1_jablecny-zavin-z-tvarohoveho-testaTvarohové těsto – sázka na jistotu. Jablečný závin jako od cukráře. Proč by měl být štrúdl jen z listového těsta? Jablečný závin s ovesnými vločkami. Horké jablečné taštičky od McMarušky. Tři mouchy jednou ranou. • Zdravý a výtečný jablečný čaj. 

Jablečný závin se dá sice péct po celý rok, ovšem pečení jablečného štrúdlu si necháváme hlavně na podzim. Tehdy třídíme vlastní úrodu jablek, a nebo levně (až zadarmo) přijdeme k podzimním jablkům. Chutný, na přípravu snadný a rychlý je závin z tvarohového těsta. Jablečné taštičky jsou praktické třeba na přesnídávku dětem do školy. A při jedné práci a zdarma lze uvařit stoprocentně přírodní a zdravý jablečný čaj.

Kyselá jablka do závinu, sladká do taštiček

Na jablečné záviny používáme jablka horší kvality, které se nehodí se na uskladnění a nejsou moc „pěkná“ na přímou spotřebu. Na jablečné moučníky – a to neplatí jen pro záviny – se hodí jablka kyselejší, protože se dobře rozpékají. Ovšem jablečné taštičky, jak je známe z řetězce rychlého občerstvení, jsou výjimkou – na ty je třeba použít pevná sladká jablka.

Tvarohové těsto se velmi dobře hodí na závin i na taštičky.

2_jablecny-strudl-z-tvarohoveho-testa

Závin z listového těsta: Tak je klasický nebo „normální?“

Podívejte, nebudu tvrdit, že v televizi sleduji jen ČT24 a ČT art. Jasně, že koukám také na pořady o vaření, takže i na Prostřeno. Něco nového z kuchyně se tam člověk však dozví zřídka kdy. Prostě je to show, co si budeme povídat.

Mně osobně se nejvíc „líbí“ ty věčně stejné řeči soutěžících. Tak například, když je v nabídce menu jablečný závin, alespoň jeden až tři soutěžící prohlásí: „Tak to bude asi normální klasický závin z listového těsta…“ A u stolu si pak říkají: „Myslíte, že listové těsto na závin dělala sama?“

Tedy já nevím, kam na to ti lidé chodí. Věřím, že pro někoho, kdo se s pečením „moc nemaže“, může být koupené listové těsto na závin normální. Ale že by bylo klasické? Podle mne je dokonce listové těsto na jablečný závin nejméně vhodné. Na povrchu je tvrdé, loupe se, drobí – naši chlapi říkají, že se jim „práší od …“, no od pusy.

  1. Kupované listové těsto je drahé, máme-li upéct závin pro celou rodinu.
  2. A domácí? Prosím vás, ukažte mi hospodyňku, která se dělá s pracným listovým těstem jenom proto, aby do něj pak nasypala strouhanku a jablka. Když už domácí listové těsto, tak na trubičky, na šátečky, kremeše, žloutkové řezy…
  Bramborové knedlíky plněné uzeným masem či jablkové knedlíky? Každému podle chuti

I jiná těsta „listují“

Chcete klasiku? Nesedejte k počítači, ale otevřete si kuchařku po babičce.

  • Klasikou nejklasičtější je ještě rakousko-uherský apfelstrudel z taženého těsta.
  • Jeho vrstevníkem bude závin z těsta plundrového (překládaného kynutého).
  • O moc mladší nebude ani  jablečný závin z těsta kynutého pod vodou („vodnického“).
  • Pak může být závin vyvalovaný, zadělávaný vínem, jogurtem… (Jsou ještě mnohá jiná těsta, ale tato vybraná tak zvaně lístkují.)
  • A lístkuje i těsto tvarohové, které rovněž není žádným „výkřikem“ poslední doby. Ze všech uvedených těst je asi nejméně pracné, nejrychleji zadělané a při jeho přípravě nečíhá nikde žádné nebezpečí.

TIP: Vyzkoušejte také můj recept na švestkovou metýnku z litého kynutého těsta
3_recept-na-tvarohove-testo

Jablečný závin z tvarohového těsta

Těsto na dva záviny

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 Héry nebo podobného tuku na pečení
  • 250 g hladké mouky

Náplň do jablečných závinů

  • 750 g kuchyňsky připravených jablek
  • Strouhanka ze dvou rohlíků, lžíce másla
  • Cukr, mletá skořice
  • 50 g ovesných vloček
  • Vejce na potření

Odvážíme hladkou mouku, vsypeme do mísy, přidáme tvaroh (může být i z „vaničky“), tuk a rukama vypracujeme těsto. Jde to velmi snadno. Nejdřív pracujeme v míse, když se ingredience spojí, překlopíme na pomoučenou plochu a ještě chvíli pracujeme obouruč, až je těsto hladké. Vytvarujeme bochánek a dáme do ledničky.

  • Máme 750 g těsta. Jen tak cvičně spočítejte náklady a porovnejte s cenou kupovaného listového těsta.)

4_recepty-z-jablek

Celá jablka dobře omyjeme, oloupeme, slupky odložíme. Jablka nastrouháme – celá, kolem dokola, takže zbude jen „ohryzek“. Strouhanku jemně opražíme na lžíci másla, až bude příjemně vonět.

  • Další pokyn se asi očekává – vyloupejte ořechy. Ne, dnes žádné ořechy. Je to už takové klišé, že když jablka, tak i ořechy a rozinky. Protentokrát jen opražíme ovesné vločky. Strouhanku a vločky necháme docela vychladnout. To je velmi důležité.

5_jablecny-zavin-recept

Těsto rozdělíme na dva díly.

  • Svrchu i zespodu trochu posypeme hladkou moukou a rozválíme na obdélník v délce plechu.
  • Posypeme polovinou studené strouhanky (když by byla vlahá, rozehřeje těsto a to se při balení roztrhá).
  • Na strouhanku poklademe polovinu jablek, polovinu množství vloček, podle chuti posypeme cukrem a skořicí.

Náplň klademe tak, že na vzdálenější konci nechápe asi pět centimetrů volného těsta.

6_tvarohove-testo-recept

Pak placku zavineme.

  • Jablečný závin z tvarohového těsta balíme opatrně. Boční kraje buď přehneme dovnitř, a nebo je smáčkneme, aby byla náplň jablečného závinu dobře uzavřena.
  • Jablečný závin přeneseme na plech.
  • Stejně vytvoříme i druhý závin.
  • Pečeme při 180 stupních, dokud nejsou záviny zlaté.
  • Kdo je zvyklý cukrovat, pocukruje ještě teplý závin, aby se na něm vytvořila typická pevnější vrstvička.
  • Jablečný závin z tvarohového těsta nakonec krájíme na plechu, je to praktičtější.
  Taštičky s tvarohem nebo s povidly: I dospělým přijdou k chuti, natož dětem

7_jablecny-strudl-pohlreich-jablecny-zavin
TIP: Recept na buchty jako od babičky. Recept na pravé kynuté buchty se švestkami

Horké jablečné taštičky od McMarušky

Nápad udělat z tvarohového těsta jablečné taštičky dostala kamarádka Maruška. No, také to nebylo nic nového pod slunce, protože z tvarohového těsta se různé koláčky a pirožky běžně dělají – sladké i slané.

Maruška dala pečivu podobu taštiček, jako je mají v u McDonalda. Naplnila je jablky nařezanými na kostky (někdy se dají protlačit mřížkou, slupka zůstane na vnější straně mřížky), která jen přisladila a ochutila skořicí – bez strouhanky. Potřela vejcem.

  1. Nejdřív jich dělala jen pár, aby je dala dětem teplé, jak je zvykem.
  2. Ale snadno se zjistilo, že jsou výtečné i po vychladnutí, vydrží až tři dny a na rozdíl od nepraktického závinu je může dávat dětem do školy na přesnídávku.

Tak je dělám také, jen s „originálním“ tvarem si tolik hlavu nelámu. Udělám jednu „nohavici“ závinu a z druhé půlky těsta jsou taštičky. Aby kostičky jablek zůstaly celé – jako v těch z hamburgrárny, musí být jablka sladké odrůdy, nerozpékavá.

8_plnene-jablecne-tasticky

A co s těmi slupkami?

Slupky zaliji vodou, deset minut povařím a pak nechám vylouhovat – až do podávání štrúdlu. Je z toho výtečný a stoprocentně přírodní ovocný „čaj“. Ze slupek se uvolní pektin, takže je mírně viskózní, přírodně nasládlý, lahodné chuti. Když bych nechtěla čaj uvařit hned, slupky nasuším.

Odvar z jablečných slupek není můj výmysl nebo projev nějakého „chorobného šetřílkovství.“ Návod se vyskytuje ve starých kuchařských knihách vedle například čaje šípkového.

9_domaci-jablecny-caj

Foto: Za apfelstrudel s rozinkami děkuji freeimages.com, ostatní fotky (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/7_jablecny-strudl-pohlreich-jablecny-zavin.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/7_jablecny-strudl-pohlreich-jablecny-zavin-150x150.jpgreceptarMoučníkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdomácí jablečný čaj,jablečné taštičky od McDonalda,jableční taštičky z tvarohového těsta,jablečný štrúdl,jablečný štrúdl pohlreich,jablečný závin na plech,jablečný závin pohlreich,jablečný závin recept,jablečný závin z tvarohového těsta,jablka recepty,jablkový štrúdl z tvarohového těsta,jablkový závin,jablkový závin z tvarohového těsta,levná závin z jablek,moučníky z jablek,nejlepší jablkový štrúdl,plněné taštičky,recept na jablkový závin,recept na tvarohové těsto,recepty z jablek,štrúdl,štrúdl z tvarohového těsta,těsto na závin,tvarohové těsto na štrúdl,tvarohové těsto na závin,závin který se povede,závin z tvarohového těsta,závin začátečníkTvarohové těsto - sázka na jistotu. • Jablečný závin jako od cukráře. • Proč by měl být štrúdl jen z listového těsta? • Jablečný závin s ovesnými vločkami. • Horké jablečné taštičky od McMarušky. • Tři mouchy jednou ranou. • Zdravý a výtečný jablečný čaj. • Jablečný závin se dá sice péct po...Blog o zahradničení, pěstování a receptech