Jak naložit s úrodou jahod ze zahrádky? Strategický plán na zavařování a konzervaci jahod.  Výborná domácí jahodová marmeláda: klasický recept. Jak se dělá tuhá jahodová marmeláda? Jahody pečené v troubě.  Anebo raději jahody ve vlastní šťávě?  Co mají děti nejraději: jahodový kompot a jahodovou dřeň – recepty  Jahodová šťáva jako druhotný produkt.  Výroba polotovaru na přípravu domácího jahodového džusu

1_recepty-z-jahod

Jahody mají sice poměrně krátkou sezonu, ale naštěstí se dají velice snadno konzervovat. Tak si na jahodových produktech můžeme pochutnávat celý rok. Jahody však nemusí skončit jen v jednom hrnci s marmeládou nebo v mrazicím boxu. Můžeme je konzervovat na různý způsob. Jako každou práci, i zavařování jahod je dobré si předem promyslet.

Jak jahody zavařovaly babičky? Stejně jako my

Jahody v našich končinách sice rostly od pradávna, ale jenom planě. Naši předkové se museli spokojit jen s jahodou lesní, jahodníkem truskavcem, trávnicí nebo s jahodníkem obecným.

Tyto rostliny ovšem nebyly předchůdci zahradních jahod. K našim kulturním odrůdám přispěly až americké botanické jahodníky. Vlastí kulturních jahodníků je sice Francie, některé prameny uvádějí Holandsko, ale dnes pěstované ananasové jahody vznikly zkřížením chilského a virginského jahodníku. K nám se jahodník dostal až na samém sklonku 19. století.

11_jahodove-receptyPočátek 20. století znamenal i pokrok v konzervování. Jestliže se z divokých jahod dala svařit povidla (jsou poměrné „suché“), jahody zahradní obsahují tolik vody, že její odpařování znamenalo mnohahodinovou práci. Jahody neobsahují žádný pektin, takže k zahoustnutí muselo dojít pouze kondenzací. Výsledek byl přitom nejistý, neboť jahody snadno podléhají plísním. Díky rozšíření tak zvaných patentních zavařovacích sklenic pronikla i do malých domácností konzervace sterilizací. Spíže pěstitelů jahod se začaly plnit jahodovým kompotem a jahodami ve vlastní šťávě – ve skle.

Doslova revoluci v oboru domácího zavařování způsobil ve 30. letech světový vynález českého chemika Ladislava Koldinského, a to výtažek pektinů z jablečných slupek a nedozrálých jablek, Koldinským nazvaný Petosa. Díky Petose mohly hospodyňky začít vyrábět marmelády i ze samotných jahod, bez přídavku jiného želírujícího ovoce, což předtím nešlo.

To je také odpověď na často kladenou otázku, co naše prabáby přidávaly do jednodruhové jahodové marmelády, když ještě nebyl pektogel (pektin, cukr a kyselina citronová). Odpověď zní: Petosu. Pektogel je obchodní název téhož produktu v sypkém provedení.

2_vyborna-jahodova-marmelada

I v kuchyni je třeba „projektovat“

Protože už „nějaký ten pátek“ jahody zavařuji a prošla jsem různými fázemi vývoje, docela bych si troufla ne snad radit, ale dát pár tipů hospodyňkám, které zatím s jahodami moc zkušeností nemají (ačkoliv ono to platí nejen pro jahody). Protože na začátku všeho musí být plán. Nebo „projekt“, chcete-li. Jinak se stane, že veškeré snažení, peníze, čas a suroviny přijdou nazmar.

3_domaci-jahodova-marmelada

Projekt „Zavařování jahod“, rozvaha

Jako první si musíme položit pár otázek:

  1. Má vůbec cenu pro naši rodinu zavařovat nebo jinak konzervovat jahody?
  2. Máme všichni rádi jahodový džem na pečivu? A kolikrát týdně jej jíme?
  3. Jedí všichni jahodové knedlíky a jahodové bublaniny, aby mělo cenu jahody mrazit?
  4. Pečou se u nás a jedí piškoty, perníky, mřížkové koláče a jiné moučníky, kde se používá jahodová marmeláda?
  5. Je u nás zvykem jíst jahodové „blbouny“, taštičky, nákypy a jiná sladká jídla, na něž se upotřebí konzervované jahody?
  6. Stojí děti o kompoty?
  7. Vypila by se jahodová šťáva nebo jahodový džus?
  8. Mají děti rády sladkou jahodovou dřeň na způsob zmrzliny?

Jestliže hospodyňka na většinu otázek odpoví „ne“, kam se tedy poděla ta ohromná loňská zásoba jahodové marmelády? Rozdala se příbuzenstvu a známým? Nebo nesnědla snad hospodyňka těch xx kilogramů cukru v marmeládě sama jen proto, „aby se to nezkazilo, když už to je“?

Opravdu je dobré udělat si seznam produktů a jejich využití a poznačit si, kdo to bude doopravdy jíst. Pak není těžké spočítat si, kolik zavařenin je ještě ekonomické a co už je mrhání. 

Produkt Použití Zájemci Potřeba
Jahodová marmeláda pečení, perník všichni ?
Jahodová marmeláda tuhá knedlíky, buchty děti, máma ?
Jahodový džem na pečivo děti, máma ?
Jahodová šťáva na denní pití všichni ?
Jahodový džus lepší pití, mls všichni ?
Jahody mražené celé na bublaninu všichni ?
Jahodový protlak neslazený do nápojů  táta, máma ?
Jahodový protlak slazený zmrzlina, mls děti ?
Jahodový kompot dezert, mls všichni ?
Jahody v cukru dezerty všichni ?
  • Poznámka: Samozřejmě tato metoda neplatí, jestliže někdo zavařuje vlastní sklizeň pro široké příbuzenstvo a většinu produktů rozdá.

4_recept-na-zavarovani-jahod

Domácí jahodová marmeláda – osvědčený základní recept

  • 2000 g očištěných jahod
  • 1500 g pískového cukru
  • 3 baličky Pektogelu

Do čtyřlitrového hrnce nasypu jahody a ručním mixerem je podrtím na kaši. Hrnec dám na plotnu, obsah přivedu k varu, aby „bublal“, pak stáhnu teplotu a nechám deset minut zvolna vařit, čímž se i trochu odpařuje. Do misky vysypu půl kilo cukru a rozmíchám v něm tři pektogely. Je to víc, než se uvádí na obale, ale jahody nemají pektin, tak ať marmeláda neteče. Celé kilo cukru a cukr s pektogelem vysypu do jahodového rozvaru. Míchám, aby se cukr rozpustil a obsah hrnce znovu začal vřít. Od té chvíle za stálého míchání ještě tři minuty provářím. Do hrnku sbírám pěnu (později ji zředím do konvice s vodou).

  • Pozor, bublající marmeláda vystřikuje a bolestně pálí.

Ještě vřelou jahodovou marmeládu liji pomocí sběračky a nálevky do čistě propařených sklenek, zavíčkuji, hned obrátím na víčko. Po vychladnutí opatřím štítkem s názvem produktu a rokem výroby. Z dávky je něco přes dva litry výborné jahodové marmelády.

Použití jahodové marmelády: Na promazávání perníků, piškotů, rolád, dortů, slepování cukrářských piškotů, na pečivo, do nápojů.

5_jahodova-marmelada-s-pektogelem

Jak se dělá tuhá jahodová marmeláda

  • 2000 g jahod
  • 1100 g pískového cukru
  • 4 pektogely

Očištěné jahody rozdrtím, v širokém kastrolu přivedu k varu, stáhnu teplotu a pod kontrolou a při občasném zamíchání nechám zvolna asi půl hodiny odpařovat. V misce rozmíchám kilogram cukru a čtyři balíčky pektogelu. Vsypu do rozvaru, zvýším teplotu, míchám, až se cukr rozpustí a ještě asi tři minuty vařím. S plněním do sklenic nijak nepospíchám. Protože je v této domácí jahodové marmeládě méně cukru, ještě ji 15 minut steriluji při 80 stupních. Z dávky je asi 1,4 litru tuhé marmelády. Na štítku vyznačím, že je tato jahodová marmeláda tuhá.

Použití: Do této jahodové marmelády dávám dvojnásobné množství pektogelu a méně cukru proto, že ji pak používám na plnění balených buchet, taštiček, koblih, koláčů. Protože je tuhá, kopeček marmelády drží tvar a neroztéká se, takže se dá dobře zabalit. Méně cukru je v tuhé jahodové marmeládě proto, že se jí v buchtě, koblize nebo taštičce sní trochu víc, tak aby nebyla sladkost přílišná.

6_recept-na-jahodovy-kompot

Tradiční jahodový kompot

  • 2000 g jahody
  • 400 g cukru
  • 1 litr vody

Vodu s cukrem svařím na sirup. Přebrané pevné jahody nasypu do sklenic 0,7 litru. Setřesu, aby se jich vešlo co nejvíc, ale nerozmačkaly se. Zaliji cukerným roztokem, uzavřu sklenice a 20 minut steriluji při teplotě 85 stupňů.

Použití jahodového kompotu: Přijde k chuti jako klasická příloha k obědu (když děti naučíme jíst kompot, nebudou za pět minut po obědě loudit sladkost), jako „mls“ mezi jídly. Ale ze všeho nejvíc je dobré mít tento hodně šťavnatý a méně sladký kompot v záloze pro nemocné s nemocemi z nachlazení. Ne snad, že by nějak léčil, ale báječně chladí, osvěží a trochu i zasytí, když nemají chuť k jídlu.

7_pecene-jahody

Pečené jahody – delikatesa

  • 1000 g jahod
  • 300 g cukru
  • Hřebíček, skořice

Jahody nasypu do kastrolu, zasypu cukrem a dám s pokličkou do trouby nastavené na 200 stupňů. Asi po 20 minutách promíchám (to už pustily hodně šťávy), odkryji a nechám ještě asi 15 minut péct. Ale hlídám je, aby se nepřipálily. Ony se trochu přece jenom „opečou“, zpevní, šťáva mírně zhoustne a dostane karamelovou příchuť. Pak plochou naběračkou vybírám jahody do malých skleniček, do každé přidám jeden hřebíček a velmi malý kousek skořice, trochu zaliji šťávou, zavíčkuji a 15 minut steriluji při 85 stupních Celsia. Zbytek šťávy – viz další tip.

Použití pečených jahod: Ideální do podzimních a zimních punčů – stačí dvě lžičky, přidat trochu destilátu a vroucí víno, a nebo víc destilátu a vroucí vodu či čaj, do směsi s jiným ovocem. Pro abstinenty zalít vroucím jablečným moštem, čajem (víc tipů na horké nápoje – grogy, punče, svařená vína v samostatnémčlánku). Protože je v jahodách koření, je třeba zkonzumovat je hned první grogovou sezonu, aby se produkt nezkazil.

8_jahody-ve-vlastni-stave

Jahody ve vlastní šťávě – výborné na pudinky i kaše

  • 2000 g jahod
  • 1000 g cukru
  • 50 ml vody

Do hrnku dám asi půl deci vody, když se začne vařit vsypu jahody a všechen cukr. Snížím teplotu na střední. Bez míchání, jen za občasného protřepání nechám cukr rozpustit, jahody pustit šťávu a obsah hrnce dvakrát třikrát „překulit“ varem. Pak odstavím z tepla a nechám zchladnout. Plochou naběračkou vybírám jahody do menších sklenic a nakonec doliji šťávou. Jahody pak 20 minut sterilizuji.

Použití: Vynikající přeliv na méně sladké pudinky, obilninové kaše, nákypy, tvarohové dezerty. Do čaje nebo na přípravu ovocných čajů. Do míchaných nealkoholických a alkoholických nápojů.

9_domaci-jahodova-dren

Ovocná dřeň

  • Jahody
  • Cukr

Ovocné dřeně připravuji jen občas, ale když, tak jednak přímo oslazené, které se po vytažení  z mrazíku jen nechají trochu povolit a hned podávají dětem jako zmrzlina (naše generace na tom vyrostla), a nebo neslazené, které používám jako chuťového a chladícího média při přípravě různých nápojů pro dospělé. Dá se tak „zpitnit“ i méně kvalitní stolní víno.

10_jahody-recepty

Další jahodové tipy a nápady

  • Zbylou šťávu z pečených jahod a jahod ve vlastní šťávě sliji (když dělám oba produkty najednou), odměřím, na každý litr přidám půl kila cukru a čtvrt malé kávové lžičky kyseliny citronové a svařím na sirup. V létě není sirupů do vody nikdy dost.
  • Stejným postupem jako na základní marmeládu, ale bez pektogelu, zato se lžičkou kyseliny citronové (kterou pektogel obsahuje) dělám i jahodový rozvar, ovšem sterilizuji jej 20 minut při 80 stupních. Slouží jako koncentrát k přípravě jahodového džusu.Toho vypijeme opravdu hodně.

TIP: Zkuste také: Jahodová bublanina z tvarohového těsta. Od babičky a se zakysanou smetanou.

Foto k receptům na jahodovou marmeládu a další jahodové recepty: (receptar)

Dobový snímek: wikimedia.org/wiki/File:Fotothek_df_roe-neg_0006486_020_Portr%C3%A4t_einer_Kellnerin_mit_einer_Schale_mit_Erd.jpg

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/06/2_vyborna-jahodova-marmelada.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/06/2_vyborna-jahodova-marmelada-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAZavařovánídomácí jahodová marmeláda recept,jahodová dřeň,jahodová marmeláda,jahodová marmeláda recept,jahodová marmeláda s pektogelem,jahodové recepty,jahodový kompot,jahody,jahody nakládání,jahody recepty,jahody v cukru,jahody ve vlastní šťávě,jahody zavařování,jak se dělá jahodová marmeláda,konzervace jahod,mražené jahody,pečené jahody,pektogel,recept na jahodovou marmeládu,recept na jahodový kompot,recept na zavařování jahod,recepty s jahodami,recepty z jahod,uchování jahod,výborná jahodová marmeláda,zavařování jahodJak naložit s úrodou jahod ze zahrádky? • Strategický plán na zavařování a konzervaci jahod. • Výborná domácí jahodová marmeláda: klasický recept. • Jak se dělá tuhá jahodová marmeláda? • Jahody pečené v troubě. • Anebo raději jahody ve vlastní šťávě? • Co mají děti nejraději: jahodový kompot a jahodovou dřeň - recepty • Jahodová šťáva jako druhotný...Blog o zahradničení, pěstování a receptech