Cuketová pomazánka s česnekem, recept. Co s přerostlou cuketou? Vyrobit z ní výtečnou cuketovou pomazánku na topinky.  Pomazánka z cukety, která se nikdy nezprotiví.  Pomazánka, v níž cuketa nikomu nevadí.  Málo ingrediencí, zato přesná technologie.  Cuketová pomazánka na teď i na potom – zavařujeme cuketu.  Pomazánka na chlebíčky? Cuketová!  Pomazánka na topinky? Cuketová s česnekem. 

pomazánka z cukety

V množině pomazánek z cukety se cuketová pomazánka s česnekem vyjímá jako aristokrat. Její příprava není obtížná a při zachování „technologické kázně“ se musí podařit. Podmínkou úspěchu ještě je velká dobře vyzrálá „stará“ cuketa. Cuketová pomazánka s česnekem zachutná i zavilým odpůrcům cuket. Alespoň dosud to tak vždy bylo.

Co s přerostlou cuketou? Pomazánku z ní!

Vyzrálé cukety mají sušší vláknitou dužinu, která ustupuje zvětšujícím se semenům v rozšiřující se dutině. Jak se říká „staré cukety“ mají v kuchyni jiné uplatnění, než cukety mladé.

  1. Mladé cukety jsou výtečnou lahůdkovou zeleninou. Upravují se i s jaderníkem, neloupané a hodí se ke grilování, opékání, vynikající je plněná zapečená cuketa nebo ji použijeme na saláty.
  2. Cukety zralé už musíme loupat a odstranit z nich střed. Dobře se hodí do zeleninových směsí a leča, obalují se v těstíčku i v trojobalu, dělají se z nich nákypy, smažené placičky, zapékají se v musakám podobných pokrmech s bramborami nebo s rýží, nakládáme je nakyselo a přidáváme do různých čalamád…
  3. Přerostlé, tuhé a hodně vyzrálé cukety s menším obsahem vody lze upotřebit do moučníků jako cuketová buchta pro vylehčení a zvětšení objemu těsta. Naprosto ideální jsou pro přípravu pomazánek. 

recepty na jídlo z cukety

Cuketová pomazánka s česnekem a olejem: Nic nového pod sluncem

Pomazánka z upečené cukety s česnekem a olejem není můj „vynález“, a patent na ni nemám. Připomínám ji proto, že v plejádě cuketových pomazánek, do kterých se přidává všechno možné a které pak chutnají jako více méně zahoustlé lečo, tato pomazánka vzácně vyniká.

Její kořeny je možno hledat v balkánské kuchyni. Podobně se pečou a dál upravují lilky, pokrmu se někdy říká „zelený kaviár“ nebo „kaviár z lilku“ (i když se chutí ani vzhledem kaviáru ani trochu nepodobá).

Lze v ní vystopovat i ohlasy balkánského ajvaru.

Unás v Česku se dělá asi od poloviny 80. let, kdy herečka Jana Štěpánková v tehdy populárním Receptáři nejen na neděli („Sousedovic Toníček nemá žádný koníček…“) národu představila cukíny a celou zahrádkářskou obec doslova „zbláznila“ do pěstování cuket.

cuketové recepty

Cuketová pomazánka s česnekem a olejem se vyznačuje:

  • jen malým množstvím použitých surovin,
  • zato skvěle sladěných.

K její přípravě se hodí přerostlé, už sušší a vláknité cukety. Těch se rozumný zahrádkář nikdy nevzdává. Vybírá z nich semena na příští sadbu. A hlavně z nich vyrábí onu skvělou pomazánku, kterou také v konečné podobě zavařuje.

  1. Těm, kteří už zapomněli, ji připomínám.
  2. A kdo ji ještě nezná, tomu ji představuji.

cuketová pomazánka na topinky recept

Cuketová pomazánka s česnekem a olejem: Recept

Suroviny na pomazánku z cukety

  • 1 velká přezrálá přerostlá cuketa (asi 3,5 kg)
  • 1 střední cibule
  • 1,5 paličky česneku (nebo i víc)
  • stolní olej (asi 150 g)
  • 2 střední rajčata
  • sůl, pepř

That is all. Das ist alles. Это всё.

Velkou přezrálou cuketu (ta na snímku vážila 4,76 kg) omyji, otřu do sucha a přepůlím. Je na to třeba silný, dlouhý, ostrý nůž. A také notná opatrnost, protože zralá cuketa má tuhou slupku, po níž by nůž mohl snadno sklouznout.

cuketa semínka

Semena je škoda vyhazovat

Ostrou lžící vyberu jaderník a dám jej do misky s vodou. Až bude čas, vymnu a vyberu ta největší plná jádra.

  • Lze je usušit, opražit a vyloupat jako velice zdravou pochoutku. Je to ovšem piplačka.
  • Nebo je dobře usušíme a použijeme pro sadbu na příští rok;
  • případně věnujeme jako pozornost nějakému zahrádkáři.

pečená cuketa

Krájet a skládat na plech ekonomicky

Cuketu jsem začala krájet na měsíčky a hned je kladla na suchý plech stylem „69“, abych spotřebovala jen takové množství, které se na plech co nejekonomičtěji vejde. Nakonec jsem rozkrájela jen 3/4 cukety, takže jako výchozí množství uvádím 3,5 kg cukety i se slupkou. (Zbytek jsem dala do lednice, nějaký den vydrží i v rozkrojeném stavu).

Plech jsem dala do trouby a při 200 stupních Celsia jsem cuketu pekla asi půl hodiny. Vodítkem upečenosti je zkouška: Dužina se musí snadno a bez zbytku odlupovat od slupky.

cuketová směs na topinky

Smutný pohled na váhu, ale jinak to nejde…

Z mírně zchladlých (pro snadnější práci) kousků jsem lžicí seškrábla upečenou dužinu. Průběžně jsem slévala uvolněnou šťávu.

  • Poznámka: Bude jí dost, a tak těm, kteří litují ztrátu minerálů vyplavených do tekutiny, dávám tip: přelévejte šťávu do hrnku a přilijte do polévky, kterou budete v co nejkratším čase vařit. Přiznávám, jsem marnotratník, puštěnou tekutinu prachsprostě liji do výlevky.

Seškrábnutou hmotu dám do cedníku, cedník do mísy a to vše do lednice. Dužina ještě pustí nějakou tekutinu vlastní vahou.

Když jsem po zchladnutí dužinu zvážila, z původních 3,5 kg surového materiálu zbylo 1,612 kg použitelné hmoty. Co se dá dělat? Vždyť přece víme, že cuketa je „samá voda.“

směs na topinky z cukety

Když spařit a oloupat, tak spařit a oloupat

V původní verzi receptu, ale i v receptech na ty všelijaké „kaviáry“ a „ajvary“, se předepisuje rajčata spařit a oloupat. Dělám to tedy tak.

  • Je to snadné – rajčata dám do misky a přeliji vařící se vodou z konvice. Sloupnou se pomocí nožíku natotata. Rajčata rozsekám na drobno. Pustí šťávu, ale i tu před použitím zcedím. (Šetřící mohou zachytit do hrnečku a třeba vypít nebo tak něco).
  • Oloupu a velice, opravdu velice drobně ostrým nožem nakrájím cibuli.
  • Oloupu česnek. Tady je příležitost vyzkoušet všechny ty „úžasné vychytávky“ jak oloupat česnek, které neustále kolují jako virály internetem. Mně se nejvíc osvědčilo vzít malý nožík a jeden stroužek po druhém normálně oloupat, jak se to dělá „od vynálezu česneku.“

cuketová směs na topinky

Nemixovat, ale šlehat

Vychladlou dužinu dám do šlehací mísy. Pomazánka se bude šlehat metlami, nebude se mixovat. Nejdřív jsem ji rozmělnila, pak přidala:

  1.  čtyři čajové lžičky soli,
  2. půl čajové lžičky mletého černého pepře,
  3. rozsekaná slitá rajčata
  4. a rozetřený česnek (možno i nastrouhat nebo prolisovat).

Krátce jsem zašlehala. A pak jsem za stálého šlehání pomalu přilévala olej, jako když se dělá domácí majonéza.

  • K tomu oleji: Je třeba použít takový, na jehož chuť jsme zvyklí a který běžně používáme na vaření a do salátu. Jeden čas byla taková skoro móda používat (a nebo to alespoň psát) na všechno olej olivový. Ale ten má svou vlastní chuť, která nemusí každému hned „sedět“.

DSC06196Do cukety jsem zašlehala asi 150 g oleje. Ne, není to moc. Stačí podělit množstvím porcí, aby se člověk přesvědčil, že to není mnoho. Například másla bychom do takového množství pomazánky dali mnohem víc.

Až nakonec jsem už ručně vmíchala rozsekanou cibuli. Metly by ji moc utloukly, vytekla by z ní šťáva a pomazánka by mohla zhořknout.

Pak jsem pomazánku ochutnala a hle, byla dobrá, jen česneku v ní bylo málo. Takže jsem ještě půl paličky oloupala a přidala a vmíchala už ručně. Ono záleží na kvalitě česneku, jeho velikosti a domácích chutích. Takže se dost těžko dá do receptu napsat přesné množství.

Když byla pomazánka doladěna, oddělila jsem vrchovatou misku na večeři (a dala do lednice vychladit a ztuhnout). Zbytek jsem vložila do zavařovaček a sterilovala 20 minut při 80 stupních Celsia.

Z obrázku je patrné, že toho z tří čtvrtin té obří cukety nakonec mnoho nezbylo. Ale to, co zbylo, je vynikající chuti. A poslouží, jak vidíme, šestkrát.

cuketová pomazánka

S čím cuketová pomazánka chutná?

  1. Pomazánka z cukety je výtečná s topinkami z konzumního chleba. Lze mazat či podávat v misce – jak je libo. S neopečeným chlebem tolik nechutná.
  2. Vynikající jsou pomazánkou natřené a sezonní zeleninou doplněné obložené chlebíčky z bílé veky.
  3. Zavařená cuketová pomazánka s česnekem se uplatní třeba v době vánočních a novoročních svátků, když už jsme přejedeni rafinovaných delikates.
  4. Ale právě tak si na ni pochutnáme s rohlíkem, když nás po návratu z práce dožene hlad a nechce se nám nic složitého připravovat.

pomazánka na topinky recept

Zavařená cuketová pomazánka ztuhne, je homogenní a na lomu/řezu opaleskuje.

jídla z cukety recepty

Foto: Všechny snímky k článku o česnekové cuketové pomazánce (receptar)

Tip: Vyzkoušejte i další osvědčené recepty z cukety, cuketové lívance, bábovku či cuketovou buchtu s rozinkami i kokosem

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/1_pomazanka-z-cukety.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/1_pomazanka-z-cukety-150x150.jpgreceptarDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco s cuketou,co s přezrálou cuketou,cuketa nejlepší recepty,cuketa recepty,cuketová pomazánka,cuketová pomazánka na topinky,cuketová pomazánka recept,cuketová pomazánka s česnekem,cuketové recepty,jak na cuketovou pomazánku,jak pomazánka z cukíny,jak udělat cuketovou pomazánku,jak zpracovat cuketu,jídla z cukety,nejlepší cuketová pomazánka,pikantní pomazánka na topinky,pomazánka na topinky recept,pomazánka z cukety,pomazánka z cukety jak,pomazánka z cukety levná,pomazánka z cukety na topinky,pomazánka z cukety recept,pomazánka z cukety s česnekem,pomazánka z cukety s olejem,pomazánka z cukíny nejlepší,pomazánka z cukíny recept,pomazánka z cukíny s česnekem,pomazánka z cukíny s olejem,pomazánka z cukíny zavařená,pomazánky,pomazánky z cukety,recepty na jídlo z cukety,recepty na pomazánky,recepty pomazánky,recepty z cukety,topinková pomazánka,velmi dobrá cuketová pomazánka,zavařená cuketová pomazánkaCuketová pomazánka s česnekem, recept. • Co s přerostlou cuketou? Vyrobit z ní výtečnou cuketovou pomazánku na topinky. • Pomazánka z cukety, která se nikdy nezprotiví. • Pomazánka, v níž cuketa nikomu nevadí. • Málo ingrediencí, zato přesná technologie. • Cuketová pomazánka na teď i na potom - zavařujeme cuketu. • Pomazánka na chlebíčky?...Blog o zahradničení, pěstování a receptech