Houby s kyselou smetanou, „madlajs“: Recept z východních Čech
Dušené houby s kyselou smetanou, „madlajs“, východočeský recept. • Za dvacet minut uvařeno. • Co s houbami? Když chybí houbová inspirace. Pokrm nevzhledný, ale chuti výtečné. • Kdo má rád smetanu v jídle, tak do hub s ní! • Když se neříká „madlajs“, pokrm hned i vypadá lépe.
Dušeným lesním houbám zalitým kyselou smetanou se ve východních Čechách říkalo „madlajs“. Pokrm výtečně chutná tradičně s bramborami, a netradičně vlastně s čímkoliv, co nás napadne. Třeba s pečeným tuřínem, dýní a bramborami. Máme tu podzim, alespoň na talíři.
„Můžete to očistit“
Domek mých rodičů stál od lesa co bys dvakrát šlápl do pedálů. A podle toho to také u nás vypadalo. Koncem léta táta dvakrát šlapal do pedálů každý den. Co, každý den? Dřív než kohout zakokrhal byl už táta v lese a s kuropěním se vracel, kabely plné hub.
Vysypal je na kuchyňský stůl a šel nám do dívčího pokojíku učinit návrh: „Tak to můžete očistit.“ Den co den stejná věta a stejný návrh, jenž nešlo odmítnout. „Můžete to očistit…“
Houby byly k večeři denně:
- smaženice (u nás se říkalo „smažák“)
- kyselka
- dušené houby s kyselou smetanou. Tomu se říkalo „madlajs“ či „maglajs„, a nebo ještě hůř. A to nejen v naší rodině, prosím!
Jen díky přísnosti rodičů, kteří nedovolili, abychom se nad jídlem ošklíbali, jsem si zapamatovala báječnou chuť houbové kyselky a houbového „madlajsu“, lesních hub dušených na smetaně. Je to tak jednoduché, že už to jednodušší nemůže být. Přineste mi houby,já je očistím (to se nezapomíná) a připravím vám takový „madlajs“, jaký jste neviděli. Nebo jej zkuste sami.
Houby s kyselou smetanou, „madlajs“: Recept z východních Čech
Houby na smetaně, „madlajs“: Suroviny
Lesní houby
Cibule
Sádlo
Sůl, kmín, mletý pepř
Smetana kyselá nebo zakysaná
Chce to houby na plátky
Očištěné houby nakrájím na plátky. Cibuli rovněž nakrájím, ale žádná pravidla nedodržuji – na kostičky nebo na proužky, je to opravdu jedno.
Rychlovka, ale poctivá
- Na sádle nebo na másle osmažím cibuli, až začne zlátnout.
- Nasypu houby, posolím, přidám kmín, pepř, mleté nové koření (na špičku nože) a jeden bobkový list.
- Houby chvíli míchám, a když pustí vodu, přiklopím poklicí a trochu stáhnu teplotu, aby se houby dusily ve vlastní šťávě.
- Kdyby byly houby suché, podliji je hrnkem vody, udusím do měkka, odkryji a tekutinu nechám odpařit.
- Do měkkých hub vyklopím kelímek kyselé nebo zakysané smetany.
Mouku nedávám
Smetanu dobře rozmíchám, prohřeji až k varu, a je hotovo. Obvykle není třeba nijak dochucovat, nabřesklá kyselá smetana pokrm dotvořila dostatečně.
Z přípravy jsem docela „odbourala mouku“, která se podle starších receptů do pokrmu přidává. Mám vyzkoušeno, že to je opravdu zbytečné, houby se smetanou jsou husté dost a pokrm je dobře svázaný.
S čím poddávat houby na smetaně
U rodičů a v okolí se houby na smetaně („madlajs“) jedly s vařenými bramborami. Mám vyzkoušeno, že se k nim báječně hodí i brambory pečené.
Proto jsem „vymyslela“ podat k houbám na smetaně i takový podzimní „výběr“ pečených příloh: dýně, tuřín, brambory… Nikdo nic nenamítal, a tak to už zůstalo. Když nic, na talíři pokrm veseleji vyhlíží.
S těstovinami to teprv chutná!
„Těstovinojedi“ se zaradují, když dostanou dušené houby na smetaně s jakoukoliv těstovinou. Když to tak chci podávat, houby připravím v trochu řidší konzistenci (to je ovšem jen otázka pár kapek mléka nebo vody na závěr vaření). Zelená petrželka nejen pozvedne ten „příšerný“ vzhled pokrmu, ale rovněž dodá na pikantní chuti.
https://makova-panenka.cz/recepty/houby-s-kyselou-smetanou-madlajs-recept-z-vychodnich-cech/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/08/houby-na-smetane-recept.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/08/houby-na-smetane-recept-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco s houbami,dušené houby,Dušené houby s kyselou smetanou recept,houbová inspirace,houbová omáčka,houbová omáčka na smetaně,houbová omáčka od babičky,houbová omáčka recept se smetanou,houbová smaženice,houbová smetanová omáčka,houby na smetaně,houby recepty,jak na Dušené houby s kyselou smetanou,madlajs z hub,nejlepší recepty z hub,pokrmy z lesních hub recepty,recept na smetanovou houbovou omáčku,recepty z čerstvých hub,recepty z hub,regionální jídla,smaženice z hub,smetanová houbová omáčka,východočeská jídlaDušené houby s kyselou smetanou, 'madlajs', východočeský recept. • Za dvacet minut uvařeno. • Co s houbami? Když chybí houbová inspirace. Pokrm nevzhledný, ale chuti výtečné. • Kdo má rád smetanu v jídle, tak do hub s ní! • Když se neříká 'madlajs', pokrm hned i...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Věru že se takovým výtečným pokrmem dá obohatit stůl nejen v houbařské sezóně, ale i mimo ni. U nás na Kladensku se mu nevím proč říkalo MAGLAJS. Vhodné bohužel nejsou příliš samotné pěstované žampiony, leda ve směsi s pěstovanou hlívou ústřičnou – obé občas k zakoupení i v zimě. Pravdou je, že podobný recept realizuji již řadu let a doposud jsem měl námitky výhradně od strávníků, kteří houby ze své stravy k jejich vlastní škodě vyloučili úplně. Otec byl mykolog-amatér a často přispíval do Mykologického sborníku recepty na úpravy hub. Jednou z nejzajímavějších je výborná úprava hřibů žlučových (Tylopilus felleus (Bull.) P. Karst. 1881), jinak též zvaných lidově hořčák. I tento recept vyšel svého času v Mykologickém sborníku.
Občas kromě užší rodiny vařím i pro dvě desítky jedlíků, jako perličku dodávám, že někteří z nich trpělivě čekají, až všichni dojedí své porce a pak se ptají, zda ještě nezbylo. Jsou pak často pozváni k dočištění velké nádoby se zbytkem chutné krmě, kterou horlivě vyškrabují a čistí pomocí bílého pečiva vytíráním. Drobné půtky vznikající přetahováním o hrnec mírním pak příslibem dalších chutných krmí.
Dobrý den. Děkuji za Váš příspěvek, který je zajímavý a poučný pro amatérské mykology nebo jen sběrače lesních hub, ale také z pohledu lingvistického.
Ani netušíte, jak jste mne potěšil potvrzením existence výrazu „madlajs“ a „maglajs“. V povídání jsem jej použila s určitými rozpaky, zda ten „maglajs“ nebyl jen špatné rodinné vyslovování „madlajsu“. Jestli rozumíte, co tím chci říct. Ale ne, je to správně, „maglajs“ žije i na Kladensku.
Velmi hřejivě působí Vaše vzpomínka na otcovy mykologické aktivity, děkuji za to.
Přeji hodně spokojených konzumentů Vašeho maglajsu. M.P.