Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Vizovické pečivo: Tip na adventní tvoření s dětmi. Vánoční dekorace, velikonoční inspirace. Vizovické pečivo má svůj půvab, i v případě, že výrobky nejsou zcela dokonalé.Vizovické pečivo ovšem může být i objektivně krásné. Vizovické pečivo má punc ruční práce. • Ozdoby z vizovického těsta jsou zaručeně originální, i když se vytvářejí podle osvědčených vzorů. Vizovické pečivo je levné. Předměty z vizovického těsta jsou ekologické. Tak proč je nevyzkoušet?

vánoční dekorace vizovické pečivo

Na vizovickém pečivu si nepochutnáme. Vizovické pečivo slouží k okrasným účelům. Třebaže je naši předkové využívali k všemožným svátečním příležitostem, my, jejich potomci, na vizovické pečivo myslíme ponejvíc na Vánoce a na Velikonoce. A to tehdy, když chceme příbytek okrášlit v rustikálním stylu. Třeba v adventu.

Vše co chcete vědět o vizovickém pečivu

Okrasné pečivo se podle údajů folkloristů a historiků na Vizovicku vyrábí asi od poloviny 19. století. O této tradici je možno dočíst se vše podstatné třeba na oficiálním webu města Vizovic.

Vizovice náměstí vizovické pečivo

I vizovické pečivo bývalo módním artiklem

Vizovické pečivo v 21. století příliš „nefrčí“. Co se módních vln týká, na výsluní slávy figurovalo v sedmdesátých letech minulého století. Muži si obvykle takových věcí nevšímají, ale ženy-pamětnice si jistě vzpomenou.

Mladší ročníky styl třeba znají z dnes již historických archivních časopisů o bytové kultuře, módě, životním stylu (Bydlení, Praktická žena, Žena + móda, Vlasta...).

  • Keramika,
  • panáčci z kukuřičného šustí,
  • všudypřítomný kostkovaný kanafas či modrotisk – od chňapek na hrnce, ubrusy a závěsy až po letní vycházkové šaty.
  • A vánoční aranže s vizovickým pečivem.

Dalo se koupit po celé republice. Byl to sortiment prodejen lidové tvorby (UVA, Krásná jizba), jejichž ústředí dbalo na čistotu řemeslné práce a výtvarné pojetí odpovídající tradici. Častěji si však vizovické pečivo ženy vyráběly doma. Třeba s dětmi. Byla to příjemná i smysluplná činnost.

  • Náklady minimální,
  • využitelnost výrobků dlouhodobá,
  • cvičení v práci podle vzoru i podle vlastní představivosti,
  • trpělivost a výtvarné cítění.
Vizovice město vizovické pečivo

Tradiční a ekologické

Vizovické pečivo není k jídlu. Připravuje se z těsta zadělaného jen z mouky a vody.

Etnografové připomínají, že se nejednalo o nějaké plýtvání – na pečivo se používala nejméně kvalitní mouka, třeba vyklepané zbytky z pytle. My můžeme kvitovat fakt, že se jedná o materiál nanejvýš ekologický.

Čtěte také:  Jak využít ředkvičkové listí aneb Ani kousek ředkvičky nepřijde nazmar

Výrobky z vizovického pečiva jsou trojrozměrné, třebaže ze spodní strany ploché. Vizovické pečivo se nevykrajuje (!!), nýbrž modeluje. Komponenty výrobků se ručně vytvářejí  prsty.

vizovické pečivo
  • Základní stavební jednotky vizovického pečiva jsou: váleček, kulička a plátek.
  • Pracovní postupy jsou splétání, stáčení, nařezávání, nástřih. Každý tvar měl svou symboliku.

Zpočátku je třeba pracovat podle vzoru. Bez vzoru se žádný začátečník neobejde. V současné době to není žádný problém – tvary jsou dohledatelné na internetu. Stačí si jich pár vytisknout a položit na pracovní stůl. Je to praktičtější než nahlížet při práci na monitor nebo na displej telefonu.

vizovické pečivo obrázky inspirace

Tradičními motivy jsou: věnečky, kytičky, drobná zvířátka, rybky, postavičky, arabesky.

  • Jsou-li vizovické výrobky určeny k zavěšení, musejí mít ouško. Nestačí vypíchnout dírku, spekla by se.

Kromě závěsných tvarů se z vizovického pečiva mohou vytvářet i symbolické motivy na výzdobu vánoční tabule (každému k talíři jeden kousek na míru), anebo třeba svícny. Obratní modeláři jsou schopni vytvořit i betlém.

vizovické pečivo adventní tvoření

Vizovické pečivo: A jdeme na to!

Nultou, ale velmi důležitou fází je zadělat těsto. Kdo hodlá pracovat kolektivně, měl by je coby „organizátor“ (= rozuměj maminka) připravit předem sám.

  • Předem proto, že to je nutné z technologického hlediska,
  • sám protože, se jedná o práci fyzickou, neveselou, zpočátku jevící se beznadějně. Většina dítek by s takovou prací „sekla“, utekla od ní, anebo od by ji „odflákla“.
vizovické těsto

Výroba vizovického těsta: Práce zprvu marná zdá se

  1. Do mísy odvážím půl kilogramu hladké mouky a přiliji 200 ml studené vody. Nic víc, žádný ocet, žádné vejce. Začnu rukama mísit a spojovat. „To nemůže dopadnout dobře,“ říkám si pokaždé. Podívejte se na obrázek vlevo nahoře. Věřili byste, že z těch cárů něco bude?
  2. Když se mi podaří vytvořit střapatou, ale jakžtakž celistvou hroudu, překlopím ji na pracovní desku (obrázek vpravo nahoře). Pak nastane opravdu „raubírna“: obouruční práce, zdolávání odporu proti stolu, hnětení. Jinak to nejde, žádný domácí stroj by to „neutáhl“. Kdo má problémy se zápěstím, bude cítit každé opření.
  3. Ono se to nezdá, ale pak najednou začne mít hmota podobu těsta. Ještě ne správnou, ale už poměrně vzhlednou. Podívejte se vlevo dolů. Kdyby hnětač/ka umdléval/a, doporučím jednu svou fintu. Tedy – nevím, jestli se tím nepokazí nějaká „vizovická magie“, ale když se na konci třetí fáze těsto zabalí do igelitu, odloží do lednice, hnětač/ka si umyje ruce a chvíli si odpočine (10 – 15 minut), prospěje to oběma.
  4. Jen nezapomenout po krátké pauze vstát a těsto vyhníst do absolutní hladkosti. Už to jde docela snadno. Výsledek vidíte na obrázku vpravo dole. To je rozdíl, co? Obecně se uvádí, že zpracovat vizovické těsto trvá asi jednu hodinu. Ono tak nějak bude, i bez koukání na hodiny. Před definitním ukončení přípravné práce je dobré pro kontrolu těsto v půli překrojit. Na řezu nesmějí být žádné bublinky, póry nebo vlákna. Musí být kompaktní jako třeba máslo.
Čtěte také:  Bramborový salát bez majonézy: Vídeňský, recepty Mistra Vrabce, podle norem a další

Takže do igelitového sáčku s ním a na dvě hodiny až půl dne do lednice.

těsto na vizovické pečivo

Vizovické ozdoby: Potřeby

Hladké odleželé těsto

Pracovní plocha (ideálně z nenasákavého a nepřilnavého materiálu)

Miska na přikrytí těsta a miska s vodou

Malé ostré špičaté nůžky (třeba ze sady na manikúru)

Malý ostrý nůž

Špejle, štětec, nebo jídelní hůlka

Pečicí plech vyložený pergamenem

Koření na ozdobu a spoje: celý pepř, hřebíček

vánoční dekorace inspirace

Válet, stříhat, lepit

S těstem se velmi dobře pracuje, je měkké, nelepivé, pružné. Odkrojím příruční polovinu a na pracovní ploše na ně přiklopím misku, aby neosychalo. Druhou půlku nechám z téhož důvodu v igelitu a v lednici. Nožíkem kousek odkrojím a může se pracovat. Na rozcvičku doporučuji věnečky: ze tří stejných kousků vyválet tenké válečky, splést do copánku, jemně navlhčené volné konce přitisknutím spojit. Kuličku těsta zploštit, po okrajích nastříhat.

Dál pracuji s jídelní hůlkou: namočím ji a jako by to byl štětec, navlhčím shora místo spoje a spodní plochu kytičky. Položím na sebe a hůlkou zatlačím do středu kytičky, takže zajistím spoj jako „nýtem“. Vzniklou jamku hůlkou trochu navlhčím, vložím pepř (nýtek) a jemně jej trochu zatlačím. Takovým způsobem budu jistit všechny spoje. A teď zkuste podle vybrané předlohy nějaký jiný tvar.

  • Uznávám, že asijská jídelní hůlka není ortodoxní valašský nástroj, ale svět je globalizován… Místo hůlky lze použít kousek špejle.
vizovické pečivo recept

Usušit, pomazat a upéct

Hotové výrobky uložím na plech a dorovnám. Jak dlouho na něm budou ležet, na tom nezáleží. Spěchat není třeba. Zaplněný plech vložím do trouby a při 50 °Celsia nechám zatvrdnout (asi hodinu). Až poté potřu rozšlehaným vejcem. Stačil by i samotný bílek. Vrátím do trouby. Teplotu zvednu na 150 °C a peču, dokud není povrch pečiva lesklý a zlatý. A je hotovo.

Čtěte také:  Sušené ovocné pasty: Ovocné pastilky, bonbony, pokroutky z přebytků úrody
vizovické pečivo výroba
  • Tuto sadu vizovického pečiva až na cvičný věneček vytvořila žákyně páté třídy. Zručná dospělá žena by to dokázala líp, tak není třeba se vizovického pečiva bát. Ale i ta dětská práce má půvab. Tedy, alespoň si to myslím.
retro vánoční ozdoby na stromek
  • Druhý den jsme s návštěvou chtěli jet na nějaké adventní trhy. Mohli jsme si vybrat z těch nejkrásnějších: buď v Olomouci nebo v Ostravě Hádejte, které jsme si vybrali?

Foto na výrobu vizovického pečiva – vánoční dekorace, ozdob na stromek: (receptar) a stránky města Vizovice

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/12/vanocni-dekorace-vizovicke-pecivo.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/12/vanocni-dekorace-vizovicke-pecivo-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICEadventní dekorace,adventní pečení,adventní výzdoba,jak na vizovické pečivo,ozdoby na stromeček,retro vánoční ozdoby,ručně dělané vánoční dekorace,vánoční dekorace,vánoční dekorace 2020,vánoční dekorace 2021,vánoční dekorace domácí výroba,vánoční dekorace inspirace,vánoční dekorace nápady,vánoční dekorace tvoření,vánoční dekorace výroba,vánoční ozdoby,vánoční ozdoby na stromeček,vánoční ozdoby vizovické pečivo,vánoční recepty,velikonoční dekorace vizovické pečivo,vizovice,vizovické pečivo,vizovické pečivo návod,vizovické pečivo obrázky,vizovické pečivo pracovní postup,vizovické pečivo recept,vizovické pečivo recept na těsto,vizovické pečivo tip na adventní tvožení,vizovické pečivo vzory,vizovické těsto,vizovické těsto na modelování,vizovické těsto recept,výroba vánoční dekorace,výroba vánočních ozdobVizovické pečivo: Tip na adventní tvoření s dětmi. • Vánoční dekorace, velikonoční inspirace. • Vizovické pečivo má svůj půvab, i v případě, že výrobky nejsou zcela dokonalé. • Vizovické pečivo ovšem může být i objektivně krásné. • Vizovické pečivo má punc ruční práce. • Ozdoby z vizovického těsta jsou...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.