Jak se dělá huspenina. Recept na lehkou kuřecí huspeninu se zeleninou. Huspenina nebo sulc? Zabíjačková pochoutka bez vepřového. Počítáte kalorie nebo musíte držet dietu? Drůbeží huspeninu si můžete dát! Lehká večeře nebo překvapení pro hosty – domácí drůbeží huspeninu připraví i začátečník či notorický nešika. 

1_sulc-recept

Kuřecí  huspenina se zeleninou je lehká, svěží, dobře stravitelná a málo kalorická. V letních měsících důstojně nahradí těžší sulc nebo i tlačenku z vepřového masa. Komu zachutná, a nebo kdo vepřové z jakéhokoliv důvodu nesmí, může drůbeží huspeninu připravovat celoročně.

Huspenina nebo sulc?

Huspenina a sulc jedno jsou. Jedná se o řeznický produkt tvořený nakrájeným vařeným masem a zalitý silným vývarem z rosolujících částí vepřového nebo telecího masa (nožičky, kolena, vepřové kůže). Ale přece v tom je rozdíl.

  1. Zatímco o sulcu se v kuchařských knihách hovoří jako o huspenině,
  2. jemné huspeniny, do kterých se přidávají i jiné suroviny než maso, nebývají nazývány sulcem.

Když se řekne sulc, představíme si poctivý po-zabíjačkový domácí produkt. Ale huspenina jako by byla “něco vznešenějšího”.

  • Námitky, že “u nás” se sulcu říká huspenina nebo že “u nás” se do sulce také přidává zelenina, přijímám. Udělejme proto dohodu: Pro tentokrát budeme připravovanému pokrmu říkat huspenina.

2_jak-se-dela-huspenina

Výhody kuřecí huspeniny

Kuřecí huspenina, krom toho, že je skutečně chutná, je také velmi lehká. Obsahuje jen:

  • silný drůbeží vývar s přídavkem živočišné želatiny (proteiny),
  • kuřecí maso (lehce stravitelné bílkoviny).
  • Dále je do kuřecí huspeniny přidána zelenina, která energetický obsah pokrmu ještě sníží.

Poměrně univerzální chuť kuřecího masa umožňuje různé způsoby kořenění i různé druhy obloh a pochutin.

Drůbeží huspeninu je pro zpestření stravy možno zařadit i do dietního jídelníčku, když je povoleno kuřecí maso. Vhodná je pro diety se sníženým obsahem tuku:

  • žlučníkovou,
  • jaterní,
  • při diabetu,
  • zvýšeném cholesterolu
  • nebo při zvýšeném tuku v krvi,
  • při dietách redukčních,
  • šetřících.

Protože není příliš kořeněná, hodí se i pro děti a starší lidi, kteří už moc pikantní jídla nechtějí. Nehodí se však při onemocnění dnou.

  Gratinujeme: Stehenní kuřecí řízek s bazalkou nebo recept na kuřecí plátek v paprikové krustě

3_domaci-huspenina-kluci-v-akci

Kuřecí huspenina se zeleninou: Recept

Suroviny na kuřecí huspeninu

  • 1 kg čerstvých kuřecích skeletů
  • nebo 1 větší kuřecí stehno + kosti a odřezky ze tří vykostěných stehen
  • 1 nebo 2 baličky želatiny
  • 3 lžíce sterilovaného hrášku
  • 1 cibule,
  • 1 velká mrkev
  • případně 1 stroužek česneku
  • sůl, celý a mletý pepř
  • případně ocet

Na kuřecí huspeninu se dobře hodí tak zvané kuřecí skelety, je na nich ještě poměrně dost masa a je z nich silný vývar se značným množstvím kolagenu. Já jsem tentokrát použila jedno velké (přebývající) kuřecí stehno i s kůží a kosti a odřezky ze tří kuřecích stehen, která mi zbyla po vykostění stehen (když jsem dělala kuřecí závitky s ořechy).

Maso a kosti jsem s jednou cibulí, celým pepřem a trochou soli uvařila úplně do měkka. V závěru varu jsem přihodila jednu větší mrkev. Vývar jsem přecedila, nechala ustát a plochou naběračkou z něj sebrala tuk.

4_recepty-sulc-huspenina

Podle návodu na sáčku jsem odměřila množství vývaru, ochutnala, jestli je tak akorát slaný a dochutila trochou mletého pepře (pro děti, dietáře a seniory mletý pepř nedávat. Stačil ten ve vývaru).  A teď jsme se ocitli na rozcestí:

  1. jedna možnost je vývar lehce přikyselit a přidat špetku cukru, aby byl jen velmi lehce nakyslý.
  2. Druhá možnost je dát do vývaru jeden rozetřený stroužek česneku.

Podle návodu jsem dokončila želatinový roztok.

  • Poznámka: Kdybychom chtěli mít huspeninu víc aspikovou, „průsvitnější“, je možno udělat želatinu z dvojité dávky.

5_recepty-na-domaci-sulc

A pak už jen zbývá…

… maso obrat z kostí a chrupavek a rozsekat je. Jestliže nedržíme dietu, velice jemně rozsekáme rozvařené kůže (v hotové huspenině nejsou ani trochu k poznání, ale zpevní ji). Kdo má přísnější nebo přísnou dietu, kůže vyřadí.

  • Na kousky se rovněž naseká uvařená cibule.
  • Mrkev nakrájíme na kostičky.

Vše vložíme do misky nebo jiného většího tvořítka. Dodáme ještě tři lžíce sterilovaného hrášku, zalijeme želatinovým roztokem, promícháme a dáme do lednice ztuhnout. To trvá asi šest hodin.

6_huspenina-podle-karoliny

Podle gusta, a nebo co zdravotní stav dovolí

Jemnou kuřecí huspeninu můžeme servírovat s cibulí a octem, tak jako bychom podávali tradiční sulc. S kouskem chleba to chutná báječně, a přitom ocet a cibule nezvýší energetickou hodnotu.

  Jednoduchý salámový aspik. Pikantní chuťovka, pohoštění na párty i po ni. Nebo na spravení chuti

Tuto klasiku ovšem nemůžeme nabízet lidem, pro které nadýmání (cibule) znamená zdravotní komplikace (žlučník, játra). Nabídneme jim jako přílohu čerstvou zeleninu a nějaký jemnější ocet – ovocný.

Naopak ti, kdo nemusejí počítat kalorie, mohou vyzkoušet jemnou huspeninu s troškou klasicky dochucené domácí majonézy. Je to také moc dobré. Ale ať si každý poslouží sám.

7_domaci-vyroba-sulcu

A když už byla řeč o tom sulcu a tlačence…

Jen velice drobnou úpravou můžeme snadno připravit drůbeží sulc nebo tlačenku. Tak jen v rychlosti:

  1. Kuřecí sulc na způsob vepřového uvařím stejně jako huspeninu, ale nepřidám zeleninu. Připravím želatinu podle návodu. Kořením jen pepřem a solí. Naliji do misky nebo pekáče a nechám ztuhnout.
  2. Kuřecí tlačenka: Kuřecí maso vařím s cibulí, celým pepřem, několika zrnky nového koření a jedním bobkovým listem. Vývar přecedím, odměřím podle návodu na želatině, dosolím, přidám dva tři stroužky česneku, ještě trochu mletého pepře. Připravím želatinu. Naliji do tlačenkového střeva, zavážu a dám do chladna. Během tuhnutí několikrát obrátím, aby bylo maso rozloženo rovnoměrně.

No řekněte – nezvládne tohle i ten, kdo se sporáku bojí nebo vyhýbá?

8_vyroba-domaci-tlacenky

Foto k článku Jemná a lehká kuřecí huspenina je dietnější sestra klasického sulcu(receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/08/1_sulc-recept.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/08/1_sulc-recept-150x150.jpgreceptarDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdietní huspenina,dietní sulc,domácí huspenina kluci v akci,domácí sulc,domácí výroba sulcu,drůbeží huspenina,drůbeží sulc,huspenina,huspenina podle karolíny,huspenina recept,huspenina s mrkví,huspenina se zeleninou,huspenina z kuřecího masa,huspenina z kuřete,jak na huspeninu,jak se dělá domácí tlačenka,jak se dělá huspenina,jak udělat huspeninu,kuřecí maso,recept na domácí sulc,recept na domácí tlačenku,recepty sulc huspenina,recepty z kuřecího masa,sulc domácí,sulc recept,tlačenka domácí,výroba domácí tlačenkyJak se dělá huspenina. Recept na lehkou kuřecí huspeninu se zeleninou. • Huspenina nebo sulc? • Zabíjačková pochoutka bez vepřového. • Počítáte kalorie nebo musíte držet dietu? Drůbeží huspeninu si můžete dát! • Lehká večeře nebo překvapení pro hosty – domácí drůbeží huspeninu připraví i začátečník či notorický nešika. • Kuřecí  huspenina...Blog o zahradničení, pěstování a receptech