Sezamové banketky, recept. • Banketka, to není jen malý rohlík nebo malá houska.  Tak co jsou banketky?  Jaké tvary dát banketkám.  A proč vůbec banketky nějak tvarovat?  Kdy a jak banketky podávat.  Musí být banketky jenom se sezamem? 

banketky_titul_mp

Banketky jsou drobné pečivo z jemnějšího kynutého těsta. Nabízíme je, když předkládáme slavnostní nářezové nebo jinak obložené mísy, k aspikům, obloženým vejcím, k salátům a k pomazánkám. Vzato kolem a kolem, banketka se nijak neliší třeba od českých vdolků s mákem. Jen má členitější tvar. Což má svůj důvod. A podává se při vznešenějších příležitostech.

Banketka není jen malá houska

Od běžného bílého pečiva se banketky liší.

  • Jednak se zadělávají z tučnějšího těsta. To aby rychle netvrdly, když jsou nabízeny na otevřené míse nebo v nepřikrytém košíku. Tučnější těsto je také jemnější, svátečnější. Banketka ovšem nesmí být tučná až moc, protože slouží k zajídání tučnějších pokrmů.
  • Banketky jsou menší než běžné pečivo. Banketka by ideálně měla mít kolem 30 g. Nemá zasytit, ale tvořit pevnou substanci při konzumaci měkkých delikates, banketka je k zakousnutí.

DSC08263

Narozdíl od již připomenutých českých vdolků s mákem se banketky obvykle pečou v členitých tvarech. To proto, aby se daly snadno odlamovat. (Do suché banketky – jako do jiného suchého pečiva – nekoušeme, ale odlamujeme sousta a vkládáme do úst).

Odlomeným kouskem banketky si také „pomáháme“ při konzumaci – například banketkou nahrneme rybí salát či náplň aspiku na vidličku – a podobně.

Proto se banketky dělají ve tvaru

  • rohlíků,
  • houstiček,
  • uzlů,
  • vlaštovek
  • nebo žemlí.

A co děti? Mají co jíst?

Vedlejším bonusem je fakt, že banketky mají v oblibě menší děti. Hlavně takové děti, co mají k jídlu nejraději suchý rohlík. Není jich málo, znám to. Když jim k banketkám uvaříme koflík poctivého kakaa, budou mít svou vlastní hostinu před velkou hostinnou rodičů.

Beztak o delikatesy dospělých nestojí.

banketky_suroviny_mp

Banketky: Recept a pracovní postup

Suroviny na banketky

  • 500 g polohrubé mouky (nebo půl napůl s hladkou)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pískového cukru
  • 21 g čerstvého droždí (polovina kostky)
  • 200 – 250 ml mléka
  • 100 rozpuštěného tuku +ruk na vymazání plechu a promazání pečiva
  • 1 + 1 vejce
  • Sezamové semínko, mák, kmín na posypání

banketky_testo_vypracovani_mp

Neodbýt těsto, to je to hlavní

Odváženou mouku promíchám se lžičkou soli. V půllitrové hrnku přihřeji mléko. Rozmíchám v něj lžičku cukru, lžičku mouky a rozdrobím půl kostky čerstvých kvasnic. (Se sušeným droždím nemám zkušenost.)

Rozpustím tuk a spolu s kváskem a vajíčkem vliji do mouky. Ručním hnětačem důkladně vypracuji hladké těsto. Samozřejmě lze použít i jiný přístroj – stolní hnětač, domácí pekárnu…

  Anglický suchar se zázvorem: Zásoba pro náhlé chutě. Vydrží mnoho měsíců

Kdo nic z toho nemá, musí postaru. Ale poctivě. Naše pra/babičky připravovaly kynuté těsto následovně:

  1. Nejprve smíchaly ingredience vařečkou v míse, která stála na stole.
  2. Pak si sedly na židli/štokrle,
  3. mísu vložily do klína a začaly hníst.
  4. Hnětení těsta se dělo tak, že vlastně vařečkou vháněly ve vzduch do těsta a převracely je.
  5. Pohyb vařečky směřoval ode dna mísy, nabraná spodní vrstva překrývala vrchní.
  6. Neustávaly tak asi půl hodiny, dokud se těsto „s lupnutím“ čistě neoddělovalo od stěny mísy a dokud nebylo sametově hebké, jako líčko jezerní panny.

Z těsta, v kterém jednou dvakrát otočíme vařečkou, nemůže vzejít nic „kloudného“:

  • bude trupelnaté,
  • rychle ztvrdne.

To, a nic jiného, je tajemství skvělých kynutých výrobků našich babiček. My máme pomocníky, kteří odvedou práci za nás. Tak jim dejme dostatečný prostor.

DSC08242

Housky, uzle, žemle a vlaštovky

  • Vykynuté těsto překlopím na pracovní plochu. Rozdělím na dva díly a každý díl na deset až dvanáct pokud možno stejných kousků.
  • Plech na pečení štědře vytřu tukem.
  • Do pracovní misky rozšlehám vajíčko, do druhé nasypu mák nebo sezam.

Z kousků pletu housku

Ne, já housku pletu z celého kusu. Dílek těsta dlaní roztáhnu do přibližného obdélníku. Rozříznu na tři „ocásky“, ale nedoříznu docela. Z ocásků spletu housku.

  • Na rohlík vytáhnu dílek těsta do trojúhelníku. Od nejdelší strany stočím k protilehlému vrcholu.
  • Uzel (jednoduché očko) se udělá z delšího válečku těsta.
  • Model vlaštovka – uvážeme uzel, jeden konec povytáhneme směrem vzhůru, druhý rozřízneme jako vlaštovčí ocas – fráček.
  • Žemličky – malé kouličky, které na plechu křížem nůžkami přestřihnu – do kříže nebo do hvězdičky.

Ještě předtím, než se kousky dostanou plech, smočím je ve vajíčku a tou samou stranou je vložím do misky s posýpkou. Jedině kdybych chtěla sypat kmínem, omočím banketky jenom ve vejci a kmín na ně nanesu ručně. Kmín nemůže být tak hustě jako mák nebo sezam. Ručně bych sypala třeba i lněné semínko, toho také stačí poskrovnu.

  Domácí celozrnné housky a rohlíky jako od pekaře. Chutnají skvěle a přijdou na pár korun

DSC08252

Banketky kladu na plech volně, aby mohly naběhnout do vlastního tvaru. Plech vložím do trouby předehřáté na maximum, ale teplotu asi po dvou minutách snížím na 200 stupňů Celsia. Za asi 20 minut jsou hotové, ale po 15 minutách pečení je dobré otevřít troubu a zkontrolovat je, „co vyvádějí.“  ;=))

Nechám na plechu vychladnout, teprve pak skládám na mísu. Nejlepší je banketky upéct v den podávání.

  • Tak dobrou chuť, a nezapomeňte na děti s tím kakaem. Vyberte jim ty nejmenší houstičky, ať mají radost. Večer budou muset jít brzy spát.

banketky_sezamove_misa_mp

banketka_uzel_salat_mp

Foto: Všechny snímky k článku o banketkách (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/12/DSC08263.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/12/DSC08263-150x150.jpgreceptarMoučníkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbanketky co se povedou,banketky housky,banketky houstičky,banketky recept,banketky rohlíčky,banketky rohlíky,banketky s kmínem,banketky s mákem,banketky se lněným semínkem,Banketky sezamové recept,banketky uzle,banketky vlaštovky,banketky žemle,banketky žemličky,domácí housky,domácí pečivo,domácí slané pečivo,jak na banketky,jak podávat banketky,jak upéct banketky,jednoduché banketky,nejlepší banketky,rychlé domácí pečivo,těsto na banketky receptSezamové banketky, recept. • Banketka, to není jen malý rohlík nebo malá houska. • Tak co jsou banketky? • Jaké tvary dát banketkám. • A proč vůbec banketky nějak tvarovat? • Kdy a jak banketky podávat. • Musí být banketky jenom se sezamem? • Banketky jsou drobné pečivo z jemnějšího kynutého těsta. Nabízíme je, když předkládáme...Blog o zahradničení, pěstování a receptech