Buřty na pivu: Sedmero vyzkoušených variant a recept paní Rettigové navíc
Špekáčky pečené na pivu, recepty. • Buřty na černém pivu. • Špekáčky upravené na pivu světlém. • Uzenky se slaninou, rajčaty a pivem. • Nebo snad čertíci pečené v černém pivu se zeleninou? • Když přijde „bída na kozáky“, lze buřty na pivu upéct i jen s minimem surovin. • Tipy na možné improvizace. •
Špekáčky, buřty, uzenky a jinou uzeninu lze tepelně upravit v pivní zálivce. Popravdě, buřty pečené na pivu nejsou žádným kulinářským veledílem. Přesto jsou oblíbeny tak, že si je lidé rádi dají v restauraci, ale i připraví doma. Této práce se obvykle ujímají muži. I když: „Cherchez la femme!“
I za buřty na pivu hledej ženu
S úsměvem: Konspirační teorie Makové panenky ;=)
Zdá se to až k nevíře, ale buřty na pivu popsala už M. D. Rettigová ve své Domácí kuchařce, a to jako vepřové jitrničky s pivem. Jenže, jak je známo, MDR si nebyla v češtině moc „jista v kramflecích“. Jitrnička se německy řekne wurst (stejně jako špekáček, klobása, jelito, prostě fašírka ve střevu). Nemohlo se to tady primárně někde „zamotat“, že se z jitrničky na pivu stal wurst (buřt) na pivu? Anebo naopak? Jen si přečtěte Magdalenin recept. Asi vás napadne to co mne. Že i za buřty na pivu, které jsou často „mužskou“ specialitou, stojí žena. Cherchez la femme!
Vepřové jitrničky s pivem, recept MDR
„Usekej libru vepřového libového masa, osol ho a podej k němu dle libosti tlučeného pepře, pak dělej z toho malé jitrničky, obal je ve strouhané žemličce a vlož je na máslem vymazaný rendlík; když jsou na jedné straně červené, obrat je na druhou stranu a podlévej je po troškách pivem; potom je urovnej na misku, není-li dost šťávy na rendlíku, přilej ještě trochu piva, pak tím jitrničky polej a nes je na stůl.“
Špekáčky, buřty a uzenky na pivu: Recepty
Uzenky se slaninou na světlém pivu
4 uzenky, buřty nebo špekáčky
4 středně velké cibule
4 silnější plátky libové slaniny
Loupaná rajčata sterilovaní 400 g
8 beraních rohů sterilovaných
1 polévková lžíce paprikového protlaku
1 polévková lžíce medu
400 ml světlého piva
1 čajová lžička soli (podle slanosti uzenek)
Buřty se upečou bez dohledu
Uzeninu oloupu a hluboce naříznu po celé délce. Dovnitř vložím silnější plátek anglické slaniny. Cibuli nakrájím na měsíčky.
Na dno pekáčku dám lžíci medu a lžíci paprikového protlaku. Na ni rozprostřu cibuli, na cibuli špekáčky se slaninou. Pokladu je oloupanými sterilovanými rajčaty a beraními rohy. Zaliji pivem (ten chybějící decilitr je úlitba, jeden lok pro kuchaře / ku.
Zakryji pokličkou a 30 minut dusím při 150 °Celsia. Pak sundám poklici, teplotu zvednu na 180 °C a zprudka dopeču. Při této příležitosti promíchám a ochutnám. Kdyby bylo třeba, dosolím, ale obvykle to není nutné.
- Uzenky uložím do spíže, aby se den dva rozležely. Před podáváním trochu přihřeji.
- Mám vyzkoušeno, že uvedené množství surovin postačí i na osm uzenek. To kdyby někdo musel během příprav zvětši množství porcí a chyběly by mu přípravy.
Nová tvář zapomenutých buřtů
Jenom tip, nikoliv recept. Když se náhodou stane, že nějaký ten buřt zbude v lednici a hrozí mu zkáza, neuklidím jej do mrazáku, ale upeču na pivě. Výhodně tak zpracuji i načaté sklenice s domácími rajskými nebo paprikovými produkty, a těch někdy bývá v lednici také víc, než by si hospodyně přála.
Neoloupané špekáčky nařežu do mřížky. Cibuli nakrájím na plátky. Zaliji nějakou domácí rajčatovou nebo paprikovou pochutinou. Okořením solí, černým pepřem a celými semínky bílé hořčice. Doplním pivem, aby byly špekáčky tak do poloviny zatopené. Peču asi 30 minut při 150 °Celsia. Pak na deset minut sundám poklici a zvednu teplotu, aby omáčka zhoustla.
- Je to taková domácí „komorní“, nouzová verze buřtů na pivě. Špekáčky v pikantní omáčce s cibulí najdou vždy svého konzumenta. Množství surovin – zcela náhodné, podle situace. Uvádím to jen jako příklad, že buřty na pivu nepotřebují přesnou recepturu a vždy dopadnou dobře.
Buřty na pivu: Další recepty
Špekáčky na pivu podle Kluků v akci
4 špekáčky, 1 lžíce sádla, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 2 kapie, 100 g čerstvého bílého zelí, 4 menší brambory vařené ve slupce, 1 chilli paprička, 2 lžíce cukru, 100 g rajského protlaku, 20 cherry rajčátek, 300 ml černého piva, hrst petrželky, sůl, pepř.
Pracovní postup: Špekáčky podélně rozkrojíme a svrchu je nařežeme do mřížky. Zeleninu nakrájíme na větší kousky – cibuli na klínky, česnek na plátky, kapii a zelí na kostky, brambory na kolečka.
Na sádle opečeme nejprve špekáčky, vyjmeme je a ve výpeku opečeme zeleninu, zasypeme cukrem, když se rozpustí, vmícháme rajský protlak, osmahneme, podlijeme pivem, vložíme zpět špekáčky, zaklopíme a dusíme pět minut.
Těsně před podáváním špekáčky na pivu dochutíme solí a pepřem, přidáme na půlky nakrájená cherry rajčátka a sekanou petrželku.
Špekáčky na černém pivu
8 špekáčků, 2 velké cibule, 500 ml černého piva, plechovka drcených rajčat (400 ml), 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 polévková lžíce sladké papriky, 1 čajová lžička pálivé papriky.
Pracovní postup: Špekáčky podélně rozřízněte a slupku nařezejte. Uzeninu rozložte na plech a dejte na 15 minut do trouby zapnuté na 180 °Celsia, aby se trochu opekla. Mezitím na klínky pokrájejte cibule a smíchejte pivo s rajčaty, prolisovaným česnekem, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a oběma druhy papriky. Pak pod buřty naskládejte cibuli a přelijte pivem s rajčaty.
Vraťte do trouby ještě asi na hodinu, aby omáčka zhoustla a cibule změkla. Čas od času zamíchejte. Špekáčky na černém pivu podávejte s chlebem.
(Ze sešitu výstřižků)
Špekáčky na černém pivu podle TV Prima
Kvalitní špekáčky 5 ks, malá červená cibule 1 ks, malá světlá cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, chilli paprička (volitelné) 1 ks, anglická slanina 100 g, hořčice, malá plechovka sekaných rajčat 1/2 plechovky, černé pivo cca 250 ml.
Postup práce: Špekáčky podélně rozřízněte a řez vymažte hořčicí. Každý špekáček naplňte na měsíčky nakrájenou cibulí a na plátky nakrájeným česnekem. Přidejte anglickou slaninu a buřty vyskládejte do pekáče nebo zapékací mísy. Špekáčky zalijte sekanými rajčaty, černým pivem a vše posypejte nakrájenou chilli papričkou.
Dejte péct na 180 °C zakryté alobalem na cca 15 minut, následně pak bez alobalu na dalších 10 minut. Špekáčky na černém pivu podávejte s čerstvým chlebem.
Zdroj: (fresh.iprima.cz)
Špekáčky na pivu, „lidový“ recept
6 špekáčků, 2 cibule, černé pivo, kečup, česnek, kapie (nebo kozí roh), chilli (nebo feferonku), drcený kmín, sůl.
Příprava: Špekáčky oloupeme, do pekáčku rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, na ni rozložíme na půlky rozkrojené špekáčky, osolíme, opepříme, pokmínujeme. Přidáme prolisovaný česnek, kečup, poklademe kapií a vše zalijeme černým pivem a dáme péci.
Buřty pečeme, až se pivo téměř odpaří, necháme trochu, aby byla šťáva, ve které namáčíme pečivo.
(Ze sešitu výstřižků)
Čertíci na pivu se zeleninou
6 porcí trampského cigára, 5 rajčat, 3 bílé papriky, 4 střední cibule, 3 stroužky česneku, pár snítek tymiánu nebo saturejky, cca 200 ml kečupu, 1 polévková lžíce worcesteru, 1 polévková lžíce sójové omáčky, 300 ml černého piva, olej, sůl a pepř.
Postup práce: Zeleninu pokrájejte na kousky, cibuli na měsíčky. Špekáčky z jedné strany prořízněte a mezery naplňte cibulí. Zbylou cibuli vložte do pekáčku, přilijte olej a orestujte. Poté přidejte zeleninu, bylinky, osolte, přelijte kečupem, pivem, vmíchejte sójovou omáčku s worcesterem a nechte probublávat asi 10 minut.
Pak na směs vyskládejte špekáčky zářezy nahoru a vložte zakryté do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách odkryjte, špekáčky šťávou přelijte a dopečte.
(Recept z pivovarské restaurace)
Dobrý den, s úspěchem mohu doporučit, když dáte sklenici zeleninového leča a v černém pivu rozmícháte malou plechovku protlaku. Já špekáčky podél rozpulím a do mezer jsem dával, pokud jsem sehnal na silnější pruhy nařezáne úzené špekáčky. Celé to připepřil a posypal paprikou, trošku chili a pepře . Zapekl v dost horké troubě. Je to mnohem rychlejší.