Kapr sváteční – recepty. Co na Velký pátek? Velikonočního kapra. • Proč jíst kapra na Velký pátek? • Oblíbené: Česnekový kapr pečený s cibulí nebo kapří hranolky s pepřem a citronem. • Co ke kaprovi? Bylinkové máslo či pikantní citronovou omáčku. • Nezlákalo vás nic? Pak tu je na výběr devatero receptů na svátečního kapra. 

1_kapr-recepty

Kromě Vánoc jsou Velikonoce druhou šancí, kdy si můžeme dopřát kapra. Bývá na trh dodáván ve větším množství coby velikonoční specialita. Má to své tradiční opodstatnění. Vhodným dnem pro přípravu kapra je Bílá sobota. Ještě příhodnější je podávat postního kapra na Velký pátek. V tento nově uznaný státní svátek se častokrát sjíždějí velikonoční hosté. Uctít je „postním“ kaprem ve sváteční úpravě je nápadité, stylové i tradiční.

Dodržet předepsaný půst, a nehladovět

Velkým pátkem začíná  vrchol, vlastně trojvrší, velikonočního týdne, největších svátků křesťanského světa. Velký pátek je prvním dnem z tak zvaného velikonočního třídení (tridua):

  1. umučení (Velký pátek),
  2. pohřbení (Bílá sobota)
  3. a vzkříšení (neděle, Hod boží velikonoční) Ježíše Krista.

velky_patek_mp_veronikaVelký pátek je dnem smutku, v němž si křesťané připomínají strastiplnou Ježíšovu cestu na Golgotu (symbolicky nebo doslova, jak je v kraji zvykem) a kdy prožívají žal nad jeho umučením.

Náš lid ovšem spíš hledí, kde by se mohl odpoledne, když se v kostele čtou pašije, otevřít nějaký ten poklad.
Připomínám: Vstoupíte-li do otevřené skály pro poklad, při odchodu – těsně před jejím uzavřením – přepočítejte děti.

Velký pátek je dnem postním. Jenomže víte, jak to chodí. Ono je půst a půst. Tak třeba na Velký pátek se drží tak řečený půst újmy. Platí pro zdravé lidi od 18 do 60 let a je vykládán tak, že se věřící mohou najíst do sytosti pouze jednou za den. Tak to zase tak velké postění není.

Při půstu (obecně) není povoleno jíst maso teplokrevných zvířat. Tvorové studenokrevní se však pojídat mohou. V minulosti to nebyly jen ryby. Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce uvádí recepty na takové postní delikatesy z raků, šneků, mušlí, žab a ryb, za které by se nestyděla žádná současná top restaurace. Tak si dnešní člověk věru půst nepředstavuje.

Nám ale pro tentokrát postačí kapr, symbol staročeského postění. Když jiná jídla přes den trochu ošidíme, můžeme se i na Velký pátek kapra najíst dosytosti.

2_recepty-z-kapra

Kapr pečený s cibulí a česnekem

Suroviny na pečeného kapra

  • Kapr rozkrájený na porce
  • Asi 4 – 5 stroužků česneku
  • Sůl, mletá paprika, polohrubá mouka, kmín
  • 1 – 2 cibule
  • 80 g másla

Kapra (pro domácí s kůží, pro hosty, jejichž vztah ke kaprovi neznám raději bez kůže) si nechám nakrájet na porce. (Sama to nedělám, musí být v domácnosti také nějaké dělba práce, no ne?) Kapří řízky osolím a potřu drceným česnekem. Dám do misky a uložím alespoň na půl dne nebo na den do lednice.

  • Smíchám asi půl hrnku mouky s mletou sladkou a pálivou paprikou a řízky v ní obalím.
  • Cibuli nakrájím na kolečka. Polovinou vyložím dno kastrolu.
  • Na cibuli vyskládám vedle sebe kapří řízky.
  • Na ně přijde druhá polovina cibule, na lístky nakrájené máslo a trocha kmínu.

V předehřáté troubě peču při 220 stupních Celsia nejdřív asi 15 minut pod pokličkou. Pak poklici sundám a peču, dokud není povrch ryby sytě zlatý.

3_kapr-na-cesneku

K pečenému kapru nejlépe chutnají čerstvě uvařené brambory. Na ně kousek másla nebo bylinkového másla. Nebo k k bramborám nenabídnu máslo, ale citronovou smetanovou omáčku.

4_kapri-hranolky

Kapří hranolky s pepřem a citronem

Suroviny na kapří hranolky

  • Kapří filety
  • Sůl, černý pepř, kmín
  • Hladká nebo polohrubá mouka
  • Citronová šťáva
  • Olej na smažení

Kapří filety (bez kůže nebo s kůží) nařežu po celé délce na pásky. Osolím a mocně zakapu šťávou citronu. Dám do lednice na půl dne až na den.

  • Do hrnku polohrubé mouky zamíchám kávovou lžičku mletého černého pepře, kousky kapra v ní obalím.
  • Vložím do rozpáleného oleje, osmažím po jedné straně.
  • Lopatkou obrátím, snížím teplotu a osmažím z druhé strany.

Osmažené kapří hranolky pokládám nejdřív na ubrousek, aby se odsál zbytečný tuk. Pak podávám s brambory a bylinkovým máslem nebo s pikantní smetanovou citronovou omáčkou.

5_kapri-hranolky-kluci-v-akci

Citronová smetanová omáčka

Citronová omáčka je jako dělaná k rybě. A nemusí to být jenom pečený kapr nebo kapří hranolky. Vlastně báječně ladí s každou vařenou, smaženou nebo pečenou rybou.

citronova_omacka_mp_pixabayCitronová omáčka je hotova raz dva. Je zapotřebí pouze:

  • dobrá zakysaná smetana (čím vyšší procento tučnosti, tím chutnější),
  • sůl,
  • mletý bílý pepř,
  • citronová kůra
  • a citronová (nebo limetková) šťáva.

Smetanu nejdřív rozmíchám s velmi malým množstvím soli. Ostrouhám do ní kůru z čtvrtky nebo třetiny citronu (podle velikosti) a vymačkám šťávu z půlky citronu nebo limetky. Nakonec dám na špičku nože bílého pepře. Zamíchám, ochutnám a případně zvýrazním chuť přidáním některé z použitých ingrediencí.

  • Kdo není zvyklý na trochu specifickou chuť bílého pepře, a nebo bílý pepř nemá, může nahradit v tloučku rozdrceným černým pepřem.

6_peceny-kapr

„Není to takové obyčejné?“

„Nejsou ty recepty moc obyčejné na to, abych je předávala dál?“ To jsem si říkala, když jsem udělala poslední tečku za oddílem citronová omáčka. Nahlédla jsem proto do svého zdigitalizovaného archivu (jednou vám už konečně prozradím, jak snadno recepty zdigitalizovat a udělat v nich přehledno).

Ve složce „Výstřižky z novin a časopisů“, v podsložce „Kapr“, bylo na stovku kapřích souborů. Zavrhla jsem:

  • vánoční recepty,
  • úpravy s letní zeleninou (na Velikonoce se nehodí),
  • kapry grilované, marinované a uzené (to patří k létu),
  • recepty typu „dnes vaří ten a ten herec“
  • a všechny recepty, v nichž se kapr zapéká s eidamem pokapán kečupem.

Vybrala jsem úpravy sváteční a s ingrediencemi na Velikonoce dostupnými. Všechny mají jedno společné – jednoduchost. A to je také moje odpověď na úvodní otázku. „Ano, právě jednoduchost úpravám ryb nejvíc prospívá.“

Sváteční kapr: Recepty ze sešitu novinových výstřižků

7_recepty-kapr

1. Kapr po novohradsku

  • Suroviny: 600 g kapra, 4 stroužky česneku, 3 lžičky sladké a 1 lžička pálivé papriky, 2 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, sůl, zelená petrželka, citron.
    Postup: Rybu nakrájíme na kousky o síle asi 2 cm, osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Obalíme ve směsi mouky s oběma druhy papriky a opečeme na oleji. Ozdobíme petrželkou a citronem.

2. Kapr po jindřichohradecku

  • Suroviny:  4 porce kapra, 10 dkg cibule, máslo, brambory, kyselá smetana, sůl, a mletá sladká paprika.
    Postup: Porce kapra osolíme, protkneme máslem a posypeme sladkou paprikou. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a postupně na ni klademe brambory, porce kapra a vše přelijeme kyselou smetanou. Poté připravené jídlo zapečeme.

3. Kapr na bílém víně

  • Suroviny: 1 kg kapra, 3 lžíce oleje, 50 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 200 g žampionů, 2 větší cibule, 2 dl bílého vína, sůl, petrželka.
    Postup: Kapra naporcujeme, osolíme a opečeme na oleji. Přidáme k němu na plátky upravenou cibuli i žampiony, podlijeme polovinou vína a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, vysmahneme, doplníme zbývajícím vínem a povaříme. Přelijeme přes kapra, ozdobíme petrželkou a podáváme s brambory.

4. Kapr na víně s česnekem

  • Suroviny: 1 kg kapra, sklenka bílého vína, 3 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, špetka pepře, sůl. 
    Postup: Kapra očistíme, uděláme příčně vedle sebe hluboké zářezy, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče vymazaného olejem. Při pečení poléváme vínem, do něhož jsme přidali usekaný česnek.

5. Pečený kapr

  • Suroviny: 1/2 kapra bez hlavy, sůl, citronová šťáva, olej, drcený kmín, 40 g másla, petrželka, citron na ozdobu a ochucení.
    Postup:  Rybu před pečením nařízneme na boku několika nepříliš hlubokými příčnými řezy, osolíme ji a pokapeme citronovou šťávou. Olej v pekáčku rozehřejeme, vložíme rybu, posypeme kmínem a poklademe lupínky másla. Maličko podlijeme a upečeme v předem vyhřáté troubě. Upečenou rybu rozdělíme na porce, dáme na nahřáté talíře a ozdobíme petrželkou a citronem. Jako příloha se hodí bramborová kaše. Na stůl dáme i uzavřenou misku s křenem, který se ke kaprovi.

6. Kapr na mandlích

  • Suroviny: 4 porce kapra, lžíce oleje, lžíce másla, 80 g loupaných mandlí, lžíce šlehačky, 1 cibule, citron, pepř, sůl. 
    Postup: Porce kapra osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Necháme nejméně dvě hodiny odležet. Na rozpáleném oleji smažíme porce po obou stranách dočervena. Hotovou rybu vyjmeme, přidáme máslo, mandle pokrájené na plátky a sekanou cibuli. Krátce podusíme, zalijeme šlehačkou a provaříme. Dochutíme zbytkem citronové šťávy a omáčkou přelijeme porce ryby. Podáváme s libovolně upravenými brambory.

7. Kapr na pivě

  • Suroviny: 4 porce kapra, sůl pepř kmín, citronová kůra, 2 lžíce oleje, 1/4 litru piva, l střední cibule, 50 g másla, sladká mletá paprika.
    Postup: Očištěné porce osolíme, opepříme, zakapeme pivem a dáme asi na jednu hodinu do chladničky. Na oleji si zatím osmažíme na kroužky pokrájenou cibuli. Porce kapravyndáme z lednice, dáme do pekáče, poklademe na něj kroužky osmažené cibule, zalijeme zbylým pivem, přidáme strouhanou citronovou kůru, mletou papriku a zvolna dusíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem

8. Nadívaný kapr

  • Suroviny: Kapr, 100 g másla, sardelová pasta, 1/4 l mléka, 2 žloutky, sůl, 2 rohlíky, mlíčí, petrželka, 50 g žampionů, strouhanka, cibule.
    Postup: Vykuchaného a očištěného kapra osušíme a potřeme jej na povrchu i uvnitř sardelovým máslem. V míse utřeme kousek másla se žloutky, osolíme, přidáme v mléce namočené rohlíky, nasekané mlíčí, perželku a žampiony a zahustíme strouhankou. Kapra nadijeme, sešijeme, posypeme nakrájenou cibulí a dáme na máslo upéct. Podáváme s bramborem.

9. Kapr na sardeli

  • Suroviny: 400 g kapra, 20 g másla, 40 g jader vlašských ořechů nebo mandlí, sardelová pasta, olej, sůl, 1 lžička hladké mouky a citrón.
    Postup: Porce kapra mírně osolíme, potřeme sardelovou pastou a poprášíme hladkou moukou. Zvolna opečeme na rozpáleném oleji až do úplného změknutí. Porce ryby vyndáme a umístíme do tepla. Do pánve s olejem přidáme máslo a nakrájené ořechy. Povaříme asi 2 minuty a vložíme na prohřáté porce kapra. Podáváme s opečenými brambory nebo s rýží a salátem ze zeleniny.

 

Foto: Obrázky do koláže k citronové omáčce jsem našla na serveru pixabay.com, Děkuji. Všechny fotky k článku o velikonočně upraveném kaprovi (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/04/6_peceny-kapr.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/04/6_peceny-kapr-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbylinkové máslo,citronová omáčka k rybě,citronová omáčka recept,co vařit na velikonoce,filetování kapr,filety z kapra,jak na kapří hranolky,kapr,kapr na bílém víně,kapr na černo,kapr na cibuli,kapr na másle a česneku,kapr na pivě recept,kapr na sardeli recept,kapr na víně,kapr pečený na česneku,kapr po jindřichohradecku recept,kapr po novohradsku,kapr postní jídlo,kapr recept,kapr recepty,kapr recepty pečený v troubě,kapr s cibulí recept,kapr s citronovou omáčkou,kapr s mandlemi recept,Kapr sváteční recepty,kapr velikonoční,kapří hranolky,kapří hranolky kluci v akci,kapří hranolky recept,nadívaný kapr recept,pečený kapr,pečený kapr na česneku,pečený kapr vcelku,recept na kapra,recept na kapří hranolky,recepty na jídlo z kapra,recepty z kapra,recepty z ryb,rybí recepty,ryby recepty,smažený kapr,velikonoční kapr recept,velikonoční menu recepty,velikonoční receptyKapr sváteční – recepty. • Co na Velký pátek? Velikonočního kapra. • Proč jíst kapra na Velký pátek? • Oblíbené: Česnekový kapr pečený s cibulí nebo kapří hranolky s pepřem a citronem. • Co ke kaprovi? Bylinkové máslo či pikantní citronovou omáčku. • Nezlákalo vás nic? Pak tu je na výběr devatero receptů...Blog o zahradničení, pěstování a receptech