Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Česnek medvědí – recepty. Jak medvědí česnek zpracovat?  A kde medvědí česnek roste?  Neomezujme se jen na pesto z medvědího česneku. • Medvědí česnek v kuchyni: „medvědí slaný koláč“, játrová pomazánka s medvědím česnekem, masová směs či dušená rýže. Ještě to nestačí? Tak polévky a vaječné kompozice s česnekem medvědím pro pravé gurmány navrch. 

1_medvedi-cesnek-recepty

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je báječná planá zelenina. Jeho sezona je, bohužel, krátká, jen od dubna do května. Medvědí česnek sice zajímá bylinkáře, ale mnohem víc domácí kuchaře. Dají se s ním či přímo z něj připravit velmi chutná jídla, která jsou obohacena mnoha zdraví prospívajícími látkami, které česnek medvědí obsahuje. Užitečná informace pro sběratele: výskyt česneku medvědího je klasifikován jako hojný a nejedná se o chráněný druh.

Medvědí česnek: Divoký, a přitom jemný

Medvědí česnek má v kuchyni podobné využití jako třeba naťová a cibule nebo pažitka. Není divu, jsou z jedné rodiny. Výhodou medvědího česneku je jeho jemnější chuť, takže se na rozdíl od zmiňovaných druhů nemusí používat jen jako pikantní koření, ale jako samostatná hlavní zelenina. Předpokladem je, mít ho dostatečné množství. Jestliže česnek medvědí sklízíme v přírodě, obvykle si jej domů přineseme dost.

Při šetrném sběru není nebezpečí, že bychom jeho výskyt ohrozili. Česnek medvědí je nejen „životadárný“, ale coby bylina také velmi životaschopný. Sběrači však musejí mít rozum a sklízet jenom list. Dloubat a odnášet domů cibulky je nešetrné vůči přírodě, zbytečné, a také by se dalo přirovnat k odřezávání větve, na které sedíme. Sami sobě zničíme přírodní „plantáž“.

TIP: Česnek medvědí: pěstování, kde rád roste, sběr a jak medvědí česnek uchovat

2_medvedi-cesnek-kde-roste

Labužník čeká na „medvědí“ sezonu. A pak si dá no nosu

Že česnek medvědí existuje, je velmi zdravý a nelze si jej splést s konvalinkou, jsem věděla tak akorát od bylinkářky Marie Treben. Tam, kde jsem narodila, jsou lesy na pískovém podloží – borové, suché, teplé, rovné a vlídné. To medvědí česnek nemá rád.

Kde teď žiji, jsou lesy jiné. Smíšené, divoké, temné, tajuplné a plné vody. Na výskyt česneku medvědího jsem se zeptala jednoho lesomila hned, co jsme se přistěhovali. A měla jsem štěstí. Roste tu na jednom místě. U Jelení studánky. Ovšem s konvalinkou ani jinou bylinou si ho opravdu, opravdu nelze splést. Každé jaro podnikám výpravu za česnekem medvědím a nikomu doma nevadí, že v tom čase málem i švestkové knedlíky sypu česnekem. Jako praví labužníci si chceme česneku medvědího užít v jeho sezoně.

Chcete vědět, kam na něj chodím? Není to nic tajného. Vezmu vás tam, klidně přijeďte. Jen se připravte na sedmikilometrový pochod tam a sedm zpátky. I proto je česnek medvědí zdravý – člověk se při jeho sběru pěkně projde.

3_slany-kolac-z-cesneku-medvediho

Vaříme z medvědího česneku

Základní premisou všeho vaření z medvědího česneku je, že jeho tepelná úprava musí být velice krátká. Proto do všech teplých pokrmů přidáváme česnek medvědí až nakonec a povaříme (podusíme) jej minutu, dvě. Protože česnek medvědí neprošel dostatečně dlouhou dobou varu z hlediska konzervace, mohl by v pokrmu uchovávaného mimo lednic začít kvasit (přirozený jev). Proto jídla připravujeme jen takové množství, které se sní hned.

Čtěte také:  Ruský boršč tak jak má být: silný vývar s masem, zeleninou a červenou řepou

Nabízené recepty na jídla s medvědím česnekem jsou spíš jenom tipy, které otevřou cestu pro vlastní „medvědí“ kreace. Tak se nechte inspirovat.

4_medvedi-cesnek-slane-kolace

Zeleninový koláč s medvědím česnekem

Na výtečný zeleninový koláč s medvědím česnekem si připravíme 200 g hladké nebo polohrubé mouky, 150 g másla nebo tuku na pečení, 5 vajíček, 100 g eidamu, 1/2 kelímku zakysané smetany, 1 balíček mražené jarní zeleninové směsi (obsahuje mrkev, hrášek, květák a fazolové lusky ve vyváženém poměru) nebo 350 g čerstvé zeleniny ve směsi podle vlastního uvážení, 1 cibule, 2 lžíce kečupu (nemusí být), asi 200 g medvědího česneku, sůl, pepř, případně muškátová oříšek nebo proslovenské koření.

  • Z mouky, 100 g tuku, žloutku, dvou špetek soli a dvou lžic studené vody (nebo víc podle potřeby) vypracuji těsto. Nechám v lednici odležet, aby se ingredience propojily.
  • Zatím na 50 gramech másla dorůžova osmažím drobně krájenou cibuli. Vysypu na ni mraženou zeleninu, osolím, přidám pepř a vypnu sporák. Na vychládající plotýnce se zelenina rozmrazí a trochu se z ní odpaří voda.
  • Česnek pokrájím a v cedníku spařím konvicí vřelé vody (aby „slehl“). Nechám vykapat.
  • Odleženým těstem vyložím koláčovou formu – do boků, aby byly okraje. Těsto dám na asi pět minut zapéct do trouby předehřáté na nejvyšší teplotu – musí zbělet (když to neuděláme, mohlo by pak po upečení zůstat uprostřed syrové.
  • Korpus potřu zlehka kečupem (nemusí být, ale dodá na svěžejší chuti), posypu zeleninou, pokladu česnekem a zaliji 4 vajíčky rozšlehanými se zbylým bílkem, strouhaným sýrem a smetanou. Kdo má rád kořeněné pokrmy, může přidat trochu muškátového květu nebo provensálského koření. Po lžicích směsí poliji koláč, stěrkou uhladím (tím se vaječná hmota i zatlačí, aby zatekla mezi kousky zeleniny.
  • Dám péct na asi 160 – 170 stupňů, aby se pomalu a dobře propekl v celé vrstvě. Po asi 30 minutách je koláč zlatohnědý, pevná a jeho okraje se oddělují od formy. To je známka upečenosti. Pro jistotu ale ještě píchnu špejlí do středu.kdyby byla vlhká, dám koláč ještě na asi pět minut do již vypnuté rouby.

Koláč jíme teplý i studený. Pro větší komfort strávníků je vhodné podávat jej na talířku s dezertní vidličkou, v ruce by se mohl drolit, je opravdu křehký. Na stůl dávám i kečup, protože si o něj medvědí koláč skoro sám říká.

5_jak-zpracovat-medvedi-cesnek

Masová směs s medvědím česnekem

300 g masa, 1 cibule, 80 g másla, 1 rajče, asi 200 g česneku medvědího, sůl pepř.

  • Drůbeží maso z prsou (krůta, kuře) nebo kvalitní vepřové maso (kýta, karé) či drůbeží játra (kdo je rád a smí, tak doporučuji) nakrájím na drobné kousky.
  • Cibuli zpěním na másle, přidám maso a společně opékám. Pak zaliji asi 1,5 vody, přiklopím poklici a dusím do měkka.
  • Osolím, opepřím, přidám rozsekané rajče. Směs ještě asi dvě minuty míchám, aby rajčata zavadla a odpařila se přebytečná tekutina.
  • Nakonec nasypu nakrájený medvědí česnek, vypnu plotýnku, zaklopím a česnek nechám ve směsi asi minutu pařit.
Čtěte také:  Co to je, když se řekne rizoleta. Špenátové rizolety z žitné mouky a odlehčená verze květákových rizolet

Masovou směs podávám buď s přílohou (rýže, americké brambory) – potom je žádoucí nechat v ní trochu víc šťávy. Nebo směs kladu na topinku, k tomuto účelu musí být tekutiny naopak co nejméně. Topinku je možno ještě posypat sýrem a syrovým česnekem.

6_pomazanka-s-medvedim-cesnekem

Játrová pomazánka s medvědím česnekem

500 g kuřecích jater, 1 cibule, pepř, mleté nové koření, 100 g másla, 200 g česneku medvědího.

  • Cibuli nakrájím na kousky, opeču na másle, přidám drůbeží játra, okořením pepřem a novým kořením, společně restuji, až jsou játra ze všech stran opečená.
  • Pak přiliji asi deci vody, zmírním teplotu a pod pokličkou je dusím do měkka.
  • Sundám poklici, játra osolím, zredukuji tekutinu, přisypu česnek (nemusí se krájet) a asi dvě minuty dusím s játry.
  • Potom směs přesypu do mixovací nádoby, ručním mixerem dohladka rozmixuji. Ochutnám, případně přisolím.
  • Do hotové pasty nakonec vmíchám půl balíčku slunečnicových semínek. Mohly by být i ořechy nebo mandle.
  • Přeliji do misky a dám do lednice do druhého dne ztuhnout.

Podávám s topinkami nebo s pečivem – v tom případě dávám na stůl i máslo, protože pomazánka je málo tučná a někdo si pod ní rád máslem přimázne. Pomazánka nemá vzhledem k polosyrovému česneku dlouhou trvanlivost, takže je třeba sníst ji rychle. Teoreticky by se mohla v páře uvařit nebo ve sklenicích zavařit jako klasická domácí paštika, ale tím bychom zničili látky, které nás v medvědím česneku zajímají především.

7_dusena-ryze-se-zeleninou-a-medvedim-cesnekem

Dušená rýže se zeleninou a medvědím česnekem

Na 4 – 6 porcí (podle apetytu strávníků) je třeba 1 hrnek kulatozrnné rýže, 50 ml oleje, větší cibule, balíček jakékoliv mražené zeleninové směsi (obsahují různou zeleninu v příjemné kombinaci, která se doma v časném jaru vždy nesejde), asi 200 g medvědího česneku, sůl, pepř, mletá paprika, 3 hrnky vody.

  • Rýži důkladně properu v horké vodě.
  • Cibuli nakrájím nadrobno a dorůžova osmažím na oleji. Na cibuli nasypu lžíci sladké papriky, rychle zamíchám, aby se rozpustila.
  • Přisypu rýži a zeleninu, asi půl lžíce soli, trochu mletého pepře a přiliji tři hrnky vody. Uvedu do varu a pět minut prudce vařím.
  • Pak stáhnu plotýnku na stupeň 2 (u plynového sporáku by to znamenalo minimální plamen a litinovou plotýnku) a pod pokličkou dusím 15 minut. Občas promíchám, u pokrmu tohoto typu nevadí, že se zrnka ráže trochu poruší.
  • Nakonec do rýže vmíchám pokrájený česnek a pod poklicí dusím dalších asi sedm minut. Když by rýže nebyla měkká, tak ještě nechám chvíli pod poklicí. Při tak nízké teplotě se nepřipálí a bude dělat dál.
  • Hotový pokrm sypu ostřejším strouhaným sýrem, ale parmezán to nemusí být.

Tip: Jestliže nechceme, aby se sýr při pojídaní „táhl“ a nebo sloupl v jedné roztavené vrstvě, nastrouháme jej na struhadle se čtvercovými očky. Nebude v nudličkách, ale v drobných zrnkách a nepotáhne se z vidličky.

8_polevka-z-medvediho-cesneku

Polévky s medvědím česnekem

Medvědí česnek můžeme přidat do jakékoliv polévky (snad jen do poctivého hovězího vývaru bych jej nedávala, aby se neztratila hovězí chuť). Medvědí česnek skutečně pozvedne polévku bramborovou, zeleninovou, hrstkovou, gulášovou, fazolovou polévku od babičky či polévku frankfurtskou.

Čtěte také:  Proč vaříme litry bylinných sirupů? A co na domácí sirupy říká lékárník?

Můžeme ale také uvařit přímo  „medvědí“ polévku – na způsob oblíbené špenátové polévky podle Pohlreicha.

Potřebujeme 1 litr drůbežího vývaru, půl mrkve, malý řez celeru, 80 g másla, 1 bramboru, 1 menší cibuli, asi 250 g česneku medvědího, sůl, pepř, muškátová oříšek, zakysanou smetanu.

  • Cibuli hrubě nakrájím a opeču na másle. Přisypu nakrájenou zeleninu a chvíli restuji s cibulí.
  • Zaliji vývarem, přidám nakrájenou bramboru a uvařím doměkka.
  • Přidám česnek medvědí (celé listy), asi dvě minuty vařím.
  • Ručním šlehačem rozmixuji. Zelenina a brambora polévku zahustí.
  • Vrátím na plotnu, dochutím pepřem a muškátem, případně přisolím (kdyby byl vývar málo slaný) a ještě prohřeji k varu.

Polévku z medvědího česneku podávám se zakysanou smetanou (může být i sladká). Protože smetanu s polévce nemá každý rád, podávám ji zvlášť a každý si dá podle chuti. Polévka je sice dost vydatná, ale pro větší jedlíky k ní je možno podávat i krutony.

9_recepty-s-medvedim-cesnekem

Medvědí česnek s vejci

Medvědí česnek se vejci velmi dobře shodne.

  • Přidávám jej do vaječných omelet (nakrájím a přímo vmíchám do rozšlehaných vajec, upeču na pánvi a podávám s chlebem nebo s bramborami),
  • sypu jím vejce míchaná na másle,
  • volská oka.
  • Nebo listy krátce podusím na cibulce osmažené na másle, rozmixuji a zaliji vejci, osolím, okořením pepřem nebo ostrou paprikou – na způsob špenátu. Je to výtečná a vydatná snídaně nebo s bramborami celé hlavní jídlo.

Ale nakonec prozradím, jak mám česnek medvědí možná nejraději.

  • Na malém kousku másla osmažím cibulku,
  • přidám sekaný medvědí česnekem, několikrát překulím, aby zavadl.
  • Pak jen osolím a trochu opepřím a jím s bramborou kaší a volským okem (pro sebe je dělám bez tuku, jen mikrovlnce.)

Když tohle jím, je to dostatečná odměna za kilometry našlapané při sběru. Tak si vyberte – a ať slouží ke zdraví.

Vyzkoušejte též mé recepty na šumivé limonády z bylinkové zahrádky: domácí bezinková limonáda, z tužebníku nebo mátová nebo recepty na domácí polévkové koření: bez chemie, jenom ze zahrádky, lesů, luk a strání

Foto: (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/04/1_medvedi-cesnek-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/04/1_medvedi-cesnek-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbylinky,bylinky v kuchyni,česnek medvědí,jak zpracovat medvědí česnek,medvědí česnek co se používá,medvědí česnek jak uchovat,medvědí česnek kde roste,medvědí česnek recepty,medvědí česnek v kuchyni,polévka z medvědího česneku,polévkové koření,pomazánka z medvědího česneku,recepty s medvědím česnekem,recepty z medvědího česneku,slaný koláčČesnek medvědí – recepty. • Jak medvědí česnek zpracovat? • A kde medvědí česnek roste? • Neomezujme se jen na pesto z medvědího česneku. • Medvědí česnek v kuchyni: 'medvědí slaný koláč', játrová pomazánka s medvědím česnekem, masová směs či dušená rýže. • Ještě to nestačí? Tak polévky a vaječné kompozice s česnekem...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.