Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

1_drozdova-pomazanka-je-zdravaČervená nit českého školství. Kvasnicová pomazánka, kolektivní trest?  Drožďová pomazánka je zdravá.  Drožďové knedlíčky do polévky.  Kdy jídla z kvasnic nejsou dobrá? Jak vyzrát na droždí. Kvasnicové recepty. Jak naučit jíst kvasnice. Z kvasnic vaříme bez publika.

Dlouhé desítky let jsou vyzdvihovány nutriční vlastnosti pekařského droždí. V médiích není článek o kvasnicích, který by nezačínal výčtem vitaminů a minerálů v droždí a připomínáním zdravotních účinku kvasnic na lidský organismus. Co to je platné, když právě tak dlouhou dobu přicházejí děti z mateřské školy domů s brekem a s celoživotní nechutí ke kvasnicím. A přitom by stačilo tak málo – prostě jen upravit droždí chutně.

2_drozdi-recepty

Droždí: Pomocník i surovina

I když je pekařské droždí (kvasnice) primárně určeno k tomu, aby kypřilo různá těsta z mouky, lze je v domácnosti využít na víc způsobů. Já například droždí používám na přípravu kvasů osvěžujících řízných perlivých limonád z květů a bylinek. Jsou vynikající, zdravé i trochu léčivé – a schválené panem lékárníkem.

Jenže do limonád se dává jen kousek droždí. Mnohem víc ho spotřebuji coby suroviny na vaření. Protože – věřte nevěřte – u nás máme kvasnicová jídla rádi. Ono jde při jejich přípravě jen o jedno – znát fintu, jak kvasnice „chytit pod krkem“.

3_drozdova-pomazanka-jako-ze-skolky

Pamatuješ na kvasnicovou pomazánku?

Když se sejdou dva chlapi padesátníci, za chvíli se baví o vojně. Ženy téhož věku zas skončí u porodů: svých, dceřiných, snašiných. Muži třicátníci budou diskutovat o počítačích. Ženy třicátnice toho moc nenamluví, protože si budou ukazovat v telefonu uložená nejčerstvější selfie a dva roky staré SMS. Přesto tato skupina najde společnou řeč. Stačí poslat do prostoru otázku: „Také vám ve školce dělali kvasnicovou pomazánku?“

Kvasnicová pomazánka se táhne jak červená nit českým školstvím prokazatelně už víc než 50 let. Jako „nástroj hromadného trestání“ (nechci říct rovnou mučení) byla používána už počátkem 60. let. Pamětníkům ještě paměť slouží.

Protože vzpomínky „školkařů“ všech generací pokrývají území celé bývalé ČSSR, a všechny jsou děsivé, dospěla jsem k názoru, že to není náhoda.

  1. Kvasnicová pomazánka se zřejmě vyučovala ve školách pro učitelky mateřských škol, a to v předmětech zabývajících se kolektivními pedagogickými tresty.
  2. Jenže to by bylo málo. I kuchařky pro školní stravování se ji zřejmě musely ve škole učit a mistr jim klepal přes prsty, když se nepovedla a byla dobrá. Protože jakýpak by to byl trest, kdyby dětem chutnala?
  3. Z toho plyne, že musela existovat i československá státní normaPomazánka kvasnicová, nedobrá. Recepturu postavil nejspíš soudruh Herodes.
Čtěte také:  Bramboračka jako od babičky: Bramborová polévka se zeleninou, houbami, podle československé normy i na kyselo

Jenže, vážení, normy už neplatí! Vařit z kvasnic, aby to bylo nejen zdravé, ale i chutné, je už povoleno!

DSC01527

Tajemství kvasnic

Dobře připravená jídla z kvasnic mají pikantní chuť. Proto je používáme sice jako chuťově určující složku pokrmu, ale doplněnou jinými surovinami. Z koření s kvasnicemi dobře ladí osmažená cibule, česnek, kmín či mletý pepř.

  • Ovšem největší tajemství a zároveň snad jediná finta tkví ve správné tepelné úpravě, která musí předcházet všemu, co budeme následně s kvasnicemi podnikat.

Při pročítání mnohých „předpisů“ na internetu si častokrát říkám:  „To nemůže fungovat, to bude zase ten školkovský šedý mor!“  Už před mnoha lety jsem totiž v prastaré kuchařce našla předpis, kde byl uveden klíčový úkon: „Kvasnice rozpustíme a za stálého míchání opečeme, až začnou vonět a zčervenají.“

A to je ono, vážení přátelé. To je ten krok, který byl zřejmě pro školky zakázán. Protože když jej učiníme, kvasnice přestanou páchnout, zavoní a k dalšímu zpracování přímo sváději.

5_recepty-drozdova-pomazanka

Rozpuštění kvasnic

  1.  Cibulku jemně posekáme, zesklovatíme na másle.
  2. Rozdrobíme kostky kvasnice, mícháme jimi.
  3. Droždí se začne pozvolna rozpouštět, až je úplně tekuté.

V této fázi jsou kvasnice dost nepříjemně cítit, proto pracujeme při zapnutém odsávání či otevřeném okně – a hlavně sami, aby to strávníky předem neodpuzovalo. (Až si kvasnice oblíbí, nebude jim to tolik vadit.)

6

Opékání kvasnic

  1. Droždí na pánvi bublá. Mícháme jím – a ono náhle začne znovu houstnout, až ztuhne v pastu.
  2. Stále mícháme, ale vidíme, že se droždí už „nevaří“, že je skutečně opékáme.
  3. Pak přijde fáze, kdy se začne od droždí oddělovat tuk.
  4. Stále mícháme, až ucítíme změnu vůně – z nepříjemné se stane příjemná.

Kvasnice opékáme, dokud nemají nazlátlou barvu. Pak do nich vmícháme prolisovaný česnek a hned odstavíme z plotýnky (nebo vypneme plyn). Základní polotovar je hotov, můžeme pokračovat.

7_pomazanka-z-drozdi

Kvasnicová pomazánka

  • Kvasnice (2 baličky na osobu)
  • Vejce (1,5 až 2 na osobu)
  • Máslo, cibule česnek
  • Sůl, pepř, petrželka, pažitka, česnek medvědí (když jsou)
Čtěte také:  Romská kuchyně: Marikle, universální pšeničné placky

Dřív, než začneme rozpouštět droždí, rozklepneme do hrnku příslušný počet vajec. Kvasnice opečeme na cibuli dorůžova. Přidáme strouhaný, třený nebo prolisovaný česnek (podle chuti), promícháme, vlijeme vejce, jemně osolíme, jemně opepříme a umícháme do ztuhnutí vajec. Podáváme horkou, posypanou bylinkami, k vydatné snídani „na vidličku“.

  • K pomazánce se hodí bílé či celozrnné pečivo nebo topinky.
  • Výtečná je i do zapečených sendvičů mezi dva plátky toustového chleba.

8_kvasnicova-pomazanka

Jak naučit jíst kvasnicovou pomazánku

Právě topinky jsou cestou, jak nenásilně naučit jíst kvasnicovou pomazánku odrostlejší „odmítače“ droždí. Nastražíme na ně topinku, které neodolají.

  • Na tuku opečený krajíc konzumního chleba ochutíme česnekem, potřeme nejprve slabší vrstvou tak akorát slané a tak akorát pepřené horké pomazánky, poklademe plátky oblíbené zeleniny (rajčata, papriky, okurek, cibulka, pór, ředkvičky, beraní rohy…) a posypeme sýrem. Třeba i zakápneme domácím kečupem.
  • Nejdřív uděláme jen jednu, ale jsme připraveni přidělat další jako přídavek.
  • Když topinka zachutná, je vyhráno. Později už můžeme podat na stůl jen topinky, zeleninu a sýr – pomazánku každému na talířek, ať si každý maže sám.
  • Pak ubereme sýr, kečup, později dáme místo topinek dobrý rohlík…

U méně zatvrzelých to zabere, vyzkoušeno.

9_drozdi-jako-mozecek

Kvasnice jako mozeček

Příprava je úplně stejná jako u kvasnicové pomazánky, jen dáme větší cibuli a trochu víc másla. Podáváme s vařenými bramborami posypané petrželí nebo pažitkou, a nebo s plátkem bylinkového másla. Je to oběd uvařený raz dva.

10_drozdove-knedlicky-do-polevky

Polévkové knedlíčky z kvasnic

Kvasnicové knedlíčky do polévky mají velmi výraznou chuť, proto je stačí zavářet jen do vývaru ze zeleniny (a se zeleninou).

  • Na másle osmahneme menší mrkev, řez celeru a půl malé cibulky, až mrkev začne pouštět barvu do tuku.
  • Zalijeme horkou vodou a deset minut povaříme. Když máme, můžeme přidat kousek květáku, brokolice nebo pár překrojených růžiček kapusty.
  • Mezitím opečeme dvě kostky droždí na másle a s drobně posekanou druhou půlkou cibulky.
  • Sundáme z plotýnky, přidáme dva tři prolisované stroužky česneku (nejlepší je český, zahraničního je někdy potřeba víc). Rozklepneme vejce, vmícháme do opečených kvasnic. Osolíme, opepříme, přidáme hrst majoránky a tolik strouhanky, aby vzniklo těstíčko tuhé jako na játrové knedlíčky.
  • Lžičkou vykrajujeme nočky do vroucí polévky, kterou knedlíčky výtečně ochutí.
Čtěte také:  Kachní roláda? Základem je umět vykostit kachnu. Pak už jde všechno jako po drátku

Když do kvasnic dáme víc strouhanky, kterou trochu zkropíme polévkou, můžeme místo vykrajovaných noků vytvarovat malé kuličky a zavařit do polévky.

11_vyborna-kvasnicova-pomazanka

A ještě…

  • Do kvasnicové pomazánky lze dávat různé přídavky: hořčici, kyselou okurku, drobně sekanou uzeninu, sýr a podobně – podle receptu. I pro tyto případy platí, že je nutno droždí nejdříve opéct, a to i tehdy, když to recept výslovně neuvádí.
  • Kvasnice musíme opéct i tehdy, když je chceme přidat třeba do zeleninových či obilninových karbanátků. Když bychom dali droždí syrové, karbanátky se při smažení roztečou.
  • Jestliže chceme, aby naše dítě jedlo pokrmy s kvasnicemi, musíme mu je podávat odmalinka, každopádně dřív, než začne chodit do školky. Pak bude jenom hlásit, že měli na svačinu kvasnicovou pomazánku, ale maminka dělá mnohem lepší. Totéž platí o kvasnicových knedlíčcích do polévky.
  • „Neotravujme“ své strávníky zdviženým ukazováčkem a přednáškou o zdravotní prospěšnosti kvasnic.
  • Jestliže děcko opravdu nemůže kvasnice pozřít („školková“ zkušenost přišla dřív než domácí), netrapme je. Buď do chuti „doroste“, a nebo je prostě nebude jíst, svět se nezboří. Vitamin B mu dáme v jiných potravinách.

 

Foto: Smínek na váze přibývajících školkařů jsem ofotila z knížky Vaříme účelně pro zdravé i nemocné, vydané SZN v Praze roku 1956. Ostatní fotky receptar

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/11_vyborna-kvasnicova-pomazanka.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/11_vyborna-kvasnicova-pomazanka-150x150.jpgreceptarDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdroždí,drožďová pomazánka,drožďová pomazánka je zdravá,drožďové knedlíčky,drožďové knedlíčky do polévky,jak naučit jíst kvasnice,játrové knedlíčky z kvasnic,kvasnice chutně,kvasnice jako mozeček,kvasnice s brambrami,kvasnice s vajíčky,kvasnicová polévka,kvasnicová pomazánka,kvasnicová zavářka do polévky,kvasnicové knedlíčky,kvasnicové knedlíčky do polévky,kvasnicové noky,levný oběd,mozeček z kvasnic,nutriční vlastnosti droždí,nutriční vlastnosti vasnic,obsah vitaminů a minerálů v droždí,pokrmy s droždím,pokrmy s kvasnicemi,polévka s drožďovými knedlíčky,polévka s kvasnicovými knedlíčky,pomazánka z kvasnic,recepty drožďová pomazánka,sendvič s kvasnicovou pomazánkou,topinka s drožďovou pomazánkou,topinka s kvasnicovou pomazánkouČervená nit českého školství. • Kvasnicová pomazánka, kolektivní trest? • Drožďová pomazánka je zdravá. • Drožďové knedlíčky do polévky. • Kdy jídla z kvasnic nejsou dobrá? • Jak vyzrát na droždí. • Kvasnicové recepty. • Jak naučit jíst kvasnice. • Z kvasnic vaříme bez publika. • Dlouhé desítky let jsou vyzdvihovány nutriční vlastnosti pekařského droždí....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.