Jednoduchý salámový aspik. Pikantní chuťovka, pohoštění na party i po ni. Nebo na spravení chuti
Pikantní salámový aspik, recept. • Něco na spravení chuti? • Něco po bouřlivém večírku? • A nebo ostrá chuťovka při nekonečném pečení sladkého cukroví? • Což takhle salámový nářez v pikantním nakyslém aspiku? • Výroba salámového aspiku je jednoduchá a rychlá. Výrobní cena chuťovky nízká. •
Salámový aspik není žádná „vysoká gastronomie“. Přesto by mohl přijít k chuti těm, kdo mají rádi utopence nebo jen salám s cibulí a octem. Salám s cibulí v aspiku poslouží nejen k „napravení chuti.“ Můžeme jej podat jako překvapivé pohoštění blízkým kamarádům při neformálním večírku. A nebo někomu, kdo se z neformálního večírku vrátil?
Dobrý měkký salám abys pohledal
Salámový aspik se ve vydání Receptur pro studenou kuchyni z roku 1976 nevyskytuje. Ale možná bude v mladších upravených vydáních, protože v bufetech či u pultů s lahůdkářskými výrobky se na sklonku socialistické éry prodával. Salámový aspik není žádné veledílo. Skutečně se připraví jen z cibule a salámu.
Ten salám, to je asi jediné kritické místo. Měl by být měkký, porézní, aby dobře prosákl chutí aspiku. Jenže za posledních pětadvacet let (dva poslední roky nepočítám, protože v těch se kvalita uzenin začala zlepšovat) se výrobcům měkkých uzenin podařilo vypěstovat k měkkým uzeninám nechuť až odpor.
- V našem „konzumu“ (spadá do družstevní společnosti Coop – Jednota) už asi po tři roky občas mívají pařížský salám, který je chutný. Když ho mají, koupím ho na pařížský salát nebo na aspik.
- Jednou, pár let zpátky, jsem na tento typ aspiku použila špekáčky (jako na utopence). Tehdy jsem je strouhala přes velká oka struhadla.
Záleží na důvěře k výrobci a zkušenost s tím kterým konkrétním výrobkem. Ale jak jsem říkala – a nechci to zakřiknout – zdá se, že se česká uzenina už dotkla dna a jde pomalu nahoru.
Pro flamendry nebo pro cukrářky?
Podle celkového akordu lze tento jednoduchý výrobek přirovnat k salámu s cibulí a octem. Je to takový „flamendrák“, chuťovka k pivu nebo „po“ pivu. Pojídá se s chlebem.
A nebo jej lze zjemnit kapkou majonézy (v tomto případě asi nebudu brojit proti majonézám kupovaným, ostatně jejich kvalita šla podle posledních zveřejněných zkoušek také nahoru). Aspik s majonézou mám raději s rohlíkem.
- Ne, salámový aspik nejím po flámu. Dělám ho v prosinci, když peču vánoční cukroví. To jsem tak přesycena těmi sladkými vůněmi, že nemám na nic „kloudného“ chuť. Ostrá chuť kyselého aspiku (a já do něj někdy dám i pár feferonek, takže pálí), to je i pro domácí cukrářku to pravé.
Pikantní salámový aspik
Suroviny na salámový aspik
- 300 g nakrájeného pařížského salámu
- 2 – 3 menší cibule (podle oblíbenosti)
- 1 balíček želatiny
- bobkový list, nové koření pepř, ocet, sůl, cukr
- případně 4 sterilované feferonky
Hotovo, než bys řekl „švec“
Nejdřív prostuduji návod na přípravu želatiny, protože se výrobce od výrobce může lišit. V konkrétním případě jsem do 400 ml vody dala 2 polévkové lžíce 8% octu, lžičku cukru, půl lžičky soli, 1 bobkový list a 3 zrnka nového koření.
Pak jsem oloupala a na tenká půlkolečka nakrájela dvě středně velké cibule. Cibuli jsem nasypala do láku a dala vařit. Vařila asi pět minut od počátku varu a pak odstavila.
Pařížský salám (v obchodě jsem ho nechala nakrájet) jsem překrájela na nudličky a odložila do lednice.
Ve 150 ml vody jsem podle návodu rozpustila želatinu. Cibuli jsem scedila, lák zachytila, koření vybrala. Lák jsem kontrolně ochutnala, jestli mu něco nechybí. Tady je prostor ke konečnému doladění. Odměřila jsem, zda ho je skutečně 400 ml. Kdyby bylo moc, tak odlít nebo přikápnout vodu.
Pozor:
Při výrobě jakékoliv želatiny se mi osvědčilo dát tekutiny o něco méně. Je lepší, když je aspik tužší, než aby se huspenina rozpadla nebo se aspik zbortil. Ale ono to je s tím menším množství tekutiny vždycky tak akorát.
Odměřený lák jsem přilila k rozpuštěné želatině.
V míse jsem smíchala scezenou cibuli, nakrájený salám, mletý pepř a čtyři rozsekané sterilované kulaté feferonky (nemusejí být). Ke směsi jsem přes sítko nalila lák s želatinou. Osvědčilo se mi lít aspik přes sítko – kdyby v něm byl kus nerozpuštěné želatiny, cedník ji zachytí.
Směs jsem dobře promíchala, hlavně aby se od sebe rozlepily salámové plátky. Přelila do plastové krabičky a dala vychladit. Asi po šesti hodinách byl aspik připraven ke konzumaci, ale noc v lednici mu prospěla víc.
Pikantní salámový aspik jsem vyklopila na talíř jenom proto, aby bylo vidět, že se povedl a jednoduchý recept funguje. Jinak je praktičtější nechat jej v krabičce, aby si každý zájemce podle svého odkrojil, když na něj přijdou chutě.
- Poznámka: Samozřejmě, že by bylo možné do aspiku přidat ještě vařené vejce, mrkev, okurku, hrášek… Ale pak by to byl sice velmi chutný, ale docela jiný výrobek. Tento aspik je „svůj“ právě tou přímočarou „flamendráckou“ chutí.
Tip: Zkuste přípravu aspiků podle nestora československé studené kuchyně Mistra Viléma Vrabce. Nazrál čas povědět si, jak lze vyrobit aspikový dort
Foto: Snímky z přípravy salámového aspiku (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/jednoduchy-salamovy-aspik-pikantni-chutovka-pohosteni-na-party-i-po-ni-nebo-na-spraveni-chuti/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/12/8_aspikove-vyrobky-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/12/8_aspikove-vyrobky-recepty-150x150.jpgRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátyaspik,aspik recept,aspikové výrobky recepty,aspikový dort s postupem,aspikový šunkový dort recept,aspiky recepty,chuťovky na párty,chuťovky na silvestra,domácí huspenina,domácí výroba aspiků,huspenina,huspenina kluci v akci,huspenina recept,jak se dělá huspenina,jak udělat salámový aspik,nejjednodušší salámový aspik,recepty studené kuchyně,rychlý levný pikantní salámový aspik recept,salám v aspiku recept,salámový aspik recept,salámový aspik z pařížského salámu,silvestrovské pohoštění,silvestrovské pohoštění recepty,slané dorty pro muže,slané pohoštění,studená kuchyně salámový aspik. salámový aspik po flámuPikantní salámový aspik, recept. • Něco na spravení chuti? • Něco po bouřlivém večírku? • A nebo ostrá chuťovka při nekonečném pečení sladkého cukroví? • Což takhle salámový nářez v pikantním nakyslém aspiku? • Výroba salámového aspiku je jednoduchá a rychlá. Výrobní cena chuťovky nízká. • Salámový aspik není žádná 'vysoká gastronomie'. Přesto by mohl přijít k...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
ve 150 ml jsem podle navodu rozpustila zelatinu.tak ja mel v navodu rozpustit zelatinu v 0,5L to znamena ze nic neztuhlo.bud podle navodu nebo ve 150ml.obojí nejde.
Dobrý den, pane Pavle. Pokaždé, když dávám recept na nějaký výrobek s aspikem, upozorňuji na to, že je třeba řídit se návodem na sáčku želatiny, protože na trhu je víc druhů výrobků – s různou gramáží, a s různými návody. U některých druhů se doporučuje namočit želatinu v malém množství vody a namočenou želatinu pak rozpustit ve větším množství láku, šťávy, vývaru…V článku je uvedeno:
„Nejdřív prostuduji návod na přípravu želatiny, protože se výrobce od výrobce může lišit.“
Asi nejjednodušší kontrola před samotnou přípravou výrobku je udělat předem čistý aspik na zkoušku. Když ztuhne (a to bude trvat několik hodin), poznáte jeho tuhost, případně i chuť. Ztuhlý aspik v hrnci na mírně zahřáté plotně snadno rozehřejete, případně upravíte chuť, a použijete.
U všech receptů na aspikové výrobky je návod výrobce želatiny nadřazen receptu. Asi jsem to málo zdůraznila. Přeji, ať se daří, protože aspikové výrobky jsou velmi chutné a efektní. Zdraví M.P.
Tak tuhle dobrotu jsem si pravidelně kupoval ve Slavičíně v blízké samoobsluze pod sídlištěm,kde jsme s parťákem pracovali. NEVÍM KDO BYL TENKRÁT DODAVATEL TOHOTO LAHODNÉHO POKRMU,ALE MUSÍM UZNAT,ŽE TO BYLA NEJVĚTŠÍ PARÁDA,CO SE MI DO ÚST DOSTALA.Zvlášť po rozbouřeném večeru v nedalekém hotelu,kde jsme byli ubytováni:-)… Tenkrát byl asi rok cca 1992 a tímto bych chtěl poděkovat paním prodavačkám,které byli tak vstřícné a prodali mi i celou cihlu,ačkoliv se to i některým kolegyním nelíbilo :-)… Recept opravdu neznám,i když jsem opravdu docela zdatný domácí kuchťa,ale ještě jsem to nikdy netrefil… A těch pokusů bylo od té doby vážně hodně :-)… Mohu li touto formou poprosit ženy,které tenkrát pracovali v lahůdkách pod sídlištěm v onom období,zdali by mi nepomohli najít tehdejšího výrobce,či dodavatele této lahůdky do Vaší prodejny. Děkuji za odpověď.