Krůtí paštika s vlašskými ořechy, recept. Krůta má svou typickou chuť. I krůtí paštika je jiná.  Levná paštika z krůtího krku a z krůtích jater.   Vlašské ořechy jako surovina a zároveň koření. Krůtí paštika s ořechy na sváteční stůl.  Krůtí paštika zavařená do skleniček vydrží mnoho týdnů – je to vyzkoušeno.  Paštika je hotova, a co s ní dál?  Silvestrovské pohoštění trochu jinak.  Vedlejší produkt – vývar na „falešnou“ rybí polévku. •

kruti_pastika_titulka2_mp

Krůtí paštika s vlašskými ořechy a pepřem je nenáročná na práci i na finance. Efekt je náramný. Bez obav ji mohou vyzkoušet i začínající kuchaři. Krůtí paštiku můžeme zavařit a delší dobu uchovat. Vývar z krůtího krku je silný a hodnotný. Poslouží k přípravě bílé zapražené polévky, která se v některých rodinách na Štědrá večer připravuje coby „nepravá rybí polévka“.

Krůty nejlépe „zpívají“ koncem roku

Že nabídka husích, kachních a krůtích drůbků kulminuje před Vánoci, je pochopitelné. V tu dobu také vrcholí prodej drůbeže určené na vánoční a novoroční stůl.

Je obrovskou výhodou, že si v současné době zákazník nemusí koupit celého ptáka, ale podle zájmu třeba jen některou jeho součástku – křídla, játra, krk… Tyto díly, které má někdo velmi rád, bývají obvykle i levnější. Cena za méně kvalitní sortu se mnohdy vyrovnává vyšším podílem kuchařské práce, které je třeba k jejich úpravě vynaložit. Výsledky většinou stojí za trochu práce navíc.

kruti_pastika_suroviny_mp

Kuchařka není „cimprlína“

Zejména pro začínající kuchařku není práce s droby a drůbky (obecně) mnohdy příjemná. Drůbky nevypadají moc vábně. A práce s nimi také není zrovna „estetická“. Jenže kuchařka nesmí být nijak přecitlivělá. Odměnou jí je dobré jídlo a spokojenost blízkých, pro které vaří. V případě krůtí paštiky se navíc o nějakou „hrůznou“ činnost nejedná. (Ostatně, polovinu práce v tomto případě odvedou domácí stroje a zařízení.)

  • Krůtí paštika je zhotovena z přibližně stejného podílu vařeného krůtího masa z krku a z krůtích jater. To maso způsobí jemnost výrobku, takže paštika bude chutnat i těm, kteří nemají ryze játrové paštiky a pomazánky v oblibě.
  • Vlašské ořechy paštiku ozvláštní a kdo má vlašáky vlastní, také uvítá zlevnění produktu, který už tak není nijak drahý. Vlašáky nahradí mandle nebo trochu už „nudné“ brusinky, které se v poslední době staly téměř „povinnou“ módní paštikovou ingrediencí.
  • Hrubě mletý pepř v paštice změkne a učiní ji pikantní. Chuť pepře nikomu nevadí, což nelze říct o jiných druzích aromatického koření, které se do paštik často přidává. Viz recepty na domácí játrovou paštiku.

Malá zastávka při pečení cukroví

Krůtí paštika poslouží k přímé okamžité spotřebě. Když ji připravíme v relativně klidnější době před Vánoci a část zavaříme, budeme mít rychlého „strejčka“ na přípravu silvestrovských specialit studené kuchyně.

  • Vývar lze na pár dní zamrazit a pak z něj uvařit štědrovečerní polévku (jestliže nemáme rádi polévku rybí).

pastika_talir22_mp

Krůtí paštika s ořechy a pepřem

Suroviny na krůtí paštiku

  • 1 průměrně velký krůtí krk
  • 500 g syrových krůtích jater
  • 3 cibule (1 z toho do vývaru)
  • 125 g másla nebo kachního či husího sádla
  • 100 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička hrubě mletého nebo celého pepře
  • nové koření (do vývaru)
  • 2 hřebíčky nebo špetka mletého hřebíčku
  • sůl
  • trochu vývaru z krůtího krku

kruti_pastika_krk_mp

Díky, pane Papine

Krůtí krk omyji pod studenou vodou a dám do tlakového hrnce. Urychlí dobu vaření na polovinu. Přidám celou překrojenou cibuli, tři zrnka nového koření, asi pět celých pepřů a zarovnanou lžíci soli.

Hrnec zavřu. Obsah přivedu k varu a pak snížím teplotu na stupeň 2 elektrického sporáku. Vařím asi 40 minut. Poté „papiňák“ přeložím do dřezu, pramínkem studené vody zchladím, otevřu a zkontroluji měkkost masa. Mělo by se snadno oddělovat od kostí.

  Jednoduchý salámový aspik. Pikantní chuťovka, pohoštění na párty i po ni. Nebo na spravení chuti

Je-li tomu tak, obsah tlakového hrnce přecedím do hrnce polévkového. Maso nechám trochu vychladnout, aby nepálilo do prstů a čistě je oberu z obratlů. 

kruti_pastika_jatra_mp

Cibule musí šustit

Dvě cibule oloupu, jemně nakrájím a začnu smažit. Výběr tuku záleží na možnostech.

  • Ideální je máslo nebo kachní či husí sádlo. V předvánočním období se drůbeží sádla dají koupit i v menších sídlech.
  • Kdyby chtěl někdo šetřit na pravém másle, může se uchýlit k směsím rostlinného tuku s máslem, třeba ke Zlaté Hané a podobným po másle chutnajícím produktům.
  • Jiným „levnějším východiskem“ je sádlo vepřové.
  • Nejméně vhodný je olej, který v chladu neztuhne.

Cibuli smažím pomalu, aby byla zlatá, trochu nahnědlá a aby pod vařečkou tak zvaně šustila. Teprve na takto připravený základ dám pokrájená játra. Restuji je tak dlouho, dokud není zkušební kousek na řezu viditelně prosmažený i vprostřed. Játra při smažení nesolím. Nechám zchladnout a mezitím připravím koření a ořechy.

kruti_pastika_koreni_orechy_mp

Čerstvě drcené koření víc voní

V tloučku rozmělním dva hřebíčky a na hrubo potluču čajovou lžičku celého pepře. Kdo má v zásobách mletý hřebíček a drcený (nikoliv mletý) pepř, tato práce odpadá.

Oloupu ořechy. Vlašská jádra můžeme buď také „ledabyle“ potlouct v hmoždíři, nebo na prkénku hrubě nasekat. Lenošnější nátury nemusejí drtit ani sekat, ale mohou se spolehnout na stroj. V tom případě v tuto chvíli není třeba cokoliv dalšího s ořechy činit.

kruti_pastika_mixovani_mp

Dílo dokončí domácí přítel. Nebo pilné ruce

Poslední fází je kompletace ingrediencí. Nejlepší je svěřit tuto práci stolnímu mixeru nebo podobnému přístroji s vlastní nádobou.

  1. Nejdřív jemně rozsekám a rozmělním vařené krůtí maso. Aby to šlo domácímu příteli-mixeru snadněji, přiliji trochu krůtího vývaru. Rozsekám i cibuli (bez slupek) a celé pepře, se kterými se maso vařilo.
  2. Pak do fáše postupně přidávám osmažená játra s cibulí, sůl a připravené koření. Kdo koření nedrtil, dá na špičku kulatého nože mletého hřebíčku a kávovou lžičku drcené pepře. Podle potřeby přikapávám krůtí vývar. Játra jsou suchá, tak aby to mixer hladce „utáhl“.
  3. Hladkou směs ochutnám, podle potřeby přisolím a sůl zamixuji.
  4. Až když jsem s chutí spokojena, přisypu ořechy (patřím k tomu lenošnějšímu typu). Jen krátce, několika ostrými otáčkami, ořechy ve směsi rozmixuji.
    Prozradím: Ono nejde jen o pohodlnost. Tímto stylem „náhodných čísel“ vzniknou v paštice nestejně velké kousky ořechů. Ty malé paštiku ochutí. A ty větší a velké jsou pak pro konzumenty příjemným překvapením. 

Kdo by neměl stroj, musí nejdřív dvakrát pomlet maso na masovém strojku. Odděleně umlet játra a pak je protřít ostrým sítem. Je to pracnější, ale prababičky to také tak dělaly.

kruti_pastika_sklenice_mp

Zavařit paštiku do zásoby

Protože je hotového produktu plus mínus kilogram, což je dost, vyplatí se část paštiky zavařit.

  • Vyberu zavařovačky kolem 300 ml, s nezúženým hrdlem (jako byly sklenice „masovky“), aby se pak dala paštika dobře vybírat.
  • Hmotu těsně napěchuji, abych minimalizovala vzduchové bubliny. Plním asi dva centimetry pod okraj sklenice.
  • Povrch zaliji polévkovou lžicí sádla nebo másla.
  • Uzavřu dobře vymytými a propařenými víčky.

Paštiku hodinu steriluji varem. Protože jsou skleničky poměrně malé a maso i játra byla bezpečně tepelně zpracovaná, hodina postačí. Pro jistotu jí ale po vychladnutí přechovávám v lednici. Mám vyzkoušeno, že i takto relativně krátce zavařená paštika vydrží měsíc až šest týdnů. Na vánoční a novoroční hodování to úplně postačí.

  Pravý feferonkový salát a sýrové smaženky: Původní chuti podle původních ČSN

Nezavařenou paštiku sníme. Není moc mastná, tak k ní podávám kousek másla a nějakou pikantnější zeleninu.

kruti_pastika_talir_mp

A pak na Silvestra…

… stačí jen otevřít sklenici. Ořechová paštika poslouží k rychlé přípravě studeného pohoštění.

Paštiku vyšlehám s napěněným máslem a natřu na krajíčky veky. Dozdobím zeleninou a jsou na světě jednoduché obložené chlebíčky s pomazánkou.

pastikové_kuličky_mp

Zavařená paštika je hutná a tvárná. Lžičkou ze sklenice nabírám kousky, které tvaruji do kouliček. Kouličky obalím ve strouhaných ořeších nebo ve strouhaném sýru. Třeba v parmazánu. Velmi chutný je český „parmazán“ Gran Moravia, který se vyrábí v Litovli na Olomoucku.

Když si chci s paštikovými kuličkami „vyhrát“, ukryji dovnitř olivu, půlku jádra vlašáku, kousek okurky, malý kousek dobře vykapané nakládané broskve, nebo tak.

pastika_kanapky_mp

Nebo menší paštikové kuličky použiji k přípravě kanapek (na dvě sousta). Řez z housky potřu vyšlehaným máslem s malým množstvím hořčice, doprostřed posadím paštikovou kuličku, přizdobím plátkem okurky a malým kouskem plátkového sýra.

Kulička paštiky může být na středu usazena i v kroužku cibule a dekorována kapičkoudomácí hořčice, kouskem feferonky, ořechem…

pastika_korountky_mp

Zformovaný kousek paštiky lze vložit do kornoutků z bankovkově nakrájeného sýra. Sýr s paštikou dobře ladí. Sýrové kornoutky s ořechovou paštikou dobře poslouží jako komponent při „stavbě“ sváteční studené obložené mísy. 

Hrudkou ořechové paštiky je možno plnit pečené „paštičky“ zhotovené z nějakého lístkujícího těsta nebo slané lodičky a košíčky z těsta křehkého.

A co ta falešná rybí polévka?

8_recept-na-polevku-kaldounOnehdy jsem byla v nějakém veřejném prostoru, kde běžela televize. Cosi ryze dámského, snad Sama doma? To je jedno. Ale právě tam vystupoval  starší kuchař (omlouvám se, jméno jsem nezaslechla). Ten mne zaujal.

Vysvětloval, že v některých regionech, a nebo v rodinách, kde nemají rádi rybí polévku, se připravuje na Štědrý večer „falešná rybí“ polévka. Postup i ingredience byly stejné jako u polévky rybí, ale také jako u kaldounu. Vždyť rybí polévka a kaldoun se vaří a koření stejně. I žemlové knedlíčky ten Mistr kuchař doporučoval, jako do kaldounu. Polévka byla bez masa. Jen z vody nebo z drůbežího vývaru. Jen jediná ingredience byla jiná – nakonec vložená na másle opražená hrubá krupice, která má v polévce imitovat jikry.

Tak jestli to chce někdo zkusit, stačí se podívat na recept na kaldoun a postupovat podle něj. Vývar jsme přece pošetřili při vaření krůtího krku.

Foto: Všechny fotky k článků o přípravě a využití krůtí paštiky s ořechy a pepřem (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/12/pastika_kanapky_mp.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/12/pastika_kanapky_mp-150x150.jpgreceptarDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAchlebíčky s krůtí paštikou,chuťovky na silvestra,domácí paštika,domácí paštika do skleniček,domácí paštika recept,domácí paštika z drůbežích jater,jak na ořechovou krůtí paštiku,kanapky s krůtí paštikou,krůtí játrová paštika s ořechy,krůtí maso,krůtí maso recepty,krůtí paštika s ořechy na silvestra,kuličky z ořechové paštiky,nejlepší krůtí paštika s ořechy,ořechová paštika recept,paštika z krůtího masa a jater,recept na domácí paštiku,recepty na krůtí maso,recepty studené kuchyně,recepty z krůtího masa,sama doma falešná rybí polévka,silvestrovské chuťovky,silvestrovské recepty,Sýrové kornoutky s ořechovou paštikou,výroba domácí paštiky,zavařená krůtí paštika,Zavařit paštiku do zásobyKrůtí paštika s vlašskými ořechy, recept. • Krůta má svou typickou chuť. I krůtí paštika je jiná. • Levná paštika z krůtího krku a z krůtích jater. •  Vlašské ořechy jako surovina a zároveň koření. Krůtí paštika s ořechy na sváteční stůl. • Krůtí paštika zavařená do skleniček vydrží mnoho týdnů – je to vyzkoušeno. • Paštika...Blog o zahradničení, pěstování a receptech