Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Květákový salát, víc než 20 receptů. Květákový salát – premiér letních salátů.   Po květákovém salátu se netloustne.   Květákový salát pro chuť i pro zdraví.  Salát z květáku: nejdřív podle receptu, pak dle fantazie.  Dá se květákový salát zkazit? Ano, dá. Ovšem víme, jak se vyvarovat rizik. 

1_kvetakovy-salat

Karfiol, čili květák, je na přípravu letních a podzimních salátů skoro tak univerzální, jako brambora. I zavilí odpůrci karfiolu (pro jeho aroma) si na květákovém salátu pochutnají. Květákový salát poslouží jako lehké samostatné jídlo, příloha k hlavnímu jídlu nebo i surovina při domácí výrobě studených specialit.

Květákový salát v letním jídelníčku

kvet_salat_misa_narez_mpKvětákový salát je výrobek studené kuchyně, který má poměrně široké uplatnění. Lze jej podávat s pečivem nebo bez pečiva jako samostatné jídlo – lunch, večeře, druhá večeře.

Květákový salát se také dobře hodí coby příloha ke smaženým nebo pečeným masům, karbanátkům, sekané pečeni i ke smaženému obalovanému sýru.

Salát z květáku poslouží ve studené kuchyni jako „podstavec“ pro studené nářezové mísy, lze jím plnit zeleninu a ovoce (rajčata, okurky, zeleninu, zavařené broskve) nebo lze květákovým salátem plnit plátky šunky, tence nakrájeného sýry či půlky vajec.

DSC04593Třebaže je v současné době květák na trhu po celý rok, je vhodnější připravovat salát v jeho plné sezoně, tedy od počátku léta tak do počátku podzimu. Čerstvě sklizený květák je křehký, má jemnou příjemně nasládlou chuť. Po delším skladování se stává houževnatý, nahořklý a víc aromatický – což mnohým lidem může vadit.

Čerstvý květák je trochu nepříjemně cítit jen při vaření, další úpravou už jen získá. Proto je květákový salát vnímán jako specialita sezonní.

Z nutričního hlediska není květáku co vytknout: nízký energetický obsah, zato příznivé zastoupení minerálních látek.

Nutriční hodnoty: Porovnání květáku a brambor

tabulka_kvetak_brambory_mp1

Jak se připravuje květákový salát

Květákový salát se obvykle dělá z vařeného karfiolu, ačkoliv jsou i recepty, v nichž se počítá se syrovým. Květák je třeba uvařit ve slané vodě. Vařený ve vodě málo nebo vůbec slané se potom těžko dochucuje.

Tuhost uvařeného květáku se řídí preferencemi strávníků. Jen je třeba připomenout, že po přídavku kyselejších ingrediencí se uvařený květák trochu „stáhne“, takže ve výsledku je pak pak vždy tužší než byl hned po uvaření.

  • Dostatečně uvařený květák scedím a vodu nezachytávám (třeba na polévku), je příliš slaná.
  • Propláchnu studenou vodou, aby dál neměkl a rychleji vychladl.
  • Vychladlý květák nasekám: zatímco „kudrnaté“ vršky růžic mohou být ve větších kusech, „stopky“ jsou chutnější v drobnějších kouscích.

2_recepty-z-kvetaku

Co s květákem ladí

kvet_salat_cervena_repaKe květáku se hodí stejné ingredience jako k bramborovému salátu, luštěninovému nebo těstovinovému. Tedy:

  • kyselé okurky, sladkokyselé sterilované papriky, sladkokyselá nakládaná řepa;
  • sterilovaný hrášek, vařené fazole nebo sójové boby;
  • uzenina: šunka, salámy, klobásy, vařené uzené maso;
  • sýry: do směsi i na posypání;
  • syrová zelenina: rajčata, papriky, ředkvičky, řapíkatý celer;
  • vařená zelenina: fazolové lusky, hrášek, mrkev, celer, červená řepa.

Zálivky na salát z květáku

Klasickou zálivkou či pojivem květákového salátu je základní majonéza z oleje a žloutků (nikoliv kupovaná tak zvaná tatarská omáčka, vysvětlení v článku domácí majonéza). Kdo se bojí syrových žloutků, může použít jen zálivku typu vinaigrette – olej, citron, hořčice… 

DSC05090Vhodná a chutná je také zakysaná smetana, čím vyšší procento tučnosti, tím chutnější. V některých předpisech se uvádí, že je možno „majonézu nahradit jogurtem.“ K tomu si dovolím poznámku:  Majonéza a jogurt chutnají úplně jinak, takže nelze při jejich záměně očekávat stejný chuťový výsledek. Navíc – jogurt, výrobek na mléčné bázi, na rozdíl od zakysané smetany v salátu řídne, vodnatí, někdy krupičkovatí. Proto, chce-li někdo z jakéhokoliv důvodu květákový salát zalévat jogurtem, doporučuji: salát nejprve upravit s menším množstvím olejové zálivky, a nebo – v případě přísné diety – jen nasucho promíchat a ochucenou jogurtovou zálivkou podávat zvlášť, aby si každý posloužil jen na takové množství salátu v jídelní misce, které hned sní.

Koření: Experimenty je dobré předem „laboratorně“ vyzkoušet

DSC02993Základním kořením pro květákový salát jsou sůl, pepř, domácí hořčice, citronová šťáva nebo ocet, malé množství worcesterské omáčky.

Čtěte také:  V hlavní roli Niva. Recept na saláty a chlebíčky s Nivou podle ČSN, plus lidové pomazánky z Nivy

Při různých „experimentech“ lze salát kořenit také mletou paprikou (zejména když se použije do směsi i nakládaná paprika nebo kapie a sýr). Exotické varianty pikantně okoření karí koření a troška římského kmínu (hlavně v kombinaci s vařenými luštěninami).

Tyto varianty je ale vhodné vyzkoušet nejprve na malém vzorku salátu a ve větším množství udělat až při jistotě, že to bude strávníkům chutnat. 

Květákové saláty: Tipy Makové panenky

Květákový salát – favorit

DSC02980Když chci květákový salát předložit někomu, kdo jej nezná, a nebo má ke květáku negativní postoj, celkem jistě uspěji s jeho základní „sestavou na jistotu“. 

Suroviny: 1 větší květák, 2 středně velké syrové cibule, 4 větší nakládané okurky, 150 g šunkového salámu, majonéza ze dvou žloutků, sůl, mletý černý pepř, citronová šťáva nebo ocet, čajová lžička worcesteru. 

Na obložení: Rajčata, plátky syrových nebo kyselých okurek nebo jiná sladkokyselá zelenina, kousek vařeného vejce…

Příloha: Pečivo nebo nic.

3_salat-z-kvetaku

Květákový salát přílohový

Květákový salát v létě připravuji také jako přílohu ke hlavnímu jídlu: k pečenému kuřeti, kuřecím řízkům nebo k zelenině v těstíčku nebo k obalovanému smaženému sýru. V tomto případě s květákem kombinuji jenom zeleninu: kořenovou, sterilovaný hrášek, kukuřici.

  • Když není moc času, „vypomohu“ si třeba i mrazenou zeleninovou směsí s hráškem a kukuřicí.

Zeleninu (i mraženou) povařím ve slané vodě. Salát spojím majonézou nebo víceprocentní zakysanou smetanou. Kořením solí, pepřem, worcesterem, hořčicí a v případě majonézy citronem nebo octem, lžičkou cukru. Když dávám zakysanou smetanu, ocet či citron nedávám. 

Květákový salát s červenou řepou

4_kvetakovy-salat-s-cervenou-repou

Červená řepa s květákem vytváří báječný chuťový akord. Na saláty s řepou používám buď řepu naloženou v slakokyselém nálevu – to v době, když ještě není „tohoročná“ čerstvá řepa. (Pro tyto účely a mám zavařené a označené sklenice s řepou naloženou bez fenyklu). Na podzim, když už je červená řepa čerstvá, nejdřív dvě větší nebo tři menší bulvy uvařím v osolené a trochu přikyselené vodě. Pak nakrájím.

Kromě řepy přidám syrovou cibuli (dvě tři), dvě natvrdo uvařená vejce a má-li salát sloužit jako samostatné jídlo, třeba ještě i menší oloupanou a drobně nakrájenou šunkovou klobásu.

Spojuji zakysanou smetanou, kořením solí, pepřem, lžičkou cukru a lžičkou worcesteru (ten prospěje všem salátům, je to tradiční ingredience studené kuchyně).

Když má květákový salát s červenou řepou sloužit coby přílohový, uzeninu nedávám.

5_recepty-studene-kuchyne

Květákový salát ve studené kuchyni

Květákový salát je téměř univerzální surovina pro přípravu studených specialit a studených obložených mís.

  • Navrstvený do úhledného kopečku (podle tvaru mísy) vytvoří základ pro aranžování dalších surovin.
  • Květákovým salátem lze plnit plátky šunky, salámu, sýra.
  • V době čerstvé zeleniny výtečně poslouží k plnění vydlabaných a ozdobně přepůlených rajčat, lodiček z půlek paprikových lusků, „soudků“ z vydlabaných okurek, půlek pevných kompotovaných broskví
  • Květákovým salátem lze naplnit vyčištěné kapie, které pak nakrájíme na úhledné plátky.
  • Když všechny ingredience nasekáme velmi jemně, lze květáková salát použít jako základní pomazánku na letní zeleninové obložené chlebíčky.
  • Plus další využití podle vlastní invence.

6_recepty-kvetak

Květákové saláty: Recepty ze sešitu výstřižků

  1. Květákový salát obložený

    1 květák, 4 malá rajčata, 12 malých sterilovaných hříbků, citronová šťáva, lžíce cukru, pepř, petrželka, 2 lžíce oleje, sůl.
    Pracovní postup: Očištěný, do měkka uvařený květák rozebereme na růžičky, pokapeme citronovou šťávou, mírně opepříme a necháme proležet. Rajčata nakrájíme na kolečka, pokapeme citronovou šťávou, smícháme s cukrem a solí, necháme chvilku proležet. Pak je urovnáme na talířky, pokapeme olejem, posypeme sekanou petrželkou, obložíme růžičkami květáku a hříbky.

  2. Květákový salát orientální

    Jednu velkou hlávku rozdělíme a ve slané vodě uvaříme do měkka tak, aby růžičky zůstaly pevné. Růžičky smícháme s 10 dkg černých oliv a přelijeme marinádou ze zeleného olivového oleje, vinného octa a trochy česneku. Ozdobíme čerstvou petrželí a oreganem. Podáváme s bílým chlebem.

  3. Květákový salát pestrý

    1 malý květák, 200 g rajčat, 200 g okurky, 1 cibule, 1 hlávkový salát, 1 kelímek zakysané smetany, podle chuti cukr, pepř, citronová šťáva a sůl, zelené natě na ozdobu.
    Pracovní postup:Na růžičky rozebraný květák uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a po vychladnutí nasekáme. Cibuli drobně nakrájíme, rajčata i okurku upravíme na plátky, salát roztrháme na malé kousky. Vše promícháme se smetanou, dochutíme a necháme v chladu odležet. Ozdobíme zelenými natěmi a podáváme s nasucho opečenými tousty.

  4. Květákový salát s jablky

    DSC08688250 g květáku, 250 g letních jablek, 100 g mrkve, 1 malá cibule, 2 lžíce majolky, sůl, citron.
    Pracovní postup: Květák uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Do majolky vmícháme polovinu jablek nastrouhaných jemně a zbývající část nastrouháme nahrubo. Směs ihned promícháme, aby nezhnědla. K základu přidáme mrkev nastrouhanou na malé kapky, jemně nasekanou cibuli a nakonec hrubě nakrájený květák.
    Salát promícháme, podle chuti přisolíme a přikyselíme citronovou šťávou.

  5. Květákový salát s olivami a hráškem

    1 menší květák, 1 střední cibule, 100 g zelených oliv, 4 tvrdší rajčata, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžička hořčice, podle chuti ocet nebo citronová šťáva, sůl, pepř, zelená petrželka.
    Pracovní postup: Květák uvaříme v osolené vodě tak, aby byl pevný na skus, nesmí se rozpadat, a nahrubo jej nasekáme. Olej promísíme s ostatními uvedenými přísadami a spolu s okapaným hráškem opatrně vmícháme do salátu. Rozdělíme na talířky a ozdobíme olivami. Podáváme s nasucho opečenými tousty.

  6. Květákový salát s paprikou

    1 menší květák, 2 mladé cibulky i snatí, 1 červená paprika, 1,5 dl majonézy, sůl, pepř a šťáva z 1 citrónu.
    Pracovní postup: Rozebraný květák uvaříme v osolené vodě okyselené citrónem. Scedíme, necháme odkapat a zchladit. Promícháme s nakrájenou cibulí (i s natí) a paprikou. Přidáme majolenku a dochutíme pepřem a solí.

  7. Květákový salát s vejci

    1 střední květák, 1 natvrdo vařené vejce, 1 lžíce oleje, podle chuti ocet, cukr, pepř a sůl, zelené natě.
    Pracovní postup: Květák uvaříme, rozebereme na růžičky, urovnáme na mísu, opatrně promícháme se zálivkou, posypeme jemně nasekaným vejcem a čerstvými zelenými natěmi. Podáváme po krátkém odležení v chladničce.

  8. Květákový salát se sýrem

    1 střední květák, 200 g ostřejšího strouhaného sýra, 1 malá sklenice tatarské omáčky, sůl, pepř, zelenina na ozdobu. 
    Pracovní postup: Opraný květák necháme oschnout a nastrouháme. Promícháme jej se sýrem i tatarskou omáčkou, opepříme a přisolíme. Vychladíme a před podáváním ozdobíme zeleninou.

  9. Květákový salát sladkokyselý

    1 květák voda sůl petrželka citronová šťáva cukr 1 lžička oleje pažitka nebo kopr na posypání
    Pracovní postup: Květák uvaříme ve slané vodě doměkka. Rozebereme jej na růžičky a necháme vychladnout. Smícháme všechny ingredience na zálivku, kterou nalijeme na květák. Nakonec posypeme jemně usekanou pažitkou nebo koprem.

  10. Květákový salát syrový (dia)

    100 g syrového květáku, 60 g rajčat, 100 g salátové okurky, česnek, citronovou šťávu, sůl, náhradní nekalorické sladidlo.
    Pracovní postup: Květák rozdělíme na malé růžičky, rajčata a okurku nakrájíme na kostičky, zakapeme olejem a zalijeme zálivkou z citronové šťávy, vody, náhradního nekalorického sladidla. Dochutíme solí a utřeným česnekem. Jedna porce přibližně obsahuje: 2 g bílkovin, 0,3 g tuků, 7 g sacharidů, 40 kcal = 165 kJ.(pon)

  11. Květákový salát klasický

    DSC029691 menší květák, 1 menší cibule, 1 kyselá okurka, 10 dkg šunky, 10 dkg eidamu nebo čedaru, majonéza, sůl, pepř, citron.
    Pracovní postup: Květák uvaříme v osolené vodě doměkka a vychladlý rozsekáme na kousky. Vmícháme na kostičky nakrájenou cibuli a okurku, nasekanou šunku a vmícháme majonézu (nebo bílý jogurt). Osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Podáváme vychlazený s bílým pečivem. (ku)

  12. Květákový salát s jogurtovým přelivem

    1 květák, 1 vejce vařené natvrdo, 1 sterilovaná okurka, 1 rajče, 2 lžíce sekaných bylinek, 100 g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, olej, sůl, citron.
    Pracovní postup: Květák uvaříme v osolené vodě. Vejce rozkrojíme na osm dílů, okurku a rajče nakrájíme na malé kostičky, šťávu z citronu smícháme se třemi lžícemi vody, solí a pepřem. Květák rozdělíme na růžičky, promícháme s kousky rajčete a okurky, promícháme se zálivkou a olejem a přelijeme majonézou smíchanou s jogurtem, bylinkami a zbytkem citronové šťávy.

  13. Květákový salát s olejem

    1 menší květák, 2 zelené papriky, svazek ředkviček (nebo mladý černý kořen), 3 cibulky i s natí, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř, 5 lžic olivového oleje.
    Pracovní postup: Květák rozebereme na růžičky a důkladně omyjeme. Omyté a jádřinců zbavené papriky nakrájíme na proužky, omyté ředkvičky (nebo černý kořen) a cibulky na kolečka. Salát promícháme se zálivkou z citronové šťávy, soli, pepře a oleje.
    Můžeme k němu podávat studené pikantní jogurtovo-majonézové omáčky.

  14. Květákový salát s olivami a sýrem Fetou

    feta_pixabayKvěták, sůl, 1 rajče, 1 oranžová paprika, 2 lžíce černých oliv, 100 g sýru Feta, pepř, ocet, olej.
    Pracovní postup: Květák uvaříme ve slané vodě, scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme odkapat. Na růžičky rozebraný, vychladlý květák smícháme s olivami, přidáme nakrájené rajče, na proužky nakrájenou papriku a na kostky nakrájený sýr. Opepříme, pokapeme octem a olejem.
    Poznámka: Sýr Feta lze nahradit slaným sýrem balkánského typu.

  15. Květákový salát s rajčaty

    250 g květáku, 160 g rajčat, 150 g salátové okurky, 100 g mladé cibule, 1 hlávkový salát, lžička cukru, 2 dl kyselé smetany, citronová šťáva, pepř, sůl.
    Pracovní postup: Květák pečlivě opereme a na chvíli ponoříme do studené vody. Potom ho uvaříme doměkka v osolené vodě, necháme okapat a vychladnout, rozebereme na růžičky a posekáme. Hlávkový salát dobře vypereme a nakrájíme na nudličky. Pak přidáme plátky rajčat, kostičky okurky a jemně usekanou cibuli. Směs zakapeme citronovou šťávou a přelijeme jí kyselou smetanou ochucenou cukrem, pepřem a solí.
    Salát podáváme hodně vychlazený.

  16. Květákový salát s vejci a salámem

    1 květák, 2-3 natvrdo uvařená vejce, 15-20 dkg měkkého salámu, 1 cibule, majonéza.
    Pracovní postup: Květák uvaříme doměkka, rozdělíme na růžičky a v misce rozmačkáme. Přidáme natvrdo uvařená a pokrájená vajíčka, pokrájený salám a drobně nasekanou cibuli. Doplníme majonézou nebo jogurtem, posolíme, okořeníme a dobře promícháme.
    Mažeme na veku a zdobíme rajčaty.

  17. Květákový salát s uzeninou (klobásou)

    klobasa_salam_pixabay1 květák, 2 cibule, 2 kyselé okurky, polosuchý salám nebo klobása , majonéza nebo zakysaná smetana, sůl, pepř.
    Pracovní postup: Květák uvaříme v osolené vodě, musí být tvrdší. Po uvaření scedíme, po vychladnutí rozdělíme na menší kousky. Přidáme na drobno nakrájené cibule a okurky. Polosuchý salám nebo klobásu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Vmícháme majonézu nebo zakysanou smetanu, trochu osolíme a připepříme.
    Podáváme vychladlé s pečivem.

  18. Květákový salát se smetanou

    400 g květáku, 20 g cukru, sůl, olej, citrónová šťáva, 1 kelímek zakysané smetany (asi 200 ml)  a petrželka 
    Pracovní postup: Květák omyjeme, spaříme a rozebereme na růžičky (případně překrájíme na menší kousky). Košťál odstraníme. Jogurt smícháme s nasekanou petrželkou, osolíme, přidáme několik kapek oleje a podle chuti přisladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro mícháme s květákem a necháme v chladu uležet.
    Zdobíme snítkou petrželky.

  19. Květákový salát se šunkou

    1 středně velký květák, 4 lžíce sterilované kukuřice, 1 nektarinka (hruška), 4 plátky libové vařené šunky, 1 sklenice mléka, cukr, sůl, pepř 
    Zálivka: 2 lžíce nízkotučné majonézy, 2 lžíce nízkotučného přírodního jogurtu, 1 lžička exotické omáčky. 
    Pracovní postup: Květák umyjeme, dáme do vařící vody s mlékem, přidáme trochu soli a cukru. Uvaříme do poloměkka, scedíme, rozebereme na růžice. Nektarinku vypeckujeme a nakrájíme na kostičky, šunku na nudličky a spolu s kukuřicí přidáme ke květáku.
    Všechny ingredience na zálivku dobře promícháme a opatrně vmícháme do salátu.

  20. Květákový salát s ředkvičkami a uzeným masem

    redkvicky_pixabay1 střední květák, 1 svazek ředkviček, sůl, pepř, citronová šťáva nebo ocet, 2 lžíce oleje, 100 g libového uzeného masa, sekaná pažitka, 750 chleba
    Pracovní postup: Květák očistíme, důkladně opereme ve studené vodě a syrový nadrobno nakrájíme. Osolíme jej, opepříme, zakapeme citronovou šťávou nebo octem, zalijeme olejem, přikryjeme talířem nebo pokličkou a v chladničce necháme do druhého dne marinovat. Před podáváním promícháme salát s nastrouhanými ředkvičkami, na nudličky upraveným uzeným masem a sekanou pažitkou.
    Podáváme s chlebem a na talíři ozdobíme zeleninou, kterou máme právě k dispozici.

TIP: Ochutnejte květákový mozeček na topince místo tataráku

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/07/1_kvetakovy-salat.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/07/1_kvetakovy-salat-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátyjak na květákový salát,jak se dělá květákový salát,jak udělat květákový salát,květák,Květákový salát jako příloha,květákový salát na chlebíčky,Květákový salát příprava,květákový salát pro zdraví,Květákový salát recept,květákový salát s jablky,Květákový salát s jogurtem,květákový salát s klobásou,Květákový salát s majonézou,Květákový salát se šunkou,Květákový salát se sýrem,Květákový salát se zakysanou smetanou,květákový salát se zeleninou,Květákový salát svačinový,Květákový salát varianty,květákový salát vegetariánský,květákový salát zdraví,letní zeleninové saláty,recepty květák,recepty květakový salát,recepty z květáku,salát s květákem,salát z květáku,salát z vařeného květáku,salát ze syrového květáku,studená kuchyně receptyKvětákový salát, víc než 20 receptů. • Květákový salát – premiér letních salátů. •  Po květákovém salátu se netloustne. •  Květákový salát pro chuť i pro zdraví. • Salát z květáku: nejdřív podle receptu, pak dle fantazie. • Dá se květákový salát zkazit? Ano, dá. Ovšem víme, jak se vyvarovat rizik. • Karfiol, čili květák,...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.