Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Chlupaté knedlíky, recepty a zkušenosti. Z jakých brambor dělat chlupaté knedlíky? Ze syrových brambor, mouky a vajec. • Co s vodou po vaření chlupatých knedlíků: rady Rádce z Předmostí. Bolí vás ruce, nemůžete strouhat a vykrajovat noky? Zkuste to jinak.  Chlupaté knedlíky v parním hrnci.  Chlupatý knedlík s celozrnnou moukou – jde to? • Bosáky, klouzáky. Chlupaté knedlíky se zelím.  „Chlupáče“ s cibulkou, s vejci, s uzeným masem a další krajové tipy.

1_chlupate-knedliky

Chlupaté knedlíky, to je rodinné stříbro staré české kuchyně. K pečenému vepřovému boku či k uzenému masu a se zelím jsou možná oblíbenější, než houskové knedlíky či knedlíky bramborové. Protože chlupatý knedlík voní domovem. Dají se chlupaté knedlíky nějak inovovat? A prospěje jim inovace?

Chlupaté knedlíky: Rarita české kuchyně

Chlupaté knedlíky, to je jídlo, které asi musí člověk konzumovat odmalička, aby si ně zvykl. Žádná jiná gastronomie nemá přílohu tak nevzhlednou, hutnou a do žaludku těžkou, jako jsou české chlupaté knedlíky. Trochu se jim podobají slovenské halušky. Ale ty jsou v porovnání s českým „chlupáčem“ jak baletky vedle zápasníků těžké váhy. Přesto na ně nedáme dopustit.

Chlupaté knedlíky se připravují ze syrových rozstrouhaných brambor, mouky a vajec. Zavařují se v podobě lžicí vykrajovaných noků do vroucí osolené vody. Vzhledem k použitým surovinám nemají chlupaté knedlíky moc šancí, aby byly lehké, „nadýchané“. Ale můžeme je uvařit tak, aby si nezasloužily pojmenování „volováky“ (rozuměj – olověné), jak se jim někdy říká ve východních Čechách.

  • Chlupaté knedlíky – na rozdíl od knedlíků bramborových – se dělají z jakkoliv starých brambor. Z nových brambor jen vymačkáme víc tekutiny.

2_recept-na-chlupate-knedliky

„Uděláš polívku z vody po knedlíkách?“

U babičky-selky bylo v knihovně něco, co jsem z domácnosti rodičů neznala: staré kalendáře a svázané časopisy. Z českých mlýnů, Vincetina a nejméně půl metru svázaných ročníků Rádce z Předmostí. Ten byl můj nejmilejší. Byly v něm rady co a jak v hospodářství. V časopise jsem nalistovala vždy oddíl věnovaný hospodyňkám. Ten mne bavil, holku z čtvrté třídy. Úžasné čtení.

radce1Krátce poté, co jsem vstřebala stať o chlupatých knedlících, byl u nás na oběd tátův soudruh vedoucí se soudružkou chotí. Způsobně jsem byla přítomna nudnému hovoru. Máti se omluvila, že musí odejít do kuchyně zavařit chlupaté knedlíky a dodělat polévku. V nastalé chvilce jsem vycítila svou šanci. “Když se vaří chlupaté knedlíky, hodně mouky a nudliček z brambor se odvaří,” pronesla jsem rozšafně. “A bylo by škoda tu vodu vylévat. Stačí totiž ochutit ji majoránkou, petrželí a když máme nazbyt, tak přidat lžičku margarínu. Dostaneme výživnou polévku.”

Návštěva zalapala po dechu, táta se koukl přísně. Reakce jsem špatně vyhodnotila. “Četla jsem to v Rádci z Předmostí. To je zajímavý a poučný časopis, často ho čtu.” Návštěvě se pobouřením vrátil dech, táta znachověl – a v tu chvíli máti zvala ke stolu na polévku.

Čtěte také:  Müsli koláč s dýní a müsli chlebíček na cesty. K tomu poctivé kakao

radce_vydavatelŽe se soudruh vedoucí se soudružkou chotí zděsili, jakou to asi polévku dostanou, to vám bylo hned jasné. Jenže oni byli šokováni i tím, jak suverénně uvádím zdroj svých informací.

On totiž Rádce z Předmostí – první náš naučně populární časopis pro hospodářství –  vydával za první republiky v Předmostí u Přerova významný politik Josef Knejzlík. Agilní poslanec národního shromáždění za Československou stranu národně socialistickou. Tedy za stranu “hradní”, podporující Masaryka (členem byl i Edvard Beneš). Za stranu, která přispívala k stabilizaci politického systému první republiky Proto byl časopis v dobách komunismu “vymazán” z historie.

A co bylo dál?

Naši mne nijak názorově nedeformovali, tak ideologickou část trapasu přešli. Ale vysvětlili mi, že jsem tu radu ohledně polévky z vody po knedlících  našla ve válečném ročníku časopisu. Kdy byl nedostatek potravin a přídělový systém.

Jenže nezapomněly, ty „bestie moje milované“, nezapomněly! Od těch dob, kdykoliv se vařily chlupaté knedlíky, měla jsem to na talíři: “Mám vodu po knedlíkách vylít, a nebo z ní uděláš polívku?”

  • Zůstalo ve mně jako v koze. Při každém vylévání zahoustlé škrobovité vody se zbytky brambor jsem myslela na to, jak plýtvám. Ale polévku jsem opravdu nikdy nezkusila. Až před krátkým časem jsem se toho “traumatu z dětství” zbavila. Uvařila jsem chlupaté knedlíky bez odpadního zbytku! Paradoxně k tomu přispěla dočasná omezená hybnost zápěstí.

3_recept-na-chlupate-knedliky

Chlupaté knedlíky z parního hrnce

Chlupaté knedlíky s menším podílem ruční práce jsem poprvé udělala v době, když jsem měla na čas omezenou hybnost zápěstí a pro bolestivost jsem nemohla dělat kroutivé pohyby. Strouhání nebo vykrajování nešlo.
(Možná by to mohl být tip pro ženy, které mají problémy třeba s karpálními tunely nebo s artritidou v zápěstí

Suroviny a vybavení

  • 1000 g brambor
  • 300-350 g hrubé mouky
  • 1 velké nebo 2 malá vejce
  • Sůl
  • Elektrický strouhač
  • Parní hrnec

4_chlapate-knedliky-ze-syrovych-brambor

Když jsou k ruce pomocníci na elektriku

Škrabkou očištěný kilogram brambor jsem nastrouhala v malém robotu. Asi dvě minuty práce. Konzistence je jiná, než u brambor ručně strouhaných, nepustí tolik vody. Ale to v tomto případě nevadí. Do brambor jsem přidala velké vejce, půl lžičky soli a rukama jsem vypracovala těsto.

Misky parního hrnce jsem vymazala rostlinným máslem (lze také olejem) a v dlaních vytvořila stejně velké kuličky.

  • (Mačkání těsta a kuliček dlaněmi a prsty bolavému zápěstí nevadilo, je to jiný pohyb.)
Čtěte také:  Bramborový knedlík, který se vždy povede. Jako od babičky

5_knedliky-v-parnim-hrnci

Parní hrnec jsem naplnila vodou a zapnula na patnáct minut. Když byste to chtěli zkoušet, musíte vycházet z výkonu svého parního hrnce, ale domnívám se, že těch 15 minut je takový dobrý čas.

Každopádně ale po skončení varu jeden knedlík vyndejte, překrojte a ochutnejte. Brambory v něm by neměly být syrové, struktura nudliček by však měla být zachována. Když by byly brambory polosyrové, přidejte pět minut. Ale ne víc, protože když by se brambory úplně rozvařily, byl by knedlík tuhý. 

6_chlupate-knedliky-se-zelim

Bez nižádného odpadu – a jako ze žurnálu!

A bylo to! Konec mému trápení s nevyužitým odpadem. Bez starostí, že se knedlíky rozvaří, že uteče voda z kastrolu a zaneřádí sporák. Z celé dávky při jednom varu. A navíc – chlupaté knedlíky z parního hrnce vypadaly jako ze žurnálu.

Jenže takové knedlíky, při vší jejich kráse a dokonalosti, nejde dělat vždycky. Někdy je ten jejich „chlupatý a otřepaný“ charakter zapotřebí, aby se dala uvařit klasika – třeba chlupaté knedlíky se zelím.

  • Jste odpůrci bílé pšeničné mouky? Zkuste chlupaté knedlíky něčím „ozdravět“. Třeba celozrnnou žitnou moukou.

7_klouzaky-recept

Chlupaté knedlíky s celozrnnou moukou a se zelím

Suroviny

  • 750 g syrových oloupaných brambor
  • 150 g žitné celozrnné mouky
  • 150 g polohrubé pšeničné mouky
  • 1 velké nebo 2 malá vejce
  • Sůl do vody

8_bosaky-recept

Inovace, která neuškodí

  • Oloupané brambory nastrouhám na struhadle s jemnými očky.
  • Vymačkám a sliji tekutinu, kterou pustily.
  • Přidám obě mouky, vejce a vypracuji těsto. Ta pšeniční mouka musí být, aby těsto zpevnila.
  • Dám vařit osolenou vodu do velkého kastrolu (lepší než hrnec) – aby jí bylo nanejvýš do dvou třetin.
  • Mezitím na tácek vykrájím – a trochu urovnám ;=) – noky. Není to nutné, ale urychlí to pak zavařování, protože když se voda začne vařit, vložím je do kastrolu všechny najednou a všechny se pak vaří stejnou dobu.
  • Dám jich jen tolik, aby nebyl kastrol zcela plný. Na „můj“ velký kastrol vyjde polovinu noků.
  • Bez přikrytí poklicí vařím šest minut, ale asi po dvou minutách opatrně plochou vařečkou oddělím knedlíky přilepené ke dnu hrnce.
  • Pak jeden na zkoušku vyndám, rozkrojím, ochutnám. Když brambory ještě „křupou“, vařím další dvě minuty.

9_bramborove-knedliky-od-babicky

Pak hustým sítem vybírám, a bez propláchnutí překlápím do misky nebo rovnou vkládám na předem připravené zelí. Do té samé vody pak vložím druhou polovinu a postupuji stejně.

Odvařené částečky ani tentokrát nepřijdou nazmar. Spolu se zelím vytvoří pojivé médium, které dává chlupáčům se zelím tu typickou kluzkost (proto v některých regionech „klouzáky“) .

Čtěte také:  Čas trnek: Trnkové víno, trnková povidla, kompot z trnek a ještě něco navíc

Chlupaté Knedlíky se zelím se jedí:

  1. jako samostatné bezmasé jídlo („bosé“, proto místně bosáky).
  2. A nebo k nim přidáme uzené či pečené maso: třeba pečené uzené vepřové koleno, pečený vepřový ocásek (křížová kost).
  3. Nebo je doplňujeme podle rodinných či krajových zvyklostí.

10_parni-hrnec-recepty-na-vareni

S čím ještě chlupaté knedlíky chutnají

  • Chlupaté knedlíky se dělají se zelím kyselým (já je upravuji na český způsob – popsáno v článku o pečení kachny, Moravané a Slezané dle svého zvyku);
    nebo se zelím sladkým (ze syrového zelí).
    Sice ne ke smíchání, ale jako příloha ke chlupatým knedlíkům je výtečné i zelí červené.
    V zimě, kdy si můžeme dovolit sytější jídlo, můžeme chlupaté knedlíky se zelím posypat vepřovými škvarky.
  • Místo zelí lze ke chlupatým knedlíků udělat dušené kedlubny na způsob zelí.
  • Takovým rychlým a vděčným „prázdninovým“ jídlem („Co těm dětem pořád jen vařit?“) jsou chlupaté knedlíky hojně posypané nebo smíchané s osmaženou cibulkou.
  • A dalším dětským evergreenem jsou chlupaté knedlíky s vajíčky osmaženými na cibulce (i pro tuto verzi jsou odcezené částečky knedlíků žádoucí, aby pokrm nebyl suchý).
  • V některých rodinách nedají dopustit na chlupaté knedlíky s dušenými houbami, houbovou smaženicí nebo s houbovou omáčkou.
  • Také vepřovému na houbách s hráškem chlupaté knedlíky náramně „sluší“.

11_bramborovy-knedliky-domaci

Foto: Obrázky k článku Chlupaté knedlíky: Tentokrát v parním hrnci nebo s přídavkem celozrnné mouky (receptar)

TIP: Zkuste také výtečné bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Domácí chlupaté knedlíky. Se zelím? Recepthttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/03/1_chlupate-knedliky.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/03/1_chlupate-knedliky-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbosáky,bosáky recept,bramborové klouzáky,bramborové knedlíky klouzáky,bramborové knedlíky od babičky,chlupaté knedlíky,Chlupaté knedlíky jak dlouho vařit,Chlupaté knedlíky jaké brambory,Chlupaté knedlíky jako od maminky,Chlupaté knedlíky k masu,Chlupaté knedlíky kolik mouky,Chlupaté knedlíky repect,Chlupaté knedlíky s celozrnnou moukou,Chlupaté knedlíky s houbami,chlupaté knedlíky s uzeným masem,Chlupaté knedlíky s vajíčky,Chlupaté knedlíky se zelím,Chlupaté knedlíky z nových brambor,chlupaté knedlíky z parního hrnce,Chlupaté knedlíky ze starých brambor,chlupaté knedlíky ze syrových brambor,jak na Chlupaté knedlíky,klouzáky recept,parní hrnec na knedlíky,parní hrnec recepty na vaření,recept na chlupaté knedlíky,recepty z brambor,vaření v pářeChlupaté knedlíky, recepty a zkušenosti. • Z jakých brambor dělat chlupaté knedlíky? Ze syrových brambor, mouky a vajec. • Co s vodou po vaření chlupatých knedlíků: rady Rádce z Předmostí. • Bolí vás ruce, nemůžete strouhat a vykrajovat noky? Zkuste to jinak. • Chlupaté knedlíky v parním hrnci. • Chlupatý knedlík s celozrnnou moukou – jde...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.