rok co rok se na ně ve stejnou dobu ve všech magazínech pějí takové ódy, že když na zahradě likviduji invazi kopřiv, připadám si jako Herodes. O medvědím česneku jsme už mluvili.

Čtěte také:  Hloh léčí srdce trpící lidskými chorobami. Srdci zlomenému láskou ale nepomůže

Jo, jasně, jj, beru. Už naše prabáby říkaly, že je to bejlí zdravé. Ale jak tomu přijde chudák bršlice? Novináři se o ní zmiňují jen v zahrádkářských rubrikách. Mluví o ní nehezky: že je obtížná, protivná, vlezlá, z jahod ji vyhodíš a do skleníku se ti vrátí. A že prý bršlice ničí zahradníkovi zdraví. Akorát, že ona jeho zdraví prospívá.

Jednou jsem někde četla: „Obtěžuje vás na zahrádce bršlice? Do hrnce s ní!“ A to radím také. Do hrnce s bršlicí. Ale než ze záhonku, raději si na bršlici zajdu někam pod les. Protože do toho hrnce je bršlice potřeba dost.

4_lecive-bylinky-brslice

Jak bršlice prospívá zdraví

V pokrmech si ji lidé v mnoha zemích oblíbili jako zdroj životní síly. Uvádí se, že bršlice obsahuje draslík, železo, vápník, hořčík a vitamin C. Lidové léčitelství bršlici využívá:

  • pro její močopudné účinky,
  • list přiložený na bodnutí hmyzem poněkud zmírní nepříjemné pocity,
  • čaj z bršlice pomáhá při léčbě dny – podagry (proto i latinský název Aegopodium podagrari). Vylučuje z těla soli kyseliny močové a chloridy.
  • Bršlice prospívá při chorobách zažívacího ústrojí.
  • Zevně tiší bolest na zanícených místech,
  • léčí hemoroidy,
  • mírní otoky kloubů,

Jak chutná bršlice?

Bršlice patří do čeledi miříkovitých. Do jejího rozsáhlého příbuzenstva patří mimo mnohé jiné fenykl, kopr, kmín, koriandr, libeček, mrkev, petržel, pastinák… Smíchejte chuti všech vyjmenovaných bylin. Ano, tak chutná bršlice. Bršlicí opravdu není co zkazit.

Jak vařit s bršlicí: Recepty

5_brslice-kozi-noha-recepty

Karbanátky s obilninou a bršlicí

Suroviny na karbanátky s bršlicí

  • 400 g mletého vepřového nebo kuřecího masa (nebo směs)
  • 200 g vařených krupek, krupek, vařené pšenice nebo vařených pšeničných vloček
  • lžíce tuku, 1 menší cibule
  • 2 – 3 plné hrsti bršlicové nati,
  • drcený kmín, černý pepř, sůl
  • troška strouhanky nebo celozrnné mouky
  • olej nebo sádlo na smažení

Maso a uvařenou obilninu jemně pomelu, jen v případě krupek je nechám vcelku. Cibuli jemně nasekám a osmažím na tuku (sádlo, olej) dohněda.

Bršlici dobře omyji a jemně nasekám. Dochutím lžičkou soli, kmínem, pepřem. Jiné koření nedávám, protože už sama bršlice má kořenitou chuť. Dobře promísím. Tvaruji karbanátky nebo válečky, které obalím ve strouhance nebo v celozrnné mouce. Osmažím na tuku a podávám s přílohami obvyklými pro karbanátky.

  • Poznámka: Produkty z ječmene (kroupy, krupky) nebo ze pšenice dostatečně zpevní. Kdyby však někdo chtěl místo vyjmenovaných obilnin použít jiné obiloviny (pohanku, čirok, jáhly, amarant, merlík…), je třeba směs něčím zpevnit. Nejjednodušší je vejcem a strouhankou, nebo vejcem a bramborovou či kukuřičnou moučkou.

6_karbanatky-z-mleteho

A když už jsme u těch krupek…

Uzená krupková polévka s bršlicí

Suroviny na uzenou polévku

  • 1,5 l vývaru z uzeného masa
  • 70 g suchých nebo 200 g uvařených krupek
  • 2 brambory
  • 2 plné hrsti posekané bršlice
  • libeček nebo pažitka, cibulová nať či medvědí česnek, pepř

Když nemám v zásobě uvařené obilniny, dám nejdřív vařit odvážené nebo odměřené množství krupek (70 g je po vrch plná půl decová odlivka – “velký panák”). Do polévkového hrnce dám asi půl litru vody. Přivedu k varu, snížím teplotu, nechám dojít prudký var.

Čtěte také:  Zpět ke kořenům: Obyčejné, klasické karbanátky. Aby se na ně nezapomnělo

Když krupky vstřebaly tekutinu, přiliji přecezený vývar z uzeného masa (nejlepší je z uzených žeber), dvě nakrájené brambory a vařím asi 15 minut. Nakonec přisypu posekanou bršlici a ještě asi pět minut vařím.

Dochutím pepřem a libečkem, případně pažitkou nebo sekanou cibulovou natí. Bršlice má sezonu spolu s medvědím česnekem, takže lze použít i ten. Pak je pažitka nebo cibule zbytečná.

7_brslicova-polevka

Karí smetanová polévka z bršlice a brambor

 Suroviny na karí bršlicovou polévku

  • 500 g brambor
  • 2 notné hrsti mladé bršlicové nati
  • 1,5 l drůbežího vývaru,
  • půl lžičky drceného kmínu
  • půl lžičky karí, sůl, pepř,
  • 1 menší cibule + plátek másla
  • zakysaná smetana (případně rostlinná náhražka mléka)
  • pažitka nebo medvědí česnek na posypání,
  • případně 2 vejce + 1 plátek másla

Cibuli nasekám (nemusí být nijak na jemno) a osmažím na plátku másla do světle hněda. Zaliji kuřecím vývarem. Přidám nakrájené brambory, zhruba posekanou nať bršlici a kmín. Uvařím do změknutí brambor.

Pak přiliji půl kelímku zakysané smetany, která polévce dodá pikantní nabřesklou chuť. Kdo nepoužívá mléko kravské, použije své vyzkoušené rostlinné “ne-mléko”. Obsah hrnce rozmixuji  Ochutnám, dochutím karí, černým pepřem a případně solí.

Na druhém kousku másla usmažím dvě vajíčka. Umíchám je do tuha. Polévku naliji do talíře, doprostřed dám kopeček vajíček a posypu pažitkou nebo sekaným medvědím česnekem. Podávám velmi horkou.

  • Je možno polévku udělat bez smetany a tu pak dát na stůl, aby si každá posloužil podle chuti.
  • Vajíčka lze vynechat a nahradit třeba krutony.

8_uzena-polevka-s-kroupami-z-moravy-recept

Co dál uvařit z bršlice?

Bršlice má v kuchyni nesmírně široké použití. Můžeme ji dát kamkoliv, kde bychom pouřili petrželovou nebo celerovou nať. Jen s tím rozdílem, že chuť bršlice je zajímavější, protože se v ní harmonicky snoubí vůně mrkve, petržele a celeru.

DSC03203Pokrmy z mletého masa:
Bršlici je možno přidat do tradičních karbanátků, sekané pečeně, čevabčiči, masových směsí na topinky, masových nákypů.

Velikonoční speciality:
Bršlice je vedle kopřiv a popence další „divoká zelenina“, kterou lze nasbírat už na Velikonoce (zejména, je-li příznivé počasí). Z bršlice se dělají „zelené“ polévky na Zelený čtvrtek. Přidává se do tradiční hlavičky, velikonoční nádivky.

Vaječné pokrmy:
Bršlice se hodí do vajec na omelety. Nebo lze bršlici rychle podusit s cibulí, zalít vejci a umíchat na chutnou jarní smaženici. Na topinkách a posypaná třeba strouhaným taveným primátorem chutná báječně.

Čtěte také:  Smažené těstoviny s rýží. "Eklektická" příloha-pokrm na českém talíři

Omáčky:
Bršlice zajímavě okoření – a dodá jim i hmotu – omáčky na přelévání těstovin. Dobré dílo vykoná hlavně o omáčkách á la boloňská nebo v omáčkách smetanových (třeba s kuřecím masem a karí).

DSC03862Domácí polévkové koření:
Když si přes jarní a letní sezonu suším bylinky pro směs domácího polévkového koření, začínám zjara bršlicí. Ta ve směsi činí nezanedbatelnou složku. Víc v samostatném článku Domácí polévkové koření: : Bez chemie, jenom ze zahrádky, lesů, luk a strání

Zeleninové pokrmy:
Bršlice obohatí všechny vařené nebo dušené zeleninové pokrmy. Může se použít všude tam, kam bychom dali petrželku nebo celerovou nať: různá ragú, zeleninové nákypy, karbanátky. Dále do zeleniny připravovaní podobně jako špenát (medvědí česnek, mangold, kadeřávek a podobně). Nebo k zelenině připravované na způsob mozečku: květák, kapusta, fazolky…

Zapékané pokrmy:
Zapékané těstoviny či zapékané brambory přídavkem bršlice jenom získají. A nezáleží na tom, zda je zapékáme se zeleninou, uzeninou, mletým masem, s žampiony – nebo i jinak.

DSC03197Polévky:
Bršlice se hodí do jakékoliv polévky. Velmi prospěje bramboračce, zahuštěným zeleninovým polévkám (kapustové, květákové), příjemně okoření polévky luštěninové: fazolovou, čočkovou, cizrnovou…). Nasekaná na drobné kousky vylepší chuť i nezahuštěným vývarům.

Bramboráky:
Jemně sekaná bršlice zajímavě ochutí bramborákové těsto. Jarní verzi bramboráků jako od babičky lze vytvořit i s kombinací s mladými kopřivami. Tužší bršlici je lepší předem spařit vřelou vodou.

Foto: Detaily mladého výhonku a květů bršlice jsou ze serveru pixabay.com. Děkuji za ně. Ostatní fotky k článku o kuchyňském využití bršlice (receptar).

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/04/1_brslice-kozi-noha.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/04/1_brslice-kozi-noha-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICEbršlice a zdraví,bršlice kozí noha,bršlice kozí noha léčivé účinky,bršlice kozí noha likvidace,bršlice kozí noha recepty,bršlice recepty,bršlice v kuchyni,bršlice vitaminy a minerály,bršlice zdraví prospěšné látky,bylina bršlice,bylinky a jejich účinky,co léčí bršlice,co obsahuje bršlice,co to je bršlice kozí noha,co uvařit z bršlice,co z bršlice,jak se pozná bršlice kozí noha,jak se vaří bršlice,karbanátky,karbanátky z bršlice recept,karbanátky z mletého,kde roste bršlice kozí noha,polévka z bršlice recept,polévka z uzeného masa,polévka z uzeného masa s kroupami,uzená polévka,uzená polévka s kroupami recept,uzená polévka s kroupami z moravy receptCo se dá uvařit z bršlice, recepty a tipy. • Bršlice – potravina budoucnosti. • Vedete s bršlicí kozí nohou marný boj? Do hrnce s ní! • Bršlice? Sice plevel, ale s léčivými účinky. • Kozí noha: koření, léčivka i chutná zelenina v jednom. A máme to zadarmo! •...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.