Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zmrazená strouhaná dýně, tipy na využití. • Dýně už jsou zavařeny, ale poslední obr zbyl? • Zůstal po letní sezoně ještě kousek místa v mrazicím boxu? • Jakoukoliv jedlou dýni lze nastrouhat a zmrazit. •  Celou zimu se pak z ní může bezpracně vařit. • 

Strouhaná mrazená dýně je domácí polotvar, který ušetří dost práce, má určitou výživovou hodnotu a nezabere příliš místa. Navíc je skoro zadarmo. Nastrouhat a zmrazit je poslední šance, jak využít letní dýni, která by jinak podlehla zkáze. Je to vyzkoušeno.

Co je to za žlutou dýni?

Každým rokem mi mezi dýněmi vyrostla odrůda, kterou nikdo nevyséval: žlutá šiška jak ragbyový míč, křehká, s dužinou chutnou, že ji lze konzumovat zasyrova. Měla jsem zato, zda se nejedná o nějakého křížence se žlutou cuketou?

Jeden rok se mi konečně podařilo vypěstovat jenom to, co deklaroval zahradník: Hokaido, máslovou dýni, patizon. Po té žluté Neznámé se mi pranic nestýskalo.

„Odříkaného chleba největší krajíc“

Bylo před Dušičkami, když u branky zvoní sousedka. A že nám veze dýni. Následoval vodopád vysvětlovaní, až mi z toho šla hlava kolem. Ale ze všeho jsem pochopila, že jsem její poslední „spása“ a přijmu-li dýni, udělám dobrý skutek. Honem jsem zaběhla pro dvě láhve domácího vína (směnný obchod), a také pro pomoc. Vždyť ta dýně měla skoro dvacet kilogramů.

  • Dvacet kilogramů vážil ten „obří medicinbal“. Dvacet kilogramů té podivné žluté dýně, kterou se mi ten rok konečně podařilo nevypěstovat.

O jakou se jedná odrůdu?

Tato dýně se vyznačuje tím, že má měkkou slupku. No, měkkou, vlastně jen zpevněnou. Zkrátka nůž jí pronikne jako do vosku.

Prohledala jsem všechny dostupné lexikony dýní, protože když už ji tak důvěrně znám, chci vědět, co je zač. Asi na dvou fotografiích jsem ji zahlédla, nikde však nenašla její druhové označení.

  • Tato dýně je vhodná a chutná zavařená jako kompot. Je dobrá i na jiné pokrmy. Mám ji vyzkoušenou i do salátů (mladé jedince). Snad jen na pečení se nehodí, je dost vodnatá.
  • Prosím: Poznáváte ji? A dokážete zahradnicky identifikovat?
Čtěte také:  Máslová dýně: Dezerty, moučníky, krémy, polévky, pomazánka, hranolky a další dýňové pochoutky

Krátký proces, a do mrazáku s ní

Jak jsem se s tím „mackempopasovala, když už bylo před Dušičkami a sklep byl plný zavařenin (včetně zavařených dýní)? Tato dýně do adventu nevydrží, věděla jsem. Tak obr půjde do mrazáku. Už s tím mám zkušenosti, vyplatí se to.

Jediným pro mne těžko zvládnutelným úkolem bylo vytětí první lamely. K tomu jsem využila „hrubé domácí síly“, která pracuje „jen za stravu„. Pak už to nebyl zápas s dýní, ale hračka.

Na nudličky, a šup do mrazáku

Z otevřené dýně jsem do mísy vybrala semínka. Nebudu je uchovávat na sadbu, jen to ne! Ale upeču je a někdy u televize vylouskám. A pár jich ponechám na adventní věnec a krátkodobé vánoční dekorace.

Nakrájené lamely dýně nastrouhám v robotu na nudličky. Nachystám mrazicí sáčky a odvažuji do nich půlkilové dávky strouhané dýně. Lihovým popisovačem na sáčky napíšu hmotnost obsahu. Že se jedná o dýni, nepíšu. To se pozná od pohledu.

  • Za pár měsíců jako bych je našla.

Dýňová pomazánka na topinky

Dýňovou pomazánku na topinky nedělám do zásoby a nezavařuji. Zavařenou mívám pomazánku z cukety. Jsou trochu jiné, ačkoliv je obě kořením česnekem. Pomazánku na obrázku jsem připravila z dýně čerstvé, k okamžité spotřebě. Zužitkovala jsem tak dýňové odřezky, které mi zbyly při zdolávání dýně.

V kastrolku jsem do červena osmažila velkou cibuli. Na ni jsem nasypala všelijaké kousky dýní (asi půl kila) a v troubě vše rozpekla (a odpařila). Měkkou dýni jsem vidličkou rozmačkala, přidala pět rozetřených stroužků česneku, sůl a mletý černý pepř. Nic víc to nechce, jen tu topinku a třeba kousíček dobrého sýru.

  • Tak se udělá pomazánka i z mražené dýně nakrouhané do zásoby. Pro zachování chuti netřeba rozmrazenou dýni slévat – v troubě se odpaří, chutě zůstanou.
  • Receptů na pomazánky z tykví je „neúrekom“, každý si zvolí podle vlastní volby. Já jen, že materiál na tu pomazánku bude v mrazáku
Čtěte také:  Co přinést na grilovací party? Vlastní pečivo, které se hodí k masu. Inspirace ve Francii nebo Itálii: bageta, ciabatta a focaccia

Dýňová omáčka

Kde jsou v oblibě těstoviny, stále se vymýšlejí nějaké rychlé a pokud možno levné omáčky. Dýně se k jejich přípravě dobře hodí.

Na malém kousku másla osmažím menší cibuli, přidám dva hrnky strouhané dýně (nebo jeden půlkilový zmrazený balíček) – nijak ji nevymačkávám. Dýni podusím, vysmažím, aby se začala trochu přichytávat ke dnu (přidá to na chuti). Přiliji hrnek vody, vše přichycené odvařím a ponorným mixerem dohladka rozkutruji.

Kaši pak zředím do požadované hustoty smetanou na vaření (stačilo by i mléko) a podle chuti osolím a připepřím.

  • Dochutím (možné volby): česnek+muškátový květ; provensálské koření; karí koření+chili; sýr výrazné chuti; a tak podobně. Však už víte.
    Kousek masa potěší, ale nemusí být (na obrázku medailonky z kuřecích prsou).

Chlupaté knedlíky a noky z dýně

Nastrouhaná zmrazená dýně je báječný polotovar na chlupaté knedlíky nebo noky. Podle potřeby zvolím hmotnost balíčku (na čtyři porce knedlíků stačí půl kila). Dýni nechám rozmrazit na sítu. Pustí hodně tekutiny, což je u knedlíků žádoucí. Zbytek tekutiny vymačkám. Dál postupuji jako při výrobě chlupatých knedlíků nebo noků ze syrových brambor. Tedy přidám vejce, sůl a zadělám hrubou moukou.

  • Na obrázku chlupaté knedlíky z dýně jako příloha k vepřové pečeni a sladkokyselému zelí.
    Na třetím obrázku noky z dýně maštěné máslem a sypané sýrem (parmazán nebo trojúhelníček Primátor).

Strouhance (kramfleky) z dýně

Ó, jak se mi teď hodí naše východočeská mluva. Protože napsat „bramboráky z dýně“, tak to by mne chytila do ruky křeč. Podobně jako chlupaté knedlíky se dají ze zmrazené dýně usmažit i placky na způsob bramboráků. „Dýňáky“? Výstižnější jsou ty naše „strouhance“.

  • Puštěnou tekutinu sliji, ale hmotu nevymačkávám. Polohrubá mouka, česnek, majoránka, pepř, trochu kmínu, sůl. A smažit na sádle, je-li v zásobách.
    Mají-li sloužit jako příloha k masu nebo zelenině, je vhodné „mírnit se“ v kořenění těsta. Aby pak to pak chuťově netlouklo s tím masem.
Čtěte také:  Lehký závin s mákem a dýňovým kompotem. Recepty: maková náplň 7x jinak

Na obrázku jsou dýňové strouhance s čerstvým dýňovým kompotem. Připravila jsem tu kombinaci jen jako „vtípek“ (když už jsme měli ty „dýňové hody“). A víte, že to bylo dobré?

Moučníky stejné jako z cukety

Zmrazená strouhaná dýně je okamžitě připravena k upečení moučníku podle receptů na buchtu s jablky nebo buchty s cuketou. Moučník na obrázku je z toho nejjednoduššího těsta:

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek strouhané dýně, půl hrnku cukru, půl hrnku oleje, půl prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 3 kapky rumové tresti.

Umíchat (netřepat), vlít do vysypané formy a péct 30 minut při 180 (případně přidat čas, nevyjde-li špejlová zkouška). Po vychladnutí proříznout, potřít rybízovým nebo jiným džemem. Polila jsem to nakonec slabou vrstvou hořké čokolády.Kdybys k tomu dala ještě kousek šlehačky, myslel bych si, že jsem u Sacherů ve Vídni,“ hodnotil pantáta.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/11/velka_dyne_mrazena_mp6.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/11/velka_dyne_mrazena_mp6-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICEbramborák z dýně,bramboráky z dýně,buchta z dýně,chlupaté knedlíky z dýně,co s velkou dýní,dýně,dýně recepty,dýňová omáčka,dýňová omáčka k masu,dýňová omáčka na špagety,dýňová omáčka na těstoviny,dýňová omáčka recept,dýňová pomazánka,dýňová pomazánka recept,dýňové bramboráky,dýňové noky,dýňové noky recept,dýňové recepty,jak připravit dýni,jak skladovat dýně,jak uchovat dýni,jak uskladnit dýně hokaido,jak zamrazit dýně,jak zamrazit dýni,Jak zmrazit dýni,jak zpracovat dýni,noky z dýně,obří dýně,omáčka na těstoviny,omáčka z dýně,pomazánka z dýně,recepty z dýně,recepty z dýně obří,špagety s dýňovou omáčkou,těstoviny s dýňovou omáčkou,velká dýně,velká oranžová dýně,velká žlutá dýně recepty,žlutá dýněZmrazená strouhaná dýně, tipy na využití. • Dýně už jsou zavařeny, ale poslední obr zbyl? • Zůstal po letní sezoně ještě kousek místa v mrazicím boxu? • Jakoukoliv jedlou dýni lze nastrouhat a zmrazit. •  Celou zimu se pak z ní může bezpracně vařit. •  Strouhaná mrazená dýně je domácí polotvar, který ušetří...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.