Adventní tip: Perníkový chlebíček s ovocem, ořechy a pomerančovou polevou
Adventní perníkový chlebíček, recept. • Čím voní advent? Perníkovým kořením a citrusovými plody. • Čím chutná advent? Sušeným ovocem, ořechy a kaštany. • Adventní perníkový chlebíček splňuje všechny předpoklady. •
Advent, doba přátelských setkávání. Nad šálkem čaje, sklenicí horkého punče. K nápojům to chce něco k zakousnutí. Hospodyňka obvykle nemá čas na nějaké „extra vymyšlenosti“ – chuť a sílu k pečení spotřebuje vánoční cukroví.
Perníkový chlebíček je upečen raz dva. A přitom není nijak odbytý. Vyzkoušíte?
V adventu adventní suroviny
Adventní charakter dodávají chlebíčku použité suroviny, typické pro konec podzimu: sušené ovoce, ořechy, pomeranče, citrony, kakao, perníkové koření.
Abych využila svých vlastních zásob, místo sušeného nebo kandovaného ovoce dávám do těsta drobně nakrájené sušené ovocné placky, a ořechy, jejichž chuť je nenahraditelná, mísím s jedlými kaštany, které jsou k dispozici jedině na přelomu podzimu a zimy.
- Kaštany vyloupu z hnědé slupky, spařím vřelou vodou, nechám je chvíli namočené a pak z nich snadno sloupnu obal jádra. Do chlebíčku je nevařím, tepelnou úpravou projdou při pečení.
Adventní chlebíček, suroviny
- 2 celá vejce
- 150 g cukru
- 100 g tuku
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1/2 polévkové lžíce perníkového koření
- 300 g hladké nebo polohrubé mouky
- 1 vrchovatá čajová lžička kypřicího prášku do perníku
- asi 100 ml vody nebo mléka
- 1/2 šálku ořechů (podle volby)
- 1/2 šálku sušeného nebo kandovaného ovoce (podle volby)
Příprava skoro nepotřebuje popis
Vyšlehám celá vejce s cukrem a tukem (máslo, rostlinné máslo), přisypu perníkové koření a kakao, znovu šlehám. Vmíchám ovocnou složku a ořechy. Až poté přisypu hladkou nebo polohrubou mouku s kypřicím práškem a podle potřeby přikápnu mléko nebo vodu (postačí), aby vzniklo hustší, ale roztékavé těsto.
Pečení perníkového chlebíčku je pozvolné
Těsto přeliji do vymazané a strouhankou vysypané formy. Vložím do trouby předehřáté na 180 °Celsia a při této teplotě zvolna peču. Po asi 25 minutách učiním první zkoušku špejlí. Většinou je chlebíček uvnitř ještě mazlavý. Tak ho nechám péct ještě dalších deset patnáct minut.
Pomerančová poleva
- Šťáva z poloviny citronu
- 1 lžička hořké pomerančové marmelády
- Moučkový cukr podle potřeby
Do vymačkané citronové šťávy rozmíchám lžičku džemu a za stálého míchán přidávám tolik moučkového cukru, aby vznikla roztékavá, ale ne řídká poleva.
K citronové šťávě lze přidat jakákoliv chuťově výrazný džem. Ale kombinace s tím pomerančovým se k adventnímu chlebíčku hodí chuťově i stylově.
Z chlebíčku štětcem ometu strouhanku a poliji jej. Polevu nechám zaschnout a chlebíček přemístím na čisté servírovací plató nebo talíř.
Co k adventnímu chlebíčku? Čaj s citronem
K plátkům adventního chlebíčku se dobře hodí čaj s citronem nebo třeba zázvorový čaj (s citronem). Ale ovšem taková sklenice svařeného vína nebo punče také přijde vhod.
- Přijdete k nám v adventu na kus řeči? Nejspíš vás pohostím perníkovým chlebíčkem.
- Přijdete neohlášeni? Nevadí. V zásobě určitě budou kořeněné adventní sušenky spekulatius a anglický suchar se zázvorem. K dobrému čaji rovněž „pasují“. ;=)
Foto: Všechny obrázky k článku (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/adventni-tip-pernikovy-chlebicek-s-ovocem-orechy-a-pomerancovou-polevou/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/11/adventni_chlebicek_titulka_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/11/adventni_chlebicek_titulka_mp-150x150.jpgMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAVánoční cukrovíadvent 2019,advent 2020,advent recepty,adventní pečení,adventní recepty,biskupský chlebíček,biskupský chlebíček s kandovaným ovocem,co s jedlými kaštany,jak na perníkový chlebíček,jak udělat perníkový chlebíček,jedlé kaštany,jedlé kaštany recepty,jedlé kaštany úprava,perníková bábovka,perníková buchta,Perníkový chlebíček advent,Perníkový chlebíček k čaji,Perníkový chlebíček k punči,Perníkový chlebíček recept,perníkový chlebíček s kaštany,Perníkový chlebíček s ořechy,Perníkový chlebíček s ovocem,perníkový chlebíček sušené ovocné placky,vánoční cukroví,vánoční cukroví nejlepší recepty,vánoční cukroví recepty,vánoční pečení,vánoční pečení recepty,vánoční recepty,vánoční štolaAdventní perníkový chlebíček, recept. • Čím voní advent? Perníkovým kořením a citrusovými plody. • Čím chutná advent? Sušeným ovocem, ořechy a kaštany. • Adventní perníkový chlebíček splňuje všechny předpoklady. • Advent, doba přátelských setkávání. Nad šálkem čaje, sklenicí horkého punče. K nápojům to chce něco k zakousnutí. Hospodyňka obvykle nemá čas na nějaké 'extra vymyšlenosti'...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář