Česneková polévka, česnečka – recepty a tipy. • Česnečka jako životabudič. • Česneková polévka – prevence i lék. • Když na nás viry vycení zuby, zkusme je zahnat česnečkou. • Porušili jsme “životosprávu”? Kocovinu zažene česneková polévka. • Jak udělat česnečku jednoduše? • A jak udělat česnekovou polévku “á la mode”? • Rychlá česneková polévka i česneková polévka se smetanou, česnečka s brambory i vejcem •

1_cesnekova-polevka-recept

Česnečka je asi ta nejjednodušší polévka, kterou je možno uvařit. Kromě česneku na ni nepotřebujeme skoro nic. A to “nic” se najde v každé domácnosti. Prostinká základní verze česnečky se dočkala různých vylepšení. A tak lze česnekovou polévku připravit v mnoha variantách – podle gusta, času a dostupných surovin.

Povídá se o česneku

Připomínat zdravotní účinky česneku jistě není třeba. Tak jen několik zajímavostí. zelenina-cesnek-na-trhuVěděli jste například, že…

  • … česneku se také říká „páchnoucí růže“?
  • … česnek užívali dělníci budující pyramidy, římští vojáci i řečtí atleti?
  • …egyptské záznamy z roku 1550 před Kristem předepisují česnek pro snížení vysokého tlaku, omezení šedivění vlasů, prodloužení délky života, proti lupům, vším, kožním nemocem, vředům, dýchacím obtížím a vnitřním chorobám?
  • … česnek byl vyhledáván i jako afrodiziakum? (Chudáci partneři…)
  • … Plinius doporučoval jedenašedesát léků z česneku vyrobených?  Léčil jím hadí uštknutí, hemoroidy, vředy, astmatické potíže, křeče, spalničky i rýmu.
  • … za obou světových válek lékaři z nedostatku jiných léků ordinovali zraněným vojákům česnekovou šťávu jako prevenci proti otravě krve či gangréně?
  • … v roce 1954 bylo skutečně vědecky prokázáno, že česneková šťáva do tří minut zabíjí bakterie v umělé kultuře?
  • … štiplavé a pikantní chuti česneku lze naučit děti už od dvou let? Pro začátek se doporučuje  jim ho podávat ve formě lehké pomazánky na chleba z másla a utřeného malého stroužku česneku.

2_cesnek-recepty

Česnečka jako prostředek “vyprošťující” z kocoviny

Babské rady doporučují a odborníci potvrzují, že talíř horké silné česnečky je účinným prostředkem při zdolávání stavu po “prohřešku proti životosprávě” – jak se ve sportovním zpravodajství říká, když se například fotbalisté zpijí namol.

Česnečka – ideálně z masového vývaru (na obrázku je zmrazený kuřecí vývar), je proto doporučovaným prvním jídlem třeba na Nový rok, kdy do hlavy tepou “permoníci” silvestrovské kocoviny.

3_cesnekova-polevka-s-smetanou

Naše domácí česnečky bez receptu

Ne, opravdu nedělám česnečku podle receptu. Neodpočítávám stroužky česneku a nevážím množství použitého tuku, koření. Ale znám několik způsobů přípravy česnekové polévky, které se v naší domácnosti slily z různých pramenů v jeden proud.

dsc01380V domácnosti mých rodičů se česnečka dělala dvěma způsoby.

  1. Do talíře se dala kupička česneku rozetřeného se solí, na krájený (neopečený) chleba, trochu vepřového sádla, špetka kmínu, pepře a dvě tři špetky majoránky. To se spařilo vroucí vodou – a bylo hotovo. Tuto česnečku si dělal obvykle táta – pro zahřátí, když na něj „něco lezlo“, a tak.
  2. Česnečka pro celou rodinu se dělala hlavně v době po zabíjačce, kdy byl přebytek čistého masového vývaru z ovaru. Máti vývar svařila, okořenila kmínem, majoránkou, pepřem a mletým zázvorem a nakonec přidala množství rozetřeného česneku. Do polévky jsme si vkládali kostičky opečeného chleba nebo rohlíků.

dsc01386V rodině z druhé strany se vařila česnečka bramborová. I ta přišla do naší domácnosti. Příprava je prostinká:

  • Brambory vařené bez slupky (s kmínem či nějakou natí) se prostě slijí do jiného hrnce, vývar se už jen okoření rozetřeným česnekem. Někdy dám do každého talíře jako vložku trochu krupice opražená na kousku sádla, jindy kousek rozmačkané brambory. (To u našich nešlo, protože máti vařila brambory vždy ve slupce.)
  • Nebo se dají vařit do osolené vody dvě tři oloupané a na kostičky nakrájené syrové brambory s trochou kmínu. Když změknou, přidám oříšek másla, troška majoránky a hojnost drceného česneku. Jednou překulit varem a hned podávat.

Když jsem prolistovala polévkové (a zdravotní) oddíly  archivních výstřižků s receptů, našla jsem několik předpisů na česnečky. Na ty nejobyčejnější, i na česnekové polévky „á la mode“, které se česnečce už skoro ničím nepodobají. Tak je – jak se říká – dávám do placu – kdyby si někdo s česnečkou nedokázal poradit.

Česneková polévka: Nejjednodušší způsob

4_polevka-cesnecka

Česneková polévka (oukrop)

  • 4 krajíce chleba, 6 dkg sádla, 6 stroužků česneku, sůl, majoránka, kmín, 2 l vody. 
    Chléb pokrájený na kostičky osmažíme na rozpáleném sádle do křupavá. Česnek utřený se solí, majoránku, kmín necháme přejít varem ve vodě na polévku. Kostičky osmaženého chleba dáme na talíře a přelijeme polévkou.

Oukrop z bramborového vývaru

  • 1 l vývaru z brambor, 4 stroužky česneku, 3 dkg sádla, sůl, pepř, majoránka, 4 krajíčky chleba.
    Česnek utřeme se solí a rozdělíme na talíře. Na každou porci přidáme kousek sádla a na kostičky nakrájený opražený chléb. Vše zalijeme vařícím bujonem nebo vývarem z brambor, který jsme před tím dochutili solí, pepřem a majoránkou.

5_cesnekova-polevka-s-brambory-a-vejcem

Česneková polévka s osmaženým chlebem

  • 1 litr vývaru z hovězího masa či kostí, špetka majoránky, 2 krajíčky staršího chleba, 40 g vepřového sádla, 4 stroužky česneku, sůl, petrželka.
    Chléb nakrájíme na drobné hranolky a na polovině sádla je osmahneme dozlatova. Do procezeného vývaru přidáme rozemnutou majoránku a necháme přejít varem. Do talířů rozdělíme sádlo, česnek utřený se solí a chléb a zalijeme horkou polévkou. Doplníme petrželkou a podáváme.

Česnekové polévky netradiční

Česnekový smetanový krém

  • 2 středně velké hlavičky česneku, olivový olej, 2 malé cibule, 2 lžíce másla, 400 ml podmáslí, 100 ml smetany, 1 až 2 vařené menší brambory, loupané, 2 lžíce koňaku, 1 lžička sekaného kopru, sůl, osmažené kostičky žemle.
    Vložte česnekové hlavičky na plech, zakapejte olejem a pečte 1 hodinu v předehřáté troubě. Po vychladnutí odkrojte špičky stroužků a vymačkejte obsah. Odložte česnekový protlak stranou. Dejte na máslo zesklovatět cibuli, přilijte podmáslí a smetanu a vařte pět minut na mírném ohni.
    Přelijte směs do mixéru (nebo vezměte tyčový mixer), přidejte prolisovaný brambor, česnekový protlak a cibuli. Jemně rozmixujte. Přelijte směs do hrnce, přidejte koňak, kopr a sůl. Zvolna prohřívejte. Podávejte posypané koprem a kostičkami usmažené žemle.

Česneková polévka se smetanou

  • 10 g hladké mouky, 1/4 l vývaru, 50 g másla, 50 g šlehačky, 5 stroužků česneku, pažitka, bazalka (sušená nebo čerstvá), sůl, pepř, polévkové koření.
    Z tuku a mouky připravíme světlou zásmažku, osolíme a zalijeme studeným vývarem. Za pozvolného prošlehávání metlou přivedeme k varu. Mezitím si očištěné stroužky česneku nakrájíme na slabé plátky a po dosažení bodu varu přidáme do polévky.
    Provaříme 15 minut a přidáme očištěnou a jemně nasekanou bazalku a pažitku. Nakonec polévku zalijeme částí vyšlehané šlehačky a zbylou částí dozdobíme při podávání.

Česneková polévka se šunkou a sýrem

  • 40 g hladké mouky, sůl, 10 cl smetany, 5 stroužků česneku, petrželka, 50 g šunky, 100 g strouhaného eidamu, 50 g másla. 
    Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou, povaříme, přidáme smetanu a na plátky nakrájený česnek. Rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme.
    Při podávání vložíme do polévky na nudličky nakrájenou opečenou šunku, nastrouhaný sýr a ozdobíme petrželkou.

Česneková polévka s mlékem

  • 3/4 l vody, 1/4 l mléka, 4 stroužky česneku, 1 žloutek, 2 krajíčky chleba, 40 g oleje, petrželka, sůl.
    Česnek utřeme se solí, přidáme do vody a necháme krátce povařit. V několika lžících studeného mléka rozmícháme žloutek. Zbylé mléko hodně ohřejeme a přilijeme do polévky. Polévku odstavíme a všleháme mléko se žloutkem.
    Do talířů rozdělíme na nudličky nakrájený a v tuku osmahlý chléb, podle chuti osolíme, přidáme petrželku a zalijeme polévkou.

Česneková polévka s vejcem

  • Asi 6 stroužků česneku prolisujeme, rozehřejeme na 6 lžicích oleje, přidáme bobkový list, pepř a jemně nasekanou petrželku. Krátce podusíme a zalijeme masovým vývarem. Vaříme asi 10 minut na mírném plameni pod pokličkou. Dochutíme solí.
    Do bujonové misky položíme krajíc veky, rozklepneme vajíčko a zalijeme vařící polévkou.

 

Foto: Obrázky polévky, lisu na česnek v hranaté misce a paličky na černém pozadí jsou ze serveru pixabay.com, děkuji za něj. Ostatní snímky česneku a česnekových polévek v článku (receptar).

TIP: Česneková polévka od babičky v podání Kluků v akci

 

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/01/3_cesnekova-polevka-s-smetanou.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/01/3_cesnekova-polevka-s-smetanou-150x150.jpgreceptarPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAčesnečka babské rady,česnečka kocovina,česnečka pomoc kocovina,česnečka s bramborem,česnečka s chlebem,česnečka s krutony,česnečka s vejcem,česnečka se šunkou,česnečka se sýrem,česnečka se zázvorem,česnek recepty,česneková polévka kocovina,česneková polévka s brambory a vejcem,česneková polévka se smetanou,česneková polévka se sýrem,co na kocovinu,domácí česnečka,polévka česnečkaČesneková polévka, česnečka – recepty a tipy. • Česnečka jako životabudič. • Česneková polévka – prevence i lék. • Když na nás viry vycení zuby, zkusme je zahnat česnečkou. • Porušili jsme “životosprávu”? Kocovinu zažene česneková polévka. • Jak udělat česnečku jednoduše? • A jak udělat česnekovou polévku “á...Blog o zahradničení, pěstování a receptech