Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Že to „co nejdřív praskne“, tušil v roce 1989 každý, kdo se „zajímal“. A kdo se „zajímal“, už od „výplachu“ Václaváku 28. října 1988 předpokládal, že se systém neudrží. Pak to konečně přišlo: Berlínská zeď, svatořečení Anežky České, Národní třída, Vláda národního porozumění, Havel na Hrad.

Horníčkovo beaujolais…

Něco skončilo, to bylo jasné. Velké nadcházející změny si lidé nedokázali představit, na ty drobné se těšili. Třeba na to, že se po 40 letech do země vrátí světová vína a alkoholy.

Starší lidé je pamatovali z první republiky, mladší je znali z literatury.

  • Jak asi chutná dobré víno na večírek, beaujolais, pravé šampaňské, staré portské?
  • Uvidíme konečně nějakou „bondovku“ a okusíme agentovu verzi martiny koktailu?
  • Jestlipak nám budou chutnat třtinové rumy z karibských oblastí?

Skončila éra náhražková. (Povídali jsme si o ní třeba v článku Míchané drinky podle receptáře 50 let starého.)

Ani profesionální barmani však asi nedokázali odhadnout, jak mocná vlna vína a alkoholů světových značek naši zem zaplaví. Nebo, kolik zavedených socialistických produktů zanikne.

Co se pilo na Vánoce 1989?

Když si lidé o Vánocích 1989 vařili „punč“ z bílého nebo červeného koncentrátu zvaného „Vinný punč“ (jiný punč se v ČSSR už ani neznal), nebo když svářeli „Svíčku“ s hřebíčkem, netušili, že za rok tou dobou budou třeba v Norimberku popíjet vánoční „Glühwein“, pánové „Glühwein mit Schuß“.

Protože v případě socialistického „pseudo punče“ není nad čím tesknit, udělejme futuristický krok/rok vpřed, svobodně překročme hranice a sérii vzpomínání ukončeme třeba v Drážďanech.

S kusem štoly a s pomerančovým punčem v ruce.

Vánoční pomerančový punč: Recept

Suroviny na pomerančový punč

  • 9 ks pomeranče
  • 2 ks citrony
  • 1 svitek skořice
  • 60 ml rum
  • 4 ks hřebíček
  • hnědý cukr
  • 300 ml voda
  • 500 ml bílé víno
Čtěte také:  Pečené vepřové ocásky, k tomu květák dvou barev s mrkví. Pochoutka

Vymačkejte šťávu z citrusů. Nalijte ji do hrnku s odměřenou vodou a bílým vínem. Zahřejte pod bod varu a přidejte hřebíček, skořici, cukr a rum. Pod pokličkou mimo plotnu nechte asi 30 minut odpočívat. Přes jemné sítko přeceďte do jiného hrnce a krátce prudce svařte. Nalité do šálků nebo silnostěnných sklenic ozdobte plátkem pomeranče.

A když byla řeč o chuti třtinových rumů, na závěr mám ještě jeden netradiční adventní tip, který jsem objevila. Ocení jej hlavně fajnšmekři a degustátoři – adventní rumový kalendář. Na své si tak konečně přijdou ti, kteří tolik neholdují čokoládě nebo čajům.

Klidný advent a hezké Vánoce přeji.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/11/michane_napoje_retro_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/11/michane_napoje_retro_mp-150x150.jpgreceptarNápojeRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAadventní kalendář,adventní kalendář 2019,adventní kalendář 2020,adventní kalendář pro muže,adventní rumový kalendář,domácí vánoční punč,portské víno,pravé šampaňské,pravý vánoční punč,recept na vánoční punč,retro drinky,retro nápoje,rumový adventní kalendář,šampaňské,vánoční punč,vánoční punč recept,vánoční punč s alkoholem recept,vinný punč,vínoŽe to „co nejdřív praskne“, tušil v roce 1989 každý, kdo se „zajímal“. A kdo se 'zajímal', už od „výplachu“ Václaváku 28. října 1988 předpokládal, že se systém neudrží. Pak to konečně přišlo: Berlínská zeď, svatořečení Anežky České, Národní třída, Vláda národního porozumění, Havel na Hrad. Horníčkovo beaujolais... Něco...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.