Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

fazolova-polevka-bile-fazoleBílá fazolová polévka, tak to je přesnídávková klasika českých jídelen, bufetů a restaurací. Příprava polévky je snadnější, než by se mohlo zdát.

Bílé fazole uvaříme, slijeme, odvar uchováme. Na vrchovaté lžíci tuku (sádla, másla) osmažím cibulku, zapráším dvěma lžícemi hladké nebo polohrubé mouky. Usmažím světlou jíšku. Do ještě vřící jíšky zamíchám jemně nastrouhaný malý kousek mrkve a malý kousek celeru. Nechám tak zvaně „spejchnout“ a zaliji odvarem z fazolí.

Jinou možností je zalít jíšku odvarem a přidat vrchovatou lžíci domácího polévkového koření. Do polévky dám dvě špetky tymiánu, jíšku provařím, podle potřeby přidám vodu.

bila_fazole_polevka_MP

Nakonec vložím fazole – podle toho, jak to má rodina ráda – na čtyři porce asi třetinu z uvařeného balíčku. (Zbytek fazolí dám do krabiček a do mrazáku. Vařit třeba 20 deka suchých fazolí je neekonomické – spotřebujeme stejně energie, jako když vaříme půl kila.)

Na závěr fazolovou polévku z bílých fazolí dochutím česnekem, solí a pepřem. Někdo přidává i majoránku – někdo ne.

Bílá fazolová polévka, ČSN 10116
Bílá fazolová polévka, ČSN 10116

Poznámky k fazolové polévce z bílých fazolí:

  • Některé „kmeny“ žijící na východě a severovýchodě naší země, si do bílé fazolové polévky lijí ocet. Mám-li takového u stolu s fazolačkou, ocet mu připravím, aby si to do talíře dal sám. 
  • Někdo si neumí představit fazolovou polévku bez kousku uzeniny. Ale uzenina je typická spíš do polévky z barevných fazolí. Bílá je – prostě bílá. Recept na fazolovou polévku s uzeninou je v článku: fazolová polévka z červených fazolí
  • Kdo si chce do bílé fazolové polévky dát smetanu, je to jeho volba. I to se v některých lokalitách dělá.
  • A nebo lze se smetanou rovnou připravit fazolový krém podle receptury z bývalých norem pro teplou kuchyni. V receptuře je předepsáno mléko v poměru 5 : 1 k vývaru. Receptura je z dob, kdy byla smetana velmi drahá. Při její současné ceně bych místo mléka volila asi tu smetanu. Když to má být creme
bila_fazole_polevka_krem_mp
Polévka fazolový krém, ČSN 10124

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/11/fazolova-polevka-bile-fazole.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/11/fazolova-polevka-bile-fazole-150x150.jpgreceptarPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbílé fazole,bílé fazole recepty,fazole,fazole recept,fazole recepty,fazolová polévka,fazolová polévka bílé fazole,fazolová polévka od babičky,fazolová polévka recept,fazolová polévka s klobásou,fazolová polévka s uzeným masem,fazolové recepty,polévka z bílých fazolí,recept na fazolovou polévku,recepty fazoleBílá fazolová polévka, tak to je přesnídávková klasika českých jídelen, bufetů a restaurací. Příprava polévky je snadnější, než by se mohlo zdát.
Čtěte také:  Bůčková roláda: Od špalíku masa s kostmi po plát k zabalení. Plus receptury dle ČSN
Bílé fazole uvaříme, slijeme, odvar uchováme. Na vrchovaté lžíci tuku (sádla, másla) osmažím cibulku, zapráším dvěma lžícemi hladké nebo polohrubé mouky. Usmažím světlou jíšku. Do ještě vřící jíšky zamíchám...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.