Jahodová bublanina z tvarohového těsta. Od babičky a se zakysanou smetanou. • Recepty na tvarohovou bublaninu. Tajemství starého receptu.  7+1 osvědčených předpisů na bublaninu z tvarohu – vyberte si. Tvarohové těsto na bublaninu: jaké má výhody? Tvarohová bublanina k obědu, snídani i k odpolední svačině. Tvarohová bublanina není mls, ale hodnotné sladké jídlo

1_jahodova-bublanina

Bublaniny z tvarohové těsta jsou oblíbené pro snadnou přípravu, výtečnou chuť a báječně vláčnou konzistenci. Existují různé recepty na tvarohovou bublaninu. Suroviny jsou v podstatě stejné, liší se jenom vzájemnými poměry.

Tvarohová bublanina: Dobrý oběd, hodnotná svačina

Bublanina z tvarohového těsta má lepší nutriční hodnoty než jiné moučníky vyrobené jen z mouky, cukru a tuku. Také lépe a vydatněji zasytí. Proto tvarohovou bublaninu nemusíme péct jen jako nadstavbu – „aby bylo doma něco sladkého ke kafi“, ale vlažnou tvarohovou bublaninu můžeme podávat jako hlavní sladké jídlo (podobně jako kynuté buchty, bavorské vdolečky a podobně). Stačí jen doplnit vydatnější polévkouboršč, luštěninovou, brokolicovou polévkou

Protože tvarohová bublanina zůstane dlouho vláčná, lze ji upéct na víc dní. Kousek tvarohové bublaniny s ovocem přijde vhod zejména naší mládeži po návratu ze školy. Stačí ji jen pod průhledným obalem vhodně nastražit do ledničky. S ovocnou šťávou nebo s mlékem to je svačina jak z ukázkového jídelníčku pro děti a dorost, schváleného pediatrem.

2_jahodova-bublanina-z-tvarohoveho-testa

Pan lékárník by to dokázal namíchat

Také jste někdy obdivovali lékárníky, že dokážou bez mrknutí brvou přečíst klikyháky na receptech psaných rukou lékaře? Na to jsem si vzpomněla, když jsem ve staré kuchařské knize, poděděné po spřízněné dětské lékařce, našla volně vložený už zteřelý lístek vytržený z bloku lékařských předpisů.

Byl počmárán takovou změtí kliček a smyček, jako by si náš kocour namočil pracky do inkoustu a pak to nadrápal. Jediné, co jsem rozluštila, bylo verzálkami napsané „OD Dr. FUCHS.“ Tomu jsem i rozuměla. Doktorka Fuchsová, kožní lékařka, byla  kamarádka původní majitelky kuchařské knihy. Nebude nakonec ten lístek rodinou tolik hledaný, po generace využívaný a už „oplakaný“ recept na dětský opalovací krém?

Když pan lékárník obstaral všechny zákazníky, položila jsem vetchý recepis na táru. „Prosím, rozluštíte to? A dokázal byste to když tak připravit?“ tvářila jsem se přitom tajuplně, ale i trochu vítězně. Jako bych chtěla říct: „To koukáte, co to mám! Heč!“

Pan lékárník sklopil brýle z čela. „To je už historický tiskopis…“ Když dočetl,  brýle zas odklopil na čelo a odhalené oči se smály. „Ale ano, rozumím. A jistě bych to dokázal namíchat, i když na takovou práci moc nejsem.“ To už se smál doopravdy. „On to je totiž, milostivá paní, recept na tvarohovou bublaninu s jahodami.“

3_jahodova-bublanina-se-zakysanou-smetanou

Jahodová bublanina z tvarohového těsta „od Dr. Fuchs.“

Suroviny na jahodovou bublaninu:

  • 4 celá vejce
  • 150 g pískového cukru
  • 150 g rostlinného tuku na pečení (Hera a podobně)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce tuzemského rumu nebo pár kapek české rumové tresti
  • lžička strouhané citronové kůry
  • asi 500 g čerstvých jahod

4_recept-na-bublaninu-od-babicky

Jahody přeberu, zbavím stopek, opláchnu a nechám vykapat. Pak už to jde ráz na ráz.

  • Pekáč vymažu kouskem tuku a vysypu polohrubou moukou.
  • Ze čtyř bílků ušlehám pevný sníh.
  • Žloutky našlehám s cukrem, tukem, citronovou kůrou a rumem (či trestí) do pěny.
  • Vyklopím tvaroh a zamíchám.
  • Přisypu mouku s kypřícím práškem, zašlehám.
  • Pak už jen ručně přidávám po částech sníh a lehce jej vpracuji do těsta.

5_tvarohove-testo-na-kolac

Jahod není nikdy dost

  • Těsto na tvarohovou bublaninu vyliji do pekáče. Péct bublaniny v pekáči je praktické, protože šťáva z rozpečeného ovoce „nevybublá“ a neskape na dno trouby, jak se to může stát při pečení bublaniny na plechu.
  • Rovnoměrně rozetřu a pokladu jahodami (nebo jiným ovocem). Pokaždé si říkám, že musím dát ovoce hodně, protože těsto pečením nabude, ale ovoce se naopak zmenší. Jahody jdou naštěstí i do hloubky těsta, na rozdíl od rybízu nebo borůvek.
  • Vložím do trouby a peču při 170–180 stupních Celsia asi půl hodiny. Upečenost kontroluji špejlí. Troubu není třeba předem vyhřívat.

6_tvarohovy-kolac-na-plech-jahody

Jahodovu bublaninu nechám chvíli zchladnout a pak podávám s vidličkou jako sladké polední jídlo. Kdo chce, může si posloužit třeba trochou jogurtu nebo zakysané smetany.

  • A nebo nechám tvarohovou bublaninu úplně zchladnout a z pekáče odřezávám jen potřebné množství.
  • Když je jahodová bublanina zamýšlena na víc dní, zakryji pekáč poklicí a dám do ledničky. Každý si pak odřízne, na kolik má chuť. V teplých dnech by jahody mohly mimo lednici začít plesnivět. Ostatně vychlazení bublanině prospěje.

7_tvarohove-rezy-nejlepsi-recepty

TIP: Jahody sklizené? Vyzkoušejte osvědčené recepty: jahodová marmeláda, jahodový kompot, pečené jahody a další nápady

Tvarohová bublanina: Recepty ze sešitu s výstřižky

Tvarohová bublanina I

  • 25 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 18 dkg tuku, 3 vejce, 25 dkg měkkého tvarohu, 1/4 prášku do pečiva.
    Jak na to: Utřeme tuk s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, mouku, prášek a sníh, 500 g očištěných jahod nebo jiného ovoce. Vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku, hustě poklademe jahodami nebo jiným drobným ovocem, při 180 stupních zvolna upečeme. Ještě teplou bublaninu pocukrujeme.

Tvarohová bublanina II

  • 250 g tvarohu, 250 g Hery, 250 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, mléko, rozinky, jahody neb o jiné šťavnaté sezonní ovoce.
    Příprava bublaniny: Žloutky utřeme s cukrem a Herou, přidáme tvaroh, tuhý sníh z bílků a mouku s práškem a citronovou kůrou. Jestliže je těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Nalijeme do vysypané a vymazané bábovkové formy, poklademe ovocem, trochu pocukrujeme a pečeme ve středně teplé troubě.

Tvarohová bublanina bez vážení

  • 25 dkg tvarohu, 4/5 kostky tuku na pečení, 8 lžic moučkového cukru, 4 vejce, 10 vrchovatých lžic polohrubé mouky, 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr.
    Pracovní postup: Tvaroh, tuk, cukr a vejce třeme 10 minut, přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva a vanilkový cukr a dobře promícháme. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, poklademe jahodami či jiným ovocem (rybíz, borůvky, angrešt..), Do těsta můžeme přidat rozinky, mandle, oříšky, citrónovou kůru a kandované nebo sušené ovoce.

Tvarohová bublanina III

  • 25 dkg tučného tvarohu v krabičce, 25 dkg Flóry, 25 dkg polohrubé mouky, 25 dkg cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 4 celá vajíčka.
    Postup práce: Vejce ušleháme s cukrem do pěny, zlehka zašleháme tvaroh a Flóru a nakonec pomalu ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy s vyšším okrajem, posypeme drobnějšími jahodami nebo jiným ovocem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia.

Tvarohová bublanina s otrubami

  • 60 g rostlinného tuku, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g nízkotučného měkkého tvarohu, 2 dl mléka, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce pšeničných otrub, moučkový cukr na posypání.
    Příprava: Změklý tuk, žloutky a moučkový a vanilkový cukr utřeme do pěny. Přidáme tvaroh, mléko, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a otrubami a promícháme. Nakonec lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Středně husté těsto rozetřeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem, poklademem jahodami a upečeme.
    Upečenou bublaninu můžeme pocukrovat.

Tvarohová bublanina IV

  • 250 g tvarohu, 3 vejce, 250 g pískového cukru, 150 g másla, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 ml vlažného mléka, asi 500 g  jahod nebo jiného ovoce.
    Pracovní postup: Tvaroh, vejce, cukr a máslo vyšleháme, lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva, mléko, vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme ve formě v mírně vyhřáté troubě.

Tvarohová bublanina V

  • 200 g másla + kousek na vymazání formy, 200 g krupicového cukru a 1 vanilkový cukr, 4 vejce
    150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce rumu, špetka soli, hrubá mouka na vysypání formy, sezonní ovoce.
    Příprava bublaniny: V míse nejprve promíchejte máslo s cukrem. Přidejte tvaroh a důkladně spojte. Postupně vmíchejte žloutky. Promíchejte oba druhy mouky s práškem a vanilkovým cukrem a postupně přidejte ke hmotě. Na závěr přilijte rum a důkladně promíchejte. Z bílků a soli ušlehejte sníh a ten opatrně vmíchejte do těsta. Formu vymažte rozehřátým máslem, vysypte moukou a dejte do ní těsto. Hustě poklaďte drobným ovocem (jahody, rybíz, višně, angrešt, borůvky). Pečte v předem vyhřáté troubě (horkovzdušná na 160) asi 45 minut.

8_bublanina-od-babicky

Dalších pět vyzkoušených receptů na výtečné bublaniny najdete v mém článku o bublaninách.

Foto: Fotografie tvarohové bublaniny s jahodami (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/06/7_tvarohove-rezy-nejlepsi-recepty.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/06/7_tvarohove-rezy-nejlepsi-recepty-150x150.jpgreceptarMoučníkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbublanina od babičky,bublanina recept,bublanina s ovocem,co s jahodami,co upéct z jahod,dobrá tvarohová bublanina,jahodová bublanina,jahodová bublanina hrníčkový recept,jahodová bublanina s drobenkou,jahodová tvarohová bublanina,jahodové recepty,jahodové řezy,jahodové řezy se zakysanou smetanou,jak tvarohová bublanina,nadýchaná bublanina,nejlepší jahodové moučníky,recept na bublaninu,recept na jahodovou bublaninu,recept na tvarohovou bublaninu,recepty z jahod,těsto na tvarohovou bublaninu,tvarohová bublanina,tvarohová bublanina od babičky,tvarohová bublanina recept,tvarohová bublanina s ovocem,tvarohová buchta na plech,tvarohové řezy nejlepší recepty,tvarohové těsto na koláč,tvarohový koláč na plech,vláčná tvarohová bublanina,výborná jahodová bublaninaJahodová bublanina z tvarohového těsta. Od babičky a se zakysanou smetanou. • Recepty na tvarohovou bublaninu. • Tajemství starého receptu. • 7+1 osvědčených předpisů na bublaninu z tvarohu – vyberte si. • Tvarohové těsto na bublaninu: jaké má výhody? • Tvarohová bublanina k obědu, snídani i k odpolední svačině. • Tvarohová bublanina není mls, ale hodnotné...Blog o zahradničení, pěstování a receptech