Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 10
    Shares

Hovězí na divoko, domácí recept. Klasická „konzervárenská“ úprava hovězího masa tentokrát v čerstvé domácí podobě. Hovězí na divoko, varianta bez kořenové zeleniny. Hovězí na divoko, chuť, která neomrzí.

hovězí na divoko pro pamětníky

Hovězí na divoko si ponejvíc představíme jako klasickou konzervu pro rychlé („dovolenkářské“) vaření. Hovězí na divoko připravené z čerstvého masa chutná trochu jinak – především čerstvěji. K hovězímu na divoko se hodí jakákoliv příloha – a všechny s ním ladí.

Hovězí s divokým kořením

Hovězí na divoko je „divoké“ díky tak zvanému divokému koření. Maso upravované na divoko se dost často dusí společně s kořenovou zeleninou. Ta v uvedeném předpisu není použita. Maso tím nijak „neutrpí“, jedná se prostě jen o variantu, o změnu chuti. (Což budou kvitovat ti, kteří především celer nemohou, a nebo jim jeho chuť vadí.)

hovězí přední recepty

Hovězí na divoko: Suroviny

600 – 800 g hovězího krku (bez kosti či s kostí)

150 g anglické slaniny nebo 100 g uzeného špeku

2 cibule

Bobkový list

Hořčičné semínko

Nové koření

Barevný nebo černý pepř

100 g másla

Na oběd pro čtyři zdatné jedlíky potřebuji 600 g masa bez kosti nebo 800 g masa s kostí. Bude se upravovat vcelku. Dobře se hodí přední hovězí, například hovězí krk.

Maso opláchnu, otřu utěrkou, z obou stran osolím a opepřím čerstvým nahrubo mletým pepřem. Barevným nebo černým.

hovězí na divoko hovězí krk

Upéct či udusit do měkka

Kus hovězího masa vložím do menšího kastrolku s hrubě nakrájenou cibulí, pokryji tence krájenou slaninou, posypu lžičkou hořčičných semínek. Dále okořením novým kořením (asi 5 kuliček), dvěma bobkovými listy. Navrch položím kus másla, podliji do poloviny vodou, přikryji pokličkou a dám do trouby nastavené na 220 °Celsia. Při této teplotě budu hovězí maso péct za stálého podlévání horkou vodou asi dvě hodiny (do úplného změknutí).

  Retro: Azu po tatarsku. Jak se vařilo azu v Československu? A jak v zemích původu?

Nebo po deseti minutách teplotu snížím na 100 °C. Pak nemusím podlévat a kontrolovat. Pomalé dušení hovězího masa však bude trvat tři až čtyři hodiny. Záleží na tom, jak moc spěchám.

  • Poznámka: Maso do kastrolu v tomto případě opravdu vkládám syrové, předem je neopékám.
hovězí maso na divoko

Když je hovězí maso tak měkké, že po vpíchnutí lehce sklouzne z vidlice, vyjmu kastrolek z trouby. Maso odložím na pracovní talíř a věnuji se zbylému sosu v kastrolu.

  • Především vyjmu kuličky nového koření a bobkové listy.
  • Boky kastrolu zvlhčím sosem, abych mohla snadněji odškrábnout připečenou vrstvičku.
  • Přiliji trochu horké vody a připečené částečky rozvařím.
  • Šťávu ponechávám přírodní, ničím ji nezahušťuji. Jen svařím na požadovanou konzistenci.
hovězí na divoko recept

K hovězímu na divoko se hodí snad všechny druhy příloh: Různě upravené brambory, rýže, těstoviny, krokety, noky, polenta, vařená, dušená nebo zadělávané zelenina.

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/08/hovezi-na-divoko-recept.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/08/hovezi-na-divoko-recept-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAaby hovězí změklo,co z hovězího krku s kostí,co z předního hovězího,dušené hovězí,dušené hovězí maso recept,hovězí krk,hovězí krk recepty,hovězí krk s kostí,hovězí maso,hovězí maso na divoko,hovězí maso recepty,hovězí na divoko,hovězí na divoko konzerva,hovězí na divoko příprava,hovězí na divoko pro pamětníky,hovězí na divoko recept,hovězí nadivoko,hovězí přední,hovězí přední recepty,hovězí recepty,jak na hovězí krk s kostí,jak na přední hovězí,jak udělat hovězí na divoko,přední hovězí maso,recepty hovězí maso na divoko,recepty z hovězího masaHovězí na divoko, domácí recept. • Klasická 'konzervárenská' úprava hovězího masa tentokrát v čerstvé domácí podobě. • Hovězí na divoko, varianta bez kořenové zeleniny. • Hovězí na divoko, chuť, která neomrzí. • Hovězí na divoko si ponejvíc představíme jako klasickou konzervu pro rychlé ('dovolenkářské') vaření. Hovězí na divoko připravené z...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 10
    Shares