Švestkový perník s jogurtem, recept. Vítěz letního kola ligy pečení: Perníkový dort se švestkami, povidly a jogurtem. Proč ne?  Zdravá letní svačina: perník, ovoce a jogurt.  Málo práce, známé suroviny, úspěch zaručen.  Švestkový perníkový dort: Odrazový můstek k volným variantám na dané téma.

svestkovy_dort

Perník s náplní z čerstvých švestek a s vrstvou jogurtu zpevněného cukrářskou želatinou, to je něco víc, než jen mlsek ke kafíčku. Je to vlastně úhledně poskládaný soubor potravin vhodných k nutričně hodnotné svačině. Jednotlivé komponenty můžeme měnit podle vlastních zvyků či zkušeností. Perník se švestkami a jogurtem navíc chutná velmi originálně.

Perníkový dort s povidly – kdo to kdy slyšel?

Perník a švestková povidla, perník a švestky, perník s jogurtem. To všechno k sobě ladí. A jogurt sedne k perníkům, švestkám i k povidlům. Zkoušel to někdo dohromady?  Zkoušel. Vůbec to není jak z produkce kočičky a pejska. Výsledek stojí za následování. Nebo alespoň za vyzkoušení.
babske_slety_pernik_mp

Vítěz letního kola ligy pečení

Nemáme IČO a nekonáme valné hromady. Co vypijeme a sníme, to jsme už předtím zaplatily. My, neformální babský klub u nás na vsi. Scházíme se v obecní spolkové místnosti. Protože po nás obec nechce nájemné ani za elektriku, vždycky tam uklidíme mnohem víc, než co jsme samy nadělaly nepořádku.

Naše schůzky nemají striktně pravidelný řád. Ne, opravdu se k setkání nedomlouváme s taškami v rukou před konzumem nebo halekáním přes ploty. I k nám už pronikl internet se všemi sociálními sítěmi.

Ze všeho nejlíp nám pro společné schůzky vyhovuje doba, kdy se děje: mistrovství světa v ledním hokeji, letní a zimní olympijské hry, mistrovství světa v kopané a v atletice. Tehdy jsou naši pantátové upoutáni u obrazovek (v hospodě). Ani si nevšimnou, když také někam vypadneme.

V první půlce prázdnin je naše aktivita slabší: hledíme odjet na dovolené, dokud to naše zahrádky dovolí. Spolkový duch se začne dmout v srpnu. Zůstáváme doma, protože nastal čas sklizně, koncoprázdninových návštěv – a také počátek podzimního kola fotbalové ligy. V neděli odpoledne mizí muži na hřišti a my v obecní klubovně. Na rozdíl od mužských nám právě jedna soutěž končí – letní kolo babské ligy pečení.

2_svestky-receptyKdyž před časem nominovala paňmáma Hedvika do letního kola perník se švestkami, neuvěřily jsme jí povinnou báchorku, že „takový dělala její praprabába z Valašska,“ kde má její rodina kořeny. Hedviččiny předkové, jakkoliv asi opravdu pocházeli „z kama od Huslenek“, přišli k nám do dědiny osídlit Sudety po druhé světové válce. Recept na zákusek se ztuženým jogurtem má moc moderní kabátek, než aby si jej přinesli. Přejmenovaly jsem jej na „Originálblúmkáke“. Dál už jen získával body:

  1. Za snadnou přípravu,
  2. otevřenou možnost improvizace,
  3. užitné vlastnosti (není to jen sladký blaf, ježto i hodnotně zasytí),
  4. lákavý vzhled (i pro nejedlíky mléčných výrobků, natož jogurtů),
  5. přiměřenou cenu,
  6. A pak především za originální chuť, protože jsme všechny měly dojem, že to tu ještě nebylo. Alespoň v našem klubu.

4_pernik-lity-na-plech

Perník se švestkami a jogurtem

Suroviny na korpus

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva (= vrchovatá čajová lžička) + 1 polévková lžíce perníkového koření
  • nebo 1/2 kypřicího do perníku (= vrchovatá čajová lžička) + 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 150 g tuku (másla, rostlinného tuku, oleje)
  • 2 celá vejce
  • 4 lžíce medu nebo asi 100 ml pampeliškového sirupu
  • 1/2 hrnku cukru (bílý, hnědý, třtinový)
  • 150 – 200 ml mléka

Na náplň

  • 4 lžíce švestkových povidel, případně trochu slivovice na rozmíchání
  • 2 velké smetanové jogurty po 500 gramech
  • 2 lžíce kakaa nebo kávového či kávovinového sirupu
  • Cukr podle chuti + vanilková příchuť
  • 2 balíčky želatiny do nepečených dortů (za studena) po 50 g
  • Asi 600 g švestek, blum, rynglí nebo jiných plodů slivoní

5_recept-pernik-na-plech

Korpus je prostě obyčejný perník

Základna švestkového zákusku je korpus z litého perníkového těsta. Shodly jsme se v babinci, že může být vlastně jakýkoliv, protože všechny perníky chutnají plus mínus stejně – a tady jde hlavně o ten „fór“, že je korpus perníkový.

  • Poznámka: Napsala jsem do výčtu surovin pampeliškový sirup místo medu. To je tip pro ty hospodyňky, které každoročně podlehnou „žlutému volání pampelišek“ a v euforii navaří litry falešného pampeliškového medu, o který pak ovšem nikdo nemá zájem.

Těsto na perník není nijak složité. Začnu šleháním vajec, tuku a sladivých složek. Přisypu mouku smíchanou s práškem do pečiva a perníkovým kořením, podle potřeby přilévám mléko, aby těsto dostalo „licí“ hustotu. Peču zvolna ve vysypané formě s vyšším okrajem.

  • Na obrázku je dortová forma s odnímatelným bokem o průměru 230 milimetrů. Při použití větší formy a stejného množství surovin bude korpus a pak i celý zákusek nižší.
  • Teoreticky by se do korpusu daly přidat ořechy, ale tuto variantu ponechávám na zimní typy perníků, aby nebyly všechny stejné.
  • Kakao je také zbytečné, protože svou roli sehraje v „jiném dějství“.

6_pernikove-testo-recept

Povidla bez badyánu, zato se slivovicí

Odejmu boky formy, umyji je. Vychladlý korpus seříznu. A není to jen proto, že se mi při pečení v kruhové formě vždycky do středu mírně vyboulí a konečný zákusek by pak měl na řezu nestejnoměrně vysoký základ. Seříznutá hmota nepřijde nazmar, poslouží do jedné z vrstev náplně.

Rozmíchám čtyři lžíce švestkových povidel. V soutěžním vzorku je „paňmáma“ Hedvika rozmíchala s trochou slivovice (když to mít ten valašský charakter). Kdo slivovici nemá rád nebo dělá dort pro děti, rozmíchá povidla s troškou vřelé vody, prostě aby byla roztíratelná.

  • Obvyklý rum, badyán s jiné povidlové kořenění v tomto případě nedávám, protože by zákusek dostal jinou chuť – jako masopustní koblihy, nebo tak.

7_dorty-recepty

Jogurtová náplň dvou barev

Z boku povidly potřeného korpusu „opráším“ drobečky a znovu jej sevřu umytou obručí. Na povidla přijdou vypeckované švestky. Kladu je v takovém směru, aby se pak dal zákusek dobře krájet.

  • (Tentokrát jsem si všimla, že se na mne smutně kouká jeden opuštěný banán. Tak jsem se nad ním slitovala a přidala ho mezi švestky. Nebylo to vůbec špatné.)

8_dorty-od-mamyŽelatinovou jogurtovou náplň připravuji v rozporu s návodem na sáčku. Tam se doporučuje obsah (50 g) smíchat s 700 g tvarohu. Z obavy, aby při použití řidšího jogurtu náplň dostatečně ztuhla, dávám k obsahu jednoho sáčku jen 500 g jogurtu.

Pak už postupuji podle uvedených instrukcí. Nejdřív rozmíchám 500 g jogurtu s rozdrobeným seříznutým těstem, s kakaem nebo s meltovým sirupem. Mírně dosladím podle chuti.

  • (Návod na přípravu výborného meltového sirupu naleznete v samostatném článku věnovaném Meltě).

V míse v deci teplé vody rozšlehám obsah sáčku dohladka a zašlehám jogurtovou masu. Rozetřu na švestky a stěrkou se snažím hmotu natlačit i do mezer kolem formy.

Umyji nádobí od první náplně a připravím vrstvu z druhého kelímku jogurtu a druhého balíčku želatiny. Jogurt jenom přisladím a ochutím vanilinovým cukrem nebo esencí. Uhladím a dám do lednice.

Při uvedeném poměru jogurtu a želatiny náplň dokonale ztuhne. Chce to ale nespěchat a dát zákusku čas – nejlépe přes noc nebo přes den, podle toho, kdy jej chci podávat. Prostřední vrstva tvořená povidly, ovocem a drobečkovým jogurtem prolne v báječně chutnající hmotu.

9_pernikovy-dort-s-povidly

Nikoliv třešnička, ale čokoláda dort korunuje

Zákusek vhodně doplní a chuť perníku se švestkami podtrhne čokoládový nebo kakaový přeliv. 

  • Upozornění: Protože bylo použito čerstvé ovoce, není radno nějak dlouho ovocný perník s jogurtem skladovat. Asi nejlepší by bylo naplánovat jeho podávání tak, aby se snědl hned druhý den po přípravě.
    Z dortu o průměru 230 milimetrů nařežu osm opravdu mocných klínků.
    Mám sice zkušenost, že v lednici vydržel až čtyři dny (než byl celý sněden), ale to není možno vydávat veřejně za dobu trvanlivosti. Dojídali jsme jej na vlastní riziko.

10_recepty-na-nejlepsi-dorty

11_pernikovy-dort-se-svestkami

Foto: Koláž s čarodějnicí byla vytvořena z obrázků serveru pixabay.com. Ostatní fotografie k článku o perníku se švestkami a jogurtem (receptar).

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/08/svestkovy_dort.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/08/svestkovy_dort-150x150.jpgreceptarMoučníkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdomácí perník,domácí perník na plech,dorty k narozeninám,dorty od mámy,dorty recepty,je libo kousek dortu,korpus na dort,korpus na dorty recepty,levný dort,nejlepší recept na perník na plechu,nejlepší švestkový koláč,Original plum cake,Original plum cake with yoghurt,originální perník,originální perníkový dort,perník,perník do dortové formy,perník litý na plech,perník na plech,perník recept,perníková buchta,perníkové těsto,perníkový dort,perníkový dort recept,perníkový dort s ovocem,perníkový dort se švestkami,perníkový zákusek se švestkami,plum cake with yoghurt,recept na dort,recept na perník,recept na perníkové těsto,recept perník na plech,recepty na nejlepší dorty,recepty ze švestek,rychlý dort,švestkový dezert,švestkový dort,švestkový dort recept,švestkový koláč recept,švestky recepty,valašský dort,valašský zákusekŠvestkový perník s jogurtem, recept. • Vítěz letního kola ligy pečení: Perníkový dort se švestkami, povidly a jogurtem. Proč ne? • Zdravá letní svačina: perník, ovoce a jogurt. • Málo práce, známé suroviny, úspěch zaručen. • Švestkový perníkový dort: Odrazový můstek k volným variantám na dané téma.• Perník s náplní z čerstvých švestek...Blog o zahradničení, pěstování a receptech