Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Bramborové knedlíky od babičky? Recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem nebo jablky. Dvě mouchy jednou ranou. Nejjednodušší bramborové těsto. Knedlíky: Pro pány s uzeným, pro dámy a děti jablkové. Nejlepší jablkové knedlíky? Tradičně z bramborového těsta! Tajemství plněných bramborových knedlíků s uzeným. Bramborové těsto: záleží na varném typu brambor? 

1_bramborove-knedliky-plnene-uzenym-masem

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem, to je jeden z evergreenů české kuchyně. Jedlíky uvádí v nadšení, když je jejich těsto tenké a náplně přiměřeně dost. Není těžké toho dosáhnout. Úplně stejné těsto se tradičně používá na sladké jablkové knedlíky. Přes stejný kabátek mají jídla naprosto odlišný charakter. Mohou nastat situace, kdy se toto „obojetné“ využití těsta kuchařce náramně hodí.

Knedlíky „doktor Jekyll & mister Hyde“

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem se připravují z běžného, ale raději předtím při jiných příležitostech vyzkoušeného bramborového těsta. Náplň je tvořena méně jakostním uzeným masem (odřezky, zbytky od kosti a podobně). Proto je maso umleto nebo jemně rozsekáno. Knedlíky mají tvar plochého kotoučku a podávají se s osmaženou cibulí, sladkým nebo kyselým zelím, s dušeným špenátem nebo s jinou listovou zeleninou upravenou na způsob špenátu – například medvědí česnek, mangold, kadeřávek.

2_jablkove-knedliky

Z téhož bramborového těsta naše babičky koncem léta a na podzim vařily jablkové knedlíky. V uvedenou dobu ani ne pouze z důvodu, že je dostatek ovoce, ale protože jablkové knedlíky je jedna z možností, jak zpracovat ovoce padané, které nelze uskladnit na zimu. Jablkové knedlíky mají tvar dílku jablka obaleného těstem (čtvrtky, osminky – podle velikosti a tvaru kusu jablka). Podávají se sypané perníkem, cukrem a skořicí, cukrem a mletým mákem, nebo pracharandou z mletých suchých hrušek. (Smetana a tvaroh se k jablkovým knedlíků tradičně nepodává, ale proti gustu…)

  • Vzhledem k použitým surovinám se dají plněné bramborové knedlíky s uzeným i jablkové knedlíky z bramborového těsta zařadit mezi jídla úsporná a přitom plnohodnotná.

3_bramborove-knedliky-od-babicky

„Měli jsme raději zajet k babičce…“

Když byste  Tomu-O-Němž-Tady-Nesmím-Mluvit nabídli jablkové knedlíky, okamžitě by reagoval: „Ale já nejsem nemocný, je mi dobře!“

To bylo totiž tak. Když byl v letech, že ještě musel stonat pod dozorem a já už chodila do práce, odvážela jsem ho do „nemocnice“ k babičce. A že dětské choroby přicházejí dost často na podzim, vařila naše máti vnoučkovi jablkové knedlíky. Z bramborové těsta, protože jinak se nedělaly, každý knedlík chce své.

Stalo se, že jednou onemocněl v nějaké svátky či co, zkrátka jsem mohla zůstat doma. Dítě si – pod tíhou tradicí – k obědu přálo jablkové knedlíky. No kdepak bych hned vzala den staré vařené brambory a trápila se s těstem. Šup, a zadělala jsem tvarohové. Bylo to raz dva. Snědl první knedlík, odložil příbor. „Já to teda dojím, neboj. Ale měli jsme raději jet k babičce a zůstat tam oba. Abys věděla, jak mají jablkové knedlíky chutnat.“

Kolo dějin se pootočilo. Dnes se bez jablkových knedlíků obejde. Nejen proto, že je zdravý. „Jablkové knedlíky? Ano, moc rád. Ale aby byly s cibulkou a uvnitř bylo uzené.“

4_recepty-z-mleteho-masa

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Náplň do bramborových knedlíků

  • Asi 300 g vařeného uzeného masa
  • 1 cibule, lžíce sádla
  • Pepř

Na náplň knedlíků se používá méně jakostní uzené maso – odřezky od kosti (třeba z uzeného ocásku), uzená žebra. Bylo by nejen neekonomické, ale přímo kontraproduktivní, kdybychom rozsekali nebo rozemleli pěkný kousek uzeného, z nějž bychom mohli nařezat plátky a podat je s bramborovým knedlíkem přílohovým.

Čtěte také:  Grenadýrský pochod a uhlířina. Pokrmy levné, syté, bezmasé, postní. A chutné

Připomínám také, že uzené maso musí být předem uvařené. Závěrečný var knedlíků bude krátký a pro neuvařené maso by byl nedostatečný.

V některých předpisech se uvádí, že maso drobně nakrájíme. Ze svých zkušeností doporučuji je buď namlet nebo jemně rozsekat v nějakém strojku. Tak se ve směsi „ztratí“ i tučnější kousky, které sice masu přidají na vláčnosti, ale děti i mnozí dospělí by do nich neradi kousali. A ještě jednu výhodu má mletí nebo rozkutrování – knedlíky se snadněji plní.

Do masové fáše přidám jen jednu dozlatova osmaženou cibuli a trochu pepře. Nesolím, maso je slané dost.

Je vhodné, aby bylo maso před mletím/rozsekáním úplně vychladlé. Usnadní to plnění. Je proto nejlepší uvařit je den předem – jako brambory.

5_plnene-bramborove-knedliky

Těsto na bramborové knedlíky

  • Asi 1000 g den předem ve slupce uvařených brambor
  • 1 – 2 vejce
  • 250 g hrubé mouky + 50 g krupice, a nebo 300 gramů hrubé mouky
  • Polohrubá mouka na podsypání
  • sůl

Jaké brambory na těsto

Na bramborové knedlíky se používají tak zvaně moučnaté brambory. Velkovýrobci, kteří to mají v povinnostech, je značí jako:

  1. varný typ C (silně moučnaté)
  2. nebo B (slabě až středně moučnaté).
  3. Varný typ A (salátové, „lojovité“) se na těsto nehodí.

Při nákupu na tržišti, když to není přímo od pěstitele, je třeba obezřetnosti. Stalo se mi, ať se propadnu, jestli to není pravda, že mi na dotaz prodejce odpověděl: „Je to něco mezi áčkem a béčkem, ale lidi je berou i jako céčka.“ (Nekoupila jsem.)

DSC03019Co se týká stáří:

Brambory rané („nové“) se na těsto nehodí, jsou moc vodnaté a těsto z nich řídne. Knedlíky dělám z takových brambor, které už nejdou škrábat, mají kožovitou slupku.

Jestli chceme bramborové těsto zadělat a pracovat s ním bez problémů, je dobré uvařit je ve slupce den předem. Ztuhnou, trochu vyschnou a těsto pak neřídne.

  • Na to upozorňuji především hospodyňky, které nemají s bramborovým těstem zkušenosti. 
Čtěte také:  Žemlovka? Zemlbáby neskončily v propadlišti dějin. Stále chutnají s jablky, tvarohem, z vánočky

Jak dělám bramborové těsto? Snadno a rychle

Těsto na plněné knedlíky nemusí být „jako pápěří“, proto je připravuji tím nejjednodušším způsobem:

  • rozstrouhám brambory,
  • přidám vejce (jedno nebo dvě podle velikosti),
  • přisypu hrubou mouku a krupici nebo jenom hrubou mouku,
  • osolím dvěma špetkami soli.

Nejdřív míchám v míse, pak překlopím na vál a dopracuji na válu ručně. Kdyby se lepilo, podsypávám moukou. Vytvořím bochánek, rozdělím na dvě části, aby se lépe pracovalo.

6_bramborove-knedliky-apetit

A pak jen knedlíky naplnit a zavařit

  • Podsypu polohrubou moukou, vyválím plát (asi dvakrát otočím), nařežu na dílce.
  • Umyji si ruce a dám vařit osolenou vodu do velkého kastrolu.
  • Z masa umačkám hromádky. Díky tomu, že je maso studené a jemně rozfašírované, kuličky dobře drží tvar a knedlíky se dají snadno zabalit. Zavírám je křížem (do šátečku), pak zakulatím a zploštím. Masová náplň bude uvnitř rovnoměrně rozprostřena.

Když je první půlka těsta zpracovaná, knedlíky hned vložím do vřící vody. Asi po minutě je vařečkou jemně podeberu, aby se odlepily ode dna. Poklicí nepřikrývám, voda by vypěnila.

  • Rychle zabalím knedlíky z druhé půlky těsta.
  • Asi po osmi minutách jeden vařící se na zkoušku vyberu z vody, překrojím. Když je těsto provařené až k náplni, vyberu všechny.
  • Ukládám do mísy, lehce pomastím sádlem.
  • Zavařím druhou polovinu knedlíků.

7_bramborove-knedliky-s-cibulkou

Plněné bramborové knedlíky jsou dobré jen tak s cibulkou (ale musí jí být hodně a nějaký „mokrý“ salát k tomu). Výtečně k nim chutná jakkoliv upravené zelí – bílé, červené, sladké i kyselé, moravské i české. Přímo „organicky“ se k plněným bramborovým knedlíkům hodí dušený špenát a jiná listová zelenina připravená stejným způsobem.

8_bramborove-knedliky-recept

Jablkové knedlíky z bramborového těsta

Když se rozhodneme udělat z bramborové těsta jablkové knedlíky (a nebo, když jablkové knedlíky děláme z části těsta při vaření knedlíků masových – třeba pro děti), musíme k tomu mít nakyslou odrůdu jablek, která se dobře rozvaří. Sladká jablíčka zůstanou tuhá, a to není příjemné „na vidličku ani na patro“. Ani celková chuť jablkových knedlíků pak nevyzní tak, jak má – jsou mdlé.

  • Podle mne to je tak důležitá vlastnost jablek, že bych ji – v případě „neznámého“ ovoce, předem na kousku jablka vyzkoušela.

9_bramborove-knedliky-z-novych-brambor

Jablíčka si sama „řeknou“ o vytažení

Jablka oloupu, vykrájím jadřince, aby v jablku nezbyl ani kousek semeníku a ovoce nakrájím na pokud možno stejné dílky. Rozválím těsto, nakrájím na dílce a kousky jablek balím opět osvědčeným systémem – „do šátečku“ a pak zaoblit spoje. Pracuji svižně, jak je to v případě bramborového těsta vždy třeba.

Čtěte také:  Bramborové placky od babičky vs. slovenské lokše z vařených brambor

Knedlíky vkládám do vroucí osolené vody. Když bych jablečné knedlíky vařila zároveň s masovými, připravím si na ně jiný kastrol s vodou, nedávám je do vody, v níž se předtím vařilo uzené.

Knedlíky asi po minutě lehce podeberu ode dna a pak vařím tak dlouho, dokud není jablko uvnitř měkké. Pozná se to kontrolním vpichem ostrou vidlicí nebo nožem. Knedlíky s uvařeným jablkem také vyplavou na povrch. Dokud není ovoce uvařeno, jen tak se převalují ve spodní části hrnce. Pro kontrolu lze jeden vytáhnout a rozkrojit, ale je vyzkoušeno, že dokud není jablko měkké, není ani těsto dobře provařené.

Knedlíky vyberu děrovanou naběračkou, vložím do mísy a lehce omastím máslem, aby se neslepily a neměly suchý povrch.

Nepodávám je hned, ale pár minut je nechám odpočinout. Bramborové těsto trochu ztuhne (obvyklý jev) a jablko uvnitř trochu vychladne, takže si nedočkaví jedlíci nepopálí pusu.

10_bramborove-testo-na-ovocne-knedliky

Jablkové knedlíky sypu moučkovým cukrem, k němuž přidávám: skořici, strouhaný perník, na másle trochu opraženou strouhanku nebo mletý mák (ocení hlavně milovníci bramborových šišek s mákem, které se dělají ze stejného těsta). Babička-selka sypala i mletými sušenými hruškami, pracharandou (prachandou), ale to už je teď skutečná vzácnost.

Tak dost řečí, a do práce. Ať se dílo zdaří a všichni si přijdou na své.

Mohlo by vás zajímat

Foto: Snímek okatého dětského modelu v koláži je ze serveru freeimages.com, děkuji. Ostatní foto k článku Bramborové knedlíky plněné uzeným masem či jablkové knedlíky (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/08/1_bramborove-knedliky-plnene-uzenym-masem.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/08/1_bramborove-knedliky-plnene-uzenym-masem-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbramborové knedlíky od babičky,bramborové knedlíky plněné uzeným masem,bramborové knedlíky s uzeným masem,bramborové knedlíky z nových brambor,bramborové těsto,bramborový knedlíky domácí,jablkové knedlíky,ovocné knedlíky z bramborového těsta,plněné bramborové knedlíky,plněné bramborové knedlíky uzeným,recept na bramborové knedlíky,recepty s uzeným masem,recepty z brambor,recepty z jablekBramborové knedlíky od babičky? Recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem nebo jablky. • Dvě mouchy jednou ranou. • Nejjednodušší bramborové těsto. • Knedlíky: Pro pány s uzeným, pro dámy a děti jablkové. • Nejlepší jablkové knedlíky? Tradičně z bramborového těsta! • Tajemství plněných bramborových knedlíků s uzeným. • Bramborové těsto:...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.