Obložené chlebíčky s pomazánkou: recepty a tipy. • Chlebíčky prosté, ale chutné. Když je hluboko do kapsy. Chlebíčky na studentskou party. Občerstvení za pár kaček.  Pohoštění v retro stylu.  V jednoduchosti je půvab. Málo času? Připravíme chlebíčky s pomazánkou. 

chlebicek_tvarohova_mp

Krajíčky pečiva natřené pomazánkou nemusejí vypadat jako svačina dětí na stanovém táboře. I z misky pomazánky můžeme vykouzlit nápadité a příjemné občerstvení. Chlebíčky s pomazánkou nám mohou vytrhnout trn z paty, když zazvoní nečekaná návštěva – a lednice prázdná. Chlebíčky s pomazánkou nijak nenaruší náš rozpočet – můžeme podat plnohodnotné pohoštění i v době, kdy musíme počítat každou korunu.

Chlebíčky s pomazánkou, to nemusí být z nouze ctnost

V běhu roku se mnohokrát naskytne příležitost, kdy chceme připravit pohoštění, které nebude nijak okázalé, ale na druhou stranu ponese známky péče hostitele. Jednoduché chlebíčky s pomazánkou jsou takovou možností.

Na přípravu chlebíčků pro inspiraci jsem použila až rafinovaně jednoduché pomazánky. Vybrala jsem je z knihy Receptury pro studenou kuchyni z roku 1976. Ráda tímto receptářem listuji, protože obsahuje lahůdky, na které jsme tak nějak “geneticky” zvyklí. Třebaže už víc než 25 let není povinností výrobců normy dodržovat, mnozí zkušení Mistři studené kuchyně na ně nedají dopustit a stále se jich drží. Nákup surovin, přesný poměr, přesný počet porcí i kalkulace se bez rozpisu neudělá. V normách je všechno uvedeno, stačí jednoduchou trojčlenkou propočítat. A pak, že matematika v životě není potřeba.

TIP: Domácí veka na chlebíčky – recept a postup

Chlebíčky s pomazánkou: Receptury, recepty a tipy

Obložené chlebíčky liptovské

440

Obložený chlebíček s liptovskou pomazánkou je velice jednoduchý, ale atraktivní svěží pikantní chutí. Na jeho zhotovení lze použít kupovanou strojově krájenou veku, jejíž krajíčky mají méně než 20 gramů. Příprava je proto velmi rychlá.

Liptovská pomazánka je krém vyšlehaný z tvarohu, másla, mleté papriky a jemně sekané cibule. Na chlebíček ji naneseme nožem a pak ozdobně načechráme vidličkou. S oblohou z cibule si můžeme „vyhrát“. Dobře vypadá i chutná rovněž cibule červená, případně v kombinaci s bílou.

Obložené chlebíčky s paštikovou pomazánkou

dsc01001

Paštikové obložené chlebíčky sice moc slavnostní nejsou, ale lze je připravit tehdy, když chceme nějak ozvláštnit svačinu pro návštěvu mládeže věčně při chuti, potěšit rodinu nápaditým servírováním jinak obyčejné večeře, a tak.

V receptu je uvedeno vajíčko – není nutné, paštika s máslem je dostatečně sytá. Chlebíčky zdobím jemně sekanou cibulkou nebo cibulovými kroužky a nakládanou zeleninou, v létě plátkem čerstvého rajčete a syrovou paprikou.

Chlebíček s tvarohovou pomazánkou

Chlebíček s tvarohovou pomazánkou je svou osvěživou chutí příjemný zejména v létě. chlebicek_tvarohova_mpJe ideálním pohoštěním pro zahradní party či nějakou dětskou sešlost: není na něm nic, čím bychom se mohli prohřešit proti stravovacímu režimu dětských hostí.

Nápadité zdobení chlebíčku, k němuž je potřeba jen velmi malé množství surovin, učiní tvarohovou pomazánku atraktivnější i pro ty, kteří se jí jinak snaží vyhnout. A chlebíček nijak neprodraží.

Že je tvarohový chlebíček zdravý, není třeba zdůrazňovat. Další body pro zdraví: podklad můžeme nakrájet z celozrnného pečiva. A ještě jeden klad: chlebíčky s tvarohovou pomazánkou si mohou dopřát i ti, kteří si z jakéhokoliv důvodu musí hlídat příjem kalorií.

Chlebíček se šunkovou pěnou

Obložený chlebíček se šunkovou pěnou děláme pro zpestření nabídky studeného občerstvení. Nemohou tvořit základní nabídku, protože by se rychle přejedly.

chlebicek_sunkovy_kremŠunková pěna obsahuje smetanu. Proto chlebíčky s ní podáváme jen dobře vychlazené a pouze v malém množství, aby nezteplaly – postupně je doplňujeme.

Šunkovou pěnu natíráme na řezy pečiva – veky, bagety, vykrojené tvary z chleba a podobně. Nanášíme vidličkou a ozdobně „načechráme“ nebo pěnu můžeme stříkat cukrářským sáčkem se širší hubicí (aby se neucpávala kousky šunky).  Šunková pěna je jemné neutrální chuti. Proto jí „sluší“ pikantní, mírně nakyslá obloha z nakládané zeleniny či rajčat. Recept na šunkovou pěnu

Chlebíček s pomazánkou z uzenáče

Pomazánka z uzenáče chutná i těm, kdo jinak tuto u nás nejdostupnější uzenou rybí specialitu odmítají.

chlebicky_pomazanka_uzenac Co lidem na uzenáči nejčastěji vadí, je množství kostí a kostiček v mase, které se jim nechce vybírat. Ale pomazánka z uzenáče, to je už jiná. Piplavé preparování provede kuchař, strávníci si pak už jen pochutnávají. Z množství receptů na pomazánku z uzenáče doporučuji na chlebíčky tu nejjednodušší (a dle mého osobního názoru i nejchutnější) – jen z rybího masa a másla.

Chlebíčky s pomazánkou z uzenáče zdobím cibulkou a sezonní nebo nakládanou zeleninou. Jemnou chuť uzené ryby podpoří také plátek nebo osminka vajíčka. Tyto chlebíčky velmi chutnají dětem – a je to způsob, jak je naučit jíst ryby, pokud je odmítají. Recept na pomazánku z uzenáče

Obložený chlebíček se svačinovým krémem

Tip na tyto chlebíčky by mohli uvítat pořadatelé „nízkorozpočtových“ party.

chlebice_svacinovy_kremVýrobní cena svačinového krému je minimální, chlebíčky dobře splní funkci „něčeho na zajedení“ –  přitom budou chutné a při malé snaze i vzhledné. Svačinová krém lze nanášet nejen na obligátní  veku, ale klidně i na tenké krajíce chleba, které pak lze nakrájet na menší kousky.

Protože má svačinový krém přirozenou chuť po použitých surovinách (kabanos, máslo, cibule), lze chlebíček učinit pikantnějším v podstatě čímkoli: „tečkou“ hořčice, tabaska, salsy verde, cibulkou, nakládanou nebo čerstvou zeleninou, naloženými hříbky… Stačí opravdu jen to, „co  spíž dá“ a chlebíček nijak neprodraží.

Chlebíček s uherskou pěnou

Chlebíček s uherskou pěnou neztratil ani po letech na „noblese“. Uherská pěna je svou lehce svíravou chutí delikátní. Ocení to dospělí, dětem chlebíčky s uherskou pěnu nabízet nebudeme. Mají na ně dost času, a krom toho – uherský salám ani jiný fermentovaný salám do dětského jídelníčku nepatří.

dsc01091Uherskou pomazánku podáváme k slavnostním příležitostem. Potíráme jí plátky veky na chlebíčky, krajíčky housky nebo bagety na kanapky, kolečka rohlíků na miňonky. Aby vynikla chuť uherského salámu, stačí chlebíček doplnit plátkem vejce, kouskem kyselé okurky a střikem ochucené majonézy.
Jinou variantou může být řez taveného sýra, jeden kornoutek z tenince nakrájeného kolečka uherského salámu a kousek kyselé okurkyUherskou pěnu lze na chlebíček také nanášet cukrářským sáčkem.
Chlebíčky s uherskou pěnou je před podáváním nutno vychladit.

Aby byl retro akord dokonalý

Co k těmto chlebíčkům podávat? Nejlépe:

  • kofolu (pro dospělé s rumem = letecká limonáda),
  • čaj z expresa tea nebo Pigi čaj
  • kávu „Santosku“, dětem Bikavu,
  • Prazdroj, Perštejn, Popovice,
  • víno raději současné (Ostravský kahan či Pražský výběr se snad už naštěstí nevyrábějí)

– a ještě filmy Československé nové vlny, Blue Effect a Collegium Musicum. Dobrou chuť.

Zkuste též: 

Foto: Všechny snímky k článku Chlebíčky s pomazánkami (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/12/chlebicek_tvarohova_mp1.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/12/chlebicek_tvarohova_mp1-150x150.jpgreceptarDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAChlebíček s pomazánkou z uzenáče,Chlebíček s uherskou pěnou,Chlebíček se šunkovou pěnou,jak udělat obložené chlebíčky,jednoduché chlebíčky,nejlevnější chlebíčky,obložené chlebíčky s pomazánkou,obložený chlebíček s paštikovou pomazánkou,pomazánky na chlebíčky a jednohubky,pomazánky na obložené chlebíčky,pomazánky podle bývalých norem,retro chlebíčky,velmi levné chlebíčkyObložené chlebíčky s pomazánkou: recepty a tipy. • Chlebíčky prosté, ale chutné. • Když je hluboko do kapsy. • Chlebíčky na studentskou party. • Občerstvení za pár kaček. • Pohoštění v retro stylu. • V jednoduchosti je půvab. • Málo času? Připravíme chlebíčky s pomazánkou. • Krajíčky pečiva natřené pomazánkou nemusejí vypadat jako...Blog o zahradničení, pěstování a receptech