Recepty z kapusty – to nejsou jen kapustové karbanátky s masem či bez masa.  Co takhle zkusit kapustové řízky s překvapením.  Kapusta s rýží na dva způsoby – s dušenou i vařenou rýží.  Jak dusit maso s kapustou, aby bylo jídlo vynikající.  Dušená kapusta? Vepřová plec – nejlepší recepty.  Proč kupovat vitaminy, když máme kapustu? Kapusta: to je zelenina, koření i lék. •

kapustove-karbanatky-s-masem-bez-masa

Kapusta je skutečně báječná zelenina. A které maminky na ni děti navyknou od útlého věku, udělají jednak záslužný krok z hlediska zdravého stravování, ale také si ohromně usnadní vaření. Kapusta je chutná, výživná, zdravá, hodně zasytí, je celoročně dostupná a celkem levná. A může se připravit na mnoho způsobů.

Domácí lékárnička v hlávce kapusty

Pod pojmem kapusta se skrývá několik morfologicky odlišných forem jednoho druhu. Nás bude zajímat hlavně kapusta hlávková (Brassica sabauda). Kapusta hlávková pochází pravděpodobně z Apeninského poloostrova. Počátek jejího pěstování není zjištěn, ale byla známa již ve starém Řecku.

Kapusta obsahuje značné množství vitaminu C (v průměru 105 mg/100 g), vitaminy A, B1, B2, B3, B6, E, K a niacin. Dále bílkoviny, enzymy, cukry, organické kyseliny, zanedbatelný není ani obsah vlákniny. Z minerálů hlavně draslík, sodík, vápník, fosfor, hořčík, železo a měď.

Kapusta hlávková je vhodná při překyselení žaludku, při dně, revmatismu a jaterních chorobách. Při bolestech pohybového aparátu (bolesti v kříži, páteře, kloubů a podobně) se přikládají na noc obklady z potlučených nebo rozemletých kapustových listů. Je vhodná jako prevence rakoviny. 

recepty-z-kapusty

Žádné děcko nesmí nad kapustou brečet

Když „ulovím“ pěknou velkou hlávku kapusty, probouzejí se ve mně atavistické pudy: málem bych samou radostí kolem ní křepčila. Naši mi říkají, že to je omyl, divoši že jásali nad uloveným mamutem, nikoliv nad košťálem. Ale já na ně nedám. Ničemu nerozumějí. Já jen když se na kapustu kouknu, hned vidím talíře plné dobrého vydatného jídla a nad nimi spokojené strávníky loudící o přídavek. Naštěstí jsem si je vychovala tak, že jim kapusta chutná.

Jak jsem toho docílila? Jednoduše. Vařím kapustu jenom tak, aby byla dobrá. Silná slova? Ne, ale jeden děsivý zážitek z dětství, který mi na dlouhá léta nedovolil kapustu ani vidět, natož jíst:

Oběd v mateřské škole. Na talíři šťouchané brambory (tehdy se jiné nedělaly, a nebyl to módní hit) polité rozvařenou nazelenalou hmotou, z které vykukovaly hranolky z tlustého masa s minimálními proužky libového (dnes vím, byl to tučný bůček). Maso je na rozdíl od zeleniny tvrdé.

Sedím nad tím, natahuji moldánky. Učitelka tuší problém, odvádí mě i s talířem ke svému stolu. Sedím a brečím. Děti už odešly spát. Do služby nastupuje druhá učitelka. Jsou na mne dvě. Brečím. Povolávají kuchařku Formánkovou a žalují, že nechci jíst „její“ kapustu. Už jsou na mne tři. Brečím. Přichází uklízečka Novotná. Komando je kompletní. Jedna učitelka mi drží ruce za opěradlem židle, uklízečka Novotná mi stiskem na čelist otevírá pusu, druhá učitelka mi do pusy nakládá rozpatlané brambory, zelenou břečku a maso k nepozření. Kuchařka Formánková se na to kouká.

Vážení, tohle se stalo. A proto je ve mně jako v koze, že jídla z kapusty – víc než kterákoliv jiná – musejí být ne chutná, ale výtečná. Aby se žádné děcko nad nimi nerozbrečelo. (A nebojte, kdyby vám u nás přesto kapusta „nejela“, chvat se stiskem  čelistního kloubu nepoužiji. To se nedělá.)

kapusta-recepty

Kapusta, a co s ní?

Někdy je kapusta tak velká, že je nutno nejdřív ji trochu „zkrotit“, aby se vešla do lednice (když není dobrý sklep). Z hlávky kapusty se snažím zužitkovat pokud možno všechno.

Vrchní tmavé listy jsem dřív vyhazovala. Tolik kyseliny listové přišlo nazmar! Teď listy odlomím, namočím do studené vody, pak dobře properu, vyříznu silná žebra a listy drobně pokrájím. Asi po dvou notných hrstech je vkládám do mrazicích sáčků a později přidávám do různých polévek. Protože se jedná skutečně o zeleninu do polévky, neblanšíruji ji, jak se u mražení zeleniny radí. Mám vyzkoušeno, v případě takto nařezané kapusty to vyjde nastejno.

  "Paprika" z vepřové plece versus kuře na paprice se zakysanou smetanou a kapií

plnene-kapustove-listy

Kapustové řízky s překvapením

Také by se jim mohlo říkat kapustové závitky nebo kapustové rolky – jak kdo chce. Je to velice atraktivní jídlo, při jehož přípravě se mohou uplatnit kreativní povahy. Na ovařené listy kapusty se položí  náplň. List se složí nebo stočí a obalí v trojobalu a osmaží na tuku.

  • Listy odřezávám z celé hlávky. Nejdřív přeseknu hlavní žebro listu u košťálu a opatrně sloupnu, jeden po druhém.
  • Skládám je na sebe tak, jak je oddělím, a celý sloupec sloupnutých listů vložím do hrnce s osolenou vodou.
  • Přivedu k varu a asi pět minut vařím. Protože jsou ty nejsilnější listy na dně a působí na ně větší teplota, je celá várka „tak akorát“.
  • Listy vyjmu a zchladím. Ne z nějaké alchymie, ale aby se s nimi lépe pracovalo.
  • List položím na prkýnko, vyříznu silné žebro. Když jsou listy velké, přepůlím. Když jsou menší, tak řez jenom trochu přeložím přes sebe.

kapustove-zavitky-rolky

Plnění kapustových listů

Jako náplň se hodí:

  • plátek uzeného, libovější anglické slaniny, šunky, nějakého salámu, předem podušené mleté maso (syrové se neprosmažilo).
  • Vhodná je i nějaká nádivka.
  • A nebo z několika listů uvařených navíc, strouhanky a vajíčka udělám těsto jako na kapustové karbanátky a trochu ho rozložím na uzeninu.

Boční kraje listů přeložím dovnitř, aby náplň nevytékala. Sbalím, zajistím párátkem. Obalím v mouce, vejcích a strouhance a osmažím. Vyjmu párátka. Nejlepší přílohou je bramborová nebo dýňová kaše. Když se kapustové rolky nesnědí všechny při obědě, bezpečně „zmizí“ ještě dřív, než je čas k večeři.

veprova-plec-nejlepsi-recepty

Dušená kapusta s vepřovým masem

Tak to je prubířský kámen pro kuchaře. Ale nic na tom není. Jen je třeba pamatovat, že maso a kapusta nemají stejnou dobu pro tepelnou úpravu.

Suroviny kapustu s vepřovým masem

  • 300 g vepřového masa
  • 2 cibule
  • 1/2 velké nebo hlávka menší kapusty
  • Olej, sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku
  • Případně kulička moučného másla

Maso (nejlepší je vepřová plec, hodí se nejlépe) nakrájím na kostky, osolím, opepřím a přidám trochu drceného kmínu, na cibuli (nebo pórku) orestuji, zaliji vodou, aby bylo jen zpola ponořené a pod pokličkou dusím úplně doměkka. Maso musí být opravdu měkké, protože další úprava už je rychlá.

  • Přisypu kapustu nakrájenou na tenké proužky, zamíchám s masem a šťávou z masa, přiklopím a znovu dusím – nanejvýš deset minut.
  • Protože je šťáva z masa slaná a kapusta je náchylná k přesolení, nepřidávám při dušení kapusty sůl.
  • Cibulová šťáva z masa je také mírně zahoustlá, a tak obvykle není třeba kapustu s masem zahušťovat. Kdyby ale moc řídká, tak kuličkou moučného másla (ne jíškou a už vůbec ne zátřepkou).
  • Nakonec přidám dva rozetřené nebo prolisované stroužky česneku, zamíchám a teprve pak ochutnám a případně trochu přisolím. Když se česnek přidá až nakonec, je v jídle výraznější, než kdybychom do s masem dusili od počátku. A také není třeba moc solit.

K tomu česneku ještě jeden tip: Když máme kapusty tolik, že se sní při jednom obědě, nemusí se po přidání česneku už vařit. Jestliže ale počítáme s tím, že se bude dušená kapusta jíst na dvakrát, musíme ji s česnekem trochu provařit. Syrový česnek v zeleninovém jídle začne poměrně rychle kvasit, a to někdy i v lednici (hlavně když někdo uloží jídlo do lednice ještě vlahé).

Dušená kapusta s masem nejlépe chutná s bramborami.

dusena-kapusta-s-uzenym-masem

Dušená kapusta s uzeným masem

Rychlejší, a zase jiná varianta je kapusta dušená s uzeným masem.

  • Libové maso nakrájím na kostky a opeču na cibuli.
  • Přisypu nakrájenou kapustu.
  • Protože z masa není žádný sos, podliji asi 150 ml vody, přikryji pokličkou a deset minut dusím.
  • Pak přidám moučné máslo (lžička másla, dvě lžičky mouky zpracované do kuličky), zahustím, provařím, ochutnám, pak podle chuti trochu přisolím (uzené bývá slané) a trochu pepřím.

Dušená kapusta s uzeným je nejlepší s bramborami opečenými na maličkém kousku másla. Máme to vyzkoušeno.

dusena-ryze-s-kapustou-a-uzenym-masem

Dušená rýže s kapustou a uzeným masem

Zařekla jsem se, že nepoužiji označení rizoto. To je vždycky jako píchnutí do vosího hnízda – hned se ozve někdo nespokojený s poučkou, že rizoto je název jen pro to pravé italské risotto. Ale mezi námi, doma dušené rýži s kapustou kapustové rizoto říkáme. A jak nám chutná. Vyzkoušejte, budete příjemně překvapeni.

  Aby se segedínský guláš vždy povedl: Tipy, triky a nejžádanější recepty

Suroviny na dušenou rýži s kapustou a uzeným masem

  • 400 g kulaté rýže
  • 250 g uzeného masa
  • ½ hlávky kapusty
  • 2 cibule
  • Olej, sůl pepř

Vařené uzené maso nakrájím a s nakrájenou cibulí orestuji na oleji. Přidám kapustu, promíchám s masem. Properu rýži, přisypu k masu a kapustě, promíchám a zaliji buď vývarem (nejlepší je z uzeného masa) nebo vodou, a to tak, aby voda sahala dva prsty nad směs. Přidám sůl a trochu pepře. Když mám vývar, který je slaný, nesolím vůbec nebo jen opatrně.

  • Přivedu k varu. Pět minut prudce vařím.
  • Pak stáhnu teplotu na minimum, přiklopím poklici a 17 až 20 minut nechám pod poklicí dusit.
  • Také je možno pokrm vložit do předehřáté trouby a při 150 stupních dusit v troubě. To je hodné pro ty, kdo mají plynový vařič a nemají litinovou plotýnku na hořák.
  • Po 17 minutách zkusím, jestli je je rýže ve vyhovující konzistenci, případně ještě pár minut nechám dusit.
  • Pak vidličkou rýži načechrám, aby se zastavil var.

A je hotovo. Kapusta a uzené maso rýži tak báječně ochutí, že pokrm nepotřebuje žádné jiné koření.

Nakonec připomenu: Opravdu je lepší v obchodě se soustředit a pro tento pokrm koupit rýži kulatou. Je sice o facku (malou) dražší, ale vyplatí se to. Ostatně, pravé risotto se také dělá z rýže kulaté. Italově asi vědí proč.

rizoto-s-kapustou-a-kurecim-masem

Vařená rýže s kapustou a kuřecím masem

Rýže s kuřecím masem je taková bleskovka. Za dvacet minut je hotovo, a to se vším všudy. Využijeme rýži, která zbyla a postačí jen malý kousek masa.

Suroviny na vařenou rýži s kapustou

  • 4 porce jakékoliv vařené nebo dušené rýže
  • 250-300 g čistého kuřecího masa
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 cibule
  • Sůl, mletá paprika, případně ostrá paprika
  • Olej

Kuřecí maso nakrájím na kostky a restuji na cibuli do téměř měkka – což je v případě prsního masa asi sedm minut. Přidám lžíci papriky, promíchám, přisypu kapustu nakrájenou na proužky, rajský protlak, trochu osolím. Podliji asi 100 ml vývaru nebo vody, přiklopím poklici a při střední teplotě dusím asi deset minut. Pak vmíchám uvařenou rýži, prohřeji, ochutnám a případně přiostřím pálivou paprikou.

A mám uvařeno. Nejsem sice příznivcem sypání všeho strouhaným sýrem, ale u této rychlovky bych přivřela oko a kdyby si někdo řekl, asi bych se nebránila strouhaný sýr nabídnout k volnému použití. Dokonce i někde trochu nadužívaný kečup se k této úpravě hodí, když by někomu „bolestně“ chyběl.

DSC03499

Ještě ke kapustě…

  1. Kapustové jídlo, které opravdu nikdo neodmítne, jsou kapustové karbanátky. Když chceme „zlomit“ nějaké dítě, na němž se už podepsalo školní stravování, a nebo vliv dětského kolektivu, kapustové karbanátky s kaší jsou jsou nejlepší cestou.
  2. Asi ani není třeba připomínat, že do zlatého fondu tradiční české kuchyně patří také kapustová polévka.
  3. Kapustové „rizoto“ nutně nemusí být s masem, je dobré i bez něj.
  4. Kapusta má výraznou chuť, sama o sobě je kořením. Dobře se to projeví, když kapustové listy použijeme jako náplň do vepřové rolády. Recept na roládu a pracovní postup je v samostatném článku Roláda z krkovice plněná kapustou.

Foto k článku Kapustový nápadník: Kapustové řízky, kapusta s vepřovým masem, kapustová rýže (receptar)

Tip: Zapečená růžičková kapusta: recepty rovnou ze zahrady

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/02/recepty-z-kapusty.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/02/recepty-z-kapusty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdušená kapusta kluci v akci,kapusta dušená s vepřovým masem,kapusta podle pohlreicha,kapusta podle polreicha,kapusta recepty,kapusta s vepřovým masem,kapustové závitky,nejlepší recepty z vepřové plece,plněné kapustové listy,recepty z kapusty,recepty z vepřové plece,vepřová plec nejlepší recepty,vepřové maso v kapustě vynikající,vepřové s kapustouRecepty z kapusty - to nejsou jen kapustové karbanátky s masem či bez masa. • Co takhle zkusit kapustové řízky s překvapením. •  Kapusta s rýží na dva způsoby - s dušenou i vařenou rýží. • Jak dusit maso s kapustou, aby bylo jídlo vynikající. • Dušená kapusta? Vepřová plec - nejlepší recepty. • Proč kupovat vitaminy, když máme...Blog o zahradničení, pěstování a receptech