Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Jak rychle zpracovat velkou dýni, tipy. Co s velikou dýní? Jak co nejrychleji zpracovat velkou dýni, aby nevznikla škoda a bylo co nejvíc užitku? Proč „není dobré“ mít závazky k pěstiteli obřích dýní? Postavme se k dýni čelem.

dýně zpracování velké dýně

Někdy je to dar k nezaplacení, někdy spíš dar „danajský“. Obří dýně. Není to odrůda, která vydrží. Za pár týdnů by se začala kazit. Nelze ji zpracovávat postupně, jakmile se do ní řízne, musí se zpracovat celá. Jak s velkou dýní naložit, aby materiál, práce a energie nepřišly nazmar?

Dýně pěstuji s radostí

Dýně pěstuji od samého počátku našeho novodobého života na venkově. Sázím dýně odrůd hokaido, máslové dýně, cukety zelené, pruhované a žluté, patizony.

U nás v podhůří bývají dlouhé zimy, chladná jara a opožděná léta. První mrazíky přicházejí naopak dřív než na dolině. Proto se na úrodu dýni každoročně těším. A co vyroste, dokážeme sami hned zkonzumovat. Krom toho dýně hokaido a dýně máslové vydrží několik měsíců, tak nikdy nenastal problém, co s nimi.

jak zpracovat cuketu

Nechci dýňové giganty

Jediné, co mi dosud „přes práh nesmělo“, byly takové ty netrvanlivé obříno name“ dýně, které jsem znala z dětství z kompostu naší máti. Dokud u nás onehdy loktem nezaklepal soused. Proč loktem? Protože v náručí nesl šestnáctikilovou oranžovou„potvoru“. No ano, přesně té „ráce“, která u nás dosud měla vstup zakázán. Prý paňmáma vzkazuje pozdravení a posílá mi dýni. Sama že už neví, co s nimi má dělat.

jak zpracovat dýni obrovskou

„Ale no tak to mám radost,“ slyšíte, jak lžu? Jenže to nejde jinak, k sousedům máme závazky. Krmí našeho kocoura, když jsme na pár dní pryč. A zalévají kytky, když je to na delší dobu. „Hned se do té krasavice těžkotonážní pustím.“ A tak se také stalo.

Jak efektivně a najednou zpracovat obří dýni

recepty z velké dýně

Hrubá síla dobrá, šikovnost lepší

Ke zdolání šestnáctikilové dýně jsem přistoupila skoro jako k domácí zabíjačce. Na volném prostoru podlahy (bez koberce) jsem rozprostřela sice čistý, leč vyřazený stařičký ubrus. Dýni jsem si na ni nechala přenést rodinným příslušníkem disponujícím hrubou silou. Zároveň jsem ho pověřila úkonem dýni rozetnout vedví.

Čtěte také:  Spätzle, spaetzle, špecle. Přivítejme národní pokrm sousedů

Teď ale bez legrace:

  1. K rozříznutí dýně je potřeba ostrého, špičatého a širokého nože.
  2. Víc než síla je zapotřebí šikovnost a opatrnost.

Ten starý ubrus měl své opodstatnění – nůž může po dýni sklouznout, nebo jí rychle projet, tak ať je pod ní něco měkkého, co zároveň není škoda zničit.

velká dýně

Bourání dýně

Při bourání dýně už tolik nehrozí nebezpečí pořezání, a tak se této práce ujímám sama. Připadám si jako pan Schejbal, když u naší babičky-selky vedl zabíjačku.

  1. Půlky dýně jsem rozčtvrtila,
  2. vybrala a do mísy odložila „pajšl“ – vláknitý vnitřek se semínky,
  3. čtvrtky jsem dál ještě nakrájela na zvládnutelné kusy (aby šly dobře loupat).

Pak jsem špalíky čistého masa, chci říct čisté kusy dýně, přemístila na obvyklé pracoviště a místo „porážky“ uklidila.

dýňová semínka

Preparace semínek – práce pro pomocníky

Vyjmutí semen z vláknitého nitra dýně, to není práce nijak zodpovědná a lze jí pověřit nudícího se člena domácnost (potomek v jistém věku) nebo jiného rodinného příslušníka, který po odvedené práci už celou „operaci dýně“ jen monitoruje (dosaď si každý sám).

Mají-li semena sloužit k reprodukčním účelům, musejí se nechat uschnout v přirozené teplotě. Jsou-li určena jen k jídlu, je možno usušit je v troubě.

dýňový kompot s jablkem

Co je ve sklepě, to se počítá

Troufnu si říct, že dobrá polovina dýně padla na kompoty. To je tak: Dřív u nás o dýňový kompot nikdo nestál. Ani já ne, a tak jsem jej nikdy nedělala. Jenže ve stále postupující „době dýňové“ jsme párkrát zkusili, přivykli, vzali na milost. Když je dobrá nebo velká úroda ovoce, dýňový kompot nezavařuji. Ale když se ovoce neurodí, je příjemné najít ve sklepě alespoň dýni, když už nic jiného.

Čtěte také:  Co přinést na grilovací party? Vlastní pečivo, které se hodí k masu. Inspirace ve Francii nebo Itálii: bageta, ciabatta a focaccia

Tentokrát jsem dýni nakombinovala s jablky, švestkami a kuličkami černého bezu. Pro chuť a barvu. V láku s kyselinou citronovou jsem ji nechala odležet jen dvě hodiny, a také to stačilo.

Zbylo mi trochu cukernatého nálevu na kompot. Tak jsem nastrouhala další kus dýně, naložila do sklenic 0,33 l a zalila tím dobrým citronovým sladkým lákem. Sterilovala jsem. V zimě použiji do moučníků, mrkvového salátu nebo do vloček k snídani.

mražená dýně

Mražená dýně se hodí do moučníků i k masu

Když už jsem měla v ruce škrabku na loupání dýně, „nadrásala“ jsem si zoubkovanou lištou z nakrájených lamel dýňově nudličky. Zmrazím je:

  • menší množství dýně v sáčku použiji někdy do polévky,
  • větší množství přidám k nějakému ragú. Bude dobré, i vzhledově zajímavě.

Když mi došla trpělivost se škrábáním nudliček, vzala jsem struhadlo a kusy dýně nastrouhala přes větší očka. V tomto případě jsem při vkládání do sáčku už nebyla líná vzít váhu:

  1. tři sta gramové porce budou na buchtu – viz cuketová buchta (rozmrazím a přidám do nějakého litého těsta),
  2. sedmi set gramové dávky pak někdy v zimě udusím na cibulce a dochutím solí, octem a cukrem – jako zelí.

Když bych pak nakonec mraženou dýni použila jinak, také dobře.

rozvařená dýně

Rozvařit dýni, tak by mi šlo nejlépe

Všechny neochucené zbytky dýně jsem pak vložila do velkého kastrolu, podstříkla vodou a pod pokličkou rozdusila v troubě. Vodu, kterou dýně při pečení pustila, jsem vylila. Ale šetrnější by jí mohli přidat do nějakého – jakéhokoliv – právě připravovaného pokrmu.

Upečenou dýni jsem rozmixovala ručním mixerem – šlo to velice snadno, jen párkrát mixer ponořit do dýně, a hned je na kaši. Do kaše jsem nasypala dvě lžičky soli. Pyré jsem nalila do skleniček 0,33 l, zavíčkovala a zavařila 20 minut při 80 °Celsia. Tím vznikl polotovar na polévku. V zimě stačí překlopit, zředit vodou a dotvořit.

  • Postřeh přímo od plotny: Trochu pyré mi zbylo, asi dvě deci. Protože jsem na druhý den vařila bramboračku s houbami, přidala jsem do ní místo jíšky tu zbylou rozvařenou dýni. Bylo to dobré.
Čtěte také:  Akce: Perníková chaloupka!
dýňové recepty

Zazvonil zvonec, dýně je konec

Zavařit dýňové pyré byl poslední úkon. Šestnáctikilový kolos byl zdolán. Padlo na něj jedno víkendové odpoledne, během kterého jsem:

  1. ani nekoukla na televizi,
  2. ani nezapnula počítač,
  3. ani nekontrolovala telefon.

Když jsem si pak udělala celkový „výřad“, měla jsem pocit, že bych klidně mohla přemoci i dýni o deset kilogramů hmotnější. Ale sousedce to říkat nebudu.

  • Nebo snad – že bych si ponechala ta semínka a příští rok si vypěstovala vlastní obryni?
dýňový kompot

Míchané kompoty. Dýně je předvařena s citronem, další ovoce syrové. Sterilováno pak obvyklým způsobem.

sladká dýně zavařování

Sladká strouhaná dýně. Do moučníků, dezertů, náplní (maková nádivka, křehký koláč..), ovocných a mrkvových salátů.

dýňové pyré

Slané dýňové pyré. Na polévky, omáčky, do pomazánek, na slané koláče.

skladování dýně

Mražená strouhaná dýně. Do polévek, masových a zeleninových ragú, do dušené rýže, do litých těst.

jak zpracovat dýňová semínka

Životaschopná semena dýně. O jejich osudu ještě není rozhodnuto.

Foto: Všechny fotky k článku o zpracování dýně (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/dyne-zpracovani-velke-dyne.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/dyne-zpracovani-velke-dyne-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICEZavařováníco s velkou dýní,co z dýně,dlabání dýní,druhy dýní,dýně,dýně druhy,dýně obrovská,dýně obrovská recepty,dýně recepty,dýňová semínka,dýňové pyré,dýňové recepty,jak na velkou dýni,jak zavařit dýňové pyré,jak zpracovat dýni,jak zpracovat dýni obrovskou,jak zpracovat dýni tipy,jak zpracovat dýňová semínka,kompot z dýně,recepty na zpracování dýně,recepty z velké dýně,skladování dýně,velká dýně,velké dýně,zavařená dýně,zavařování dýně,zpracování dýněJak rychle zpracovat velkou dýni, tipy. • Co s velikou dýní? • Jak co nejrychleji zpracovat velkou dýni, aby nevznikla škoda a bylo co nejvíc užitku? • Proč 'není dobré' mít závazky k pěstiteli obřích dýní? • Postavme se k dýni čelem. • Někdy je to dar k nezaplacení,...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.