Dýňový zákusek s kokosem | recept – dýňový zákusek Makové panenky. • Kdo miluje tvarohové řezy a dýni, nebude litovat. Dýňový zákusek tvoří tvaroh, zakysaná smetana, máslová dýně a kokos.  „Sušenkový“ základ a svrchu čokoláda.  Žádné máslo.  A vejce jen jedno, nebo také žádné.  Tento dýňový zákusek má všechny předpoklady, abyste jej alespoň vyzkoušeli.  Co vy na to? 

dynovy_zakusek_kokos_titul_mp

Recept na tento dýňový zákusek s kokosem nehledejte nikde jinde. České dýňové zákusky jsou zatím ještě v prvních kapitolách své historie. A nabízený exemplář k nim patří. Narodil se u mne „doma“, a to má výhody. Nikdo mu nemůže vytýkat, že do něj patří to, a že do něj nepatří ono. A druhá výhoda: každý si jej může „překopat“ podle svého: to nebo ono vynechat a to či ono zase přidat. Uvedenou variantu přesto nabízím k vyzkoušení. Víc neprozradím, zkuste sami.

Pozor: V článku je klamavá informace

Je třeba otevřeně sdělit, že článek obsahuje nepravdu. Hned čtvrtá věta prvního odstavce je lstivá past. Naprosto demagogicky je inzerován „sušenkový“ základ. To aby byly „polapeny“ i ty hospodyňky, které základy dortů připravují tak, že:

  1. koupí celé a v profesionálním tvaru upravené sušenky (lineckého charakteru),
  2. doma je roztlučou,
  3. do drobků toho tukového pečiva přidají máslo,
  4. napěchují na dno dortové formy
  5. a přimastěné drobky buď zase spečou dohromady,
  6. a nebo jen nechají zatuhnout.

Na dýňový zákusek s kokosem je použit také základ z lineckého „sušenkového“ těsta: ale připravuje se doma, což trvá stejně dlouho nebo i kratší čas než roztloukání a znovu spojování koupených sušenek. A vyjde to neskonale, neskonale levněji, což by si mohl každý vypočítat sám podle cen, za které nakupuje. Chuti těsta lze podle potřeby nebo rozmaru měnit: ořechové, kokosové, oříškové,  žloutkové… Recepty jsou stejné jako na recepty na vánoční cukroví.

rum_dilema_mp

Tak já nevím: Vynechat tuzemák? Nahradit?  Nebo počkat?

Výrobek obsahuje buď „tuzemský rum“, a nebo rumovou tresť. Ale ono to jinak nejde, když má mít zákusek tradiční aroma českého rumu. Jestli použijeme rumovou tresť, a nebo tou samou trestí ovoněnou kořalku, je prašť jako uhoď. Jenže.

Měli byste si přečíst:  Poctivá rýžová kaše. A bonus: elegantní rýžové flameri či lahodná mléčná rýže

Jenže v použití rumové tresti v dosavadním složení nastal velký háček. Tedy on nenastal, on celá léta byl, jen to nebylo laické veřejnosti příliš známo.

V září 2017 předala ČTK médiím informaci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), že v roce 2018 končí přechodné období, po něž bylo tolerováno používání některých potravinových přísad. Mezi ně patří i naše česká rumová tresť. „Studie EFSA v rumové tresti identifikovala tři látky, které mají genotoxický účinek, tedy schopnost narušit genetický materiál živých buněk,“ uvedla ČTK. Ve zprávě byla rovněž interpretována slova ministra zemědělství, že by se výrobci měli zaměřit na nahrazení rizikových látek bezpečnějšími při zachování tradičního aroma i chuti. Ministr podle ČTK také upozornil, že o konci desetileté výjimky výrobci věděli a je tak otázkou, zda se na přicházející změnu připravovali.

  • Tak já nevím, co máme dělat. Dokud o tom člověk nevěděl,…

trtinove_rumy_mpNa chuti českého „tuzemáku“ je postaveno mnoho našich tradičních zákusků. Namátkou: žloutkové věnečky, punčové řezy, vosí hnízda, masopustní koblihy, likérové špičky, dort Brusel, dýňový zákusek s kokosem…

Pravé třtinové rumy český „tuzemák“ v českých sladkostech rovnocenně nenahradí. Chutnají skvěle, ale úplně jinak.

  • Vynechat tuzemský rum i tresť?
  • Zvyknout si na jiné „rumové“ chuti?
  • Počkat, až s čím v roce 2018 výrobci přijdou?

Nebo požádá Česká republika o další výjimku, protože bez „našeho“ rumu se česká gastronomie zhroutí? Naše rumová tresť je totiž stále ještě ve hře. „Podle Evropské komise se ale o věci dál jedná na expertní úrovni a rozhodnutí je otevřené až do dubna 2018, kdy desetiletá lhůta vyprší,“ informovala v září 2017 ČTK.

dynovy_zakusek_kokos_nakrojeny_mp

Dýňový zákusek s kokosem: Recept

Zákusek, který jsem fotografovala ve fázích přípravy, jsem připravovala v dortové formě o průměru 230 milimetrů. Množství surovin tedy představuje tuto velikost konečného výrobku.

Měli byste si přečíst:  Jahodová bublanina z tvarohového těsta podle tajemného receptu a 7 dalších receptů na tvarohové bublaniny

DSC07200

Prvním krokem bylo rozpečení máslové dýně. Na zákusek jsem vybrala hodně zralý, středně velký kus. Nemá cenu psát váhu, protože slupka, jaderník a obsažená voda mají proměnlivou hmotnost. Bude lepší orientovat spíš podle obrázků, tak se potřebné množství dobře odhadne. Protože je rozpékání energeticky náročnější, vyplatí se vždy rozpéct celý kus – kdyby nějaká dřeň zbyla, uplatnění se pro ni najde.

Dýni jsem překrojila na polovinu, poloviny pak na čtvrtiny. Jde to ztuha, hrozí zranění. Je-li poblíž někdo disponující hrubou silou, doporučuji požádat jej o pomoc. Kousky dýně jsem položila slupkou dolů na suchý plech a při 200 stupních upekla do měkka.

linecke_kakaove_mp

Je to „jen“ linecké těsto

„Sušenkový“ základ

  • 210 g polohrubé mouky
  • 140 g Héry nebo jiného tuku na pečení
  • 70 g práškového cukru
  • 1 vejce (nemusí být, je to vyzkoušeno)
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa

Z uvedených surovin jsem rukama nejdřív v míse a po spojení na pracovní ploše vypracovala klasické linecké těsto. Těstem jsem vyložila dortovou formu o průměru 230 milimetrů. Ale mohla by to být také forma koláčová nebo malý plech. Pak jsem „sušenkovou základnu“ budoucího zákusku upekla při 200 stupních Celsia.

dynovy_krem_kokosovy_mp

Dýňový krém: Odežeňte mlsné pomocníky

Suroviny na kokosový dýňový krém

  • 250 g tvarohu
  • 200 ml zakysané smetany
  • moučkový cukr podle chuti
  • Asi 500 – 700 (nebo i víc) rozpečené dřeně z máslové dýně
  • 2 vanilinové cukry nebo 2 plné čajové lžičky vanilinové tresti
  • 50 ml tuzemského rumu nebo 3 lžičky tresti s příchutí tuzemského rumu, a nebo podle vlastního uvážení (viz samostatný odstavec)
  • 150 g strouhaného kokosu

DSC07217Tvaroh vyšlehám s cukrem, polovinou kelímku smetany, strouhaným kokosem a nositelem rumové příchuti. (Informaci jsem předala, teď už je výběr na každém).

Měli byste si přečíst:  Malý receptář vánočního cukroví: Základní druhy nejlepšího cukroví podle abecedy

Pak zašlehávám dýňovou hmotu. Do rozpisu jsem napsala orientační množství počínající 500 gramy. Ale ono hodně záleží na vyzrálosti dýně a jejím vypečení. Na krém by měla bát použita už hodně vyzrálá dýně, a dobře rozpečená, aby byla suchá a obsahovala co nejméně vody.

Jestli má někdo lepší vizuální představivost, tak jsem do krému zašlehala bez dvou kusů plný hluboký talíř rozpečených kousků (všechnu, kterou jsem rozpekla. Bylo toho asi 700 gramů). Zbytek smetany doporučuji přidávat podle potřeby, aby nebyl krém tekutý. Pro uvedenou gramáž ostatních ingrediencí jsem spotřebovala celý kelímek.

Krém je třeba ochutnat a případně dochutit cukrem nebo zvoleným rumovým produktem. Při použití „tuzemské“ rumové tresti by se výsledek by se měl trochu chutí podobat kokosovému špalku (nebo margotce).

DSC07227

Poleva podle vlastního výběru

Dýňový krém s kokosem navrstvím na upečený a vychladlý linecký kakaový korpus a nechám vychladit. Pak zákusek potáhnu čokoládovou nebo kakaovou tukovou polevou. Posypu strouhaným kokosem a dám znovu tak na půl dne do lednice.

Zákusek na obrázku jsem polila tou nejjednodušší tukovou kakaovou polevou: omega tuk na polevy, moučkový cukr a kakaový prášek. Ale někdo tento typ polevy nemá rád, a udělá si svou. Jen připomínám, že se musí jednat buď o čokoládu nebo o polevu tukovou. Cukrová, fondánová nebo jiná poleva na bázi vody by na vlhké náplni neztuhla. 

dynovy_zakusek_rez_mp

Aby poleva při porcování nepraskala, stačí použít dlouhý porcovací nůž s pilkovým ostří. 

dynovy_zakusek_cely_porce_mp

Foto: Snímek středoamerických rumů a zoufalá osoba jsou ze serveru pixabay.com. Ostatní fotky k článku o dýňovém kokosovém zákusku (receptar). 

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/10/dynovy_zakusek_cely_porce_mp.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/10/dynovy_zakusek_cely_porce_mp-150x150.jpgreceptarMoučníkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbuchta z dýně,buchta z máslové dýně,co z máslové dýně,dort z máslové dýně,dýně,dýně máslová,dýňová náplň do dortu,dýňové recepty,dýňový krém do buchty,Dýňový zákusek s kokosem recept,jak na Dýňový zákusek s kokosem,jak udělat Dýňový zákusek s kokosem,je rum škodlivý,je rumová tresť škodlivá,kokos a dýně,kokosové cukroví,kokosový dýňový dort,kokosový krém z máslové dýně,kokosový zákusek,korpus na dorty recepty,linecké těsto,linecké těsto cukroví,máslová dýně,máslová dýně recepty,piškotový dortový korpus,piškotový korpus na dorty recepty,recepty na zákusky na plech,recepty z dýně,recepty z máslové dýně,rozpékání máslové dýně,rumová příchuť,rumová tresť český výroba,rumová tresť evropská unie,rumová tresť v tuzemáku,rumová tresť zdraví,sladké pečení recepty,sladké recepty,sladké recepty z tvarohu,tvarohové řezy,tvarohové řezy nejlepší recepty,tvarohový krém z máslové dýně,výborná dýňová buchta,výborné domácí zákusky recepty,zákusek s kokosem,zákusky,zákusky receptyDýňový zákusek s kokosem | recept - dýňový zákusek Makové panenky. • Kdo miluje tvarohové řezy a dýni, nebude litovat. Dýňový zákusek tvoří tvaroh, zakysaná smetana, máslová dýně a kokos. • 'Sušenkový' základ a svrchu čokoláda. • Žádné máslo. • A vejce jen jedno, nebo také žádné. • Tento dýňový zákusek má všechny předpoklady,...Blog o zahradničení, pěstování a receptech