Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Kakaové řezy s tvarohem a jahodami. Nasládlé sousto ke kávě, lapač mlsných chutí, brzda zákeřně vyskočivšího hladu.  Jahodové řezy s tvarohem ze sušenkového těsta, které není ze sušenek.  Jahodové řezy s tvarohem dokáže upéct i kuchařský elév neb o nenapravitelný nešika.  Kakaové řezy s tvarohem a jahodami: práce snadná, cena nízká, chuť náramná. Tak hrr na ně! 

jahodove_kakaove_rezy_tit_mp

Kakaové řezy s tvarohem a jahodami jsou takový docela „obyčejný“ moučník, který je rychle při ruce při chutích na něco sladkého. Ke složení kakaových řezů nemůže mít žádný nutriční specialista výhrady. Sladivá složka a její množství je zcela v rukou kuchaře/řky.

Když jsou doma kakaové řezy s jahodami, dospělí mají malý kousek sladkosti ke kávě a děti nebudou „šmejdit“ a hledat kupované sladkosti. Kakaové řezy s jahodami nemají ambice stát se slavnostním zákuskem. Jsou na všední den. Ale chutnají skvěle.

Sušenkové těsto na kakaové řezy za pár kaček

Základ kakaových řezů je tvořen korpusem ze sušenkového těsta. Jestli někdy někdo nevěřícně kroutil hlavou nad technologií, při níž se:

  1. koupí hotové sušenky,
  2. pak se doma rozdrtí,
  3. smíchají s máslem
  4. a znovu spečou,

tak já tou hlavou kroutím také. To je dle mého totéž, jako:

  1. koupit si nové šaty,
  2. rozstříhat je
  3. a pak sešít tak, aby bylo rozstříhání co nejméně vidět.

Ne, nemám nic proti „Amikům“, ale konkrétně tuto technologii jsem nikdy nepochopila. Proč si ty sušenkové korpusy neudělat „na první dobrou?“ Je to rychlejší, neskonale levnější a hlavně bez aromat, konzervantů, nežádoucích druhů olejů.

Na korpusy křehkých koláčů a pájí můžeme s úspěchem použít jakékoliv těsto lineckého typu (3:2:1), které známe, chutná nám a máme je v receptech na vánoční cukrovíoříškové, ořechové, kokosové, kakaové, různě kořeněné. Mám vyzkoušeno, že je těsto měkčí, když se do něj přidá velice malé množství prášku do pečiva. Někdy jej dám, někdy ne. Korpus je bez prášku jenom nižší a hutnější.

Čtěte také:  Pečené plněné cibule s nastavovanou kaší: Menu šité Paní Zimě na míru

Kakaové jahodové řezy s tvarohem: Recept

kakaove_rezy_suroviny

Jahodové kakaové řezy s tvarohem, suroviny

  • 220 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 150 g rostlinného tuku na pečení (například Héra)
  • 70 g bílého nebo hnědého cukru, či sladidla podle zvyku
  • 1/2 malé kávové lžičky prášku do pečiva
  • 2 až 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 celé vejce
  • Malá špetka soli

Na náplň

  • 250 g tvarohu
  • 1 celé vejce
  • 50 g másla nebo rostlinného másla
  • 1 pudinkováý prášek (stačí 38 gramový)
  • Cukr/sladidlo podle chuti
  • 500 g jahod

Na drobenku

  • 30 g másla
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 balíček vanilinového cukru

kakaove_rezy_testo_mp

Netrpěliví mohou hned

Promíchám mouku, cukr a kakao a maličké množství prášku do pečiva (do lineckého těsta se prášek nedává, ale nepatrné množství tomuto těstu na korpus prospěje), . Dobře promíchám. Rozkrájím tuk, rozklepnu celé vajíčko a rukama zpracuji v hroudu těsta. Práce trvala asi čtyři minuty. Dám odpočinout, aby se zaktivoval lepek a komponenty se spojily.

Kdo je málo trpělivý, může ovšem těsto hned natlačit do koláčové formy. Musí prsty, protože by se neodpočinutá hmota velmi špatně vyvalovala.

kakaove_rezy_korpus_mp

Aby korpus nezůstal polosyrový

Velkým problémem moučníků z křehkého těsta bývá, že se nepropeču až do středu, kde zůstanou polosyrové. Dá se tomu snadno předejít, když se křehké těsto nejdřív zapeče bez náplně.

Koláčovou formu vyložím kakaovým těstem a dám do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Poměrně zprudka zapeču, až těsto zesvětlá a povrch je pevný.

tvarohova_napln_mp

Náplně musí být připraveny po ruce

  1. Z tuku, mouky a cukru připravím drobenku. Kdyby se někomu po ochutnání zdála málo sladká, přidá cukr. Pro naše chutě postačí jen ten vanilinový.
  2. Opláchnu a odstopkuji jahody.
  3. Oddělím žloutek od bílku. Z bílku vyšlehám tuhý sníh. Žloutek vyšlehám s dvěma lžícemi cukru a rostlinným máslem. Cukr si každý dá podle chuti a zvyku- bílý, hnědý, rostlinný… Teprve k vyšlehanému žloutku přidám tvaroh a vanilkový pudinkový prášek. Znovu prošlehám a pak ručně, stěrkou, vmíchám sníh. 
Čtěte také:  Mazanec do formy? Není to tradiční český způsob, zato ale praktický. Výsledek skvělý

kakaove_rezy_plneni_mp

Naplnit a znovu do trouby

Na prochladlý korpus nanesu tvarohový podklad, jahody a navrch drobenku. Dám znovu do trouby, tentokrát nastavené na 180 stupňů.

Zvolna peču asi 45 minut. Když začne drobenka zlátnouti uprostřed koláče, je hotovo. Tady by se těžko dělala zkouška špejlí, protože předpečené těsto se nelepí. Jenže my víme, že už syrové nebude. Jedná se hlavně o dostatečné zatuhnutí tvarohové náplně. A to se za 45 minut povede.

jahadovy_kakaovy_tvaroh_mp

Výtečný hned, ještě lepší potom

Sotva koláč prochladne, můžeme se do něj pustit. Podkladové těsto je křehké, při okrajích vykřupané.

Víc si pochutná, kdo tak půl dne počká. Korpus do sebe natáhne tekutiny z náplně. Zvlhne (o pár milimetrů se zvedne) a celý moučník zvláční. Z dobré „buchty“ se stane zákuskem ke kávě. (A secsakra dobrým zákuskem.)

kakaove_jahodove_rerzy_tvaroh_mp

V létě mu je nejlíp v lednici

Koláč nakrájím na řezy. Co se nesní hned, naskládám do plastové krabice s víkem a uložím do ledničky. Přece jenom jsou na koláči jahody, a ty rády podléhají plísním. V lednici je řezům dobře.

Kakaové řezy s tvarohem a jahodami nejsou moučným jídlem podávaným k obědu. Spíš jen takovou sladkostí k ranní nebo odpolední kávě, „maškrtou“, když někoho honí mlsná. Nejí se po kvantech, na posezení. Ačkoliv – ať si s ním každý dělá, co chce. ;=)

kakaove_rezy_kafe_mp

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/06/kakaove_rezy_kafe_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/06/kakaove_rezy_kafe_mp-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAjahodové řezy,jahodové řezy recepty,jahodový cheesecake,jahodový koláč,jahodový koláč s drobenkou,jahodový moučník,jahodový páj,jahody,jahody recepty,jak udělat Kakaové řezy s tvarohem a jahodami,jakohový koláč s tvarohem,Kakaové řezy s tvarohem a jahodami,Kakaové řezy s tvarohem a jahodami recept,kakaový koláč,kakaový koláč ze sušenknového těsta,koláč s tvarohem a jahodami,křehké řezy s jahodami,křehké těsto,luxusní jahodové řezy,moučník s jahodami,recepty z jahod,rychlé Kakaové řezy s tvarohem a jahodami,sušenkové těsto na jahodový koláčKakaové řezy s tvarohem a jahodami. • Nasládlé sousto ke kávě, lapač mlsných chutí, brzda zákeřně vyskočivšího hladu. • Jahodové řezy s tvarohem ze sušenkového těsta, které není ze sušenek. • Jahodové řezy s tvarohem dokáže upéct i kuchařský elév neb o nenapravitelný nešika. • Kakaové řezy s tvarohem a jahodami: práce...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.