Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Rajská polévka, recepty. • Kdy chutná rajská polévka nejlépe? Když je z čerstvých rajčat.  • Aby rajčatová polévka nechutnala jako kečup.  • Co do rajčatové polévky? Třeba cizrnu.  • Lze polévku uvařit ze zelených rajčat?  •  Rajčatová polévka s paprikou také není špatná.    Rajská polévka se smetanou i těstovinami. Staré recepty na rajčatovou polévku: Důvěřuj, ale prověřuj.  • Rajská polévka podle bývalých závazných norem – chce to jen drobné úpravy. •

rajcatova-polevka-z-cerstvych-rajcat

Rajčatová neboli rajská polévka nasytí a zahřeje. Komu chutná, může ji mít víc než malé množství a častěji než často. To, co je v rajčatech zdraví prospěšné, varem se nezničí. Víte, že rajská polévka preventivně prospívá mužům? Rajčatová polévka nedá moc práce, a proto si s ní kuchař/ka může doslova vyhrát. Plánujete sladké hlavní jídlo? Uvařte k němu rajskou polévku.

Rajská polévka: Od horšího k výtečnému

Jako dítě jsem o rajskou polévku nijak nestála. Tím chci říct, že jsem se nad ní „ofrňovala“. Jedla jsem ji jen proto, že se v té době „ofrňování“ nad jídlem dětem prostě netrpělo. Sama jsem ji nikdy nevařila. Pak se „stalo něco překrásného, pak se stalo něco divného.

rajska_ilu_pixabay_mpZ důvodu zcela nezajímavého jsem dostala jako prezent 10 (slovy deset) sáčků dehydrované rajské polévky. Protože bych si netroufla nabídnout to „našim“, uvařila jsem si tu polévku, když jsem byla doma sama. Hele, ono to nebylo zas tak špatné.

Zkrátím to: Že jsem byla sama doma tehdy dost často, a že jen pro sebe si ženská nic pořádného neuvaří, postupně jsem všech deset „pytlíkaček“ spořádala. Ne, jedenáctou jsem nekoupila, ale uvařila ji z čerstvých rajčat. Pointa už je zřejmá. „A od těch dob…“

Rajskou polévku vařím nejvíc na podzim. Krásných rajských jablíček jsme dostatečně najedeni z léta, poslední – ne moc vzhledná – rajčata docházejí na okenním parapetu. Postupně je odebírám a vařím z nich polévky. Rajská polévka u nás patří k babímu létu. Protože se „naši chlapi“ k mé polévkové vášni připojili a protože rajskou polévku upravím pokaždé trochu jinak, ani si nevšimnou, že ji máme skoro jednou týdně. Ostatně, i kdyby něco namítali, mám sice neověřený, ale pádný argument:

Dočetla jsem se, že…

rajčata obsahují lykopen – přírodní pigment, který jim dodává typickou červenou barvu. Tato látka prý regeneruje buňky, působí příznivě na vývoj tkání a sliznic a působí proti degenerativním chorobám. Údajně bylo dokázáno, že vyšší hladina lykopenu v krvi snižuje riziko infarktu. Kromě čerstvých rajských jablíček se lykopen vyskytuje i v produktech z nich vyrobených – v kečupu, protlaku a rajské omáčce či v polévce. Studie zdravotnických odborníků údajně zjistily, že kdo konzumuje rajčata a výrobky z nich častěji než dvakrát týdně, je až o jednu třetinu méně vystaven riziku rakoviny prostaty.

Rajské polévky: Recepty a tipy

2_zpracovani-rajcat-polevky

Rajská polévka základní: Suroviny

  • asi 500 g rajčat
  • 1 malá mrkev
  • menší řez kořenového nebo dva řapíky řapíkatého celeru
  • 1 středně velká cibule
  • 50 ml oleje
  • 1 čajová lžička másla + 2 čajové lžičky polohrubé mouky

Základní rajskou polévku vařím z rajčat, cibule a kořenové zeleniny. Kořením bobkovým listem, tymiánem, novým kořením. Ochucuji solí, cukrem a je-li třeba, tak octem. Kořenovou zeleninu dávám proto, aby polévka nechutnala jako kečup, protože polévku kořením stejně .

Čtěte také:  Chutnají po kečupu, ale kečup v nich není. Letní omáčky z čerstvých rajčat a paprik

3_recept-na-rajskou-polevku

Vaření rajčatové polévky – nikde žádné nebezpečí

Cibuli oloupu a jen tak „halabala“ nakrájím – bude se mixovat, tak na velikosti kusů nezáleží. Na oleji jen zesklovatím – aby cibule dostala chuť, ale zůstala sladká, rajské polévce to jen prospěje. Zeleninu a rajčata také pokrájím jen na hrubo. Rajčata neloupu je ani nezbavuji jader.

Nasypu na cibuli, okořením malým kouskem bobkového listu, mletým novým kořením a špetkou tymiánu. Podliji trochou vody (aby se rajčata nepřipálila) a pod pokličkou nechám rozdusit.

4_rajska-polevka-z-cerstvych-rajcat

Pak vytáhnu bobkový list a obsah hrnce důkladně rozmixuji. Naředím vodou na hustotu o něco menší, než bych chtěla mít konečnou polévku. Do vařící se mixáže totiž ještě přidám oříšek moučného másla.

  • Proč jsem tedy polévku ředila, když ji budu zpětně zahušťovat? Aby se pěkně „svázala“, nebyla vodnatá. Částečky zeleniny se jinak oddělují od vody, vločkují a polévka není homogenní. 

Ochutím solí, cukrem a případně octem. Dochucuji opatrně a po lžičkách, aby se mi „neutrhla ruka“. Rajčatová polévka by měla mít plnou sladkokyselou chuť. Nakonec přidám zelenou petržel.

Vložkou do základní rajské polévky mohou být v jiném hrnku uvařené polévkové těstoviny, trocha zbylé vařené nebo dušené rýže, chlebové krutony nebo „knoflíky“ z vaječného těstíčka.

Výrazná rajská polévka se zelenými rajčaty a s cizrnou

6_babiccina-rajska-polevka-recept

Polévka se zelenými rajčaty a cizrnou: Suroviny

  • 250 g zralých rajčat
  • 250 g zelených nedozrálých rajčat
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 1 střední cibule
  • 1 čerstvá feferonka nebo trochu mleté chilli papriky
  • 50 g oleje
  • Sůl, špetka provensálského koření
  • Sůl, cukr a citronová šťáva nebo balsamikový ocet
  • asi 300 g vařené cizrny nebo konzerva cizrny v slaném nálevu 400 g
  • Zelené natě

7_rajska-polevka-nejlepsi-recept

Polévka ze zelených rajčat musí mít „břink“

Na oleji osmahnu cibuli, zasmahnu česnek, přidám zralá i nezralá rajčata, rozsekanou feferonku, půl lžíce soli, půl lžičky provensálského koření. Trochu podliji vodou a pod pokličkou rozdusím.

Čtěte také:  Gulášová polévka z růžovky aneb falešná dršťková z masáku

Jemně rozmixuji, přidám asi čtvrtinu z celkového množství vařené zamrazené cizrny, znovu rozmixuji (tím se polévka „sváže“), provařím. Pak ochutnám, dochutím solí,  cukrem (zelená rajčata jsou kyselejší než červená), chuť doladím citronovou šťávou nebo balsamikovým octem, je-li feferonka málo výrazná, přiostřím polévku malým množstvím chilli koření. Rajčatová polévka by měla by mít výraznou, jemně ostrou chuť. Nakonec nasypu cizrnu (mívám ji uvařenou v mrazáku. Kdo nemá, použije vařenou cizrnu z konzervy).

  • Tuto rajskou polévku podávám velmi horkou, sypu kouskem čerstvé bazalky nebo snítkou pomerančové máty. Lze i petrželkou.
  • Polévka zasytí a zahřeje. Hodí se jako lehká večeře, anebo před kaloricky slabším nebo sladkým hlavním chodem, například jahelník, či jsou-li k obědu buchty, třeba řepánky.

Rajské polévky ve starých kuchařských knihách

rajcatova_polevka_ZM_mp

Rajčatová polévka s paprikami

Ze starých receptů na rajčatové polévky, které jsem procházela, mě nejvíc zaujala jedna rajčatová polévka z knihy domácích předpisů  Zeleninová mísa z roku 1964. Působí na mne dojmem, jako by autor chtěl napodobit italskou minestrone, ale nevěděl přesně, co se do ní dává. Jako inspirace mi to připadá zajímavé, proto sdílím.

  • Rajskou polévku s paprikami vařím rovněž, a to stejně jako polévku se zelenými rajčaty. Jen dávám asi půl kila rajčat červených a k tomu asi 300 g zeleninové papriky (třeba almy, anebo jaké právě mám). Jenom ji nakonec rozmixuji a podávám k ní smetanu. 

polevka_rajska_vchzh_mp

Nevím, nevím…

Joza Břízová a kolektiv se tentokrát příliš neukázaly. Jediným přínosem v receptu na rajskou polévku – podle našich současných chutí – je použití vývaru z kostí, i když je uvedeno jen jako alternativa.

  1. Rajské polévky bývají kyselé dost. Chyběl by mi tam cukr, má-li se polévka dochucovat octem.
  2. Zavařovat do jíškou zahuštěné polévky těstoviny, natož pak krupky nebo rýži se mi moc nepozdává. V jíškové polévce těstoviny pomalu měknou. Rýže i krupky potřebují i ve vodě minimálně dvacet minut ke změknutí, natož v zahuštěném prostředí. Hrozilo by i docela reálné nebezpečí, že se zahuštěná polévka připálí. Bylo by asi praktičtější uvařit je zvlášť v čisté vodě a do polévky je přidat jako vložku.
  3. Jak se bude chovat mléko v horké polévce kyselé rajčaty a octem, mohu jen odhadovat. Ani s podmáslím nemám praktickou zkušenost.
Čtěte také:  Zelníky: Starodávné pečivo z českého venkova. Zelí se dává do těsta

Ale třeba je má někdo jiný a v diskusi se o ně podělí? 

polevka_rajcatova_norma_mp

Polévka rajčatová, norma číslo 10118

Bývalé závazné československé Receptury teplých pokrmů polévku z čerstvých rajčat neobsahují. Třeba bude uvedená norma inspirací pro ty, kdo chtějí rajskou polévku uvařit z protlaku. Sice v rozpisu není použita polévková zelenina, ale ta už je obsažena ve vývaru B (kosti, mrkev, petržel, celer, cibule, sůl, celý pepř). Rýži do polévky je předepsáno uvařit zvlášť. Polévkové koření (tím bylo dozajista míněno tekuté „maggi“) je jedinou vadou na kráse.

  • Kdybych tuto polévku vařila sama, kořenovou zeleninu bych uvařila zvlášť a pak ji s vývarem vlila na jíšku, v níž bych osmažila i kousek cibule. Dál podle receptury – ale polévkové koření bych dala své vlastní, sušené.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/10/4_rajska-polevka-z-cerstvych-rajcat.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/10/4_rajska-polevka-z-cerstvych-rajcat-150x150.jpgreceptarPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččina rajská polévka recept,co s rajčaty recepty,jak uvařit rajskou polévku,rajčata prostata,rajčata recepty,rajčatová polévka,rajčatová polévka podle čsn,rajčatová polévka podle norem,rajčatová polévka recept,rajčatová polévka s cizrnou,rajčatová polévka s feferonkou,rajčatová polévka s paprikami,rajčatová polévka se zelenými rajčaty,rajčatová polévka z čerstvých rajčat,rajčatová polévka zíklasdní,rajská polévka,rajská polévka nejlepší recept,rajská polévka podle babiček,rajská polévka recept,rajská polévka s cizrnou,rajská polévka s feferonkou,rajská polévka s krutony,rajská polévka s paprikami,rajská polévka s rýží,rajská polévka s těstovinami,rajská polévka se smetanou,rajská polévka se zelenými rajčaty,rajská polévka z čerstvých rajčat,rajská polévka z rajčat,recept na rajskou polévku,recepty z čerstvých rajčat,recepty z rajčat,zpracování rajčat receptyRajská polévka, recepty. • Kdy chutná rajská polévka nejlépe? Když je z čerstvých rajčat.  • Aby rajčatová polévka nechutnala jako kečup.  • Co do rajčatové polévky? Třeba cizrnu.  • Lze polévku uvařit ze zelených rajčat?  •  Rajčatová polévka s paprikou také není špatná.  •  Rajská polévka se smetanou i těstovinami. • Staré recepty na...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.