Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Špekáčky pečené na pivu, recepty. Buřty na černém pivu. Špekáčky upravené na pivu světlém. Uzenky se slaninou, rajčaty a pivem.Nebo snad čertíci pečené v černém pivu se zeleninou?Když přijde „bída na kozáky“, lze buřty na pivu upéct i jen s minimem surovin.Tipy na možné improvizace.

buřty na pivu

Špekáčky, buřty, uzenky a jinou uzeninu lze tepelně upravit v pivní zálivce. Popravdě, buřty pečené na pivu nejsou žádným kulinářským veledílem. Přesto jsou oblíbeny tak, že si je lidé rádi dají v restauraci, ale i připraví doma. Této práce se obvykle ujímají muži. I když: „Cherchez la femme!“

I za buřty na pivu hledej ženu

S úsměvem: Konspirační teorie Makové panenky ;=)
Zdá se to až k nevíře, ale buřty na pivu popsala už M. D. Rettigová ve své Domácí kuchařce, a to jako vepřové jitrničky s pivem. Jenže, jak je známo, MDR si nebyla v češtině moc „jista v kramflecích“. Jitrnička se německy řekne wurst (stejně jako špekáček, klobása, jelito, prostě fašírka ve střevu). Nemohlo se to tady primárně někde „zamotat“, že se z jitrničky na pivu stal wurst (buřt) na pivu? Anebo naopak? Jen si přečtěte Magdalenin recept. Asi vás napadne to co mne. Že i za buřty na pivu, které jsou často „mužskou“ specialitou, stojí žena. Cherchez la femme!

Vepřové jitrničky s pivem, recept MDR

„Usekej libru vepřového libového masa, osol ho a podej k němu dle libosti tlučeného pepře, pak dělej z toho malé jitrničky, obal je ve strouhané žemličce a vlož je na máslem vymazaný rendlík; když jsou na jedné straně červené, obrat je na druhou stranu a podlévej je po troškách pivem; potom je urovnej na misku, není-li dost šťávy na rendlíku, přilej ještě trochu piva, pak tím jitrničky polej a nes je na stůl.“

Špekáčky, buřty a uzenky na pivu: Recepty

buřty na černém pivu recept

Uzenky se slaninou na světlém pivu

4 uzenky, buřty nebo špekáčky

4 středně velké cibule

4 silnější plátky libové slaniny

Loupaná rajčata sterilovaní 400 g

8 beraních rohů sterilovaných

1 polévková lžíce paprikového protlaku

1 polévková lžíce medu

400 ml světlého piva

1 čajová lžička soli (podle slanosti uzenek)

buřty na pivě

Buřty se upečou bez dohledu

Uzeninu oloupu a hluboce naříznu po celé délce. Dovnitř vložím silnější plátek anglické slaniny. Cibuli nakrájím na měsíčky.

Čtěte také:  Rychlý oběd: Kuřecí soté se zeleninou. S čerstvou mátou pomerančovou i bez ní

Na dno pekáčku dám lžíci medu a lžíci paprikového protlaku. Na ni rozprostřu cibuli, na cibuli špekáčky se slaninou. Pokladu je oloupanými sterilovanými rajčaty a beraními rohy. Zaliji pivem (ten chybějící decilitr je úlitba, jeden lok pro kuchaře / ku.

Zakryji pokličkou a 30 minut dusím při 150 °Celsia. Pak sundám poklici, teplotu zvednu na 180 °C a zprudka dopeču. Při této příležitosti promíchám a ochutnám. Kdyby bylo třeba, dosolím, ale obvykle to není nutné.

  • Uzenky uložím do spíže, aby se den dva rozležely. Před podáváním trochu přihřeji.
  • Mám vyzkoušeno, že uvedené množství surovin postačí i na osm uzenek. To kdyby někdo musel během příprav zvětši množství porcí a chyběly by mu přípravy.
špekáčky na pivu

Nová tvář zapomenutých buřtů

Jenom tip, nikoliv recept. Když se náhodou stane, že nějaký ten buřt zbude v lednici a hrozí mu zkáza, neuklidím jej do mrazáku, ale upeču na pivě. Výhodně tak zpracuji i načaté sklenice s domácími rajskými nebo paprikovými produkty, a těch někdy bývá v lednici také víc, než by si hospodyně přála.

Neoloupané špekáčky nařežu do mřížky. Cibuli nakrájím na plátky. Zaliji nějakou domácí rajčatovou nebo paprikovou pochutinou. Okořením solí, černým pepřem a celými semínky bílé hořčice. Doplním pivem, aby byly špekáčky tak do poloviny zatopené. Peču asi 30 minut při 150 °Celsia. Pak na deset minut sundám poklici a zvednu teplotu, aby omáčka zhoustla.

špekáčky na černém pivu kluci v akci
  • Je to taková domácí „komorní“, nouzová verze buřtů na pivě. Špekáčky v pikantní omáčce s cibulí najdou vždy svého konzumenta. Množství surovin – zcela náhodné, podle situace. Uvádím to jen jako příklad, že buřty na pivu nepotřebují přesnou recepturu a vždy dopadnou dobře.

Buřty na pivu: Další recepty

Špekáčky na pivu podle Kluků v akci

4 špekáčky, 1 lžíce sádla, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 2 kapie, 100 g čerstvého bílého zelí, 4 menší brambory vařené ve slupce, 1 chilli paprička, 2 lžíce cukru, 100 g rajského protlaku, 20 cherry rajčátek, 300 ml černého piva, hrst petrželky, sůl, pepř.
Pracovní postup: Špekáčky podélně rozkrojíme a svrchu je nařežeme do mřížky. Zeleninu nakrájíme na větší kousky – cibuli na klínky, česnek na plátky, kapii a zelí na kostky, brambory na kolečka.
Na sádle opečeme nejprve špekáčky, vyjmeme je a ve výpeku opečeme zeleninu, zasypeme cukrem, když se rozpustí, vmícháme rajský protlak, osmahneme, podlijeme pivem, vložíme zpět špekáčky, zaklopíme a dusíme pět minut.
Těsně před podáváním špekáčky na pivu dochutíme solí a pepřem, přidáme na půlky nakrájená cherry rajčátka a sekanou petrželku.

Čtěte také:  Králík recepty: Bezkonkurenční králík na smetaně s celozrnným knedlíkem

Špekáčky na černém pivu

8 špekáčků, 2 velké cibule, 500 ml černého piva, plechovka drcených rajčat (400 ml), 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 polévková lžíce sladké papriky, 1 čajová lžička pálivé papriky.
Pracovní postup: Špekáčky podélně rozřízněte a slupku nařezejte. Uzeninu rozložte na plech a dejte na 15 minut do trouby zapnuté na 180 °Celsia, aby se trochu opekla. Mezitím na klínky pokrájejte cibule a smíchejte pivo s rajčaty, prolisovaným česnekem, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a oběma druhy papriky. Pak pod buřty naskládejte cibuli a přelijte pivem s rajčaty.
Vraťte do trouby ještě asi na hodinu, aby omáčka zhoustla a cibule změkla. Čas od času zamíchejte. Špekáčky na černém pivu podávejte s chlebem.
(Ze sešitu výstřižků)

buřty na pivu výborné

Špekáčky na černém pivu podle TV Prima

Kvalitní špekáčky 5 ks, malá červená cibule 1 ks, malá světlá cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, chilli paprička (volitelné) 1 ks, anglická slanina 100 g, hořčice, malá plechovka sekaných rajčat 1/2 plechovky, černé pivo cca 250 ml.
Postup práce: Špekáčky podélně rozřízněte a řez vymažte hořčicí. Každý špekáček naplňte na měsíčky nakrájenou cibulí a na plátky nakrájeným česnekem. Přidejte anglickou slaninu a buřty vyskládejte do pekáče nebo zapékací mísy. Špekáčky zalijte sekanými rajčaty, černým pivem a vše posypejte nakrájenou chilli papričkou.
Dejte péct na 180 °C zakryté alobalem na cca 15 minut, následně pak bez alobalu na dalších 10 minut. Špekáčky na černém pivu podávejte s čerstvým chlebem.
Zdroj: (fresh.iprima.cz)

buřty na pivu s kečupem

Špekáčky na pivu, „lidový“ recept

6 špekáčků, 2 cibule, černé pivo, kečup, česnek, kapie (nebo kozí roh), chilli (nebo feferonku), drcený kmín, sůl.
Příprava: Špekáčky oloupeme, do pekáčku rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, na ni rozložíme na půlky rozkrojené špekáčky, osolíme, opepříme, pokmínujeme. Přidáme prolisovaný česnek, kečup, poklademe kapií a vše zalijeme černým pivem a dáme péci.
Buřty pečeme, až se pivo téměř odpaří, necháme trochu, aby byla šťáva, ve které namáčíme pečivo.
(Ze sešitu výstřižků)

Čertíci na pivu se zeleninou

6 porcí trampského cigára, 5 rajčat, 3 bílé papriky, 4 střední cibule, 3 stroužky česneku, pár snítek tymiánu nebo saturejky, cca 200 ml kečupu, 1 polévková lžíce worcesteru, 1 polévková lžíce sójové omáčky, 300 ml černého piva, olej, sůl a pepř.
Postup práce: Zeleninu pokrájejte na kousky, cibuli na měsíčky. Špekáčky z jedné strany prořízněte a mezery naplňte cibulí. Zbylou cibuli vložte do pekáčku, přilijte olej a orestujte. Poté přidejte zeleninu, bylinky, osolte, přelijte kečupem, pivem, vmíchejte sójovou omáčku s worcesterem a nechte probublávat asi 10 minut.
Pak na směs vyskládejte špekáčky zářezy nahoru a vložte zakryté do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách odkryjte, špekáčky šťávou přelijte a dopečte.
(Recept z pivovarské restaurace)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/burty-na-pivu.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/burty-na-pivu-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbuřty na černém pivu,buřty na černém pivu kluci v akci,buřty na černém pivu recept,buřty na pivě,buřty na pivu,buřty na pivu černé pivo,buřty na pivu kluci v akci,buřty na pivu obyčejné,buřty na pivu recept,buřty na pivu rettigová,buřty na pivu s kečupem,buřty na pivu se zeleninou,buřty na pivu světlé pivo,buřty na pivu světlém,buřty na pivu výborné,magdalena dobromila rettigová,pečené buřty na pivě,pečené špekáčky na pivu,pikantní buřty na černém pivu,recept na buřty na pivě,recepty z buřtů,špekáčky na černém pivě,špekáčky na černém pivu,špekáčky na černém pivu kluci v akci,špekáčky na černém pivu recept,špekáčky na pivě,špekáčky na pivu,špekáčky na pivu domácí recept,špekáčky na pivu iprima,špekáčky na pivu kluci v akci,špekáčky na pivu recpt,špekáčky na pivu se slaninou,špekáčky recepty,výborné špekáčky na černém pivuŠpekáčky pečené na pivu, recepty. • Buřty na černém pivu. • Špekáčky upravené na pivu světlém. • Uzenky se slaninou, rajčaty a pivem. • Nebo snad čertíci pečené v černém pivu se zeleninou? • Když přijde „bída na kozáky“, lze buřty na pivu upéct i jen s minimem surovin. • Tipy...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.