Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Grog, punč nebo svařené víno? • Vánoční punč – recept • Dáte si hriatô se slaninou? • Punč pro melancholiky. • Hořící myslivecký punč. • Kořeněné víno s hruškou. • Pomerančový a žloutkový grog. • Jak se dělá svařák z červeného vína • Tucet receptů na horké nápoje. • Domácí punče: prostor pro tvůrčí povahy.

1_vanocni-punc-recept

V mrazivých zimních dnech se k přátelskému posezení dospělých hodí horké povzbuzující nápoje, jakými jsou grog, svařák čili svařené víno či punč. Jejich vůně a chuť zahánějí chmury dlouhých nocí a přispívají k vytváření klidu a pohody. Zima je dlouhá, můžeme vyzkoušet cokoliv z nabízených receptů. A nebo se jen nechat inspirovat a vytvořit punč dle vlastní chuti.

Grogy, punče, svařené víno a hriatô

  1. Grogy se připravují z horké vody a lihoviny v poměru 3 : 1. Jako lihovinu lze použít rum, koňak, brandy, whisky, vodku, čistý líh, a nebo i jinou pálenku – jak je v kraji zvykem.
    Přísadami do grogů jsou cukr, citron, med, koření či ovocné šťávy.
  2. Punče jsou oblíbené nápoje pro slavnostnější příležitosti. Připravují se z čaje, cukru, lihoviny, vína a vody. Další přísadou může být koření a ovocná složka. Obsahují menší procento lihu než grogy.
  3. Svařené víno neboli svařák není třeba dlouze představovat. Snad jen, že ke sváření červeného vína není třeba kabinetních vín. Protože se do svařeného přidává koření, cukr a další složky, úplně postačí stolní víno.
  4. Hriatô jsou slovenské horké lihové nápoje.
    Asi nejzajímavější je typický nápoj hriatô se slaninou. Jako lihovina se používá nejčastěji čistý líh, případně jiný čistý destilát.

2_jak-se-dela-grog-punc-svarak-svarene-vino

Vybrat správné koření

Do horkých nápojů přidáváme koření. Charakteristickou vůni i chuť jim dodá skořice (celá i mletá), hřebíček, zázvor, kardamom, nové koření, badyán, anýz, fenykl a muškátový květ či ořech. Dalším kořenidlem je citronová nebo pomerančová kůra.

Horké alkoholické nápoje se podávají v tlustostěnných sklenicích s ouškem nebo ze sklenic zasazených do objímky. Podomácku je můžeme pít i z hrnku. Nápoje se nepodávají v konvici, ale servírují se přímo.

Čtěte také:  Kvašáky, mléčně kvašené okurky. A jak se připravují u vás doma?

3_svarak-z-cerveneho-vina-jak-udelat-svarak

Recepty na moje speciality

Svařené víno s pomerančem nebo grepem

  • Na čtyři porce svařáku potřebujeme 4 dl vody, 0,7 l červeného vína, deci rumu nebo koňaku, 4 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, hvězdičku badyánu, celou skořici, pomerančovou kůru nebo celý plátek, 2 lžíce cukru upáleného na karamel.
    Příprava svařáku: Vodu, koření a kůru nechám na mírném ohni přejít varem. Poté sundám z plotýnky a přidám karamel. Vše nechám kolem třiceti minut uležet. Směs přecedím a přiliji víno. Nápoj zahřívám a ve chvíli, kdy se začne z povrchu ztrácet bílá pěna (těsně před varem), přidám rum nebo koňak, sundám z ohně a podávám. Ozdobit lze plátkem pomeranče nebo citronu.

DSC05443

Trnkový punč

  • 1 litr bílého stolního vína, trnky naložené v alkoholu, badyán, celá skořice, cukr podle chuti.
    Příprava: V asi decilitru vody chvíli povařím hvězdičku badyánu a půl svitku celé skořice. Nechám ještě asi deset patnáct minut louhovat. Bílé víno naliji do hrnce, přidám odvar z koření, víno přivedu téměř k varu. Sklenice asi do jedné třetiny naplním trnkami naloženými v alkoholu i se šťávou. Zaliji vřelým vínem a hned podávám, protože trnky punč trochu zchladí. Ale nechci je ohřívat, aby nevyprchal alkohol. Sklenici někdy ozdobím plátkem citrusu.
    Varianta: Na tento „punč punčů“ můžeme použít i jiné ovoce naložené v alkoholu. Kdyby to byly višně, je lepší svařit víno červené.

Kořeněné víno s hruškou

  • Na čtyři porce 2 hrušky, 0,5 až 1 l červeného vína, citron, kardamom, skořice celá, hřebíček, badyán.
    Příprava kořeněného vína s hruškou: Hrušku oloupeme a nakrájíme na kostky. Do hrnku dáme asi deci vína, kousek skořice, pár hřebíčků, půl hvězdičky badyánu a dvě větší špetky kardamomu, šťávu z půlky citronu a lžíci hnědého, případně bílého cukru. Stáhneme teplotu a dusíme, aý je hruška měkká. Dolijeme vínem a zahřejeme těsně pod bod varu. Hrušku podáváme jako horký dezert, pak stačí půl litru.
    A nebo vařené hrušky rozdělíme do sklenic-grogovek, zalijeme horkým vínem a podáváme jako nápoj pro zahřátí. Pak je třeba litru vína.
Čtěte také:  Co jsme pili, a co jsme nepili, o vánočních svátcích 1989?

4_svarak-korenene-vino-s-hruskou

Grogy, punče, svařené víno a hriatô: Recepty

Myslivecký hořící grog

  • Na jednu porci mysliveckého hořícího grogu si připravte půl decilitru myslivce, stejné množství horké vody, jednu lžíci citronové šťávy, 1 lžíci rumu,1 lžičku cukru, plátek citrónu a hřebíček.
    Příprava: Myslivce, hřebíček a citrón přelijeme horkou vodou. Nad ohněm zahřejeme lžíci rumu, zapálíme ji a hořící nápoj ihned podáváme.

Kapitán grog

  • 0,2 červeného vína svaříme s 30 g cukru, hřebíčkem a skořicí. Přelijeme do nahřátého poháru, přilijeme 50 ml rumu a ozdobíme dvěma kolečky citronu.

Punč pro melancholiky

  • 3/4 l slabého čaje, 20 dkg cukru, 3 pomeranče a jeden citron, 2 hřebíčky a kousek celé skořice, 1/2 l červeného vína, 2 dcl rumu.
    Příprava punče: Do hrnce nalijte vodu nebo slabý čaj přidejte cukr a kůru ostrouhanou ze dvou pomerančů a z půlky citronu, skořici a hřebíček. Nechte povařit asi 5 minut. Poté směs přelejte přes sítko do jiné nádoby a přilejte víno. Zahřejte na bod varu a po odstavení přilejte šťávu z pomerančů a citronu. Po přidání rumu zamíchejte. Punč se podává horký a se zemdlelou duší dokáže udělat divy.

Pravý námořnický grog

  • Na jeden hrnek pravého námořnického grogu potřebujete 1,5 dl vody, 0,5 dl rumu, šťávu z půlky citronu, dvě lžičky cukru, dva hřebíčky, kousek citronové kůry a kousek skořice. To vše pomalu přiveďte k varu. Mezitím si nahřejte grogový hrnek a poté do něj tekutinu přeceďte, a můžete se začít zahřívat. Grog se dá připravit i dopředu, aby byl pořád po ruce. Stačí ho jen ohřát a pomalounku popíjet.

Pomerančový grog

  • Potřebujeme 120 g pískového cukru, šťávu z půlky citronu a ze dvou pomerančů, 1,5 dl rumu, 10 g čaje, 1/2 l vody.
    Příprava pomerančového grogu: Cukr a šťávu z pomerančů a půlky citronu rozmícháme s rumem a necháme chvíli stát na teplém místě. Čaj spaříme vařící vodou, necháme pět minut vyluhovat, pak přecedíme na rumovou směs, promícháme a podáváme.

Pomerančový punč

  • Potřebujeme 8 lžiček cukru, 2 dl whisky, 2 dl pomerančového džusu, 4 dl horké vody.
    Příprava pomerančového punče: Do čtyř silnostěnných sklenic rozdělíme cukr, whisky a džus a zalijeme vařící vodou.
Čtěte také:  Posset. Smetanový dezert vhodný i pro anděla. Kvalita nahrazuje kvantitu

Mléčný punč

  • Potřebujeme 8 dl mléka, 80 g cukru, 1 dl rumu, 1/2 dl brandy.
    Příprava punče: Cukr svaříme s mlékem, přidáme rum a brandy, trochu přihřejeme, ale nevaříme. Podáváme v šálcích s čajovou lžičkou – můžeme podávat také vychlazený.

Žloutkový grog

  • Potřebujeme 4 žloutky, 1/8 l rumu, 60 g cukru, 6 dl vody, 4 kolečka citronu.
    Příprava žloutkového grogu: V každé ze čtyř sklenic rozmícháme žloutek a čtvrtinu dávky rumu. Cukr svaříme s vodou a postupně nalijeme na žloutkovou směs. Do každé sklenice dáme kolečko citronu a podáváme.

Hriatô se slaninou

  • Asi 150 až 200 g uzené slaniny (špeku) nakrájíme na drobné kostky, vysmažíme, tuk slijeme. Přidáme dvě lžíce cukru, upálíme na světlý karamel. Přilijeme 400 ml vody a povaříme. Odstavíme z plotny, přilijeme 200 ml lihu a přikryjeme. Můžeme přidat také citronovou nebo pomerančovou slupku. Podáváme velmi horké.

5_vanocni-trhy-v-olomouci

Foto k receptům na grogy, punče, svařená vína, hriatô. Tucet vyzkoušených receptů na horké nápoje: (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/11/2_jak-se-dela-grog-punc-svarak-svarene-vino.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/11/2_jak-se-dela-grog-punc-svarak-svarene-vino-150x150.jpgreceptarNápojeRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco je hriatô,gorg s pomerančem,Hořící myslivecký punč,Horké víno s hruškou,hriatô se slaninou,hruška s vínem,jak se dálá hriatô,jak se dělá grog,jak se vaří grog,jak udělat grog,jak udělat punč,jak udělat svařák,koření do punče,koření do svaříku,koření na svařené víno,Punč pro melancholiky,recept na punč,recept na svařené víno,recept na vánoční punč,svařák,svařák z čeveného vína,svařené víno,vánoční punč recept,víno s hruškou,žloutkový grogGrog, punč nebo svařené víno? • Vánoční punč - recept • Dáte si hriatô se slaninou? • Punč pro melancholiky. • Hořící myslivecký punč. • Kořeněné víno s hruškou. • Pomerančový a žloutkový grog. • Jak se dělá svařák z červeného vína • Tucet receptů na horké nápoje. • Domácí...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.