Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zdravá červená fazolačka. Trochu jiná fazolová polévka z červených fazolí. Jak chutná fazolová polévka od babičky.  I Zdeněk Pohlreich vaří luštěniny. • Vaříme z červených fazolí. Fazole nejsou dietní, ale jsou zdravé. Delikátní fazolový salát s olivami pro labužníky. Jemný fazolový salát se sýrem. Fazolový buřtguláš – král pokrmů z červených fazolí.

fazolova-polevka-od-babicky

Červené fazole mají svou specifickou chuť, a tak se z nich připravují jiná jídla než z fazolí bílých. A protože jsou červené fazole značně oblíbené, stojí zato vyzkoušet vedle klasiky i méně známé recepty. Fazole sice nejsou žádná „dieta“ v odtučňovacím smyslu, ale pro své výživové hodnoty do zdravého jídelníčku patří.

Inu, v Americe, tam si vždycky jedli…

Za fazole na talíři vděčíme Kryštofu Kolumbovi. Vlastně až dalším průkopníkům, kteří Nový Svět poznávali a do Evropy přiváželi jako novinky to, co jihoameričtí indiáni znali, pěstovali a jedli tisíce let. Třeba i fazole.

fazolova-polevka-zdenek-pohlreich

Fazole se staly okamžitě populární – a dalo by se říct i strategickou – potravinou. Suché plody se:

  • snadno skladují,
  • dlouho vydrží,
  • při vaření hodně zvětší objem,
  • zasytí
  • a dodají škálu živin.

Fazole mají svou typickou chuť, takže je nebylo třeba ani nijak „extra“ kořenit – stačila sůl, pepř a trocha slaniny nebo nějakého tuku.

Protože naši předkové byli stále v pohybu, určitá nadýmavost (ostatně vlastnost všech luštěnin) jim nijak nevadila. A také se stalo zvykem fazole kořenit bylinami, které od přílišného nadýmání odpomáhají.

Už ve škole jsme se učili, že luštěniny jsou bílkoviny, i když rostlinné. Svého času se také říkalo neplnohodnotné. Podle tabulek fazole obsahují asi 20 až 25 % bílkovin, 1 až 1,5 % tuku, 55 až 62 % sacharidů a 3 až 4 % vlákniny. Z vitaminů to je provitamin A a komplex vitaminů B.

To nezní špatně.

Než začneme vařit: Praktické rady, jak fazole skladovat či kolik fazolí je potřeba na jednu porci čtěte v článku: Všechno, co je potřeba vědět o fazolích. Praktické tipy, rady a zkušenosti

fazolovy-salat-recepty

Pár slov na úvod…

„Luštěniny jsou základním kamenem italské kuchyně, i když by to tady nikoho nenapadlo,“ uvedl mj. šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v pořadu Teď vaří šéf. Zároveň k tomu dodal: „Tady v Čechách jsme nebyli moc kreativní. Všichni známe hustou čočku a hrachovou kaši, kterou jsme jako děti nenáviděli.“ Ano, to je pravda, fazolový salát ale podle mne není žádné nóvum ani u nás v Čechách. Pojďme si jeden takový hned udělat.

Fazolový salát s pikantní zeleninou

Suroviny  na pikantní fazolový salát

  • 300 g vařených červených fazolí
  • 100 g krájeného pařížského salámu (nebo mozaiky)
  • 150 g goudy vcelku
  • ½ malé sklenice sterilovaných kapií (asi 150 g)
  • 1/3 malé sklenice sterilovaných hub ve skladkokyselém nálevu (asi 100 g)
  • 1 malá cibule
  • 1 malý balíček oliv
  • Asi 25 g oleje
  • Sůl, špetka cukru, worcester, pepř, malá lžička hořčice, ocet
Čtěte také:  Všechno, co je třeba vědět o fazolích. Praktické tipy, rady a zkušenosti

Uvařené fazole dáme ještě horké do mísy. Přidáme k nim olej, půl lžičky soli a lžičku hořčice. Rychle mícháme, až se ze zálivky vytvoří emulze, která fazole obalí. Pak necháme vychladnout.

  • Krájený salám nařežu na delší proužky. Aby měl tento salát typickou chuť, dávám do něj pařížský salám (ano, je to ten salám, ze kterého se podle norem dělával původní pařížský salát). Protože není vždy k mání, lze místo něj použít nářezovou uzeninu, která se v různých regionech prodává pod názvem (nějaká) mozaika. Mívá oválný průřez. Jiné měkké salámy by salátu daly jinou, povšechnou chuť.
  • Sýr nakrájím na malé kostičky. Gouda je vhodná proto, že po rozležení změkne, což třeba eidam neudělá.
  • Kapie překrájím na drobno. (Tip: Nejlepší jsou domácí, viz můj recept: papriky zavařování)
  • Sterilované houbičky nechám vcelku. Když je nepropláchnu, je pak salát trochu vazký. Komu by to vadilo, tak houbičky propláchne studenou vodou.
  • Cibuli krájím na velmi drobné kousky.
  • Olivy překrájím na čtvrtky. Když se „zadaří“ a omylem koupím olivy s peckou, musím je vypeckovat, což je „trest“ za nepozornost při nákupu.

vyborny-fazolovy-salat-se-syrem

Nakrájenou přípravu promíchám, přidám trochu pepře, špetku soli, pár kapek worcesteru, trochu nálevu z kapií, případně pár kapek octa. Ochutnám, dochutím. Se solí opatrně, salám a sýr jsou poměrně slané. Nechám rozležet do druhého dne.

Podávám s chlebem nebo s celozrnným pečivem. Tento fazolový salát má velice delikátní, rafinovanou chuť. Ocení jej labužníci. Dětem ho raději nenabízíme, leda by samy chtěly ochutnat a pak si vzít s dospělými. Dětem raději připravíme jemný fazolový salát se sýrem.

fazolovy-salat-se-syr-a-vejce

Jemný fazolový salát se sýrem

Potřebné suroviny

  • 300 g vařených červených fazolí
  • 1 cibule
  • 150 g eidamu (ale může být i jiný sýr, podle obliby)
  • Domácí majonéza ze dvou žloutků
  • 1 střední nakyslé jablko
  • Sůl, pepř, hořčice, cukr, worcester, ocet

Sýr nastrouhám na hrubém struhadle. Cibuli nakrájím na proužky (nebo pro děti na drobné kostičky) a v sítku spařím vřelou vodou, aby nebyla moc štiplavá a v salátu nehořkla. Jablko oloupu a nastrouhám jemně.

Ze dvou žloutků udělám majonézu, kterou ochutím trochou soli, špetkou cukru, několika kapkami octa, malou lžičkou hořčice a špetkou pepře. Vmíchám do fazolí, ochutnám, případně trochu přisolím. Nechám alespoň půl dne rozležet a salát podávám s bílým pečivem.

Čtěte také:  Schwarzwaldský dort: Legendární třešňový "dort dortů". Mládeži do 18 let nepřístupný

K tomuto fazolovému salátu dobře ladí rajčata, takže je možno jím rozříznutá a vydlabaná rajská jablíčka plnit.

fazolova-polevka-z-cervenych-fazoli

Zdravá červená fazolačka – fazolová polévka z červených fazolí

Fazolová polévka z červených fazolí se tradičně připravuje ve stylu „gulášových“ polévek – tedy kořeněná mletou paprikou, česnekem, majoránkou. Odvar s fazolemi se se obvykle jen zahustí, provaří, okoření a na závěr se do fazolové polévky přidá nějaká uzenina. Je to dobrá polévka, ale tak nějak stále stejná. A trochu mi připomíná nádražní bufet. A protože si fazolačku s uzeninou často dáváme na cestách, doma ji dělám jinak.

Suroviny na červenou fazolačku

  • Odvar zbylý po vaření fazolí
  • 400 g vařených červených fazolí
  • 1 menší mrkev, 1 menší petržel, stejně velký řez celeru
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř, tymián, kmín, zelené polévkové bylinky
  • Hrst vloček nebo dvě lžíce jíšky
  • 80 g másla

Kořenovou zeleninu jemně nastrouhám. Protože jsou červené fazole nasládlé, je třeba opravdu dodržet „zlatý“ poměr kořenové zeleniny 1 : 1 : 1. Když nemám petržel, dám na jeden díl mrkve dva díly celeru.

V hrnci na polévku rozpustím máslo a zeleninu na něm restuji, až se z mrkve začne do tuku vyplavovat oranžové barvivo.

Zaliji odvarem z fazolí, přidám sůl, ¼  lžičky drceného kmínu, dvě špetky tymiánu, lžičku sušených polévkových bylinek (když nejsou čerstvé) a přivedu k varu. A teď jsou dvě volby:

  1. buď dám do budoucí polévky pro zahuštění hrst ovesných vloček, asi 10 minut vařím a pak nasypu fazole,
  2. a nebo fazole nasypu rovnou a do polévky přidám dvě lžíce jíšky, kterou mívám připravenu do zásoby.

Fazolovou polévku provařím do potřebné hustoty. Nakonec dám do červené fazolačky rozetřený česnek a trochu pepře. Na talíři polévku sypu petrželkou, libečkem nebo pažitkou (když je jejich sezona, pak ale nedávám bylinky sušené).

Tip pro experimentátory: Když do této fazolové polévky přidáme ke kmínu a tymiánu ještě trochu mletého zázvoru, špetku mletého nového koření a majoránku, bude vyhlížet a chutnat jako „vegetariánská příbuzná“ černé zabíjačkové polévky. Vyzkoušejte, jestli máte „trdlovku“ rádi a zabíjačka je nedohlednu.

A jak vypadala typická fazolová polévka od babičky? Polévka se vařila z bílých fazolí. Fazole, které byly den namočené ve studené vodě, se druhý den uvařily do měkka jako hrách, prolisovaly a rozředily zeleninovým odvarem. Do polévky se přidala sůl, žlutá jíška s cibulkou, majoránka, utřený česnek a paprika. Do polévky se mohly zavařit šunkové knedlíčky nebo tyrolské knedlíčky.

TIP: Vyzkoušejte starý recept od Hany Dumkové: Fazolová polévka od babičky

fazolovy-gulas-burtgulas

Buřtguláš z červených fazolí

Fazolový buřtguláš je jídlo, které zhotoví i naprostý kuchařský začátečník, nešika nebo odrostlejší dítě. Je to pokrm, kterým nakrmíme za pár korun „skautský oddíl“. Mana nebeská, které není nikdy dost a stejně jako jeho bramborový bratr nebo hodolanská omáčka se jí tak dlouho, dokud není hrnec prázdný.

Čtěte také:  Džuveč s tuňákem. Hledání ztraceného času. Pomůžete?

Suroviny na guláš z fazolí

  • 500  g suchých červených fazolí
  • 300 g uzeniny (nebo víc, jak kdo rád)
  • 2 velké cibule, 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce sádla
  • Kmín, mletá paprika sladká a pálivá, sůl
  • Odvar z vařených fazolí

Fazole namočím a v tlakovém hrnci uvařím do měkka. Sliji, odvar uchovám. Cibule nasekám, uzeninu (klobásu, kabanos) nakrájím na delší špalíčky. Společně opeču na sádle.

Přisypu dvě lžíce mleté sladké papriky a lžičku kmínu, zamíchám se základem, aby se paprika rozpustila. Hned nasypu fazole a zaliji odvarem, aby byly fazole tak akorát ponořené. Přidám sůl a přivedu k varu.

I když byly fazole původně úplně měkké, ve slaném prostředí zase trochu ztvrdnou. Stáhnu teplotu a při volném probublávání je nechám znovu změknout (10 minut stačí). Při varu se také redukuje tekutina. Když jsou fazole měkké, vařečkou jich trochu rozmáčknu o stěnu hrnce. Stále volně vařím. Rozmačkané fazole pokrm dostatečně zahustí, není třeba přidávat mouku. Když má fazolový buřtguláš správnou konzistenci, ochutnám, případně trochu přisolím a přiostřím pálivou paprikou.

  • Letní varianta: Na cibuli s opečenou uzeninou podusím dvě tři nakrájená rajčata a papriky. Pak postupuji stejně.
  • Bezmasá varianta (moje preference): Nedávám uzeninu, jen rajčata a papriky.

Foto: Snímky fazolových jídel k článku o červených fazolích – fazolová polévka z červených fazolí, fazolové saláty či fazolový guláš (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/02/fazolova-polevka-od-babicky.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/02/fazolova-polevka-od-babicky-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátybuřtguláš,červené fazole,červené fazole recept,fazole recept,fazolová gulášová polévka,fazolová polévka,fazolová polévka od babičky,fazolová polévka recept,fazolová polévka s uzeninou,fazolová polévka se zeleninou,fazolová polévka z bílých fazolí,fazolová polévka z červených fazolí,fazolová polévka zdeněk pohlreich,fazolový guláš,fazolový salát recepty,fazolový salát se sýr a vejce,fazolový salát se sýrem,jak dlouho vařit červené fazole,polévka z červených fazolí,recepty fazole,recepty Pohlreich,recepty s fazolemi,recepty z fazolí,salát s červených fazolí,sýrový fazolový salát,sýrový fazolový salát s olivami,vynikající fazolová polévkaZdravá červená fazolačka. Trochu jiná fazolová polévka z červených fazolí. • Jak chutná fazolová polévka od babičky. •  I Zdeněk Pohlreich vaří luštěniny. • Vaříme z červených fazolí. • Fazole nejsou dietní, ale jsou zdravé. • Delikátní fazolový salát s olivami pro labužníky. • Jemný fazolový salát se sýrem. • Fazolový buřtguláš - král pokrmů...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.