Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Koprová omáčka, nejlepší recepty. • Koprovka s vejcem a bramborami? Nebo koprová omáčka k hovězímu masu? Dělá se koprová omáčka s vejcem jinak než koprovka s masem?  Koprová omáčka ze sterilovaného kopru.   A jak vypadala koprová omáčka od babičky?  Kdy koprovku s bramborami a kdy k ní podávat knedlíky? S čím jedl koprovou omáčku zapomenutý čert Trepifajksl/Mates? Bonus: Co se zbylou koprovkou? 

1_koprova-omacka-od-babicky

Jednoduchá koprová omáčka může představovat rychlý a levný oběd. Ale v jiném případě můžeme koprovku zařadit k jídlům časově i finančně náročnějším. Záleží na tom, zda máme v plánu podávat koprovou omáčkou s vejcem – pak je levná a rychlá, a nebo jestli poslouží k zalití hovězího masa. Koprová omáčka s masem je ne pouze časově a finančně náročnější, ale rovněž se dělá podle trochu jiné receptury.

Koprová omáčka s žabími stehýnky?

Jsme národ omáčkový, a na tom asi nic nezměníme. Různé omáčky patří do gastronomie i jiných evropských národů, bývají však servírovány jen v malém množství, jen na dochucení hlavní složky jídla, a tou je maso. Na rozdíl od toho omáčka u nás někdy určuje název celé krmě a tvoří většinové zastoupení.
Příklad: Zatímco jinde se podává bažant s brusinkovou omáčkou, u nás si dáváme koprovou omáčku s knedlíkem.

Na Francouze (například) by asi šly mrákoty, když by z nabídkových cedulí českých bufetů pochopili, že si k obědu mohou dát jen knedlíky zalité štědrým množstvím hutné omáčky. Nebo že když si jdou děti ve školní jídelně pro „nášup“, je samozřejmé, že chtějí a dostanou jen knedlík s naběračkou omáčky.

No a co? Jiný kraj, jiný mrav. My zase nemáme ve zvyku okusovat nohy žabkám. Ačkoliv, kdyby se žabí stehýnka obrala do koprovky, možná by to „se šesti“ nemuselo být špatné…

dsc09774

Aby děti nebyly z koprovky nešťastné

Onehdy jsem „byla při tom“, když jedna maminka podávala svým dětem (už zralého předškolního věku), koprovku s bramborami a vajíčkem. Rozglajdané brambory spoře polila majdou s rozglajdanými vajíčky. Schválně jsem zvolila takový slovník, protože jak to zní, tak to i vypadalo.

„V takovémhle stavu nám předkládali koprovku v mateřské škole,“ pomyslela jsem si. Děti vyjedly vejce, a dál nechtěly. Třebaže nemám ráda, když se děcka nad talířem ofrňují, v tomto případě jsem je plně chápala. Já také ve školce jen obrala svrchu vajíčka a koprovou omáčku – dřív než se vsákne do bramborového neurčitku – a nad ostatním probrečela zbývající dobu oběda.

Za všechny děti tedy prosím: „Takhle ne!“ I dítě je plnohodnotný tvor a má nárok, aby mu jídlo bylo podáváno slušně: vzhledně a lákavě. Nebo alespoň ne jako šlichta pro vepříka. I když to bude jen koprovka s vejcem, kterou někde bývá zvykem servírovat v hlubším talíři a k „vyjedení“ omáčky použít lžicí.

Čtěte také:  Sterilované kapie s olejem: Pochoutka, bez níž by bylo u stolu smutno

Koprová omáčka s vejcem a koprovka k masu: Recepty

2_koprova-omacka-od-babicky-s-vejcem

Koprová omáčka s vejcem

Koprová omáčka s vejcem je rychlé a levné jídlo, jako stvořené pro vaření v prázdninové dny nebo v sobotu. Připravit koprovku trvá dokonce kratší dobu, než uvařit přílohu k ní. Koprovka s vejcem je přitom nutričně plnohodnotný pokrm: dodá ve vyváženém množství bílkoviny (mléko či smetana, vejce), sacharidy (zahuštění a příloha) a trochu vitaminů a minerálních látek (v kopru).

Koprová omáčka s vejcem: Suroviny

  • Svazek čerstvého kopru nebo sklenička kopru naloženého
  • Voda, mléko, sladká smetana na vaření
  • Hladká nebo polohrubá mouka
  • Sůl, cukr, ocet
  • Vejce vařená natvrdo
  • Brambory

3_koprova-omacka-ze-sterilovaneho-kopru

Koprovka: Uvařena dřív než brambory k ní

  • Do asi půl litru mírně osolené vody dám vařit jemně posekané tuhé stonky kopru.
  • Po deseti minutách přiliji 3/4 litru mléka a přivedu k varu.
  • To už mám v asi 200 ml mléka rozkvedlané tři lžíce hladké nebo polohrubé mouky, kterou zavařím do mléka.
  • Snížím teplotu a za stálého míchání zvolna asi pět minut provářím.
  • Přiliji kelímek sladké smetany 12% a znovu přivedu k varu (míchám).
  • Po asi třech čtyřech minutách je zjevné, jak bude omáčka hustá. Je-li řídká, rozmíchám ve zbylém mléku ještě lžíci mouky. Je-li moc hustá, zbylým mlékem ji opatrně zředím.
  • Až potom přisypu posekané jemné části koprové nati.
  • Nechám tak třikrát „překulit“ varem a odstavím.

Teprve když je omáčka mimo plotýnku, začnu dochucovat. Nejprve doladím slanost, teprve pak přidám cukr (nejdřív plnou lžíci) a ocet (asi tři lžíce). Ochutnám a „doladím“. Koprová omáčka s vajíčkem by měla mít plnou, vyváženou sladkokyselou chuť.

Tento typ koprové omáčky máme rádi s bramborami – nejlepší jsou nové. Zimní brambory ke koprovce (ideálně typ B) vařím ve slupce.

4_jednoducha-koprova-omacka

Dvě užitečné rady:

  1. Jestliže se nedaří koprovou omáčku dochutit a stále jí „něco“ chybí, je nejspíš málo slaná. Proto se nejdřív osolí, a pak teprve sladí a kyselí.
  2. Když koprovou omáčku dochucujeme mimo plotnu, nepřipálí se. Připálení omáčky s cukrem je vada nevratná – a omáčka dobrá leda tak k vyhození.

5_koprovka-s-hovezim-masem

Koprová omáčka k hovězímu masu

Koprová omáčka, kterou dělám k hovězímu masu, má slavnostnější charakter. Vařím ji k nedělnímu obědu a má stejné postavení, jako jiné smetanové omáčky. Je to dáno hlavně tím, že v porovnání s cenami jiného masa je i to nejlevnější hovězí podstatně dražší než maso vepřové nebo drůbeží. Tak chci, aby i k „obyčejnému“ hovězímu přednímu byla omáčka prvotřídní.

dsc00760Přiznávám, že nekupuji extra maso na koprovou omáčku. Ale na koprovku myslím, když kupuji a pak připravuji přední hovězí konfitované ve vlastní šťávě. Koupím ho o polovinu víc, než plánuji:

  • větší část sníme se zeleninou,
  • se zbytky masa a koncentrátu šťávy počítám na koprovku.
Čtěte také:  Řízek Ondráš má potenciál nahradit smažený sýr. Moravsko-slezská specialita stojí za vyzkoušení

Maso konfitované ve vlastní šťávě je mnohem chutnější, než maso vařené. Šťáva, která je obklopuje, je tak silná, že až rosolovatí. A právě tento silný bujon tvoří základ báječné smetanové koprové omáčky.

Koprová omáčka k hovězímu masu: Suroviny

  • 250 ml koncentrované hovězí šťávy nebo 500 ml silného hovězího vývaru
  • svazek čerstvého nebo 1 sklenice 240 ml sterilovaného kopru
  • hladká nebo polohrubá mouka
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml mléka
  • 1 kelímek smetany 33%
  • cukr, ocet, sůl

6_smetanova-koprova-omacka

Koprová omáčka k masu: Chutná až k nevíře

  • Na dvou vrchovatých lžicích másla usmažím dvě vrchovaté lžíce polohrubé mouky do barvy světlého písku.
  • Vzniklou jíšku zaliji 250 ml hovězího koncentrátu z konfitování a 250 ml vody (nebo 500 ml silného masového vývaru). Prošlehám a přivedu k varu.
  • Sterilovaný kopr přecedím, ale nálev zachytím do hrnečku.
  • Přecezený kopr přesypu k bešamelu, zamíchám a teprve pak pomalu vliji 500 ml mléka.
  • Za stálého míchání ode dna vařím asi pět minut.
  • Pak vliji sladkou smetanu 33% (šlehačku), přivedu k varu a zkontroluji hustotu. Buď přidám trochu mouky rozmíchané v mléku, a nebo mlékem trochu zředím.

Když je omáčka dostatečně hustá, odstavím. Ochutnám – hovězí koncentrát byl slaný, takže případné dosolování bude jen mírné. Pak přidám asi půl lžíce cukru. Sterilovaná kopr byl kyselý, takže někomu by celková kyselost už mohla stačit. Kdyby ne, přidá se trocha odloženého nálevu z kopru.

Smetanová koprová omáčka k masu by neměla mít tak výraznou sladkokyselou chuť – dochucování by mělo být jemnější, aby se chuťově prosadil ten báječný vývar z masa.

7_koprova-omacka-s-hovezim-masem

Maso nakrájím a ohřeji v mikrovlnce. Kdo se mikrovlnce brání, může ohřát na pařáčku. Někdo maso prohřívá v omáčce, ale pak se kousky masa v omáčce těžko loví a maso podle mého názoru nevypadá vzhledně. Ale i to je možnost

Zbylou omáčku přeliji do nahřátého omáčníku nebo malé teriny, aby si mohl každý přilévat podle libosti.

Další tři poznámky:

  1. Koprovou omáčku k masu lze samozřejmě udělat i z čerstvého kopru – a naopak.
  2. Koprové omáčky k masu stačí udělat o trochu méně, než koprovky s vejcem.  Koprovka s vejcem má styl jako třeba hodolanská omáčka, tak se jí sní víc.
  3. Místo smetany můžeme do koprové omáčky nakonec zašlehat vaječné žloutky. Babičky to tak dělaly. Já ne, protože stejnou „práci“ udělá smetana, jejíž chuť máme rádi.
    Kdyby to někdo zkoušel, tak žloutky rozšlehat až nakonec, prohřát k bodu varu, ale nevařit. 

8_kulajda-s-koprem-od-babicky

„Kulajda“ ze zbytku koprovky

Jestliže se stane, že zbylo trochu koprové omáčky (jednoho nebo druhého typu) a nikdo už o ni nemá zájem,  odložím ji na dva tři dny lednice nebo na delší dobu do mrazničky (aby si rodina od kopru vydechla) a později ji zužitkuji na přípravu houbové polévky podobné kulajdě.

Čtěte také:  Recept na srbské rizoto aneb Jak se vaří džuveč

Do litru vody dám vařit tři nakrájené brambory, jednu mrkev, jednu petržel nebo kousek celeru a sušené nebo čerstvé houby (podle sezony). Když jsou brambory měkké, přidám zbytek koprové omáčky. Provařím. Kdyby se zdála polévka příliš řídká, zahustím trochou zátřepky z vody a mouky. Dochutím podle zvyku – sůl, pepř. Patřičnou kyselost a koprovou chuť dodala zbylá omáčka.

Je to taková rodinná rychlovka. Nemyslím, že by na to šetrná hospodyně nepřišla sama. Já jen tak pro úplnost, „když už byla řeč o té kopračce.“

S čím měl rád koprovku čert Trepifajksl/Mates?

Jestli byla koprovka, kterou měl rád zapomenutý čert Trepifajksl, s vajíčkem nebo s masem, to se mi nepodařilo zjistit. Jisto je jen, že ji Marijána Plajznerová vařila z husté kyselé smetany – což já bych si tedy netroufla, protože omáčka z kyselé smetany se srazí natotata. Dalším ověřitelným faktem je, že čert – už pod občanským jménem Mates – rád jedl koprovku s knedlíky.

Takže jsme se dostali zase na začátek. No neříkala jsem, že je u nás koprovka název hlavního jídla?

TIP: Houskový knedlík snadno a rychle? Nekynutý knedlík s bylinkami, ve vodě i v páře

Foto: Všechny snímky k článku o vaření koprové omáčky s vejcem a s koprovky masem (receptar)

Zdroj informací: Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (Jan Drda)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/12/1_koprova-omacka-od-babicky.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/12/1_koprova-omacka-od-babicky-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččina koprová omáčka,jednoduchá koprová omáčka,Koprová omáčka jak udělat,koprová omáčka koprovka,koprová omáčka od babičky,koprová omáčka od babičky s vejcem,koprová omáčka s bramborami,koprová omáčka s hovězím masem kluci v akci,koprová omáčka s knedlíkem,Koprová omáčka s masem,Koprová omáčka s vajíčkem,Koprová omáčka s vejcem,koprová omáčka se smetanou,koprová omáčka z čerstvého kopru,koprová omáčka z nakládaného kopru,koprová omáčka z nakládaného kopru recept,koprová omáčka ze sterilovaného kopru,koprová polévka s bramborem,koprovka recept,koprovka s hovězím masem,koprovka s masem,koprovka s vajíčkem,koprovka s vejcem,koprovka se smetanou,kulajda od babičky,kulajda s koprem,nejlepší koprovka,recept koprovka,smetanová koprová omáčkaKoprová omáčka, nejlepší recepty. • Koprovka s vejcem a bramborami? • Nebo koprová omáčka k hovězímu masu? • Dělá se koprová omáčka s vejcem jinak než koprovka s masem? • Koprová omáčka ze sterilovaného kopru. •  A jak vypadala koprová omáčka od babičky? • Kdy koprovku s bramborami a kdy k ní podávat knedlíky? • S čím jedl...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.