bramborovy-knedlik-z-varenych-bramborBramborový knedlík, který se vždy povede i mladým hospodyňkám v kuchyni, to není utopie. O náš osvědčený recept na bramborový knedlík z vařených brambor, hrubé mouky a slepičího vejce se má rodina vždy ráda podělí. Zhotovení těsta je více než snadné a vaření zabere jen 20 minut. Navrch přidávám složitější, ale zato tradiční poctivý recept na bramborový knedlík z vařených brambor, který se povedl pro změnu vždy mé babičce. Domácí bramborové knedlíky jsou chutnější a kvalitnější než ty kupované ve folii. O tom není pochyb.

Recept na domácí bramborový knedlík, který se vždy povede

Suroviny na 4 porce bramborového knedlíku:

1 kg vařených brambor
přibližně 300 g hrubé mouky
jedno velké slepičí vejce
sůl

bramborovy-knedlik-ktery-se-povede-1Na domácí bramborové knedlíky z vařených brambor používám brambory z vlastní úrody ze zahrádky. Budete-li mít v potravinách nebo na farmářském trhu na výběr, sáhněte spíše po odrůdách varného typu B (slabě až středně moučnaté) nebo C (silně moučnaté), s pěkným vzhledem bez mechanického poškození, zemitou vůní a českého původu.

Brambory očistím od hlíny a uvařím je ve slupce. Po uvaření téměř do měkka brambory oloupu a ještě teplé (nezkušeným hospodyňkám doporučuji nechat vychladnout do druhého dne) je za použití struhadla nastrouhám nebo válečkem na vále rozmačkám. Posolím a do důlku uprostřed rozklepnu jedno velké domácí vejce nebo dvě menší. Přidávám postupně mouku a rukama uhnětu hladké, husté těsto na bramborový knedlík. Podle velikosti hrnce si těsto rozdělím na dvě nebo tři části, ze kterých uválím knedlík do tvaru válečku. Vařím v páře asi 20 minut a bramborový knedlík z vařených brambor je připraven k podávání jako příloha. Prostě bramborový knedlík, který se vždy povede :-) Nejraději si ho dávám k vepřovým kostkám se špenátem.

  Bramborové knedlíky plněné uzeným masem či jablkové knedlíky? Každému podle chuti

Můj TIP: Přidejte do těsta na bramborový knedlík petrželku. Vytvoří pěkný efekt.

Recept na poctivý domácí knedlík mé babičky

bramborovy-knedlik-od-babickyBabička dělávala spíše bramborové knedlíčky než jeden velký. Na knedlík vybírala z brambor spíše větší hlízy, které uvařila doměkka a na struhadle nastrouhala do mísy. Na kilo strouhaných brambor dala asi 150 g másla, rozklepla dvě celá vejce a navíc dva žloutky. Směs posolila, nalila na ni asi 4 polévkové lžíce sladké smetany a do mísy nasypala tolik krupice, aby se z těsta daly udělat kulaté knedlíčky a na ruce se nelepily. Bramborové knedlíčky nakonec uvařila ve slané vodě a bylo hotovo.

Zkuste jeden z receptů na bramborový knedlík i vy doma.

TIP: Vyzkoušejte ale i můj osvědčený recept na houskové knedlíky snadno a rychle – bez kynutí a bez droždí

9_domaci-houskovy-knedlik-bez-drozdi

  • Foto bramborový knedlík: Dezidor, commons.wikimedia.org/wiki/File:Gul%C3%A1%C5%A1_s_kusy_sal%C3%A1mu,_bramborov%C3%BD_knedl%C3%ADk.jpg
  • Foto brambory: Dezidor, commons.wikimedia.org/wiki/File:Filea.jpg
  • Foto bramborový knedlík od babičky: Takeaway, commons.wikimedia.org/wiki/File:2011_0628_Seefeld_Schweinsbraten_mit_Kartoffelkn%C3%B6del.jpg
http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/01/bramborovy-knedlik-z-varenych-brambor.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/01/bramborovy-knedlik-z-varenych-brambor-300x271.jpgzezahradkyHlavní jídlabramborové knedlíky od babičky,bramborový knedlík který se vždy povede,bramborový knedlík s houskou,bramborový knedlík z vařených brambor,recept bramborový knedlík,recept na dobrý bramborový knedlík,těsto na bramborové knedlíkyBramborový knedlík, který se vždy povede i mladým hospodyňkám v kuchyni, to není utopie. O náš osvědčený recept na bramborový knedlík z vařených brambor, hrubé mouky a slepičího vejce se má rodina vždy ráda podělí. Zhotovení těsta je více než snadné a vaření zabere jen 20 minut. Navrch přidávám...Blog o zahradničení, pěstování a receptech