Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Hovězí na česneku, recept domácí a podle ČSN. Hovězí na česneku je neobyčejně chutné obyčejné jídlo. Jak naložit s hovězím hrudí? Upéct je na česneku. Hovězí na česneku je československá klasika. Podomácku peču hovězí maso vcelku. Podle normy se hovězí kousky dusily.

hovězí na česneku recept norma

Hovězí na česneku je taková „solidní“ úprava. Řeklo by se – „k všeobecné spokojenosti“. Recept je až dětsky prostinký, ingrediencí maličko, příloha může být jakákoliv – podle stavu zásob a ročního období. Jediné, čím se nesmí šetřit, je čas. Protože přední hovězí na česneku se prostě „neuspěchá.

Hovězí na česneku. Klasika, která nezklame

Hovězí na česneku. Zní to poměrně pikantně, a přitom se jedná o docela obyčejný způsob úpravy masa. Česnek není z pokrmu cítit tak, jako když se použije do nějakého jídla česnek syrový. Dlouhá a pozvolná tepelná úprava chuť česneku zjemní, a trochu pozmění. Ta změna je k lepšímu. Díky tomu se člověk nemusí obávat dát si hovězí na česneku třeba k obědu, i když má ještě půl dne „fungovat“ mezi lidmi. Jestli víte, jak to myslím. ;=))

hovězí hrudí recepty

Přední hovězí, vaření na jistotu

Na česneku lze připravit jakoukoliv sortu hovězího masa.

  1. kvalitní zadní hovězí maso použiji na bifteky, roštěnky, filety.
  2. Prostřednictvím předního hovězího masa se předvádím, jaká jsem „frajerka“.

Dejte mi kus svíčkové, a budu „trnout“, že to drahé maso pokazím. Ale sundejte z háku přední půlku hovězího dobytka. To vás pozvu na lukulské hody, a dám „secsakra“ pozor, abych se „vytáhla“. Hovězí na česneku bude jedním z chodů.

Na česneku připravuji hovězí hrudí, žebro nebo krk. Tentokrát jsem u řezníka ulovila pěkný kousek hovězího hrudí, tak akorát na jeden oběd.

Hovězí na česneku, suroviny na 4 porce

asi 600 g předního hovězího

6 až 8 stroužků česneku, sůl, mletý pepř

1 lžička polohrubé mouky

80 g másla

hovězí přední recepty

Česnek přebírá veškerou zodpovědnost

Oloupu a na poloviny až čtvrtiny po délce překrojím šest stroužků česneku. Hovězí maso opláchnu a osuším. Ostrým dlouhým a špičatým nožem nadělám do masa tunýlky a hned vyplním klínky česneku. Jestli to bude po vlákně nebo přes vlákno, tím si v případě hovězího hrudí nedělám velké starosti – maso je rostlé všelijak, a tak je protýkám, kde se dá.

  • Poznámka: Není to opomenutí, že dosud nezaznělo slovo cibule. Opravdu, vážně, fakt cibule u masa nebude. Česnek to zvládne sám.

Česnekem protknuté hovězí maso ze všech stran osolím a posypu hrubě mletým pepřem.

  • Na maso svrchu položím pár plátků másla (celkem asi 80 gramů).
  • Do poloviny výšky masa zaliji vodou.
  • Přikryji poklicí a dám trouby. Asi dvacet minut peču/dusím při nejvyšší teplotě (220 až 250 °C).
  • Pak pokrm zkontroluji, je-li třeba, doliji horkou vodou.
  • Znovu uzavřu, teplotu snížím na 180 °Celsia.
  • Hovězí maso peču až do úplného změknutí, což bude trvat asi 2,5 hodiny. někdy víc (podle stáří hovězího kusu).
  • Stále podlévám horkou vodou.
Čtěte také:  Čedarová omáčka, královna sýrových omáček k těstovinám, masu i k zelenině

Kdo má víc času, ale také víc práce, po první kontrole maso podlije, stáhne teplotu na 100 °Celsia a může odejít na zahradu jednotit mrkev, protože si tři hodiny nebude muset masa všímat.

Hovězí pečínka se jenom směje

Výsledkem té dlouhodobé „pasivní činnosti“ bude kus masa dokonale měkký, ve středu světlý, po okrajích hnědý. Na řezu se tu a tam objeví leda mozaika česneku, jinak nic „nepěkného“. Konečně, je to vidět na obrázku. Maso nakrájím, pokapu přírodní šťávou z pečení, zakryji a odložím do vypnuté trouby, aby nevychladlo, a také nevyschlo.

Sos, který zbyl v kastrolu po pečení hovězího masa, bude pěkně tmavě hnědý. Přivedu jej k varu, doplním trochu vody na potřebné množství omáčky. V asi půl deci studené vody rozkvedlám zarovnanou lžíci polohrubé mouky a směs vliji do vařící se šťávy.

  • Vysvětlení: Řeknete možná, proč zahušťuji záklechtkou, když jsem takový horlivý zastánce vysmažování masové šťávy s moukou na tuk? To proto, že jsem na 580 gramů libového masa použila jen 80 gramů másla, a tak je přírodní šťáva málo tučná. Mouku bych nevysmažila (nedosáhla bych onoho magického: „vysmažit zaprášený sos, až se začne oddělovat tuk“). Hovězí výpek je silný, tak bude omáčka dobrá a tmavá i se zátřepkou.

Těsně před dokončením omáčku ochutnám a dochutím solí, hrubě mletým pepřem a dvěma rozetřenými stroužky česneku.

Práce se zeleninou se ani nepočítá

Báječnou přílohou k hovězímu na česneku je narychlo orestovaná jarní zelenina: mrkev, cibule, kedlubna, tuřín, fazolky, listový špenát, tykev, vodnice, bylinky – podle volby a momentální situace.

V pánvi rozpálím kousek másla, nasypu zeleninu, osolím ji. Zprudka restuji asi tři minuty. Pak zeleninu přiklopím poklicí, a zároveň vypnu plotýnku. Jarní zelenina se dodusí ve vlastní šťávě, žádnou vodu nepřidávám. Když se v závěru na už vypnuté plotýnce trochu připeče, je to jenom k dobru věci.

Není toho nějak málo?

Zdatnější jedlíci mohou k masu a zelenině ještě dostat přílohu „uhlovodanovou“: brambory na jakýkoliv způsob, rýži, krokety, těstoviny, batáty, polentu, kuskus nebo bulgur. Jak je ctěná libost.

hovězí na česneku
hovězí na česneku

Hovězí na česneku podle bývalé normy 11021

Trochu jinak se dělávalo hovězí na česneku v někdejších provozovnách veřejného stravování.

  • Nepeklo se, ale dusilo,
  • a nikoliv vcelku, ale v kouscích.
Čtěte také:  Hovězí líčka na víně. Proč se hovězí líčka "rýmují" se jménem Zdeněk Pohlreich?

Ortodoxní kuchaře uklidní, že se maso dusí krom česneku i na cibuli (v první receptuře není cibule použita), a ještě připomínám, že se v tomto receptu sos zahušťuje tím zmiňovaným „vysmažením na tuk“. Což je trik předurčující omáčku do kategorie pochoutek.

  • Kdo by chtěl vyzkoušet starý hospodský způsob přípravy hovězího na česneku, tady je plné znění z Receptur pro teplou kuchyni z roku 1976.

11021 – Hovězí maso na česneku, suroviny na 10 porcí

1000 g (kilogram) hovězí maso přední bez kosti nebo hovězí ořez

200 g cibule

100 g sádlo

50 g slanina bez kůže

sůl, mletý pepř

voda 1200 ml

česnek 50 g

hladká mouka 50 g

Výrobní postup

Z dílu opláchnutého hovězího masa nebo ořezu nakrájíme kousky (čtyři na porci). Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme do růžova na rozškvařené slanině a sádle. Do cibule vložíme maso, osolíme je, opepříme a zasmahneme. Pak maso podlijeme vodou, přidáme utřený česnek, nádobu přikryjeme poklicí a maso dusíme do měkka. (Během dušení maso občas promícháme a podle potřeby doléváme teplou vodou.)

Měkké hovězí maso vyjmeme drátěnou naběračkou do čistého kastrolu, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmažíme, zalijeme vodou a po rozmíchání dobře provaříme. Provařenou šťávu procedíme přes hustý cedník zpět na maso a společně povaříme.

Vhodné přílohy k hovězímu na česneku: vařené brambory, bramborové knedlíky .

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/07/hovezi-na-cesneku.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/07/hovezi-na-cesneku-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco je hovězí hrudí,hovězí hrudí recepty,hovězí kostky na česneku,hovězí krk recepty,hovězí maso na česneku,hovězí maso recepty,hovězí na česneku,hovězí na česneku v troubě,hovězí pečeně na česneku,hovězí plátky na česneku,hovězí přední bez kosti recepty,hovězí přední recepty,pečené hovězí maso na česneku,recepty z hovězího masaHovězí na česneku, recept domácí a podle ČSN. • Hovězí na česneku je neobyčejně chutné obyčejné jídlo. • Jak naložit s hovězím hrudí? • Upéct je na česneku. • Hovězí na česneku je československá klasika. • Podomácku peču hovězí maso vcelku. Podle normy se hovězí kousky dusily. •
Čtěte také:  Červené fazole pro pestrý jídelníček: Fazolová polévka z červených fazolí, fazolový salát i buřtguláš
Hovězí na...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.