Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Kynutá bábovka, recept. Co k slavnostní snídani? Kakao u kus bábovky. Kynutá bábovka je jiná. Kynutá bábovka s kandovaným ovocem a s ořechy. Kynutá bábovka s „nastraženými“ skořicovými nebo kakaovými sousty. Bábovka, která vydrží stejně dlouho jako vánočka nebo štola. Heslo zní: „Kynutá bábovka na svátek i běžný pátek!“

kynutá bábovka recept

Kynutá bábovka s ořechy a sušeným ovocem si zaslouží místo na svátečním stole. Kynutá bábovka je jiná než bábovky z třeného nebo piškotového těsta. Bábovka voní máslem a vanilkou, chuť jí dávají samé dobré ingredience: rozinky, mandle, sušené ovoce – nebo co kdo rád. A také kakao a skořice. Jsou docela dobré důvody, proč na svátky péct kynutou bábovky. Řekneme si o nich. A pak jednu bábovku-„baculku“ společně upečeme.

Proč péct slavnostní kynutou bábovku?

I když se na Vánoce nebo Velikonoce stoly prohýbají jemným čajovým pečivem, zákusky, dorty a jinými specialitami, kousek „buchty“, na které si člověk pochutná a přitom se i zasytí rovněž najde uplatnění. Rádi si ji dáme třeba k snídani, protože kdo by snídal vanilkové rohlíčky nebo vosí hnízda? Proto se na Vánoce pečou vánočky a štóly, na Velikonoce zase mazance a všelijaké pletýnky. Jenže. Jenže někdo neumí uplést vánočku, a přitom ani nepřijal za své zahraniční zvyky: německé štóly, případně italské penettone. Kynutá bábovka je pak řešením.

Nebo jiný důvod: Někteří starší a staří lidé nemohou jíst bez újmy drobné vánoční cukroví a zákusky – je to samý tuk, cukr, ořechy… Někomu po nich pálí žáha, jinému se na stáří změnily chutě… A třebaže říkají: „Já nic péct nebudu a vy mi žádné cukroví také nenoste,“ kousek sváteční bábovky si rádi dají. A kynutou bábovku upřednostní před třenou nebo piškotovou.

bábovka recept

Kynutá bábovka: Suroviny

500 g hladké mouky

120 g cukru

200 g másla

1 celé vejce + 2 žloutky

200 – 250 ml mléka

30 g čerstvých kvasnic

1 čajová lžička soli

1 vanilinový cukr

strouhaní kůra z 1/2 citronu

50 g citronátu či kandovaného nebo sušeného ovoce

100 g rozinek

kakao, skořice

50 g ořechy, oříšky nebo mandle

50 g másla na podmazání těsta + vymazání formy

Suroviny odpovídají objemu formy 1500 ml (ověřeno)

Těsto vyžaduje vytrvalou láskyplnou péči

Mouku odvážím a proseji do zadělávací mísy. V mouce promísím sůl, cukr a citronovou kůru. Ve 150 ml vlažného mléka rozmíchám lžíci moučné směsi a čerstvého 30 g droždí (to jsou 3/4 standardní české kostky). Rozehřeji celou kostku másla (bude ho jeden čtvrtlitrový hrnek).

Čtěte také:  Řepánky: Kdo jednou zkusil, nezapomene. Recept na kynuté buchty s mákem a cukrovkou

Vzešlý kvásek vliji do mouky. K tomu ještě rozklepnu jedno celé vejce a dva žloutky (bílky využiji jinak). Přiliji 3/4 tuku z hrnku, kvásek a začnu hníst. Já používám ruční hnětač, ale stejně (a možná lépe) poslouží hnětač stolní nebo pekárna (s tou ovšem nemám žádné osobní zkušenosti). Podle potřeby přilévám mléko, ale jen po troškách. Nemělo by ho celkově být víc než 200 až 250 ml. Ono záleží na kvalitě mouky, tak opatrně.

Těsto je třeba opravdu, ale opravdu důkladně vypracovat. U bábovky na kvalitě vypracování záleží víc než u jakéhokoliv jiného kynutého těsta. Stroj by měl pracovat tak 15 minut, ručně minimálně 30 minut.

  • Při ručním hnětení je zapotřebí značné síly, a především vytrvalosti. Jen tak „halabala“ zamíchat těsto vařečkou, jak častokrát vídáme v televizi, skutečně nestačí.
kynuté těsto bábovka

Dobré kousky až nakonec

Když je těsto hladké a lesklé, vmíchám do něj rozinky, citronát, sekané mandle nebo ořechy. Kdo nemá citronát rád, může místo něj přidat jemně krájené suché meruňky, nebo jemně pokrájenou ovocnou placku (kůži).

Vmícháním suchých ingrediencí těsto trochu pozbude na úhlednosti, ale jestliže bylo dobře vypracováno předtím, ničemu to nevadí. Kynutím se srovná. Kynout bude 45 minut až jednu hodinu. Je dost tučné, tak pokyne zvolna.

kandované ovoce náplň do kynuté bábovky

I na vymazání formy záleží

Mezitím vymažu formu zbylýmmáslem, a nešetřím jím. Zdůrazňuji to máslo (nebo máslový tuk na pečení) k vymazání. Forma na kynuté produkty se nevysypává moukou, po vyklopení výrobku zůstane čistá. Všechen tuk z formy vsákne do povrchu bábovky, tak je třeba, aby to byl tuk chutný a neobsahoval vodu.

těsto na kynutou bábovku

Připravené těsto obsahuje samé dobré ingredience, takže by úplně stačilo překlopit je do formy a „strčit“ do trouby. Ale můžeme s ním dál čarovat.

Čtěte také:  Pečený až rozpečený vepřový bůček. K obědu i k namazání na chleba

Joza Břízová například, a stejně tak Kluci v akci, doporučují těsto vyválet do obdélníku, jeho povrch potřít máslem a posypat cukrem se skořicí nebo cukrem s kakaem. Stočit do rolády a roládu vložit do bábovkové formy.

Já jsem tentokrát z mísy těsta odebírala náhodně velké kousky. Ty jsem roztáhla a sypala buď mletou skořicí nebo kakaem.

  1. Tukem jsem je nemazala, protože jsem kusy těsta roztahovala na pracovní desce potřené máslem. Jinak bych musela těsto podsypávat moukou, a tu jsem už nechtěla do těsta přidávat .
  2. Cukr jsem nedávala, protože doma moc nesladíme a těsto bábovky obsahuje cukru dost.

Nestejně velkými roládkami jsem co možná rovnoměrně vyplnila formu.

Zapnula jsem troubu nastavenou na 200 °Celsia a zatímco se rozehřívala, těsto v bábovkové formě ještě kynulo. Po 15 minutách jsem formu přikryla plátem alobalu, vložila ji do trouby a teplotu stáhla na 170 °Celsia. Při této teplotě jsem bábovku pekla 60 minut. Upečenost jsem kontrolovala vpichem špejle. Klasika.

kynutá bábovka upečená

Bábovka je upečena. A co dál?

Upečenou bábovku nechám asi 15 minut stát při pokojové teplotě, aby do jejího povrchu pomalu vsáklo máslo, kterým byla vymazána forma. Pak ji uložím „do studena“ – třebas na terasu (chráněný balkon).

Když je chladná, vznikl prostor pro případné zdobení. Viděla bych to třeba na bílou čokoládu. Musela by se ale „táhnout“ shora dolů po „hřebenech“ žeber, jestli rozumíte, jak to myslím. Aby se mohly porce bábovky krájet v „údolích“ a poleva nepraskala. Anebo naopak – polevu nechat stéct „údolím“ a bábovku pak řezat po „hřebenech„.

bábovka pocukrovaná

Jenže já zdobit neumím. Tak bábovku jen „posněžím“ vanilkou navoněným práškovým cukrem. Nechám alespoň 12 hodin ve chladu (pod poklopem), aby se dala dobře krájet. Prospěje jí to i chuťově. (Zabalena do alobalu vydrží kynutá bábovka i deset dní.)

Čtěte také:  Domácí vaječný koňak bude ozdobou svátečních hostin. Jaký likér připravíme?
bábovka s kakaem

Foto: Všechny fotky k receptu na kynutou bábovku (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/12/babovka-s-kakaem_8.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/12/babovka-s-kakaem_8-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAadventní Kynutá bábovka,bábovka,bábovka recept,bábovky,bábovky recepty,česká Kynutá bábovka,jak na kynutou bábovku,kandované ovoce,kynutá bábovka,Kynutá bábovka kluci v akci,Kynutá bábovka recept,Kynutá bábovka s očechy,Kynutá bábovka s rozinkami,Kynutá bábovka se suchým ovocem,kynuté těsto,kynuté těsto recept,moučníky,mramorovaná Kynutá bábovka,nejlepší bábovka,nejlepší moučníky,recept na bábovku,recept na sváteční bábovku,sváteční Kynutá bábovka,upéct kynutou bábovku,vánoční cukroví recepty,vánoční recepty,velikonoční Kynutá bábovka,výborné moučníkyKynutá bábovka, recept. • Co k slavnostní snídani? • Kakao u kus bábovky. • Kynutá bábovka je jiná. • Kynutá bábovka s kandovaným ovocem a s ořechy. • Kynutá bábovka s 'nastraženými' skořicovými nebo kakaovými sousty. • Bábovka, která vydrží stejně dlouho jako vánočka nebo štola. • Heslo zní:...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.