Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Mrkvové koláčky, recepty. Mrkvové cukroví není jen z mrkve. • Mrkvové cukroví je s mrkví.  Desatero různých receptů na mrkvové koláčky, mrkvová kolečka či mrkvové šátečky, a to i v dia verzi.  Proč se píše, že je  mrkvové cukroví  “zdravé mlsání”? 

vanocni-mrkvove-cukrovi

Pečivo s mrkví přidanou do těsta má v české kuchyni dlouhou tradici. Samostatnou kapitolu tvoří drobné čajové pečivo s přídavkem mrkve. Jeden druh pečiva, a kolik jen na ně existuje receptů! Co všem předpisům nelze upřít: výsledek je pokaždé chutný.

Mrkvové cukroví: Na počátku mohla být nouze

mrkev_ilu_mpDalo by se odhadnout, že na počátku historie drobného mrkvového pečiva mohla být nějaká potravinová nouze. Válečná a poválečná situace za první či druhé světové, třeba.

Chyběla vejce, koření, cukr, bylo málo mouky. Proč nezkusit přidat do těsta mrkev? Je levná, nebo zadarmo ze zahrádky. Nudličky mrkve spojí a obarví těsto bez vajec. Přirozeně sladká a kořenitá chuť částečně nahradí cukr a koření. Nějaká ta povidla se doma i v nouzi našla. Tak to mohlo být, třeba. S přibývajícím blahobytem se recept vylepšoval.

Myslím, že naše prababičky nevedla k pečení mrkvového cukroví touha vyrobit cukroví tak zvaně zdravé. Cukroví mělo vždy postavení malé pochoutky, laskominy. Jeho účelem bylo mimořádně si smlsnout, ne posilovat zdraví. To až dnes někteří vytvářejí “můstky”, po kterých chtějí “hloupé oslíky” přivádět na “zdravou pastvu”. Ale i ten oslík vidí, že ta údajně zdravá pastva je stejná, jako ta, z níž byl převeden.

Zdravé mlsání: „Ech, ty tvoje bulíky…“

Lékárník: „Tohle až budu vyprávět magistru Boučkovi. Už ho slyším, jak říká: Ech, ty tvoje bulíky! Už je mám zase na nose.“

Tak tato scénka ze severského dramatu Járy Cimrmana Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem se mi vybaví, když někde čtu, jak „nesmírně zdravé mlsání“ je mrkvové cukroví. Jaké “spousty minerálů a vitaminu” (oblíbená floskule) obsahuje mrkev do těsta přidaná. A že těsto je „úplně bez cukru“, takže je mrkvové cukroví ještě o to zdravější.

250_gramu_mrkevProč to lidé píšou, když chtějí zveřejnit pouhopouhý recept na mrkvové cukroví?  Jak může být mrkvové pečivo deklarováno coby zdravé mlsání” a “cukroví, po kterém nepřiberete”, když:

  • I ve verzi z druhé světové války těsto obsahuje značné množství tuku v poměru k mouce a mrkvi. V mladších receptech většinou množství předepsaného tuku vůči mouce ještě stoupá.
  • Ano, do těsta se nepřidává cukr. Ale zato se ve všech receptech uvádí, že horké kousky obalujeme v cukru a pak slepujeme marmeládou. 
  • A dále: jaký zdravotní účinek může mít 150–250 gramů strouhané mrkve (jedna až 1,5 střední mrkve, viz obrázek), která je rozptýlena do circa šedesáti kousků? Vždyť každý z nich obsahuje jen 2,5 4,1 gramu původní syrové mrkve.

Krátce řečeno: Mrkvová kolečka mají pro tělo ten samý přínos, jako rohlík pomazaný máslem a marmeládou a k tomu dva „griby“ do mrkve. Není to nic škodlivého, ale ani nic tak ukrutně zdravého, aby se tím muselo „šperkovat“ každé zveřejňování receptů na mrkvové koláčky.

  • Suma sumárum:  My si „bulíky na nos“ věšet nenecháme. Mrkvové cukroví si upečeme, protože je velice chutné a zajímavě rozšíří paletu doma zhotovovaného drobného pečiva. Přispěje k pestrosti stravy, což je podle lékařů i selského rozumu ta nejlepší cesta ke stravování skutečně zdravému. Jen ty mrkvové koláčky nesmíme sníst „na posezení“.
    Vyhledala a vybrala jsem i recepty s nižším obsahem tuku a jeden recept pro diabetiky.
Čtěte také:  Osm odstínů dušené mrkve aneb Dušená mrkev s vepřovým masem i bez masa na osm způsobů

Mrkvové cukroví: Recepty
2_recept-na-mrkvove-cukrovi

1. Mrkvové koláčky MP

Suroviny na mrkvové koláčky MP

  • 250 g jemně strouhané mrkve
  • 250 g tuku na pečení (Héra a podobné)
  • 310 g polohrubé mouky
  • 40 g bramborové moučky nebo 1 balíček 40 g vanilkového pudinku
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • asi 150 ml meruňkové marmelády
  • cukřenka s moučkovým cukrem smíchaným s mletou skořicí
  • polohrubá mouka na podsypávání těsta

3_mrkev-recepty

Opravdu bez vajec a cukru

  • Dvě středně velké mrkve škrabkou očistím, zvážím, odkrojím na potřebných 250 g, zbytek sním nebo dám někomu sníst (když se, holt, dělá to „zdravé“ cukroví).
  • Mrkev jemně nastrouhám.
  • Odvážím polohrubou mouku: Původně jí mělo 350 gramů, ale recept jsem trochu upravila a přidávám do mouky jeden balíček vanilkového pudinku nebo 40 g bramborové moučky. Koláčky pak jsou křehčí. 
  • V mouce rozptýlím čajovou lžičku kypřicího prášku. Mám vyzkoušeno, že to postačí.

4_recepty-z-mrkve

Další bod pro zdraví: Tělocvik

  • Suroviny nejdřív ručně smíchám v míse, pak přesypu na pracovní plochu a rukama začnu zpracovávat v těsto. Zpočátku to moc snadno nejde a člověk si připomene všechny artrózy v ramenním kloubu a spočítá všechny karpální tunýlky (každý ať dosadí podle svého). Ve chvíli, kdy se těsto začne spojovat, je ale rád, že si tak pěkně zacvičil.
  • Z těsta vytvořím hroudu, dám na talířek, přikryji mikrotenem a nechám odpočívat – hodinu až půl dne.

5_cajove-pecivo-recepty

Postačí suchý plech, jen musí být čistý

  • Těsto rozdělím na dva kousky (pro snadnější manipulaci).
  • Pracovní plochu podsypu moukou.
  • Odříznutý kus těsta v mouce „smočím“ z obou stran, aby se nechytalo na plochu ani na váleček.
  • Vyválím na sílu stébla, jak se dřív uvádělo – to je asi tři čtyři milimetry.
  • Vykrajuji kolečka, kladu na suchý plech. Není třeba vymazávat – těsto je tučné. Není důvod ani plech vykládat pergamenem (papírem), protože nehrozí přilepení. Jen na plechu nesmí být „zaschlé vzpomínky“ na předchozí pečení.

Formou o průměru 60 mm jsem vykrájela asi šedesát kousků a zaplnila jimi dva standardní plechy.

6_mrkvove-kolacky

Počítač zakázán

  • Peču při 200 stupních Celsia. Od trouby neodcházím, a už vůbec k počítači.
  • Asi po deseti minutách jeden kousek zprostřed plechu převrátím. Když je zespodu pevný a růžový, jsou kolečka hotova.
  • Kdyby byla kolečka svrchu i zespodu stále světlá a měkká, ještě jim pár minut přidám.
  • Upečená ještě horká kolečka podebírám nožem s kulatou špičkou a rovnám „do komínku“. Tak je nechám vychladnout.
  • Několik koleček nebo různé odřezky ještě za horka posypu skořicovým cukrem. Neobaluji, jen pocukruji sypátkem. Naši nemají rádi pečivo obalené. (To je ale věcí osobních zvyků a volby.)

7_mrkvove-cukrovi

Meruňka ke koláčkům ladí

  • Vychladlá kolečka „decentně“ potírám meruňkovou marmeládou. Je pikantní. Mám takový obyčej, že každé pečivo má svou vlastní marmeládu. Mrkvovým koláčkům jsem přisoudila meruňkovou, a tak jsme si zvykli.
  • Slepené koláčky rozložím a jemně, spíš pro oko, pocukruji moučkovým cukrem se skořicí.
Čtěte také:  Zázvorky: Vynořily se z hlubin zapomnění, nebo jen čekaly na správnou dobu?

8_zdrave-vanocni-cukrovi

Je libo čaj nebo domácí džus?

  • Protože mají mrkvové koláčky ovocný, nakyslý ráz, podávám je s čajem. Káva se k nim moc nehodí, ale to je zase jenom můj vlastní pocit. Když host chce, udělám mu k nim i kávu.
  • Ze všeho nejraději ovšem k mrkvovým koláčkům podávám mrkvové džusy – vlastní výroby. Je to chutné, osvěžující. A připadá mi to docela „stylové“, mrkvové koláčky zapíjet mrkvovým džusem.

Mrkvová kolečka, koláčky, šátečky: Recepty ze sbírky

DSC06355

2. Mrkvové šátečky

  • Nejstarší „exponát“ z mé sbírky receptů. Víc k němu není, tedy ponechávám tak.

3. Mrkvové koláčky

  • 30 dkg mrkve, 30 dkg tuku Hera, 40 dkg hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, rybízová zavařenina, 1 vanilkový cukr, 20 dkg moučkového cukru.
    Postup práce: Jemně nastrouhanou syrovou mrkev zpracujeme s tukem, hrubou moukou a práškem do pečiva v těsto. Vyválíme plát silný asi čtyři milimetry, vykrájíme z něho malá kolečka a upečeme je v horké troubě do růžova. Ještě horké koláčky obalujeme ve vanilkovém cukru smíchaném s moučkovým a slepujeme po dvou rybízovou zavařeninou nebo můžeme použít i jinou.

4. Mrkvové sušenky s ovesnými vločkami

  • 2 hrnky ovesných vloček, 2 větší mrkve, 1 vejce, 60 g tuku, špetka soli, trocha vody.
    Postup práce: Ovesné vločky umeleme a necháme je nasáknout vodou. Mezitím nastrouháme na jemno mrkev, vmícháme do ní vejce, špetku soli. Z namočené vločkové mouky, mrkvové směsi a tuku vypracujeme tuhé těsto, které necháme hodinu odležet, pak je vyválíme a vypichujeme různé tvary sušenek, které pečeme na suchém plechu. Můžeme slepovat švestkovými povidly.

recept_mrkvove_kolacky_zeleninova_misa

5. Mrkvové koláčky (klasický recept)

  • 28 dkg mrkve, 28 dkg tuku, 40 dkg hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, rybízová zavařenina, 1 vanilkový cukr.
    Postup práce: Jemně nastrouhanou syrovou mrkev zpracujeme s tukem, hrubou moukou a práškem do pečiva v těsto. Vyválíme plát silný asi čtyři milimetry, vykrájíme z něho malá kolečka a upečeme je v horké troubě dorůžova. Koláčky obalujeme ihned po upečení (ještě horké) ve vanilkovém cukru a slepujeme po dvou rybízovou zavařeninou. (Zeleninová mísa, VO Praha, 1964)

6. Mrkvová kolečka dia (pro diabetiky 13 jednotek)

  • 135 g hladké mouky (10 j.), 25 g pšeničných klíčků (1 j.), 1 vejce, 24 g cukru, sorbitu nebo fruktózy (2 j.), 100 g nastrouhané mrkve, 80 g Hery, půl prášku do pečiva, používané dia sladidlo.
    Postup práce: Smícháme mouku, pšeničné klíčky, cukr, nastrouhanou mrkev, Heru, vejce a prášek do pečiva. Vzniklé těsto rozválíme na válu a vykrajujeme kolečka. Pečeme na vymaštěném plechu v mírně vyhřáté troubě. Upečená kolečka obalíme v práškovém sladidle, které diabetik běžně používá. (Zdroj: Osvětový letáček pro diabetiky, za přesnost údajů o jednotkách neručím.)

7. Plněné mrkvové rohlíčky

  • 200 g polohrubé mouky (1 a 1/ 4 hrnku), 100 g jemně nastrouhané mrkve (1 hrnek), 80 g tuku, 1 lžička prášku do pečiva, trochu mléka.
    Náplň: pikantní zavařenina smíchaná s nastrouhanými lískovými oříšky.
    Postup práce: Z prosáté mouky smíchané s práškem do pečiva, nastrouhané mrkve a změklého tuku vypracujeme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přidáme mléko. Z těsta vyválíme plát, formičkou vykrajujeme kolečka a do jejich středu dáme trochu náplně. V polovině přehneme, okraje dobře stiskneme a mírně prohneme do tvaru rohlíčku. Přeneseme na plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
    Ještě horké rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilinového cukru nebo je pokropíme tmavou a bílou čokoládovou polevou.
Čtěte také:  Co mají muži rádi? Biskupský chlebíček s čokoládovou polevou

8. Mrkvové šátečky II.

  • 250 g cukru, 250 g tuku, 250 g nastrouhané mrkve, 190 g hrubé mouky, 2 vanilkové cukry, 1 žloutek, 190 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, povidla.
    Postup práce: Prášek do pečiva smícháme s moukou, cukrem, tukem a mrkví. Zpracujeme těsto, které rozválíme na pomoučené desce na tloušťku asi 5 mm. Nakrájíme čtverce šest krát šest centimetrů, naplníme je povidly, přehneme na šátečky. Kraje přitiskneme, šátečky potřeme žloutkem, poklademe je na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut při teplotě 200 stupňů.

9. Mrkvové cukrovinky

  • 350 g hladké mouky, 250 g másla, 150 g mrkve, vanilkový cukr, meruňková zavařenina.
    Postup práce: Z mouky, změklého másla a jemně nastrouhané mrkve vypracujeme těsto. Vyválíme tenkou placku, z níž vykrajujeme libovolné tvary (nejhezčí jsou hvězdičky). Pečeme na vymaštěném plechu do růžova. Obalujeme ve vanilkovém cukru a spojujeme zavařeninou.

10. Mrkvové cukroví

  • 250 g čerstvě nastrouhané karotky, 250 g hladké mouky, 250 g pokrmového tuku, špetka prášku do pečiva, 100 g moučkového cukru s vanilkou a 100 g moučkového cukru se skořicí na obalení.
    Postup práce: Z přísad vypracujeme těsto a necháme ho několik hodin v chladu odležet, pak z něj vyválíme plát o síle asi 3 mm a vykrájíme kolečka nebo kroužky. Pečeme poměrně zprudka v troubě a ještě teplé obalíme jednu část ve vanilkově ochuceném cukru a druhou ve skořicově ochuceném cukru moučce.

9_vanocni-cukrovi-nasich-babicek

Foto: Všechny fotografie z přípravy mrkvových koláčků (receptar)

TIP: Recepty na nejlepší vánoční cukroví podle abecedy

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/vanocni-mrkvove-cukrovi.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/vanocni-mrkvove-cukrovi-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAčajové pečivo recepty,dia vánoční cukroví recepty,jak na mrkvové cukroví,jak upéct mrkvové cukroví,mrkev,mrkev recepty,mrkvová kolečka,mrkvová kolečka dia,mrkvová kolečka klasický recept,mrkvová kolečka s meruňkovou marmeládou,mrkvová kolečka starý recept,mrkvové cukroví,mrkvové cukroví dia,mrkvové cukroví recept,mrkvové cukroví s marmeládou,mrkvové cukroví s ovesnými vločkami,mrkvové cukroví s povidly,mrkvové cukrovinky recept,mrkvové koláčky,mrkvové pečivo zdravé,mrkvové rohlíčky,mrkvové rohlíčky recept,mrkvové rohlíčky s povidly,mrkvové šátečky,mrkvové šátečky s povidly,nejlepší recepty z mrkve,recept na mrkvové cukroví,recept na mrkvové rohlíčky,recepty na vánoční cukroví,recepty na vánoční cukroví s obrázky,recepty z mrkve,vánoční cukroví jako od babičky,vánoční cukroví našich babiček,vánoční mrkvové cukroví,zdravé mlsání mrkvová kolečka,zdravé vánoční cukrovíMrkvové koláčky, recepty. • Mrkvové cukroví není jen z mrkve. • Mrkvové cukroví je s mrkví. • Desatero různých receptů na mrkvové koláčky, mrkvová kolečka či mrkvové šátečky, a to i v dia verzi. • Proč se píše, že je  mrkvové cukroví  “zdravé mlsání”? • Pečivo s mrkví přidanou do těsta má v české...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.