Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Recepty na maso smažené v těstíčku a na salát z červené řepy. Řízky jinak – řízky v těstíčku. Překvapení pro hosty: kuře v “župánku” z kukuřičné mouky. Ještě větší překvapení: přílohový salát s červenou řepou. Kvalitní polévka skoro bez práce.  Bonus: Uzené v pivním těstíčku, zakázaná pochoutka strýce karbaníka.•

1_kureci-maso-v-testicku

Maso smažené v těstíčku urychlí přípravu jídla – ta je méně pracná než u klasického trojobalu. Při troše snahy a minimu použitých surovin se z oběda s masem v těstíčku může stát malá hostina. Smažit maso v těstíčku, to je také příležitost pro ty, kteří se občas nebrání méně tradičním úpravám jídel.

Maso v těstíčku: Jídlo bez hranic

Smažení kousků masa v těstíčku je způsob úpravy rozšířený nejspíš po celém světě. Co my víme, třeba i příslušníci kmene Kukuku v Papuy-Nové Guiney si dělali “námořnické” řízečky v těstíčku z kokosové moučky a chilští Mapučové obalovali kousky alpaky v těstíčku z merlíku, quinoy?

Prokazatelné je, že se maso v těstíčku smaží v Evropě, severní, střední a jižní Americe, v Africe, Arábii, Asii, v Oceánii. Do jaké míry se jedná o zvyky převzaté nelze hodnotit, protože gastronomie nemá hranic a prvky sem a tam prolínají, co svět světem stojí.

2_testicko-na-obalovani

Jaké maso smažit v těstíčku

Úprava smažení v těstíčku je rychlá, proto nesmí být maso tuhé. Tuhé není maso z mladých kusů, z ryb, ze zvířat méně pohyblivých a nebo z té části těla jatečného zvířete, která není moc pohybově namáhaná, a dále maso netučné.

Příklady:

  • Kuře je mladé a měkké – slepice stará a tuhá;
  • pštros (krocan) má vypracované svalstvo na nohou, ale nenamáhá prsa;
  • králík má tuhé běhy, ale křehčí hřbet;
  • bok prasete je tučný a potřebuje delší tepelnou úpravu, ale kýta, váleček nebo kotleta mají maso libové a křehké;
  • ryba má měkké maso, ale tuhou kůži, proto se obvykle stahuje;
  • kráva je celá tuhá, jen svíčková je křehká, ale té je zase na smažení v těstíčku škoda.

Pro lepší zkřehnutí a snadnější tepelnou úpravu se maso před obalením v těstíčku často marinuje. Z téhož důvodu se v těstíčku smaží menší kousky masa nebo tenčí a rozklepané řízky, případně se v těstíčku smaží i maso mleté.

  • Těstíčka jsou předmětem různých receptur, ale obvykle se v zásadě jedná o směs vajec a nějaké mouky: z obilnin,  obilovin či jiných surovin, podle místních stravovacích zvyklostí.
  • Recepty na různé druhy těstíček naleznete v článku Recepty na těstíčka na obalování.
Čtěte také:  Saláty z bílých fazolí: švýcarský a křenový podle bývalé ČSN či s karí a s červenou řepou?

Co dnes budeme vařit

Když už se dáme do vaření, nachystáme rovnou celý oběd. Bude polévka, smažené kuře a salát. A protože máme v úmyslu rodinu nebo hosty trochu překvapit, použijeme při vaření dvě méně obvyklé suroviny: kukuřičnou mouku a červenou řepu.

3_cervena-repa-recepty-salaty

Kuře v kukuřičném županu a salát s červenou řepou

Suroviny na salát

  • 500 g červené řepy uvařené ve slané vodě
  • 500 g vařených brambor
  • 100 sterilovaného hrášku
  • 1 středně velká cibule
  • 1 středně velké aromatické nakyslé jablko
  • 200 g sterilovaných okurek nebo jiné sladkokyselé zeleniny
  • 150 g majonézy  nebo 200 ml tuhé zakysané smetany nebo 70 g majonézy a 100 g smetany
  • Sůl, pepř, hořčice, citron nebo ocet, cukr, worcester

4_salat-z-cervene-repy-se-zakysanou-smetanou

Uvařenou vychladlou řepu nakrájím na jemné nudličky, brambory protlačím mřížkou. Okurky nebo jinou sterilovanou zeleninu jemně posekám. Jablka oloupu, vykrojím jadřinec a nakrájím na kostky. Cibuli jemně nasekám a v sítku spařím vroucí vodou – nebude v salátu hořknout. Hrášek scedím.

Pro ryze majonézovou variantu ušlehám dva žloutky a asi 145 g oleje. Pro kombinovanou variantu udělám majonézu z polovičního množství.

  • Když by někdo majonézu kupoval, tak ale – prosím pěkně – majonézu, nikoliv tatarskou omáčku. O nesmyslnosti současného divného zvyku dávat do jídla místo majonézy tatarku už byla řeč v článku o tatarské omáčce a majonéze.

5_salat-z-cerstve-cervene-repy

Jestliže bych chtěla udělat smetanovou variantu, musím vědět, že to mým strávníkům nevadí (ne každý smetanu snáší). Smetanu volím tuhou, nesmí být řídká a vodnatá. Dát jogurt místo smetany není šťastné řešení. Salát jogurtem zvodnatí, což nevadí třeba u tzatziki z okurek, ale vadí u salátu s bramborami.

V majonéze, smetaně nebo ve směsi rozmíchám lžičku hořčice, trochu pepře, dvě tři kapky worcesteru, půl lžičky soli, šťávu z půlky citronu nebo lžíci octa. Promíchám, ochutnám, přichutím, co je třeba a dám rozležet do lednice. Prospěje mu pár hodin klidu, takže je možno salát udělat i v předvečer plánovaného oběda.

Smažené kuře a polévka v jednom tempu

Suroviny na kuře v těstíčku

  • Kuřecí stehna – 1 na porci pro dospělého nebo dvě dětské
  • Kukuřičná mouka
  • 2 – 3 vejce, lžíce mléka nebo vody
  • Sůl, česnek
  • Olej na smažení

Suroviny na polévku

  • Kosti a kůže ze stehen
  • Malé množství polévkové zeleniny
  • Česnek, muškátový květ, sůl, případně pepř
  • Těstovinová zavářka

6_maso-v-testicku

V těstíčku smažím maso z kuřecích stehen. Našim i mně se zdá být chutnější, šťavňatější než prsa. Vykostěním stehen získám materiál na polévku nebo na vývar do zásoby. Získaný bujon sice není žádný silný „lomcovák“, ale lepší než kostka chemického koncentrátu.

Čtěte také:  Tip nejen velikonoční: Barevná, pikantní a obložená vejce

Kuřecí stehna vykostím a svléknu z kůže. Maso rozdělím na stejnoměrné kousky. Kosti a kůže zaliji vodou a dám vařit do tlakového hrnce (asi 30 minut). Postup vykosťování kuřecích stehen jsem popsala v receptu na kuřecí roládu s ořechy.

7_testicko-recept

Kuřecí maso osolím a vetřu do něj rozdrcený česnek. Také bych ho mohla okořenit něčím pikantním, co ve finále bude ladit s chutí kukuřice: třeba adžikou, karí pastou, paprikou různé ostrosti.

Maso nechám odležet asi půl hodiny. Prospěje mu to a já si v mezičase:

  • odmyji nádobí,
  • očistím a nastrouhám trochu zeleniny do polévky
  • a ušlehám vejce s kapkou mléka nebo vody, špetkou soli a s kukuřičnou moukou na středně husté těstíčko.

8_kureci-kousky-v-testicku

Do pánve dám olej a nechám rozpálit. Maso smáčím v těstíčku a kladu na pánev.

  1. Rychle z jedné strany opeču, jen aby těstíčko trochu ztuhlo.
  2. Pak obrátím, snížím teplotu a zvolna smažím z druhé strany.
  3. Když jsou řízky temně zlaté, znovu otočím a dodělám první stranu.

Kukuřičná mouka neváže jako mouka pšeničná. Proto musí být první opečení rychlé, aby těstíčko nesteklo.

9

Mezitím, co se řízky pomalu smaží, sliji vyvařené kosti přes cedník do jiného hrnce. Přidám zeleninu, přivedu k varu, a protože byla zelenina nastrouhaná a moc dlouho vařit nepotřebuje, hned dám i zavářku, drcený česnek a na špičku nože muškátového květu. Pár minut vařím – podle druhu zavářky. Pak ochutnám, případně dosolím. Pepřem ať si poslouží každý sám. Právě tak jako salátem a kuřecími řízky v kukuřičném kabátku.

10_salat-z-cervene-repy-kluci-v-akci

A ještě něco navíc…

11_pivni-testicko

Gotes a uzené v pivním těstíčku

Velmi vzdálený strýc Blahoš neměl ženu, zato měl cukrovku. Strýc Blahoš chodil každý pátek do hospody – po zavírací době a zadem. Do rána tam mastil gotes, čili boží požehnání a baštil u toho uzené v pivním těstíčku, které svým tajným hostům dělal hospodský „ve vlastní režii“. To všechno bylo zakázané.

Čtěte také:  Východočeská couračka, rodinný recept. Vařila se jen v zimě. I na Štědrý den k obědu

zaludy_eso_mp

  1. Gotes zakazovali “esenbáci”,
  2. uzené v pivním těstíčku strýcův internista
  3. a vlastní režii zákaz soukromého podnikání.

Věděli jsme to, protože to říkala naše máti. Říkala také, že na to jednou strýc dojede.

Strýc Blahoš zemřel brzy po “převratu”. Neunesl změny: hráči gotesu přestali policii zajímat, hospodský začal podnikat oficiálně ve svém a uzené v pivním těstíčku začal nabízet všem hostům na veřejném jídelním lístku.

“Vždyť jsem říkala, že na to jednou dojede,” vyhodnotila naše máti. Tak alespoň ten recept.

Pivní těstíčko:  200 ml světlého piva, 3 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžíce solamylu, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, mletý pepř.

Vařené libové uzené maso nakrájím na asi centimetrové plátky. Smáčím v pivním těstíčku a zvolna smažím na sádle nebo na oleji.

Příloha: Lehký letní bramborový salát (a případně jednohlavé karty).

12_uzene-maso-v-testicku

Foto: Koláž cizokrajných pokrmů je vytvořena z obrázků serveru pixabay.com. Ostatní snímky k článku o kuřeti v kukuřičném županu s řepným salátem (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/03/3_cervena-repa-recepty-salaty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/03/3_cervena-repa-recepty-salaty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátybramborový salát s červenou řepou,bramborový salát s majonézou,červená řepa,červená řepa nejlepší recepty,červená řepa recepty,červená řepa recepty saláty,jak kukuřičné těstíčko,jak řízky v těstíčku,jaké maso na smažení,kuře v těstíčku,kuřecí kousky v těstíčku,kuřecí maso v těstíčku,kuřecí prsa v těstíčku,kuřecí stehna v těstíčku,maso v těstíčku,pivní těstíčko,pivní těstíčko na obalování,přílohový salát s červenou řepou,recepty na těstíčko,salám v těstíčku,salát s červenou řepou,salát z čerstvé červené řepy,salát z červené řepy kluci v akci,salát z červené řepy se zakysanou smetanou,smažit řízky v těstíčku,těstíčko na obalování,těstíčko smažení recepty,uzené maso v těstíčkuRecepty na maso smažené v těstíčku a na salát z červené řepy. • Řízky jinak - řízky v těstíčku. • Překvapení pro hosty: kuře v “župánku” z kukuřičné mouky. • Ještě větší překvapení: přílohový salát s červenou řepou. • Kvalitní polévka skoro bez práce. • Bonus: Uzené v pivním těstíčku,...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.