Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Poctivý vývar z morkových kostí s morkovými knedlíčky, recept. Kosti dělají bujon bujonem.  Co to je „morková“ kost?  Ten morek se dá jíst?  Neškodí morek lidskému zdraví?  Kde koupit morkové kosti.  Co s vařeným morkem.  Něco navíc: Jak zužitkovat vařené polévkové maso. 

hovezi-polevka-morkove-kosti-recept

V dobách na časové ose ne zas tak vzdálených by si kuchařky nedokázaly představit, že by vývar na hovězí polévku vařily bez hovězích kostí. Častokrát jej připravovaly dokonce jenom z hovězích kostí. Silný, a rovněž posilující vývar vznikne z hovězích morkových kostí. Kus masa vývaru samozřejmě jenom prospěje. Prababičky si věděly rady, jak naložit i s „vyvařenými“ surovinami – s morkem z kostí a s polévkovým masem.

Co je morková kost

Co je kostní dřeň známe z hodin biologie. No a morek je vlastně ta kostní dřeň.

  • „Vyplňuje dřeňovou dutinu (cavitas medullaris) dlouhých kostí a prostory mezi trámci houbovité kostní tkáně konců dlouhých kostí, kde se tvoří nové krvinky a krevní destičky (krvetvorba) Je tvořena tzv. hemopoetickou tkání (hemopoetický – týkající se krvetvorby)“ uvádí Wikipedie, vševěd 21. století.
  • „Morkové kosti, oblíbená ingredience vhodná nejen k přípravě vývarů, se získávají ze stehenních, ramenních a holenních kostí hovězího dobytka,“ píše zase na svém webu velkoobchodní řetězec Makro.
  • Morkové kosti jsou nenahraditelnou surovinou při vaření kvalitních vývarů a základních omáček.

morkova_kost_pixabay_mp-min

Jak může morková kost prospět organismu?

Uvádí se, že polovinu z obsahu tuku v morku sice tvoří nasycené mastné kyseliny, ale jen o něco menší je obsah mono-nenasycených kyselin, které jsou vnímány pozitivně. Tak zvané trans-mastné kyseliny – považované za škodlivé pro lidský organismus – morek vůbec neobsahuje.

Dále se o morkové kosti píše: „Kostní dřeň je bohatým zdrojem vitamínů A a K2, omega 3 a omega 6 mastných kyselin a také železa, zinku, selenu, bóru a manganu. Kostní dřeň z hovězích a jehněčích kostí je také bohatým zdrojem konjugované kyseliny linolenové.“

Morek je v kosti, tak ještě: „Kosti jsou bohatým zdrojem vápníku a fosforu. Navíc obsahují také sodík, hořčík, draslík, síru, křemík a v tucích rozpustné vitaminy, které tyto minerály pomáhají skutečně vstřebat.“

Kde koupit morkové kosti

  1. Volné morkové kosti se kupují nejvíc v „pultových“ řeznictvích.
  2. Na internetu jsou k dohledání i nabídky různých řetězců, které morkové kosti nabízejí. Chce to internet důkladně pročesat a najít nejbližší „článek“ řetězce.
  3. Také někteří farmáři prodávají hovězí morkové kosti ze své produkce. Buď prostřednictvím svého e-shopu nebo někde nabízejí možnost odběru dovážkových „balíčků“, které morkové kosti mohou také obsahovat, anebo odběratel své požadavky na obsah balíčku specifikuje.
Čtěte také:  Záhorácký závitek podle bývalých Receptur pro teplou kuchyni. Retro na talíři

Hovězí vývar s morkovými knedlíčky: Recept

hovezi-vyvar-morkove-kosti4

Suroviny na hovězí bujon s morkovou kostí

  • 2 morkové kosti
  • Asi 400 g předního hovězího (například hrudí bez kosti)
  • 1 mrkev, 1 petržel, řez celeru (celkem ne víc než 150 g)
  • 1 cibule
  • Sůl, celý pepř
  • Voda (3 až 4 litry)

hovezi-polevka-z-kosti

Předpokladem dobrého výsledku je čas

Fajnšmekři doporučují nejprve morkové kosti nasucho předpéct (asi 40 minut), a dokonce ke kostem v polovině času přihodit i zeleninu. Tento postup jsem vyzkoušela, ale nedělám to vždy, jen v létě, když mohu mít okna otevřená dokořán. Pečící se kosti dost silně voní, a já jsem na pachy velmi citlivá. Je to jen můj osobní „problém“, ale zmiňuji se o tom, abych vysvětlila, proč kosti vždy nepředpékám. A také, abych zapnula signalizační světélko pro podobně „postižené“ (astmatiky či těhotné v prvním trimestru).

  • V topné sezoně prostě jen kosti opláchnu pod proudem vody a spolu s masem, zeleninou a několika zrnky pepře dám do tlakového hrnce.
  • Z cibule stáhnu jen první vrstvu slupky, jinak neloupu – ekologické barvivo.
  • Zaliji dvěma litry vody, utěsním hrnec a dám vařit.
  • Obsah přivedu k varu, po prvním ataku páry teplotu stáhnu na polovinu a nechám hrnec dvě hodiny pracovat.

Kdo tlakový hrnec nemá, a nebo je jeho odpůrcem při vaření bujonu, použije dostatečně velký obyčejný hrnec. Postup je stejný – přivést k varu a pak nechat při nižší teplotě probublávat, „táhnout“. V hrnci se bude vývar připravovat asi čtyři hodiny, aby byl silný.

  • Poznámka: Někdo je toho názoru, že vývar z hrnce je lepší než z papiňáku. Asi jsem barbar, ale já žádný rozdíl nepoznám. Tak je volba vařicí nádoby opravdu na každém.

Nakonec z hrnce vyberu kosti a maso (pro lepší manipulaci). Síto vyložím namočenou a vyždímanou utěrkou a vývar přecedím. Při vaření se mohly uvolnit úlomky kostí, které by nevyloženým sítem mohly „projít“.

Čistý bujon je tak silný, že snese při vaření polévky další ředění. Kdybych jej ale chtěla podat podat jen v „luxusním“ provedení v šálku se syrovým vejcem, tak bujon neředím. Tento posilující, uklidňující a léčebný pokrm/nápoj však může „zrychlit metabolismus“, hlavně osobám, které na „beef tea“ nejsou zvyklé.

Do obvyklého hrnce na polévku odliji asi litr bujonu, doplním vodou. Přidám trochu sezonní zeleniny (kousek květáku, brokolice, hrášek…). Nakonec polévka dostane zelenou nať a nějakou vložku nebo zavářku. V případě morkových kostí to mohou být morkové knedlíčky.

Čtěte také:  Jablečné, hruškové, šípkové i bezinkové víno. Recepty na vína z podzimních plodů a darů přírody

morek-na-chlebu-recept

Morek, výživa pro hubené děti, lahůdka pro tatínky ;=)

Z dokonale vyvařených morkových kostí morek lehce vypadává. Není třeba, jako to dělali Kopčem s Veverčákem, morek vyšťourávat vrbovým klacíkem. Uvařený morek (na prostřední obrázek) má konzistenci tučných chomáčků a voní silně „hovězinou“. Co s morkem? V minulosti byl považován za lahůdku. A lahůdky přednostně náležely nemocným (třeba souchotinářům), dětem a hospodářovi.

  1. Zejména bylo-li v domácnosti churavé nebo hubené (po válkách i podvyživené) dítě, starostlivá maminka mu morek namazala na krajíček chleba, osolila, trochu opepřila a dala sníst – dnes bychom řekli jako teplý předkrm.
  2. Když takové dítě nebylo, snědla morek na chlebu hlava rodiny, kterou býval tatínek. A s ním oblízly i děti.
  3. Na maminku se obvykle nedostalo, protože…

Přiznávám, nikdy jsem o tuto poctu nestála. Ani můj potomek, který navíc v žádné fázi vývoje nejevil známky churavosti či podvýživy. Takže to zbylo na pantátovi. K nabídce osoleného a připepřeného morku na krajíčku chleba přistupuje ekonomicky: „Jinak by se to vyhodilo? Tak já to tedy sním.“ 

  • No, když to nechápe jako společenskou poctu, tak z morku raději udělám knedlíčky do polévky. Recept na morkové knedlíčky je v každé starší kuchařce.

knedlicky-do-polevky-morkove-knedlicky

Morkové knedlíčky do polévky

Vyškrabaný morek dám do misky. Někdo doporučuje protřít jej sítem, které by zachytilo úlomky kostí. Sice to nedělám, ale na tuto bezpečnostní pojistku upozorňuji. Dál postupuji jako při vytváření žemlových knedlíčků: přidám vejce, strouhanku, sůl, trochu pepře, květ a dvě lžíce hovězí polévky na zvlhčení. Vypracuji poloměkké těsto, z kterého do vroucího bujonu vykrajuji malé nočky.

  • Knedlíčky se dají také dlaněmi formovat do malých kuliček (jako žemlové knedlíčky do kaldounu).
  • Roman Paulus radí připravit základ těsta s jedním nebo dvěma žloutky a zlehčit je tuhým sněhem z bílků.
  • Upřímně nedoporučuji použít novodobý recept, podle nějž se do těsta ke strouhance přidává kypřicí prášek do pečiva. Kypřicí prášek negativně ovlivní chuť knedlíčků, ale i chuť bujonu, do kterého se knedlíčky zavářejí.

hovezi-vyvar-z-morkovych-kosti-polevka-morkove-knedlicky

Co s vyvařeným masem?

Maso, které se spolu s kostmi několik hodin vyvářelo, nemá valnou hodnotu. Vše dobré, co v něm bylo, přešlo do vývaru. Ale přesto je hospodyňkám líto vyhodit je.Však  je také vyhodí málokdo, co si budeme povídat.

  • Tak někde je polévkové maso vyhledávanou pochoutkou, která se ještě zatepla konzumuje s kouskem chleba, domácí hořčicí a třeba i kyselou okurkou.
  • V některých rodinách se k masu z polévky připravují bešamelové omáčky: křenová omáčka, koprová omáčka, rajská omáčka, cibulová omáčka, citronová…
  • Jinde z vařeného masa dělají hašé.
  • Svého času byla až „modní“ pomazánka na topinky zvaná „jelení skok“. Základem bylo vařené hovězí maso a nakládaná zelenina Moravanka, která určovala chuť, takže ani nevadilo, že je maso vyvařené.
Čtěte také:  Smažený květák. Tipy a triky, jak se pracnému jídlu "dostat na kobylku"

Na stránku Makové panenky jsem vybrala historický, málem stoletý prvorepublikový recept, který nese záhadný název Krajíčky s masem. Nejprve mi připadal trochu ve stylu „vaří pejsek s kočičkou“. Ale výsledek je překvapivě dobrý. Doporučuji alespoň vyzkoušet.

masova-pomazanka-morkove-kosti

Krajíčky s masem (přepis předpisu)

  • Malý talíř do měkka vařeného a jemně rozemletého hovězího masa smícháme:
  • s vajíčkem natvrdo uvařeným a rozstrouhaným,
  • 8 dkg  (80 g) rozpuštěného másla,
  • 8 dkg (80 g) strouhaného sýra,
  • půl lžičkou jemně nakrájené cibule,
  • kávovou lžičkou hořčice.

morek-pomazanka-chleba

Osolíme, přidáme papriku a utvoříme z toho malou šišku, kterou dáme do chladna ztuhnout. Večer se pak šiška nakrájí jako salám a podává se pak s chlebem, třeba i máslem namazaným.

  • Poznámka: Šišku jsem neutvořila, dala jsem ztuhnou jako pomazánku. A také to bylo dobré.

morek-krajicek-s-masem

Bez záruky: Morková žemlovka

Recept jsem našla ve staré kuchařské knize, ale neměla jsem odvahu jej vyzkoušet. Tak jen dávám „do placu“, kdyby to chtěl nějaký milovník historických receptů vyzkoušet. Já nenašla odvahu. ;=))

morek_žemlovka_mp

Foto: Morkovou kost jsem vybrala z databáze pixabay.com, ostatní obrázky k článku (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/02/hovezi-vyvar-z-morkovych-kosti-polevka-morkove-knedlicky-1024x768.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/02/hovezi-vyvar-z-morkovych-kosti-polevka-morkove-knedlicky-150x150.jpgreceptarPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbujón bez glutamátu,co dělat s morkem,co s polévkovým masem,co s vyvařeným masem,co udělat z morku,hovězí bujon,hovězí polévka z vývaru,hovězí vývar,hovězí vývar podle pohlreicha,hovězí vývar recept,hovězí vývar z kostí,hovězí vývar z morkových kostí,jak na morek,jak na morkové knedlíčky,jak uvařit vývar z morkových kostí,jak vyrobit domácí bujon,knedlíčky do polévky,knedlíčky z morkové kosti,knedlíčky z morku,morek s chlebem,morek výživové hodnoty,morek z kostí recepty,morkové knedlíčky,morkové knedlíčky do polévky,morkové knedlíčky recept,polévka z morkových kostí recept,pomazánka z morku,roman paulus recepty,silný hovězí vývar,vývar,vývar z kostí,vývar z morkových kostí,vývar z morkových kostí jak udělat,vývar z morkových kostí receptPoctivý vývar z morkových kostí s morkovými knedlíčky, recept. • Kosti dělají bujon bujonem. • Co to je 'morková' kost? • Ten morek se dá jíst? • Neškodí morek lidskému zdraví? • Kde koupit morkové kosti. • Co s vařeným morkem. • Něco navíc: Jak zužitkovat vařené polévkové maso. • V dobách na časové ose ne zas tak vzdálených by si...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.