Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Domácí langoše, recept. Rychlé, levné, pikantní. Takové jsou langoše, smažené placky z kynutého nebo kypřeného těsta. V nabídce je jeden + čtyři různé recepty na „langošové“ těsto. Vyberou si i ti, kteří se s klasickým kynutým těstem „nekamarádí“.

langoše

Smažené langoše potěší patro, ale jinak to žádný gastronomický skvost není. Jenže někdy jsou chvíle, kdy na langoše prostě máme chuť. Když langoše nebudeme pojídat denně, v záplavě ostatní zdravé stravy se jeden smažený výrobek z hladké bílé mouky ztratí. Bojíte se přepáleného tuku ve stáncích? Usmažte si vlastní langoše na čerstvém oleji.

Jak langoš do Čech přišel

Langoše rodem pocházejí z jihovýchodní Evropy. Jestliže si cestu přes Dunaj do Slovenska snadno našly, přes řeku Moravu se jim do Čech dlouho nechtělo. Až koncem osmdesátých let, ještě před rokem 1989, tak řečeno – „před převratem“, se jim to podařilo.

Největší boom však langoše zažily počátkem devadesátých let. Odér smažení a česneku se linul skoro z každého rohu. I v malých městech se našlo místo, kde smažili a prodávali langoše.

V novém tržním prostředí využívali zájmu o langoše noví živnostníci, kteří se nikdy předtím gastronomií nezabývali. Mnohdy budili dojem, že jejich předchozím oborem působnosti byly kolotoče a střelnice. Na hygienu se tehdy také „nijak nehrálo“:

  • komunistickými normami se nikdo řídit nechtěl,
  • nové-kapitalistické normy ještě nebyly vytvořeny.
stánkové langoše recept

Langošoví „podnikatelé“ se ale velmi rychle naučili, že cenu zboží určuje poptávka. A ta stále rostla. Není divu, že se české maminky začaly rychle zajímat o recepty na domácí langoše.

  1. Aby je dětem připravily ze surovin a v prostředí, které mají pod kontrolou,
  2. aby langoše mohly děti sníst doma u stolu,
  3. před jídlem si mohly umýt ruce,
  4. při jídle používaly ubrousek,
  5. po jídle si umyly upatlanou pusu,

(což děti ve všech bodech otráví, ale maminka má vždycky pravdu).

Doba se uklidnila. Potravinová výroba dostala přesná pravidla, jídlům „ze stánku“ se začalo říkat „street food“. Zájem o langoše postupně klesal.

V současné době na ně natrefíme ponejvíc na specifických místech: na příležitostných zábavních akcích, na trzích či na poutích. Kdo má langoše rád, už dávno si je smaží sám doma.

langoše s masem v Budapešti
Langoše na několik způsobů na vánočních trzích v maďarské Budapešti

Nahlédnutí do „Země Langošů“

Jestli se někdy říká, že langoš je maďarské národní jídlo, skoro bych tomu věřila. Stánky či prodejní okénka s langoši jsou všude možně. Pestrá je také nabídka jejich obložení. Ačkoliv – Maďaři si je nejčastěji dávají se smetanou a se sýrem. A s česnekem, samozřejmě. Proto mě překvapuje nabídka sladké varianty – třeba s čokoládou. Mám zato, že souběžná příprava česnekových a sladkých langošů na jednom pracovním místě musí ty sladké česnekem poznamenat.

  • To je jen názor kuchařky. Raději jsem to nikdy nezkoušela.
Čtěte také:  Babgulyas, maďarská fazolová polévka s paprikou a se zeleninou
langoše Arad rumunská kuchyně

V Rumunsku to mají rádi s masem

Langoše jsou oblíbeným stánkovým sortimentem také v Rumunsku, především v Sedmihradsku (což svého času patřilo do Rakouska-Uherska).

V sedmihradském Aradu jsem stála jako přikována ke kiosku, v němž nějaký potomek Vlada III. (hraběte Draculy) předváděl doslova langošovou ekvilibristiku: Z tácu bral nakynuté bochánky, nadhazoval je, chytal do prstů, zatočil a zase nadhodil, až „vyházel“ tenkou placku. Vybrala jsem si jednou mletým masem plněný langoš, protože jsem jej neznala. A kdyby se do mne někdo zostra pustil, že se langoše nedělají plněné, mám důkaz, že v Rumunsku je mimo jiné s masem připravují

langoš pepitos Arad

Vysvětlivka: Hodnota lei se pohybuje kolem 5,5 Kč. Ve větším kelímku na fotce je sedmihradské víno (nasládlé, silné, s květinovou vůní), v menším kelímku je tuică [cujka], ovocná pálenka. Přitom já jsem pila víno z kelímku, z jakého stateční Sedmihradci pili tu kořalku a pantátovi po dlouhém vyjednávání odlili polovinu jednotkové míry (0,5 dcl) do kelímku, v kterém jinak podávali kečup. Cena nalévané kořalky byla jinak uvedena v obvyklé míře za jeden decilitr (bylo to asi 12 korun). Inu, jiný kraj, jiný mrav.

Domácí langoše (maďarský recept)

Na domácí langoše jsem vyzkoušela kdejaký recept. Nakonec jsem přestala „vymýšlet“ a ustálila se na přípravě z jednoduchého kynutého těsta. Je levné, nic na něm nelze zkazit. Jediné, co nelze podceňovat, je důkladné, neodbyté zpracování surovin a dostatečné vykynutí.

  • Také jsem podlehla různým „zdravým vychytávkám“ a langoše jsem zkusila upéct nasucho na plechu. Smažení je jiná technologie než pečení, výsledek musí být jiný. Byl. Placky chutnaly jako buchta do českých jitrnic. Jinak to ani nemohlo dopadnout, protože ingredience jsou stejné.
langoše s česnekem, sýrem, smetanou

Langoše se zakysanou smetanou, tejfölös lángos, suroviny

500 g hladké mouky

30 g kvasnic

2 dl mléka

2-2,5 dl vody

1 lžička soli

2 lžíce oleje

1 lžička cukru

olej na smažení

Na doplnění

zakysaná smetana

česnek

 sýr (strouhaný)

Těsto vypracuje hnětač

V hrnku ohřeji polovinu decilitru mléka na teplotu těla (zkouška prstem), přidám cukr, rozdrobím kvasnice a nechám je vzejít.

Čtěte také:  Mořská ryba na jídelníčku: Makrela pečená se slaninou a zelenou paprikou

V míse promíchám mouku se solí. Uprostřed prohloubím jamku, do ní naliji olej, vzešlé kvasnice, zbytek mléka a trochu vlažné vody. Protože nemám moc velkou sílu v předloktí a navykla jsem si na ruční hnětač, začnu těsto zpracovávat jím. Podle potřeby přilévám z odměřeného množství vody, abych vypracovala měkké těsto. Když přestane být na omak lepivé, přikryji mísu čistou utěrkou a odložím na teplé místo kynout. Pokyne plus mínus hodinu.

  • Mezitím rozetřu česnek a rozmíchám jej s trochou vody.
  • Z lednice vyndám zakysanou smetanu, aby se „odrazila“
  • Nastrouhám sýr (obvykle goudu, ale může být i balkánský, komu nevadí jeho slanost. Anebo co je právě doma).
těsto na langoše

Mastné ruce, mastný tác

Pak rukou lehce potřu tác olejem, a těma mastnýma rukama rozdělím těsto na malé bochánky. Zakulatím je a pokládám na ten mastný tác. Nepokládám je těsně vedle sebe, protože na tácu budou ještě asi půl hodiny kynout.

  • Z této dávky se udělá osm až deset bochánků.

Langoše musí v oleji „plavat“

Do pánve s plochým širokým dnem naliji větší množství oleje. Olej se musí nechat dobře rozpálit. Bochánky ručně roztáhnu v okrouhlé placky. Vytvarované placky vkládám do rozehřátého oleje a smažím po jedné a pak po druhé straně.

Placky se nafouknou a v oleji „plavou“, třeba jako koblihy. Když mají typickou zlatou barvu, vyjmu je. Na manipulaci používám silikonové kleště. Kladu na ubrousek, aby se neabsorboval zbytkový olej.

recept na langoše

Každému podle jeho přání

Natřu česnekovým „potěrem“ a ještě horké posypu sýrem a potřu kyselou nebo zakysanou smetanou. Kdo nechce smetanu, pokape si langoš ještě domácím kečupem. Ostatně, v Česku je představa langoše s kečupem zažitá a v Maďarsku je jako jedna z možností rovněž nabízen.

domácí langoše se sýrem a kečupem

1. Langoše jako ze stánku: Základní těsto

  • 500 g hladké mouky a kvásek (připravíme ze 4 dl mléka, lžička soli, lžička cukru a 42 g droždí, to je jeden standardní český balíček).
  • Postup práce: Kvásek smícháme s moukou a necháme dobře vykynout. Z těsta pak vytvoříme placičky, které fritujeme. Potíráme kečupem nebo česnekem a přisypeme strouhaný sýr.
  • Poznámka: Těsto je nesmírně levné, tak jej prý nejčastěji připravují prodejci langošů ve stáncích.

2. Jogurtové těsto na langoše

  • 350 g hladké mouky, špetka soli, 1 bílý jogurt (můžeme nahradit zakysanou smetanou), 1 kelímek mléka, 1 vejce a 1 kostka droždí.
  • Příprava: Zaděláme na těsto a necháme ho v míse přes noc v chladu (nenabude). Druhý den vykrajujeme lžící kousky těsta, roztáhneme a smažíme na oleji. Hotové je potíráme rozetřeným česnekem, zakysanou smetanou, kečupem a sypeme strouhaným sýrem. Zakysanou smetanu můžeme dochutit bylinkami.
Čtěte také:  Co vyzkoušet na podzim? Originální perníkový dort se švestkami a jogurtem

3. Langoše ze zakysané smetany

  • 0,25 l mléka, 2 vejce, 50 g droždí, 1 zakysaná smetana, 800 g hladké mouky, 1 lžička soli.
  • Pracovní postup: Všechny suroviny zpracujeme na těsto. Mikrotenový sáček vymažeme olejem a těsto v něm dáme do ledničky na dvě hodiny odpočinout. Pak oddělujeme stejně velké kousky, prsty roztáhneme do placky. Smažíme na oleji. Podáváme  potřené česnekem a osolené; posypané strouhaným sýrem a pokapané zakysanou smetanou či kečupem; a nebo potřené zavařeninou, případně zavařeninou a zakysanou smetanou.

4. Langoše z nekynutého těsta

  • 500 g hladké mouky, 1 kelímek zakysané smetany, 2 dcl l mléka, 25 g droždí,  lžička cukru, sůl, lžička sody, olej na smažení, česnek, voda.
  • Pracovní postup: Z droždí, mléka, kostky cukru a trošky hladké mouky připravíme kvásek. Pak k němu přidáme všechnu hladkou mouku, zakysanou smetanu, sůl a sodu. Vypracujeme těsto, z kterého hned tvoříme bochánky. Roztáhneme je na požadovanou velikost pánve a smažíme po obou stranách v oleji. Usmažené langoše potřeme směsí česneku, vody a soli. Pak můžeme posypat sýrem, pokapat zakysanou smetanou, kečupem – podle chuti.

A jak dělá langoše Roman Paulus?

Foto: Všechny fotky k článku o langoších (receprar), foto langošů na vánočních trzích v Budapešti (zezahradky)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/10/langose.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/10/langose-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdomácí langoše,domácí langoše jako ze stánku,jednoduché langoše,langoše,langoše bez kynutí,langoše domácí,langoše jako ze stánku,langoše které nemají chybu,langoše maďarský recept,langoše nasladko,langoše pečené na plechu,langoše recept,langoše s kečupem,langoše se sýrem,langoše z bílého jogurtu,langoše z jogurtového těsta,langoše z jogurtu,langoše základní těsto,langoše ze zakysané smetany,maďarská kuchyně recepty,nejlepší langoše recept,nejlepší recept na langoše,nejlepší těsto na langoše,pravé domácí langoše,pravé maďarské langoše recept,recept langoše,recept na domácí langoše,recept na langoše,recept na langoše kynutý,recept na langoše z jogurtu,rychlé langoše,stánkové langoše recept,těsto na langoše,těsto na langoše kynuté,těsto na langoše recept,výborné langošeDomácí langoše, recept. • Rychlé, levné, pikantní. • Takové jsou langoše, smažené placky z kynutého nebo kypřeného těsta. • V nabídce je jeden + čtyři různé recepty na 'langošové' těsto. • Vyberou si i ti, kteří se s klasickým kynutým těstem 'nekamarádí'. • Smažené langoše potěší patro, ale jinak...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.