Jemná a lehká kuřecí huspenina je dietnější sestra klasického sulcu
Jak se dělá huspenina. Recept na lehkou kuřecí huspeninu se zeleninou. • Huspenina nebo sulc? • Zabíjačková pochoutka bez vepřového. • Počítáte kalorie nebo musíte držet dietu? Drůbeží huspeninu si můžete dát! • Lehká večeře nebo překvapení pro hosty – domácí drůbeží huspeninu připraví i začátečník či notorický nešika. •
Kuřecí huspenina se zeleninou je lehká, svěží, dobře stravitelná a málo kalorická. V letních měsících důstojně nahradí těžší sulc nebo i tlačenku z vepřového masa. Komu zachutná, a nebo kdo vepřové z jakéhokoliv důvodu nesmí, může drůbeží huspeninu připravovat celoročně.
Huspenina nebo sulc?
Huspenina a sulc jedno jsou. Jedná se o řeznický produkt tvořený nakrájeným vařeným masem a zalitý silným vývarem z rosolujících částí vepřového nebo telecího masa (nožičky, kolena, vepřové kůže). Ale přece v tom je rozdíl.
- Zatímco o sulcu se v kuchařských knihách hovoří jako o huspenině,
- jemné huspeniny, do kterých se přidávají i jiné suroviny než maso, nebývají nazývány sulcem.
Když se řekne sulc, představíme si poctivý po-zabíjačkový domácí produkt. Ale huspenina jako by byla “něco vznešenějšího”.
- Námitky, že “u nás” se sulcu říká huspenina nebo že “u nás” se do sulce také přidává zelenina, přijímám. Udělejme proto dohodu: Pro tentokrát budeme připravovanému pokrmu říkat huspenina.
Výhody kuřecí huspeniny
Kuřecí huspenina, krom toho, že je skutečně chutná, je také velmi lehká. Obsahuje jen:
- silný drůbeží vývar s přídavkem živočišné želatiny (proteiny),
- kuřecí maso (lehce stravitelné bílkoviny).
- Dále je do kuřecí huspeniny přidána zelenina, která energetický obsah pokrmu ještě sníží.
Poměrně univerzální chuť kuřecího masa umožňuje různé způsoby kořenění i různé druhy obloh a pochutin.
Drůbeží huspeninu je pro zpestření stravy možno zařadit i do dietního jídelníčku, když je povoleno kuřecí maso. Vhodná je pro diety se sníženým obsahem tuku:
- žlučníkovou,
- jaterní,
- při diabetu,
- zvýšeném cholesterolu
- nebo při zvýšeném tuku v krvi,
- při dietách redukčních,
- šetřících.
Protože není příliš kořeněná, hodí se i pro děti a starší lidi, kteří už moc pikantní jídla nechtějí. Nehodí se však při onemocnění dnou.
Kuřecí huspenina se zeleninou: Recept
Suroviny na kuřecí huspeninu
- 1 kg čerstvých kuřecích skeletů
- nebo 1 větší kuřecí stehno + kosti a odřezky ze tří vykostěných stehen
- 1 nebo 2 baličky želatiny
- 3 lžíce sterilovaného hrášku
- 1 cibule,
- 1 velká mrkev
- případně 1 stroužek česneku
- sůl, celý a mletý pepř
- případně ocet
Na kuřecí huspeninu se dobře hodí tak zvané kuřecí skelety, je na nich ještě poměrně dost masa a je z nich silný vývar se značným množstvím kolagenu. Já jsem tentokrát použila jedno velké (přebývající) kuřecí stehno i s kůží a kosti a odřezky ze tří kuřecích stehen, která mi zbyla po vykostění stehen (když jsem dělala kuřecí závitky s ořechy).
Maso a kosti jsem s jednou cibulí, celým pepřem a trochou soli uvařila úplně do měkka. V závěru varu jsem přihodila jednu větší mrkev. Vývar jsem přecedila, nechala ustát a plochou naběračkou z něj sebrala tuk.
Podle návodu na sáčku jsem odměřila množství vývaru, ochutnala, jestli je tak akorát slaný a dochutila trochou mletého pepře (pro děti, dietáře a seniory mletý pepř nedávat. Stačil ten ve vývaru). A teď jsme se ocitli na rozcestí:
- jedna možnost je vývar lehce přikyselit a přidat špetku cukru, aby byl jen velmi lehce nakyslý.
- Druhá možnost je dát do vývaru jeden rozetřený stroužek česneku.
Podle návodu jsem dokončila želatinový roztok.
- Poznámka: Kdybychom chtěli mít huspeninu víc aspikovou, „průsvitnější“, je možno udělat želatinu z dvojité dávky.
A pak už jen zbývá…
… maso obrat z kostí a chrupavek a rozsekat je. Jestliže nedržíme dietu, velice jemně rozsekáme rozvařené kůže (v hotové huspenině nejsou ani trochu k poznání, ale zpevní ji). Kdo má přísnější nebo přísnou dietu, kůže vyřadí.
- Na kousky se rovněž naseká uvařená cibule.
- Mrkev nakrájíme na kostičky.
Vše vložíme do misky nebo jiného většího tvořítka. Dodáme ještě tři lžíce sterilovaného hrášku, zalijeme želatinovým roztokem, promícháme a dáme do lednice ztuhnout. To trvá asi šest hodin.
Podle gusta, a nebo co zdravotní stav dovolí
Jemnou kuřecí huspeninu můžeme servírovat s cibulí a octem, tak jako bychom podávali tradiční sulc. S kouskem chleba to chutná báječně, a přitom ocet a cibule nezvýší energetickou hodnotu.
Tuto klasiku ovšem nemůžeme nabízet lidem, pro které nadýmání (cibule) znamená zdravotní komplikace (žlučník, játra). Nabídneme jim jako přílohu čerstvou zeleninu a nějaký jemnější ocet – ovocný.
Naopak ti, kdo nemusejí počítat kalorie, mohou vyzkoušet jemnou huspeninu s troškou klasicky dochucené domácí majonézy. Je to také moc dobré. Ale ať si každý poslouží sám.
A když už byla řeč o tom sulcu a tlačence…
Jen velice drobnou úpravou můžeme snadno připravit drůbeží sulc nebo tlačenku. Tak jen v rychlosti:
- Kuřecí sulc na způsob vepřového uvařím stejně jako huspeninu, ale nepřidám zeleninu. Připravím želatinu podle návodu. Kořením jen pepřem a solí. Naliji do misky nebo pekáče a nechám ztuhnout.
- Kuřecí tlačenka: Kuřecí maso vařím s cibulí, celým pepřem, několika zrnky nového koření a jedním bobkovým listem. Vývar přecedím, odměřím podle návodu na želatině, dosolím, přidám dva tři stroužky česneku, ještě trochu mletého pepře. Připravím želatinu. Naliji do tlačenkového střeva, zavážu a dám do chladna. Během tuhnutí několikrát obrátím, aby bylo maso rozloženo rovnoměrně.
No řekněte – nezvládne tohle i ten, kdo se sporáku bojí nebo vyhýbá?
Foto k článku Jemná a lehká kuřecí huspenina je dietnější sestra klasického sulcu(receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/jemna-a-lehka-kureci-huspenina-je-dietnejsi-sestra-klasickeho-sulcu/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/08/1_sulc-recept.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/08/1_sulc-recept-150x150.jpgDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdietní huspenina,dietní sulc,domácí huspenina kluci v akci,domácí sulc,domácí výroba sulcu,domácí zabijačka,drůbeží huspenina,drůbeží sulc,huspenina,huspenina podle karolíny,huspenina recept,huspenina s mrkví,huspenina se zeleninou,huspenina z kuřecího masa,huspenina z kuřete,jak na huspeninu,jak se dělá domácí tlačenka,jak se dělá huspenina,jak udělat huspeninu,kuřecí maso,recept na domácí sulc,recept na domácí tlačenku,recepty sulc huspenina,recepty z kuřecího masa,sulc domácí,sulc recept,tlačenka domácí,výroba domácí tlačenky,zabijačkaJak se dělá huspenina. Recept na lehkou kuřecí huspeninu se zeleninou. • Huspenina nebo sulc? • Zabíjačková pochoutka bez vepřového. • Počítáte kalorie nebo musíte držet dietu? Drůbeží huspeninu si můžete dát! • Lehká večeře nebo překvapení pro hosty – domácí drůbeží huspeninu připraví i začátečník či notorický nešika. • Kuřecí huspenina...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář