Celerový salát a obložené chlebíčky s celerovým salátem, mangem, broskví, se sýrem a s ořechy
Celerový salát, tipy a recepty. • Nejlepší celerový salát je ten nejjednodušší. Proč? Dá se s ním dál všemožně kulinářsky „čarovat“. • Co překvapí návštěvu? Celerové chlebíčky s mangem. • Čím potěšit rodinu? Celerovými krajíčky s plísňovým sýrem. • Co do zásoby na hlad po večeři? Celerový salát s ořechy. • Retro: Jak se sdílely recepty v mladší době internetové? •
Základní celerový salát je sice výtečný už sám o sobě, ale zároveň také poslouží coby chuťově určující složka při přípravě výrobků studené kuchyně. Celerový salát má mírně peprnou chuť, a kupodivu velmi dobře ladí s některými druhy ovoce. Tím se odlišuje od zeleninových salátů, v nichž chutě ingrediencí svádějí marný boj.
Když celerový salát, tak ať chutná po celeru
Aby byl celerový salát celerový, měl by být z celeru a měl by chutnat celerově. Je to můj osobní názor. Já totiž velmi nemám ráda úpravy pokrmů, o kterých (hlavně ženy) říkají: „Ani byste nepoznali, že to je z celeru.“
Anebo ještě hůř: „Ani bys nepoznal, z čeho to je.“ Myslím si totiž, že by z pokrmu mělo být poznat, z čeho je. A jestli se něco nazývá celerovým salátem / pomazánkou, není žádná vada, že po celeru chutná.
Okouzlení počítačem a internetem
Jako příklad salátu, o němž se podobná průpovídka tradovala, uvedu hned v úvodu recept na celerovou pomazánku se sýrem. Bude to chutné, ale co jíte, asi opravdu nepoznáte.
Je to už historie, i když novodobá. Recept pochází z mladší doby internetové, z wordovského „veledíla“, které bylo hromadně kolportováno v době, kdy uživatelky očividně objevovaly:
- schopnosti textových editorů,
- „půvab“ rozličných fontů nástroje WordArt
- a možnosti poštovních klientů.
Sepsaly recept, zrobily vlastní „grafickou úpravu“ – a rozesílaly každému, kdo měl e-mailovou adresu. To je obrázek konce „devadesátek“, zárodečná buňka současných gastro webů. No, posuďte sami.
Celerová pomazánka se sýrem
Ingredience: 1/2 celeru, menší mrkev, 100 g tvrdého sýra, dva stroužky česneku, špetka kari, 100 g majonézy, špetka soli.
Popis přípravy: Celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nezhnědl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek, promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.
Z podobně neidentifikovatelného zdroje (to se ještě neříkalo „spam“) pochází recept na večeři pro štíhlou linii, a to celerový salát o 340 kilokaloriích. Předávám, jak jsem „koupila“.
Celerový salát
150 g uvařeného nebo syrového celeru, jedno neoloupané, na kostky nakrájené jablko, jednu nadrobno nakrájenou cibulku a dílky z jedné mandarinky-klementinky smícháte s kelímkem do pěny našlehaného jogurtu. Ochutíte a položíte na rozložený zelený listový salát. Podáváte s plátkem celozrnného chleba, který můžete slabě namazat nízkokalorickým máslem.
Falešný humr z celerového záhonku
To mám mnohem raději ještě starší recept na celerový salát, kterému se říkalo „falešná humrová pomazánka“. Pochází z dob, kdy „už“, ale ani „ještě“ nikdo nevěděl, jak takový humr doopravdy chutná. Nic humřího jsem na tom výrobku neshledávala, ale dostalo se mi vysvětlení.
Více hlav, více smyslů
„MMP ( milá maková panenko:-), pár postřehů,“ napsala mi – vlastně nám všem – čtenářka Alena Šimečková. „Falešná humrová se celerové pomazánce říká možná proto, že dříve některé lidové recepty uváděly přidat k celeru vařené rybí filé. Další postup byl již totožný. Sice se rovněž nejednalo o nic s humrem, nicméně mělo to rybí nádech a tak možná proto vzdálená přípodoba humra. Nevím, je to jen můj nápad.“
No vida, a zase jsme o něco poučenější. Ale stejně si myslím, že když na humra zapomeneme a budeme obyčejně říkat celerový salát / celerová pomazánka, žádnou ostudu nám to neudělá.
Celerový salát, rámcový předpis
- Bulvy celeru očistím a podle potřebného množství (obvykle asi 500 gramů) nastrouhám na struhadle s jemnými očky.
- Zakapu šťávou z poloviny citronu / dvěma lžícemi octa, přidám půl lžičky soli, lžičku cukru a zamíchám. Celer v koncentrovaném prostředí zvláční.
- Do celeru vmíchám ochucenou základní majonézu. Anebo více procentní zakysanou smetanu a k ní tři čtyři lžíce stolního oleje. Případně dám půl na půl majonézu a smetanu. Té majonézy či smetany musí být tolik, aby se salát nedrobil, ale pěkně vázal.
- Ochutnám a dochutím podle potřeby solí, citronem nebo špetkou cukru, případně čerstvě mletým pepřem.
Volba zálivky
- Samotná majonéza: Když chci použít salát jako základní pomazánku na obložené chlebíčky.
- Zakysaná smetana: Jestliže chci salát podávat jako samostatné malé jídlo nebo jako přílohu k masu.
- Kombinace majonéza + smetana: Když mám málo jednoho nebo druhého, protože jsem nastrouhala moc celeru. ;=)
Celerový salát s majonézou poslouží k večeři, a nebo jako malé jídlo v kteroukoliv jinou denní dobu. Prospěje mu vychlazení. Nutriční hodnotu lze mírně zvýšit posypem z vlašských ořechů, které k celerovému salátu výtečně ladí. K zakousnutí se hodí bílé nebo celozrnné pečivo, případně žitný chleba. (Na obrázku je domácí dalamánek z celozrnné žitné mouky.)
Celerové chlebíčky s ovocem
Celerové chlebíčky s ovocem ráda připravuji v létě. Ani ne tak proto, že je všude dost ovoce (na chlebíčky se ho beztak mnoho nepoužije), ale proto, že dodá pokrmu lehký charakter a v horkých dnech rádi sáhneme po něčem, co je šťavnaté a svěží. Celerový salát ze syrového celeru je vhodným „chlebíčkovým podkladem.“ Uvedené recepty nejsou nijak rigidní, jedná spíš jen o tipy, jak je možno s celerovým salátem dál pracovat.
Celerové chlebíčky s masem a mangem, suroviny
Bílá veka krájená
Celerový salát s majonézou
1 jablko
Plátky vepřové pečínky
Sůl, citron/ocet, cukr, mletý pepř
Mango
„Třetí sektor“ chlebíčku podle volby a dostupných surovin
Připravím základní celerový salát s majonézou, do kterého přistrouhám jedno oloupané jablko. Dochutím solí, citronem / octem, špetkou cukru a malým množstvím čerstvě mletého pepře.
Celerový salát nanesu stejnoměrně na plátky veky. Z jedné strany poskládám tenký plátek studeného vepřového nářezu (koupeného, ale lze zhotovit i doma). Na maso dám tečku pikantní francouzské hořčice.
Na střed chlebíčku vyskládám několik tenkých klínků manga. Mango má kořenitou chuť trochu připomínající celer, tak nenaruší charakter chlebíčků. Klínky vpichuji do salátu, a to napříč chlebíčkem. Takové skládání, jak radil Mistr Vrabec, se pak dobře ukusuje.
Třetí sektor chlebíčku nechávám na vůli každého tvůrce. Na obrázku je plátek bílé ředkve s tečkou žervé a plátkem olivy. Mohl by tam ale být třeba i kournoutek z tence nařezaného sýra…
Celerové krajíčky s broskví a sýrem
Celerové krajíčky bych řadila spíš do kategorie „upravené“ večeře, než ke slaným zákuskům. Jsou vydatnější než masové chlebíčky s mangem.
Chlebíčky s celerem, broskví a sýrem: Suroviny
Tenké plátky žitného chleba
Celerový salát s majonézou
Broskve
Roquefort, Niva nebo jiný ostřejší neroztékavý sýr
Vlašské ořechy
Petrželka
Vyrobím základní celerový salát s majonézou – zda v něm bude jablko nebo nebude, to je celkem jedno. Salátem natřu tenké krajíčky tmavého chleba (na obrázku byla použita domácí veka z žitné celozrnné mouky). Do středu krajíčku zapíchám do salátu plátky / výseče pevnější broskve. Na jeden konec krajíčku položím plátek plísňového sýra, na druhý konec několik vlašských jader. Krajíčky posypu sekanou petrželkou.
Celerový salát s mangem a ořechy
„Když to chutnalo na chlebíčku, mohlo by to chutnat i smíchané dohromady,“ řekly si možná při prohlížení předcházejících tipů kreativní povahy. Ano, bude to chutnat i smíchané.
Celerový salát s mangem: Suroviny
asi 500 g strouhaného celeru
200 ml zakysané smetany
3 polévkové lžíce oleje
sůl, mletý pepř, citronová šťáva / ocet, cukr
1 menší nebo 1/2 většího manga
80 g vlašských jader
zelená petrželka
Z celeru a zakysané smetany připravím základní salát. Mango vyřežu od pecky, nakrájím na malé kousky a vmíchám do salátu spolu s vlašskými jádry nahrubo posekanými. Nechám v lednici odležet alespoň dvě hodiny, aby ořechy změkly a předaly salátu trochu své chuti. Před podáváním znovu promíchám. Nakonec posypu petrželovou natí. Zda si dají salát samotný, či k němu přikousnou kousek nabídnutého pečiva, tak to už je jenom na strávnících.
Foto: Humr a hlídač celerového záhonku pocházejí se serveru pixabay.com. Ostatní fotky k článku o celerovém salátu (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/celerovy-salat-oblozene-chlebicky-s-celerovym-salatem-mangem-broskvi-se-syrem-orechy/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/08/celerova-pomazanka.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/08/celerova-pomazanka-150x150.jpgRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátybezmasá jídla,bezmasé recepty,celer,celer recepty,celerová pomazánka,celerová pomazánka kluci v akci,celerová pomazánka na chlebíčky,celerová pomazánka prostřeno,celerová pomazánka recept,celerová pomazánka vegan,celerové chlebíčky s masem,celerový salát,celerový salát na chlebíčky,celerový salát pohlreich,celerový salát recept,celerový salát s jablky,celerový salát s majonézou,celerový salát s mangem,celerový salát s ořechy,celerový salát se smetanou,celerový salát základní,celerový salát ze syrového celeru,cerelová pomazánka,cerelový salát,falešná humrová pomazánka,falešná humrová pomazánka z celeru,falešná humrová pomazánka z celeru a mrkve,falešná humrová pomazánka z filé,jídla z celeru recepty,mango ovoce,pomazánka celerová ala humr,pomazánka z celeru,recepty z celeru,salát waldorf,salát z celeru,studená kuchyně recepty,zdravá celerová pomazánkaCelerový salát, tipy a recepty. • Nejlepší celerový salát je ten nejjednodušší. Proč? Dá se s ním dál všemožně kulinářsky 'čarovat'. • Co překvapí návštěvu? Celerové chlebíčky s mangem. • Čím potěšit rodinu? Celerovými krajíčky s plísňovým sýrem. • Co do zásoby na hlad po večeři? Celerový salát s...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Vážená Maková panenko, objevil jsem Váš blog před několika málo měsíci a začínám pociťovat návyk;-) že by konečně vítězil vlastní rozum?! Děkuji za všechny recepty na tradični i netradiční i netradičně tradiční pokrmy, myslím, že to co (zcela prirozeně) děláte a jak o jidle a surovinách uvažujete, je ta správná cesta, která má smysl. Snažím se pro svou rodinu a přátele připravovat jidla z přirozených surovin a přirozeným způsobem a Vy mi v tomtímto dílem velmi pomáhate a motivujete ( pomalu jsem si např s domaci majonezou zacal pripadat jako vyvrhel, tmář;-). Dekuji tedy aspoň tímto zdanlive klišoidním způsobem… Honza Ježek, ČB
Dobrý den, Honzo Ježku. Beru Vás – alespoň symbolicky – do týmu tmářů. A zatím Vám, zdánlivě klišoidně, upřímně děkuji za Vaše slova. Nechť Váš návyk potrvá. ;=) M.P.
kdysi dávno když nebyly peníze na humra – chatku z konzervy, vymyslela se falešná humrová pomazánka: celer, mrkev, vařené rybí filé atd. Stejně ja ko existuje falešná želví polévka.