Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Kynutý jablečný závin, recept. • Na snídani, přesnídávku, k lehkému obědu i na cesty, ke svačině či na večeři – tak poslouží kynutý štrúdl s jablky. Jablečný závin z kynutého těsta – to není cukrářský výrobek, to je poctivá pekařina. Chcete mít doma půl týdne něco sladkého a stále čerstvého k zakousnutí? Zařaďte do svého repertoáru moučníků kynutý závin s jablky.

kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin, to je klasika která v čase nezestárne. Má docela jiný charakter, než jablečné štrúdly z listových nebo křehkých těst.

Zastane místo solidního jídla, není to pouze pochoutka. Dobře se přenáší, ve svačinové krabičce se nerozbije, nešpiní – ideální malé jídlo mimo domov.

Nabízený recept na kynuté těsto je mnohokrát vyzkoušený a tak zvaně „sedí“.

kynutý jablečný závin recept

Kynutý jablečný závin: Doma, i na cesty

Série receptů na jablečný závin by nebyla úplná, kdyby v ní chyběl předpis na jablečný závin z kynutého těsta. Řekla bych, že kynutý závin má v domácnosti nejstabilnější postavení, a to pro svou univerzálnost.

Kynutý štrúdl s jablky, to není jen všeobecně akceptovaný zákusek ke kafíčku nebo sladké pohoštění pro návštěvu manželovy matky.

I když kynutý závin tyto funkce vykoná, vyplní i jiné mezery:

  • je připraven na výživnou, sytící a chutnou snídani;
  • nedrolí se, nešpiní ruce ani pusu a není nijak aromatický, takže se hodí jako cestovní občerstvení do vlaku či autobusu;
  • ty samé důvody činí z kynutého jablečného závinu ideální jídlo na přesnídávku do školy či dozaměstnání;
  • vydrží dlouho měkký a vláčný, tak je příjemné jej v průběhu týdne najít doma a vzít si kousek ke svačině nebo mezi jídly
recept na výborný jablečný štrúdl

Kynutý jablečný závin: Suroviny

500 g polohrubé mouky

1/2 zarovnané polévkové lžíce soli

80 g krupicového cukru

2 žloutky

200 ml smetany 12%

21 g čerstvého pekařského droždí

citronová kůra

125 + 30 g směsi rostlinného tuku a stolního oleje

nejlepší recepty z jablek

Náplň do jablečného závinu

Asi 600 g čerstvých jablek

120 g dětských piškotů

1 vanilinový cukr

ořechy, rozinky, skořice podle vlastní volby

Na závěr

50 g pravého másla

5 lžic tuzemského rumu

moučkový cukr z cukřenky

S těstem je třeba si „vyhrát“

V zadělávací míse smíchám mouku, sůl, cukr a citronovou kůru. Místo kůry lze použít citronový cukr (prodává se v malém sáčku jako cukr vanilinový).

Čtěte také:  Hot cross buns. Velký pátek je nejvhodnější den, kdy upéct horké housky s křížkem

Asi 100 g smetany odliji do hrnečku, ohřeji „na ruku“ (asi 36 °C), rozdrobím do ní půl standardní kostky droždí (tj. 21 g) a polévkovou lžíci moučné směsi. Zamíchám a nechám vzejít kvásek. Jakmile vypění, přeliji k mouce

V jiném hrnku rozehřeji 125 g Héry (půl kostky) a 40 ml stolního oleje (to je asi 30 g). Tak tři čtvrtiny směsi přiliji k mouce, trochu nechám na potření závinu.

Hnětačem začnu suroviny zpracovávat a pomalu přilévám zbylou smetanu. Tekutiny je méně, než dávám do těsta na balené buchty či koláče. To proto, že těsto na závin má být tužší. Nicméně to nic nemění na tom, že se těsto musí velmi důkladně zpracovat. Háky se do těsta vhání vzduch, převracením se suroviny mísí a roztírají se případné moučné žmolky.

  • Připomínám, že jemné kynuté těsto na moučníky se nemůže zpracovávat obouruč na vále (jako se dělá chleba a jiné konzumní pečivo).
těsto na jablečný štrúdl

Kynuté těsto nebude při pečení závinu lístkovat, ale kynout. Musí být jemné a dobře propracované. Aby bylo chutné samo o sobě a chuť závinu se „nedoháněla“ náplní. Elektrickým hnětačem nebo v pekárně se musí těsto hníst minimálně 15 minut. Ručně vařečkou v zadělávací míse by to trvalo asi půl hodiny.

recepty na moučníky z jablek
  • Těsto dám kynout.
  • Oloupu a na struhadle s velkými očky nastrouhám jablka.
  • Rozdrobím nebo nastrouhám piškoty.
  • Pečicí plech vyložím pergamenem.
těsto na jablkový štrúdl

Těsto bude kynout natřikrát

Hladké a lesklé těsto přikryji čistou utěrkou a dám na 45 minut na teplé místo kynout. Protože je tuhé, méně sladké, zato tučné, nenabude tolik jako měkká sladká kynutá těsta. Ale to ničemu nevadí. Bude se s ním dobře pracovat

Těsto rozdělím na dvě stejné části. Nebudu podsypávat, protože těsto vyválím na pracovní podložce z nepřilnavého materiálu. Kdybych pracovala na dřevěném válu, trochu bych vál i váleček posypala hladkou moukou.

  • Hledím, abych potřebný obdélník nevyválela delší, než je délka pečicího plechu.
Čtěte také:  Vaříme bez masa: Zapečené brambory s cuketou nebo brambory s květákem zapečené v bešamelu
jablečný závin náplň

Plnění kynutého závinu

Vyválené těsto posypu piškotovými drobky. Na ně rozprostřu jablka, nasypu půl balíčku suchých rozinek a popráším vanilinovým cukrem. Někdy rozinky vůbec nedávám, jen jablka a vanilkový cukr. Čistě ovocná náplň se pečením „zhomogenizuje“ – jablka se rozpečou a jejich puštěná šťáva vsákne do rozinek, do piškotu. Při pečení po třetí kynoucí těsto dobře vyplní případně mezery a ze závinu pak nebude nic vypadávat, drobit se, prášit.

Jenže „naši chlapi“ mají rádi rozinky a vlašské ořechy v jablečném závinu. Tak jim druhou „nohavici“ naplním podle jejich obligátní chuti: ořechy, rozinky, skořice.

  1. Závin s ořechy sníme doma (u stolu a nad talířkem).
  2. Závin pouze s jablky bude na přesnídávky – a tak.

Záviny stočím (jde to snadno) a přenesu na plech. Nechám tak 10 minut podruhé kynout. Mezitím zapnu troubu na nejvyšší výkon.

jak upéct jablečný štrúdl

Po deseti minutách syrové záviny potřu zbylým tukem a vidličkou velmi opatrně podél narýhuji. Proč? V rýhách se lépe udrží tuk a potom cukr.

Plech se záviny vložím do rozehřáté trouby a teplotu hned snížím na 200 °Celsia. Upeču do zlaté barvy (jakmile začnou z trouby vonět, kontroluji pohledem).

nové recepty na moučníky

Kde tuzemák neškodí

Než se záviny upečou, rozpustím plátek pravého másla, rozmíchám s tuzemským rumem a připravím cukřenku s moučkovým cukrem ochuceným vanilkou (nebo vanilinovým cukrem).

Sotva záviny vyndám z trouby, hned je začnu tím rumovým máslem potírat a dokud jsou vlhké, sypat vanilkovým cukrem z cukřenky (kdo nemá cukřenku, dá cukr do malého hustého sítka).

Kynutý jablečný závin nechám před podáváním vychladnout. Po teplém kynutém těstě by někoho mohla pálit žáha, jiného by mohl třeba zase nadýmat…

K závinu chutná čaj s citronem nebo poctivé kakao.

Kynutý závin zabalený do pergamenu, alobalu nebo i zakrytý folií vydrží měkký tři čtyři dny. A naši mužští říkají, že „Čím je starší, tím je lepší“. Tak nevím, asi budete muset posoudit sami.

Čtěte také:  Rozinkový koláč opravdu rozinkový. Vyzkoušený recept z Nového Zélandu
kynutý jablečný štrúdl

Mohlo by vás zajímat

Jablkový závin lze připravit i jiného těsta, anebo podle receptu na jiný ovocný štrúdl:

Foto: Všechny fotky k článku o kynutém jablečném závinu (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/kynuty-jablecny-zavin_2.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/09/kynuty-jablecny-zavin_2-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco dětem na svačinku,co do práce do krabičky,co na svačinu,domácí těsto na štrůdl,jablečné řezy a moučníky,jablečný kynutý štrúdl,jablečný moučník,jablečný štrúdl,jablečný závin,jablečný závin kynutý,jablečný závin kynutý od babičky,jablečný závin na svačinu,jablečný závin recept,jablka recepty,jablkové moučníky,jablkový závin,jak na kynutý štrúdl,jak upéct jablečný štrúdl,jak zpracovat jablka,kynutý jablečný závin,kynutý jablkový závin,kynutý štrúdl s jablky,kynutý závin,moučníky na plech,moučníky s jablky,moučníky z jablek,nej recepty - moučníky,nejlepší moučníky,nejlepší moučníky z jablek,nejlepší recepty na moučníky,nejlepší recepty z jablek,nové recepty na moučníky,přesnídávka do školy,recept na jablkový závin,recept na štrůdl,recept na výborný jablečný štrůdl,recepty jablečné moučníky a koláče,recepty moučníků z jablek,recepty na moučníky,recepty z jablek,rychlé dobré recepty na moučníky,štrúdl,štrůdl nejlepší recepty,těsto na jablečný štrůdl,těsto na jablečný závin,top moučníky,výborné moučníky,výborné moučníky a řezy receptyKynutý jablečný závin, recept. • Na snídani, přesnídávku, k lehkému obědu i na cesty, ke svačině či na večeři - tak poslouží kynutý štrúdl s jablky. • Jablečný závin z kynutého těsta - to není cukrářský výrobek, to je poctivá pekařina. • Chcete mít doma půl týdne něco sladkého...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.