Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Dušené houby s kyselou smetanou, „madlajs“, východočeský recept. Za dvacet minut uvařeno. Co s houbami? Když chybí houbová inspirace. Pokrm nevzhledný, ale chuti výtečné. Kdo má rád smetanu v jídle, tak do hub s ní! Když se neříká „madlajs“, pokrm hned i vypadá lépe.

Dušeným lesním houbám zalitým kyselou smetanou se ve východních Čechách říkalo „madlajs“. Pokrm výtečně chutná tradičně s bramborami, a netradičně vlastně s čímkoliv, co nás napadne. Třeba s pečeným tuřínem, dýní a bramborami. Máme tu podzim, alespoň na talíři.

„Můžete to očistit“

Domek mých rodičů stál od lesa co bys dvakrát šlápl do pedálů. A podle toho to také u nás vypadalo. Koncem léta táta dvakrát šlapal do pedálů každý den. Co, každý den? Dřív než kohout zakokrhal byl už táta v lese a s kuropěním se vracel, kabely plné hub.

Vysypal je na kuchyňský stůl a šel nám do dívčího pokojíku učinit návrh: „Tak to můžete očistit.“ Den co den stejná věta a stejný návrh, jenž nešlo odmítnout. „Můžete to očistit…“

Houby byly k večeři denně:

  1. smaženice (u nás se říkalo „smažák“)
  2. kyselka
  3. dušené houby s kyselou smetanou. Tomu se říkalo „madlajs“ či „maglajs„, a nebo ještě hůř. A to nejen v naší rodině, prosím!

Jen díky přísnosti rodičů, kteří nedovolili, abychom se nad jídlem ošklíbali, jsem si zapamatovala báječnou chuť houbové kyselky a houbového „madlajsu“, lesních hub dušených na smetaně. Je to tak jednoduché, že už to jednodušší nemůže být. Přineste mi houby,já je očistím (to se nezapomíná) a připravím vám takový „madlajs“, jaký jste neviděli. Nebo jej zkuste sami.

Houby s kyselou smetanou, „madlajs“: Recept z východních Čech

Houby na smetaně, „madlajs“: Suroviny

Lesní houby

Cibule

Sádlo

Sůl, kmín, mletý pepř

Smetana kyselá nebo zakysaná

Chce to houby na plátky

Očištěné houby nakrájím na plátky. Cibuli rovněž nakrájím, ale žádná pravidla nedodržuji – na kostičky nebo na proužky, je to opravdu jedno.

Čtěte také:  Staročeské jahelníky: Sladký s ovocem, slaný s houbami. Který si dáte?

Rychlovka, ale poctivá

  • Na sádle nebo na másle osmažím cibuli, až začne zlátnout.
  • Nasypu houby, posolím, přidám kmín, pepř, mleté nové koření (na špičku nože) a jeden bobkový list.
  • Houby chvíli míchám, a když pustí vodu, přiklopím poklicí a trochu stáhnu teplotu, aby se houby dusily ve vlastní šťávě.
  • Kdyby byly houby suché, podliji je hrnkem vody, udusím do měkka, odkryji a tekutinu nechám odpařit.
  • Do měkkých hub vyklopím kelímek kyselé nebo zakysané smetany.

Mouku nedávám

Smetanu dobře rozmíchám, prohřeji až k varu, a je hotovo. Obvykle není třeba nijak dochucovat, nabřesklá kyselá smetana pokrm dotvořila dostatečně.

Z přípravy jsem docela „odbourala mouku“, která se podle starších receptů do pokrmu přidává. Mám vyzkoušeno, že to je opravdu zbytečné, houby se smetanou jsou husté dost a pokrm je dobře svázaný.

S čím poddávat houby na smetaně

U rodičů a v okolí se houby na smetaně („madlajs“) jedly s vařenými bramborami. Mám vyzkoušeno, že se k nim báječně hodí i brambory pečené.

Proto jsem „vymyslela“ podat k houbám na smetaně i takový podzimní „výběr“ pečených příloh: dýně, tuřín, brambory… Nikdo nic nenamítal, a tak to už zůstalo. Když nic, na talíři pokrm veseleji vyhlíží.

houby dušené na smetaně recept

S těstovinami to teprv chutná!

„Těstovinojedi“ se zaradují, když dostanou dušené houby na smetaně s jakoukoliv těstovinou. Když to tak chci podávat, houby připravím v trochu řidší konzistenci (to je ovšem jen otázka pár kapek mléka nebo vody na závěr vaření). Zelená petrželka nejen pozvedne ten „příšerný“ vzhled pokrmu, ale rovněž dodá na pikantní chuti.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/08/houby-na-smetane-recept.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/08/houby-na-smetane-recept-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco s houbami,dušené houby,Dušené houby s kyselou smetanou recept,houbová inspirace,houbová omáčka,houbová omáčka na smetaně,houbová omáčka od babičky,houbová omáčka recept se smetanou,houbová smaženice,houbová smetanová omáčka,houby na smetaně,houby recepty,jak na Dušené houby s kyselou smetanou,madlajs z hub,nejlepší recepty z hub,pokrmy z lesních hub recepty,recept na smetanovou houbovou omáčku,recepty z čerstvých hub,recepty z hub,regionální jídla,smaženice z hub,smetanová houbová omáčka,východočeská jídlaDušené houby s kyselou smetanou, 'madlajs', východočeský recept. • Za dvacet minut uvařeno. • Co s houbami? Když chybí houbová inspirace. Pokrm nevzhledný, ale chuti výtečné. • Kdo má rád smetanu v jídle, tak do hub s ní! • Když se neříká 'madlajs', pokrm hned i...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.