Kurkumová rýže s vepřovým a zeleninou, jindy zas v troubě dušená rýže s kuřecím a paprikami. Porovnejte
Dušená rýže s masem a paprikami, dva recepty. • Skoro stejné suroviny, ale dva jiné pokrmy. • Vepřové s rýží chutná jinak než kuřecí. • Jaký je rozdíl mezi dlouhozrnnou a kulatozrnnou rýží? Vyzkoušejte sami. • Co uvařit k obědu? Rýži s vepřovým a zeleninou, kořeněnou karí. • Co k rychlé večeři? Rýži s kuřecím masem ochucenou česnekem a udušenou v troubě. •
Dušená rýže s masem se na českých stolech objevuje od poloviny 19. století. Už Magdalena Rettigová jednu z variant tohoto pokrmu popisuje. Univerzální chuť rýže svádí k různým kombinacím masa, zeleniny i koření. Dušenou rýži s masem je proto možno upravovat na mnoho způsobů. V troubě dušenou rýži s kuřecím masem ozvláštňuje použitý česnek. Pikantní a zdravá je úprava rýže s libovým vepřovým a zeleninou s přídavkem kurkumy.
Proč u nás nelze pěstovat rýži
Třebaže je rýže nezastupitelnou základní potravinou v tropických a subtropických oblastech Asie, zejména v Číně, Indii a Japonsku, v českém jídelníčku už dávno nemá postavení nějaké exotického “vetřelce”. Díky stálé celosvětově nízké ceně, dobré skladovatelnosti a rychlé přípravě u nás rýže ze spíží vytlačila dříve tradiční jáhly.
V našich podmínkách se rýži nedaří. A nejspíš dařit nikdy nebude.
- Zlomit přírodu se nepodařilo ani v 50. letech minulého století při experimentech se zaváděním pěstování rýže na jižní Moravě a na jižním Slovensku.
- Krom toho pěstování a sklizeň rýže vyžaduje vysoký podíl lidské práce. Což je u nás problém řešitelnější ještě obtížněji, než poručit větru, dešti…
I když byla rýže od 19. století běžným vařivem, dlouho jsme rozlišovali jen dva druhy:
- dlouhozrnnou;
- kulatozrnnou.
Zastavme se proto na tomto historickém prvním rozcestí a vyzkoušejme dva pokrmy – jeden z rýže s kulatými zrny, druhý z rýže dlouhozrnné. Jakkoliv jejich konečnou chuť do jisté míry ovlivní použité koření, celkový charakter pokrmu zásadněji udává druh rýže.
Kurkumová dušená rýže s vepřovým masem a zeleninou
Suroviny potřebné k uvaření pokrmu
- 300 – 400 g vepřové kýty
- 250 g (1/4litrový hrnek) kulatozrnné rýže
- 2 cibule, 2 mrkve
- 250 g zelené papriky čerstvé nebo zmrazené (může být i trochu pálivá)
- 250 fazolových lusků čerstvých nebo zmrazených
- 50 g oleje, sůl, kmín, pepř mletý
Masový základ nelze uspěchat
Cibule nakrájené na kostičky osmažím na oleji dozlatova, přidám velmi drobně nakrájené vepřové maso, osolím, přidám půl lžičky drceného kmínu a dvě špetky černého pepře. Společně restuji.
Je-li maso zatažené, dám k němu dvě menší nakrájené mrkve. Ještě restuji, dokud mrkev nezačne pouštět do výpeku barvu. Pak zaliji vodou, jen aby bylo maso zpola zakryté, přiklopím poklicí a dusím při nižší teplotě.
- Finta: Když je maso měkké, odklopím, zvýším teplotu, aby se vyvařila tekutina a za stálého míchání nechám směs mírně přichytit ke dnu kastrolu. Je třeba mít při ruce hrnek s vodou a vystihnout správný moment, kdy je přichycená vrstva ještě zlatá a ještě ne připálená, a pak rychle podlít vodu a vše, co bylo na dně, rozvařit.
Tím se dostane dobře chutnající sos, který dá chuť pokrmu a není pak třeba pomáhat si nějakou průmyslovou kostkou. K podlévání stačí voda, nemusí ani být vývar, masa v základě je dost.
Rýže se nevaří, rýže se dusí
Hrnek kulatozrnné rýže(to je plus mínus 250 gramů) promnu ve teplé vodě, sliji a ještě dvakrát zopakuji (tak zvaně “properu ve třech vodách”, jak se píše ve starých kuchařkách).
- Jestliže používám čerstvé papriky a fazolové lusky, pokrájené je přidám k masovému základu. Mám-li jen zmrazené, dodám je do pokrmu později.
- Rýži nasypu k masu a zelenině. Bez ohledu na to, že v masové směsi je trochu tekutiny, přiliji čtyři hrnky vody a dodám čajovou lžičku kurkumy. Zamíchám a tekutinu ochutnám, jestli je dost slaná. Když ne, přidám trochu soli.
- Rýži přivedu k varu a pět minut prudce vařím. Pak stáhnu teplotu elektrického sporáku na stupeň dva (z šesti), přiklopím a nechám dusit.
- Po asi deseti minutách zkontroluji, jestli je v pokrmu ještě viditelná voda, a nebo se už všechna vsákla. V druhém případě přiliji hrnek vřelé vody a ode dna lehce promíchám. Kdybych použila zmrazenou zeleninu, přidám ji v této fázi k rýži.
- Přiklopím a na dvojce dál ještě deset minut dusím.
- Po deseti minutách znovu promíchám, teplotu snížím na jedničku a pod poklicí nechám dalších pět sedm minut dojít. Pak ji odstavím a vidlicí pročechrám, aby se ukončil var.
I když se uvádí, že se rýže “vaří” 17 minut, praxe je jiná. Nechceme-li, aby byla zrnka uvnitř tvrdá, dušení skutečně trvá celkem skoro půl hodiny. (Italové mají jiný jazyk, jim trochu tvrdá rýže v risottu naopak vyhovuje.)
Hotová kurkumová rýže s masem by měla být vazká, ne suchá.
K rýži s masem se jako příloha hodí čerstvá rajčata nebo nakládané kapie či nakládané papriky. Kdo má rád ostré, může si posloužit třeba paprikovým protlakem nebo zelenou omáčkou (salsa verde).
V troubě dušená rýže s kuřecím masem, paprikou a česnekem
Příprava této varianty rýže s masem je rychlejší, protože kuřecí maso potřebuje ke změknutí kratší dobu tepelné úpravy. Hodí se proto třeba k večeři, když se nám nechce nad sporákem trávit “celou věčnost”, a přesto chceme rodině podat hodnotné teplé jídlo. Je také méně pracná, protože dokončení se bude dít v troubě.
I když na první pohled vypadá jako “rizoto” z levné vývařovny, chutná jinak, lépe. Tu změnu k lepšímu mají na svědomí tři finty:
- kvalitní masový základ ze syrového masa,
- kuřecí vývar
- a ve značném množství použitý česnek.
Na rýži s kuřecím masem potřebujeme
- 300 g dlouhozrnné rýže
- 2 kuřecí stehna (prsa se nehodí, neudělá se z nich kvalitní masový základ)
- 1 litr kuřecího vývaru
- 80 g oleje
- 2 – 3 cibule (podle velikosti)
- 8 – 10 stroužků česneku (podle velikosti)
- 3 velké masité červené sladké papriky
- Sůl, pepř mletý
Rychlá práce bez prostojů
Kuřecí stehna vykostím. Není nutno snažit se o celistvý plát, takže to jde velice rychle. Kosti, tuk a kůže dám do tlakového hrnce, zaliji 1300 ml vody a dám na 20 vařit (od počátku varu).
Mezitím maso pokrájím na drobné kousky, cibuli na kostičky, česnek na plátky a papriky na proužky.
Na oleji osmahnu cibuli dozlatova, vložím maso, lžičku soli, dvě špetky pepře a restuji. Když se maso zatáhne a začne zlátnout, přisypu česnek. Ještě chvíli společně opékám, ale jen tak, aby česnek pouze zežloutl, nesmí zhnědnout, to už hořkne. Pak přisypu nakrájenou papriku, promíchám a asi minutu dvě restuji.
- Odstavím z plotny.
- Zapnu troubu na 180 stupňů.
- Drůbeží vývar z tlakového hrnce přecedím.
- Ve třech vodách properu rýži, vyklopím k masu a paprice.
- Přiliji litr vývaru, promíchám, ochutnám, případně dosolím.
Udusí se sama
Rýži pět minut prudce vařím, pak zakryji poklicí a dám do předehřáté trouby. Teplotu snížím na 150 stupňů a nechám 15 minut dusit.
- Po té době zkontroluji – jestli je všechna tekutina odpařená a rýže je stále tvrdá, přiliji zbytek vývaru – to je asi hrnek.
- Znovu přikryji, vypnu troubu a nechám ještě asi sedm minut dojít (podle tvrdosti).
Celková doba této tepelné úpravy rýže by měla být asi 22 – 27 minut. Pak vyndám z trouby, vidlicí pročechrám a může se ke stolu.
K dušené rýži s kuřecím masem, paprikami a česnekem se hodí jakákoliv čerstvá nebo nakládané zelenina nebo nakládané houby.
Kdo si neumí rýži s masem představit bez sýra, ať si ho přidá. Ale než obligátní eidam, tak raději nějaký tučnější a s opravdovou chutí – z těch nejdostupnějších navrhuji například goudu.
Foto: Snímek rýžového pole jsem si s díky vybrala na serveru freeimages.com, ostatní fotky z přípravy rýže s masem (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/kurkumova-ryze-s-veprovym-a-zeleninou-jindy-zas-v-troube-dusena-ryze-s-kurecim-a-paprikami-porovnejte/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/09/DSC09427.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/09/DSC09427-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdušená rýže s česnekem,dušená rýže s fazolkami,dušená rýže s kuřecím,dušená rýže s masem,dušená rýže s masem v troubě,dušená rýže s vepřovým,dušená rýže se zeleninou,dušená rýže se zeleninou a masem,kuřecí rizoto v troubě,kurkumové rizoto,paprikové rizoto,pikantní dušená rýže s masem,rizoto pečené v troubě,rizoto s kuřecím masem,rizoto v trouběDušená rýže s masem a paprikami, dva recepty. • Skoro stejné suroviny, ale dva jiné pokrmy. • Vepřové s rýží chutná jinak než kuřecí. • Jaký je rozdíl mezi dlouhozrnnou a kulatozrnnou rýží? Vyzkoušejte sami. • Co uvařit k obědu? Rýži s vepřovým a zeleninou, kořeněnou karí. • Co...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář