Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zapečené palačinky s masem a se špenátem, tip. Co uvařit k obědu, aby to nebylo stále to samé? Co uvařit dětem o prázdninách, ale aby to děti jedly? Poctivé palačinky na slano. Zapečené palačinky plněné slanou nádivkou! Různé náplně zajistí pestrý vzhled, i pestrou chuť. Zkuste palačinky zapékat bešamelem, vždyť nemusíme všechno stále zasypávat sýrem!

Připravit palačinky se slanou náplní, to láká především mladé kuchařky a kuchaře. Starší třeba už pozapomněli, že palačinky se slanou náplní před lety také rádi zapékali. Udělejme si malé soukromé „retro“, retrospektivu vlastních vzpomínek.

Zapékané palačinky: Asi každý tím prošel…

Palačinky plněné špenátem, tak to je evropská klasika (viz Erich Kästner, Luisa a Lotka). K palačinkám plněným masovou směsí dospěje asi každá začínající kuchařka. Dalším jejím palačinkovým počinem bývají palačinky zapečené. Je zajímavé (a vypozorované), že postupem let frekvence zapečených palačinek (a vůbec palačinek slaných) ustává, až se palačinky omezí jen na svou sladkou podobu. Všimli jste si toho také?

Prošla jsem stejným vývojem. Dospěla jsem do stadia, kdy slané palačinky nachystám leda, když chci připravit rizolety. Nebo zapečené palačinky plněné květákem na cibulce. Onehdy jsem si vzpomněla na dobu, kdy jsem (jako „snaživá“ hospodyňka) dělala s palačinkami „psí kusy“. Možná jste už na ně také zapomněli, na slané zapečené palačinky.

Zapečené palačinky s masem a špenátem

Připravím dva druhy náplně: dva druhy odlišné chuťově, barevně i nutričně – masovou a zeleninovou.

  1. Na masovou nádivku rozkutruji vykostěné velké kuřecí stehno bez kůže. Okořenila jsem solí, paprikou a suchými drcenými rajčaty).
  2. Na zeleninovou náplň jsem udusila balíček mrazeného špenátového protlaku (bez vajec, jen na cibulce, kořeněno česnekem a pepřem).
Čtěte také:  Omeleta s žampiony a hráškem, smetanové brambory a cuketový salát. Uvařeno bude do půl hodiny

Náplně mohou být i jiného masa a z jiné zeleniny. Při použití jiného masa než drůbežího je třeba maso předem tepelně upravit, anebo náplň vytvořit přímo z masa vařeného, pečeného. Závěrečná úprava bude krátká, tak aby nebylo maso syrové. Kuřecímu to bude stačit.

Hubené“ palačinky

Z jednoho vejce, vody a hladké mouky umíchám těsto husté – inu jako na palačinky. Na suché pánvi s nepřilnavým povrchem pak palačinky upeču. Těsto by se mohlo zadělat i mlékem a placky by se mohly osmažit na tuku, ale připadá mi to zbytečné. Na chuti by se to neprojevilo, pouze by se navýšila kalorická hodnota.

Pro tentokrát bez šunky a sýra

Palačinky potřu náplněmi, stočím. Není v tom žádný problém.

Umím si představit, že by v tomto kroku mohla mít nejedna kuchařka/kuchař „nutkání“, položit na namazanou palačinku plátek šunky, sýra nebo slaniny. Je to také zbytečné. V pokrmu je použito tolik různorodých surovin, že by se chuti „tloukly“ nebo dokonce splývaly, zanikly.

  • Ano, zavinuté pokrmy lze skutečně připravit i bez šunky a sýru. ;=)

Chvilka ve vaječné lázni

Střídavou metodou uložím palačinky do tukem vymazané zapékací nádoby. Ve dvou deci smetany na vaření (lze i v mléce) rozšlehám čtyři vejce, osolím, podle vlastní volby lehce okořením. Emulzí zaliji palačinky.

Zapéct, a pak dopéct

Přiklopím poklicí a dám do trouby zapéct. Když říkám „zapéct“, myslím tím skutečně „zapéct“, nikoliv upéct. Tyto výrazy se v současné mluvě často zaměňují. Při „zapékání“ se učiní jenom jeden krok tepelné úpravy. Nikoliv celá. V tomto případě pečeme jenom do doby, kdy vaječná zálivka ztuhne, ještě nemá vzhled hotového výrobku, má jen zpevněný povrch. Budu totiž pokračovat.

Gratinujeme bešamelem

Na zpevněný (zapečený) povrch zapečených palačinek nanesu vrstvu ochuceného bešamelu. Bešamel jsem z másla, mouky a mléka uvařila v době, kdy se palačinky zapékaly.

  • Současný obligátní stále opakovaný způsob by byl posypat povrch zapečených palačinek strouhaným sýrem. Tím by se ale docílilo konečné chuti, kterou dnes mají všechny zapékané pokrmy. Nějak se pozapomnělo na zapékání, gratinování, bešamelem.

Tradice velí přidat do bešamelu muškátový květ, ale každý jej nemá rád. Bešamel lze proto dochutit podle vlastní volby. Povrch upravím vidličkou a pokrm znovu vložím do trouby. Tentokrát už bez pokličky. Dopékám při 220 °C, dokud se nevytvoří kůrka.

  • Pokrm porcuji a na talíře ukládám lopatkou.
  • K zapečeným palačinkám dvou barev se dobře hodí rajčatový salát.

Kdo to má tak rád, pochutná si na zapečených palačinkách zchladlých, anebo přímo studených. To je věcí osobních zvyků.

Další tipy

Kromě již připomínaného květáku na cibulce (květák jako mozeček) se do zapékaných palačinek hodí i jiná dušená zelenina: Kapusta, lečo, fazolky, mladý hrášek…

  • Měla jsem možnost ochutnat zapečené palačinky plněné zeleninovou fáší (jako na zeleninové karbanátky),
  • dokonce jsem někde jedla i zapečené palačinky plněné těstem jako na bramborák (ale to už byla opravdu nějaká „vymyšlenost“, a kdo ví, jestli to těsto nebylo z cukety).
Čtěte také:  Není to vetřelec z cizí galaxie, je to jedlá a výtečná pýchavka obrovská

Zapečené palačinky jsou zkrátka odpovědí na často kladenou otázku: „Co jen mám dnes uvařit?!

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/07/zapecene_palacinky_spenat_maso_mp23.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/07/zapecene_palacinky_spenat_maso_mp23-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččiny palačinky,co dnes uvařit,co dnes uvařit k obědu,co dobrého uvařit,co dobrého uvařit k obědu,co uvařit,co uvařit dětem k obědu,co uvařit k obědu,co uvařit k obědu recepty,co uvařit k večeři,co uvařit na oběd,co uvařit rychlého k obědu,co uvařit v neděli k obědu,co uvařit z kuřecího masa,co uvařit z květáku,co uvařit zítra k obědu,domácí palačinky,jak na palačinky bez tuku,maminčiny palačinky,nejlepší palačinky,nejlepší palačinky recept,nejlepší těsto na palačinky,palačinka,palačinkové těsto,palačinky,palačinky bez tuku,palačinky na slano,palačinky na slano recepty,palačinky recept,palačinky recepty,palačinky se špenátem,plněné palačinky,plněné palačinky na slano,poctivé palačinky,recept na palačinky,recept na výborné palačinky,recept palačinky,slané palačinky,slané palačinky recept,slané palačinky se špenátem,špenátové palačinky,těsto na palačinky,těsto na palačinky recept,výborné palačinky,zapečené palačinky,zapečené palačinky na slano,zapečené palačinky s kuřecím masem,zapečené palačinky s květákem,zapečené palačinky se špenátem,zapečené palačinky se špenátem a parmezánem,zapečené palačinky se špenátem a s kuřecím masemZapečené palačinky s masem a se špenátem, tip. • Co uvařit k obědu, aby to nebylo stále to samé? • Co uvařit dětem o prázdninách, ale aby to děti jedly? • Poctivé palačinky na slano. Zapečené palačinky plněné slanou nádivkou! • Různé náplně zajistí pestrý vzhled, i pestrou chuť....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.