Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Kynuté tvarohové buchty s rybízem, recept na poctivé domácí buchty plněné ovocem. • Balené buchty s rybízem? • Nebude to příliš kyselé? • Nevyteče rozpečený rybíz z buchet? • Žádné obavy, rybíz zkombinujeme s tvarohem. •

domácí tvarohové buchty s rybízem

Balené buchty v tvarohem mohou mít i svou letní podobu. Stačí, když k tvarohu přidáme šťavnaté sezonní ovoce. Třeba višně, angrešty, ostružiny nebo rybíz. Tvarohové buchty s ovocem jsou osvěživé, a přesto hodnotně zasytí. Čistý tvar balené buchty: No není to přímo „energie sbalená na cestu?“ (Na výlet, do práce, na chalupu, na zahradní slavnost?

Rybíz: Rubínové kuličky v ceně rubínů

Nasypat bobulky na povrch nějakého litého těsta (viz rychlá švestková bublanina), to první nás napadne, když se dostaneme k nějakému rybízu. Žel, už to není jako před lety, že „o rybíz nikdo nestojí„. Jahody? Kiwi? Ananas? Ty celoročně koupím v každém hypermarketu. Ale za kbelíček rybízu nabízím „půl dne vlastní práce na vašem pozemku“.

červený rybíz recepty

Když nás učí předkové našich dětí

Balené kynuté buchty s tvarohem a rybízem, to není nápad z mé hlavy. Předlohu jsem si vzala u babičky svého syna, excelentní hospodyně. Její letní varianta tvarohových buchet bývala s višněmi. Sladký tvaroh uvnitř zachytával ostře chutnající šťávu z višní. Oj, to bývala dobrota.

  • Višně nemám. Ale což takto využít rovněž ostrý a šťavnatý rybíz?
    Tak se už před lety zrodil produkt, který je téměř signifikantní pro mé letní pečení. (Když se dostanu k rybízu). Vyzkoušejte. Tvarohovými buchtami s rybízem vážně uděláte dojem na každého.
nejlepší kynuté těsto na buchty

Kynuté tvarohové buchty s rybízem

Na těsto (dva plechy)

350 g polohrubé mouky

350 g hladké mouky

30 g čerstvých kvasnic nebo 1 balíček kvasnic sušených

1 celé vejce

300 ml mléka

1/2 zarovnané lžíce soli

6 polévkových lžic cukru

kůra z poloviny citronu

125 g vepřového sádla

125 rostlinného tuku (Héra, Stella, Zlatá Haná…)

Hladká mouka na podsypávání těsta

Na plnění

3/4 l otrhaných bobulí rybízu

500 g tvarohu

1 vejce, vanilka nebo vanilinový cukr, citronová kůra, cukr podle chuti

těsto na kynuté buchty s tvarohem a rybízem

Na nádivce se nedá šetřit

K plnění buchet bude třeba poměrně dost nádivek. Není příjemné, když se začne nedostávat. Na druhou stranu nevznikne problém, když nějaká náplň vybude. Proto je dobré rozdělat alespoň půl kilogramu tvarohu. Kombinuji hutný ale jemný tvaroh farmářský s takovým, který je i na venkově běžně dostupný. Někdy to je třeba jen tak zvaný „vaničkový“. Protože ten je řídký, přidám do směsi pouze vajíčko, cukr, vanilku a trochu citronové kůry (z druhé půlky citronu). Žádné mléko. Proč ta kombinace? Ze škudlilství. Farmářský tvaroh je o polovinu dražší (údaj 2022). A smícháním velmi hustého a řidšího produktu vznikne tvaroh tak akorát vhodný k plnění buchet. Je to mnohokrát vyzkoušeno.
Očistím rybíz (nebo jiné bobule). Je dobré mít jej k ruce alespoň 750 mililitrů ovoce.

Čtěte také:  Vinná klobása na trhu = Vánoce za dveřmi. Jak na vinnou klobásu? Recepty, tipy
příprava buchet

K ruce si nachystám ještě čistý suchý ubrousek nebo kloucek. Až začne plnění buchet, bude jej nejen třeba, ale bude ve stálé pohotovosti.

Připravím si vál (pracovní plochu), příruční sáček s hladkou moukou a suché plechy do trouby. V půllitrovém hrnečku rozpustím všechno odměřené sádlo a rostlinný tuk. Důkladně vymažu plech.

Zadělám těsto, nechám je vykynout. Postup přípravy kynutého těsta na buchty je dopodrobna rozepsán v kapitole Tvarohové buchty krůček po krůčku. To by bylo, aby se nepovedly! Proto není třeba popisovat práci znovu. Je klidně možno rovněž zadělat těsto s použitím gramáže surovin uvedené v připomínaném článku. Suroviny uvedené tentokrát jsou pouze trochu střídmější.

Do těsta použiji polovinu množství tuku rozpuštěného v hrnečku. Takže asi 200 ml. Zbytek najde další uplatnění.

kynuté buchty s ovocem

Na pomoučený vál vyklopím vykynuté těsto. Oddělím asi dvoutřetinový kus, zbytek vrátím do mísy. Oddělenou část překrojím na polovinu, pak zase na polovinu a ještě – zkrátka rozkrájím hroudu těsta na 24 co možná stejných kousků.

jak zpracovat rybíz

Čisté ruce, předpoklad úspěšné práce

Z každého kousku těsta rukou vytáhnu čtvercovou placičku. Do středu vložím kopeček tvarohu, na něj nasypu hrst rybízových bobulek.

  • Při sebevětší opatrnosti se mi stane, že si konečky prstů potřísním tvarohem. Nevadí, proto mám přichystaný čistý suchý ubrousek/kloucek. Prsty musím mít suché a čisté, abych dobře spojila kousky těsta. Proto si ruce stále čistím.
  1. Vezmu do prstů protilehlé cípy, spojím.
  2. Pak spojím okraje do diagonálních „švů“. Vzniklo pevně uzavřené „psaníčko.“
  3. Velmi lehkou rukou je trochu protáhnu do obdélníkového tvaru.
    (To ovšem není nutné. Už ve čtvercové podobě bych mohla buchtičku položit na vymaštěný plech – spoji dolů. Tak bych upekla buchty čtvercového tvaru. Jenže já jsem zvyklá péct obdélníkové „cihličky“. Proto základní útvar lehce protáhnu. To je ale věc každé pekařky, jaké chce mít buchty).
Čtěte také:  Řepánky: Kdo jednou zkusil, nezapomene. Recept na kynuté buchty s mákem a cukrovkou

Uzavřené buchty kladu těsně vedle sebe na plech. Jejich povrch a boky, jimiž se dotýkají, štědře pomastím zbylou směsí sádla a rostlinného tuku. V tu chvíli již zapínám troubu nastavenou na 220 °C, horní a dolní ohřev. Do vyhřáté trouby vložím plech s buchtami, teplotu stáhnu na 180 °Celsia. Upeču do zlaté barvy, což trvá asi 20 minut.

Horké buchty převrátím z plechu na plech

Plech vytáhnu z trouby, asi pět minut počkám, a pak jeho obsah rychle převrátím na další plech o 180°. Zlehka posypu vanilinovým cukrem.
Proč naše předkyně buchty obracely, a proč je tento úkon popisován v každé staré kuchařské knize? O tom již byla řeč. Třeba v kapitole věnované pečení makových řepánků Řepánky: Kdo jednou zkusil, nezapomene.

poctivé domácí buchty s tvarohem a rybízem

„Pořádné“ buchty k „pořádnému“ kafi

Balené rybízové buchty, protagonistky povídání, byly odneseny na nějaké zahrádkářské sousedské setkání.

Jenže co se stalo s tím zbytkem těsta a materiálu? Ach, nepřišel nazmar, a konečný proces byl rychlý.

recept na rybízový koláč

Zbytek zpracujeme jinak, a rychleji

Zbylou třetinu těsta jsem „natáhla“ na vymaštěný plech.

  1. Placku jsem potřela zbylým tvarohem.
  2. Posypala zbylým rybízem.
  3. Okrášlila rychle zhotovenou drobenkou.
  4. Při 180 °Celsia rychle upekla.
rybízová metýnka

Když jsme se vrátili ze zahradní sešlosti, čekala nás doma rybízová metýnka. Jestli jsme na ni měli po těch rybízových buchtách chuť? A jakou! O buchty s tvarohem a rybízem byl totiž mezi přáteli takový zájem, že jsme ze slušnosti vlastně sami ani „neolízli“. ;=)

rybízový koláč

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2022/08/poctive-domaci-buchty-s-tvarohem-rybizem_10.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2022/08/poctive-domaci-buchty-s-tvarohem-rybizem_10-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORABalené buchty s rybízem a s tvarome,Balené buchty s rybízem recept,Balené buchty s rybízem recept MP,balené domácí buchty,buchta s červeným rybízem,buchta s rybízem,buchty,buchty s tvarohem,červený rybíz,české Balené buchty s rybízem,české buchty,české buchty od babičky,české buchty recept,české kynuté buchty,co s červeným rybízem,co s rybízem,co udělat z červeného rybízu,co udělat z rybízu,co z červeného rybízu,domácí buchty babiččiny recepty,domácí buchty recept,domácí kynuté buchty,domácí kynuté buchty s tvarohem,honzovky recept,honzovy buchty,honzovy české buchty,jak na Balené buchty s rybízem,jak na metýnku,jak na pravé české buchty,jak zpracovat červený rybíz,jak zpracovat rybíz,kynutá buchta s ovocem,kynutá metýnka,kynuté buchty,kynuté buchty honzovky,kynuté buchty recept,kynuté buchty s tvarohem,kynuté těsto na buchty,kynuté tvarohové buchty,metýnka s rybízem,metýnka s tvarohem,nejlepší kynuté buchty,nejlepší kynuté těsto na buchty,plněné kynuté buchty,poctivé domácí buchty,pravé české buchty,recept na české buchty,recept na české kynuté buchty s tvarohem,recept na domácí buchty,recept na kynuté buchty,recepty z červeného rybízu,rybízová buchta,rybízová buchta s tvarohem,rybízový koláč,rybízový koláč s tvarohem,rychlá buchta,tvaroh do buchet,tvarohová buchta,tvarohová buchta s rybízem,tvarohová náplň do kynutých buchet,tvarohový rybízový koláčKynuté tvarohové buchty s rybízem, recept na poctivé domácí buchty plněné ovocem. • Balené buchty s rybízem? • Nebude to příliš kyselé? • Nevyteče rozpečený rybíz z buchet? • Žádné obavy, rybíz zkombinujeme s tvarohem. •
Čtěte také:  Levná, bez práce připravená, a přitom poctivá. To je buchta z kynutého litého těsta
Balené buchty v tvarohem mohou mít i svou letní podobu. Stačí, když k...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.