Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 24
    Shares

Kuře pečené na zelí, recept a tipy. Kuře na zelí – pro pohodlí kuchaře, anebo pro výtečnou chuť pokrmu? Proč se už nemusí říkat „Kuře jako kachna“. Jak chutná kuře na zelí? Kolik času zabere pečení kuřete na zelí?Vyhýbáte se sacharidovým přílohám? Kuře na zelí je řešení, jak se najíst dosyta i bez sacharidů.

kuře na zelí

Kuře stokrát jinak. Starodávný slogan, který lze v současné době s úspěchem uplatňovat. Kuře na zelí: Nejen maso a příloha v jednom hrnci bez práce, ale také atraktivní pokrm, který vyhovuje našim „národním“ chutím. Fenomen doby: Málo práce, velký výsledek.

Kuře na zelí chutná jako kuře na zelí

Kuře pečené na zelí není nový recept. Přesto je nemůžeme řadit mezi pokrmy v pravém slova smyslu tradiční, mezi staročeskou klasiku. Kuře na zelí se v českých domácnostech začalo péct až v době, kdy byl na trhu dostatek kuřat. Možná ten způsob pochází z doby reklamního sloganu „Kuře stokrát jinak“, což bylo – odhaduji – někdy v sedmdesátých letech 20. století.

Někdy se tomu způsobu říkalo „kuře jako kachna“. To pojmenování zřejmě pochází z časů, kdy se v obchodech kachny objevovaly velmi, velmi zřídka (někdy na podzim v dobách posvícení, častěji kolem vánočních svátků). Kachny byly drahé, a tak zvaně „na objednávku“. (Ale jen tehdy, kdy obchod vypsal výzvu: „Přijímáme objednávky na kachny“). Kuře s kmínem upečené v lůžku z kyselého zelí se podávalo s knedlíkem, a mělo připomínat kachní pečínku.

V současné době už není třeba kachní maso imitovat. Však se i způsob pečení kuřete na zelí trochu změnil. Místo jen kmínem kuře kořeníme i paprikou, slaninou, špekem prorostlým uzeným. Kdo si potrpí na přirovnání, že „něco chutná jako něco jiného“, tak bude potěšen přirovnáním, že „kuře pečené v zelí a se slaninou chutná trochu jako záhorácký závitek. Což způsobují stejné použité suroviny. Ale:

  1. Kuře není vepřové.
  2. Záhorácký závitek je pokrm dost pracný, kdežto kuře na zelí žádnou práci nedá. Potřebuje jen čas nutný k upečení masa.
  Zapečené velké bílé máslové fazole s kuřetem kontra zapečené barevné fazole s vepřovým. Které úpravě dáte přednost?

Kuře pečené na zelí: Recept

pečené kuře na zelí

Kuře na zelí: Suroviny

Kuřecí stehna podle počtu porcí

Kyselé (kysané) zelí – 125 až 250 g (na jednu porci)

Slanina nebo uzený bok 50 g na porci

2 cibule

sůl, mletá paprika, kmín

1 polévková lžíce sádla

pečené kuře na zelí a cibule

Cibule je základ (jako vždy)

Cibuli nakrájím na proužky. V pekáči, v němž pak budu celý pokrm péct, rozpustím lžíci sádla a cibuli na něm osmažím dorůžova.

  • Kdo má přebytek slaniny nebo uzeného boku, dá méně tuku, ale spolu s cibulí lehce osmaží i uzeninu.
kysané zelí pečené kuře

Kyselé zelí – slévat, nebo neslévat?

Na cibulovou vrstvu přijde kyselé zelí. V případě kyselého zelí se stále naráží na dilema: „Slít či neslít?“ Propláchnout, nebo nechat i se zbytky láku? Je to věc osobní volby.

Mně samotné připadá každé kvašené zelí příliš slané a příliš kyselé. To kupované (a většinou kupuji), obsahuje i konzervanty, které nemám ráda. Krom toho kysané zelí nečiní dobře osobám citlivým na histamin, a tou jsem také. Takže já každé kysané zelí vyklopím do cedníku a krátce propláchnu proudem vody. Ale jak říkám, je to věc každého.

O ztrátě vitaminu C zde nemůže být řeč, protože zelí se bude péct, a tím se vitamin C beztak zničí. Zelí má v tomto pokrmu jenom funkci dochucovací a „plnicí“ (naše útroby).

  • Množství zelí se také musí zvolit podle jeho obliby a podle následné konzumace. Kdo bude zelí pojídat jako samostatnou přílohu k pečenému masu, bude počítat 250 gramů na porci. Kdo k pokrmu připraví ještě nějakou „sacharidovou“ přílohu (brambory, knedlík), bude mu na porci stačit 125 gramů.
pečené kuře kyselé zelí

Na zelí položím osolená okořeněná kuřecí stehna. Kořením pouze mletou paprikou a kmínem, ale někdo maso ochutí i třeným česnekem. Česnek sice máme rádi, ale kombinace se zelím a slaninou mi připadá už příliš „divoká“. Ale opět to je jen věcí osobní volby a chuti. Na kuře totiž ještě přijdou plátky slaniny nebo špeku či uzeného bůčku.

  • Podliji asi decilitrem vody. Zelí musí změknout, natáhnout trochu tekutinu, o kterou přišlo při kvašení. Tím ho také trochu nabude.
  • Přiklopím pokličkou a dám do trouby zapnuté na 180 °Celsia. Teď už se kuřecí stehýnka postarají samy o sebe.
  Kuřecí stehna se smetanovou krustou pečená na kořenové zelenině
kuře jako kachna

Asi tak za 45 minut je kuřecí maso měkké (záleží na velikosti stehen). Odklopím poklici, maso i slaninu poliji šťávou ze zelí a teplotu zvýším na 220 °Celsia. Prudce dopeču do sytě zlaté barvy (je žádoucí, aby bylo i zelí svrchu opečené, ale aby se slanina nepřipálila) – to trvá asi 10 až 15 minut. Tím jsme na celkové hodině pečení.

Vyndám z trouby. Lopatkou podeberu stehna, odložím je na pracovní talíř a zelí v pekáči zamíchám. Promísí se tak bledé zelí ze dna a opečené svrchu. Přitom seškrabuji a zamíchávám i částečky napečené na bocích pekáče. To je pro zelí ten nejlepší dochucovací přípravek.

pečené kuře se zelím

S další přílohou nebo bez přílohy?

Na talíř naložím zelí a na ně porci kuřete se slaninou. Jen se směje. Komu by zelí nestačilo, dostane méně zelí, ale k tomu ještě vařené brambory. Také by se hodily bramborové knedlíky nebo chlupaté knedlíky.

K těm bramborám: Existují recepty, ve kterých se předepisuje péct pokrm i bramborami a vytvořit tak kompletní jídlo „v jednom hrnci“. Jenže to má háček – syrové brambory v kyselém láku neuvaříme do měkka. Četla jsem na jednom blogu „fintu“, jak se tomu vyvarovat: Na dno pekáče dát zelí, na ně cibuli a pak brambory. Cibule by tak vytvořila izolační vrstvu. Jenže i maso by se tak izolovalo od zelí, a to by bylo škoda. Protože by kyselina ze zelí nepůsobila na maso, vznikla by obyčejná pečínka. A o tu při pečení masa na zelí jde. Ne o ten jeden (dva) ušetřený čistý hrnec.

  • Názor nenutím, jen sděluji zkušenost.
  • Přeji dobrou chuť, ať už si vyberete kteroukoliv napsanou či nastíněnou cestu.
pečené kuře na kysaném zelí

Foto: Všechny obrázky k článku o kuřeti na zelí (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/pecene-kure-na-kysanem-zeli_8.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/pecene-kure-na-kysanem-zeli_8-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAjak upéct kuře,kuře jako kachna,kuře na kysaném zelí,kuře na zelí,kuře na zelí jak se peče,kuře na zelí jak udělat,kuře na zelí s bramborami,kuře na zelí se slaninou,kuře na zelím v troubě,kuře pečené na kyselém zelí,kuře pečené na zelí,kuře recepty,kuře se zelím,kuřecí stehna jinak,kuřecí stehna recepty,kysané zelí,kysané zelí recepty,maminčino kuře,pečená kuřecí stehna,pečené kuře,pečené kuře jinak,pečené kuře na kysaném zelí,pečené kuře recepty,pečené kuře se zelím,recept na kuře,recepty na kuře,recepty z kuřete,zelíKuře pečené na zelí, recept a tipy. • Kuře na zelí - pro pohodlí kuchaře, anebo pro výtečnou chuť pokrmu? • Proč se už nemusí říkat 'Kuře jako kachna'. • Jak chutná kuře na zelí? • Kolik času zabere pečení kuřete na zelí? • Vyhýbáte se sacharidovým přílohám? •...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 24
    Shares